Gospodarstvo

Stavkajoči: Zdi se, kot da nas vodstvo sili v stavko, da opraviči svoj neuspeh

Lendava, 04. 08. 2014 09.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Zaposleni v lendavskem podjetju Nafta Petrochem stavkajo. Še vedno namreč niso dobili junijske plače, prav tako pa jim podjetje dolguje še plačilo prispevkov za maj in junij. Vodstvo družbe pa medtem opozarja, da stavka situacijo lahko še poslabša.

Krovna družba Nafta Landava poleg Nafta Petrochem prodaja še Nafto Varovanje. Zavezujoče ponudbe za obe bo zbirala do 5. septembra, morebitni kupec Petrochema pa bo moral družbo najprej dokapitalizirati s 3,35 milijona evrov kapitala.

Zaposleni v lendavskem podjetju Nafta Petrochem so danes, potem ko do petka niso prejeli zaostalih plač, uresničili napovedi in ustavili delo. Podjetje zaposlenim dolguje prispevke za maj in junij ter junijsko plačo.

Stavka v Nafti Petrochem
Stavka v Nafti Petrochem FOTO: POP TV

Kot je ob začetku stavke pojasnil vodja stavkovnega odbora Ladislav Šabjan, so delavci v agoniji že od lanskega junija, ko je imelo podjetje težave pri plačilu njihovih prispevkov. Uprava naj bi jim takrat obljubila izboljšanje razmer, ki pa so se nato iz meseca v mesec celo poslabševale, zato so aprila izvedli opozorilno stavko. "Od takrat so pretekli štirje meseci, stanje v podjetju pa je vse slabše. Sanacijski ukrepi so zastali, družba je v prodajnem postopku, še preden je bil pričet remont metanola in prodana čistilna naprava, ki sta kot sanacijska ukrepa obljubljala rešitev podjetja iz likvidnostnega krča," je pojasnil Šabjan in dodal, da je zato prišlo do popolnega nezaupanja delavcev v poslovodstvo.

Zaposlenim po njegovih besedah ni znano, kje se je zataknilo pri iskanju kupca ter zagonu proizvodnje metanola, vendar vodstvo družbe nima več odgovora na to, kdaj bodo plačani dolgovi do delavcev. Po drugi strani pa naj bi si člana poslovodstva plači izplačevala preko krovne Nafte, še zatrjuje Šabjan.

Vodstvo: Delavci naj se zavedajo, da ima dolgotrajna stavka lahko negativen vpliv na stabilnost delovnih mest

Na začetek stavke so se že odzvali tudi v upravi podjetja, ki jo vodi Robert Serec. Kot so zapisali, je stavka zaposlenih njihova legitimna pravica, a se morajo stavkajoči ob tem zavedati, da ima dolgotrajna stavka lahko zelo močan negativen vpliv na poslovanje družbe in stabilnost delovnih mest. Učinek stavke na proces privatizacije družbe in njeno vrednost zelo negativen, so še dodali.

Kot pravijo v podjetju, lahko stavka v času javnega poziva za prodajo družbe pripelje do izgube potencialnih strateških partnerjev, ki se zanimajo za nakup, kupci s katerimi poslujejo že dolga leta, pa jih lahko ob neizpolnjevanju dobav zamenjajo. Vse to po njihovem v trenutku zmanjšanje likvidnosti družbe lahko pripelje do stečaja in izgube 111 delovnih mest, temu pa bi neizogibno sledil še stečaj krovne Nafte ter izguba polovičnega lastništva Nafte v družbi Geoenergo. V podjetju so zato upali, da se bodo stavkajoči odločili za pogajalsko pot in ne za nadaljevanje stavke.

Po besedah predsednika stavkovnega odbora Ladislava Šabjana bi se lahko o reševanju in prihodnosti družbe pogovarjali že prejšnji teden in stavke danes najverjetneje ne bi bilo, tako pa se mu zdi, da jih vodstvo v stavko sili namerno, da bi tako opravičilo svoje neuspešno delo.

A stavkovni odbor je zavrnil prošnjo poslovodstva, naj se zaradi ohranitve delovnih mest odloči za pogajanja. Stavkajoči menijo, da je prošnja prišla prepozno ter zahtevajo takojšnje izplačilo plač za junij. Vodstvo sicer obljublja njihovo izplačilo do 11. avgusta. Generalni direktor Nafte Lendava Dušan Stopar in direktor Nafte Petrochem Robert Serec, ki ju danes ni bilo v Lendavi, sta namreč zjutraj zaposlenim poslala pismo, v katerem navajata, da se vodstvo trudi za zagotovitev poslovanja, zagotavljanje likvidnostnih sredstev za nemoteno poslovanje ter prodajo družbe Nafta Petrochem in industrijske čistine naprave za nadaljevanje poslovanja z novim strateškim lastnikom.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kajetan
05. 08. 2014 09.51
+4
Robert Serec. se mogoce ne zaveda da delavci morajo prejeti placo. Ce se mu zdi da delavci sedaj unicujejo podjetje ko hocejo imeti placo bi ga lahko kdo vprasal po zdravju. Ce je ze tako ima ta osebek tudi sorodnike in znance naj jim uredi podjemne pogodbe v katerih pise da nic ne bodo dobili pa lahko dela dalje.
ajtim26
05. 08. 2014 07.13
+5
SUPER ŠE TO DOKAPITALIZIRAT, NOVODOBNI MANEGERJI FIRMA DELA DOKLER JE MOŽNO DOBIT KREDIT ZA TEKOČE DELO, POTEM PA STEČAJ .... PA MILIJONSKI MINUS ..... NATO PA SLABA BANKA IN KUPIMO ZA DROBIŽ , SEVEDA LJUDJE S PRAVIMI PRIIMKI (KRESAL, SENICA,JANKOVIČ,KUČAN,ZEMLJARIČ,...) NAPOVEJTE VOJNO POLITIKI NE PA LJUDEM
Jeanus1
04. 08. 2014 21.27
+12
V kolikor njihov direktor za spremembo plačo redno dobiva, ga je treba fizično odnesti ven s stolčkom vred na smetišče. Baraba pokvarjena!!!
omega _v6
04. 08. 2014 19.08
+11
Kako lahko stavkajoči še poslapšajo položaj?? Mar ni hudo,če ne dobiš plače in nimaš plačenih prispevkov!! Kaj je lahko še slabše kot,da ne dobiš plače?? Lahko je slapše le za vodstvo podjetja,ki več ne bodo dobili plače delavci je itak več nimajo!!
LLLEPI
04. 08. 2014 17.45
+8
Stavkajoči: Zdi se, kot da nas vodstvo sili v stavko, da opraviči svoj neuspeh Jaz bi rajsi napisal da prekrijejo svoj uspeh saj so dosegli vse kar so si zastavili so zaplenili na zakonit nacin vse kar se je dalo in se vec
walter2
04. 08. 2014 15.29
+14
Spet mešetarijo.Podjetje namerno spravijo v stečaj,prikazujejo državo kot slabega gospodarja a v ozadju pa potekajo pogovori za prodajo že dolgo zainteresiranemu tujemu vlagatelju(črpanje plina),ki bo kupil vse skupaj za drobiž.A delavci,če bodo hoteli še naprej obdržati delo bodo morali pristati na izsiljevanja!Mafija vlada Sloveniji!
thinkP
04. 08. 2014 14.00
+15
"Vodstvo družbe pa medtem opozarja, da stavka situacijo lahko še poslabša." A bejzte no! Resno? A ni ravno to namen stavke? da se vodstvo malo strezne pa placa in stavko prepreci ravno da nebi bilo slabse?
SkokecPokec
04. 08. 2014 13.24
+16
Vodstvo naj se raje zaveda, da so brez delavcev le šefi brez posadke.
LLLEPI
04. 08. 2014 18.15
+2
Dokler so delavci pripravljeni delat samo zato da so zaposleni ne bo uspeha.Mogoce bo treba prvega se kaj nakazat delodajalcu,da se bo lahko norceval iz vas
Nataya
04. 08. 2014 13.00
+4
To pa niso cariniki za njih pa ne velja to kar za RAJO....Tu so kaste, tukaj imamo Carinike javno upravo to je ARIJSKA Rasa...Črnuzelne delavce v realnem sektorju..
velesperun
04. 08. 2014 12.28
+10
samo to vedo menađerjim izplačevati si velike plače po 6000 ojrov naprej, in ne plačevati pispevke delavcem, to je njihovo menažeriranje
FOGakaMAGLA
04. 08. 2014 12.23
+11
Kot sem js zastopil to "delaj in ne sprašuj kdaj bo plača" ee dragi moji prijatelji, saga se nadaljuje...in ji ni videt konca. Še eno podjetje se bo rešilo delavcev na bizaren način. Me pa zanima, če ima poslovodstvo redno izplačilo!? GAMAD!!
POŠTENO JEBENO
04. 08. 2014 10.38
+31
....kar jih čaka je enaka usoda kot KPL-jevce, Muro, SCT, VEGRAD, in še in še .........državni organi bodo pa počakali-pustili, da vodilni vse do zadnjega počupajo potem pa sledi pavšalna preiskava in ovadbe...... ki se bodo končale z minimalno denarno kaznijo! Sramota od države!!! Lahko bi te naše politikante že enkrat sramota srečala...... al majo za sramoto tud ceno in so se prodali že davno, da tako ignorerajo ropanje Slovenskega delavnega naroda?! Kmečki punti bi morali nazaj v modo, pa da jih vidite veleposestnike kako bi bežali
siFBI
04. 08. 2014 10.14
+34
Kaj za delavca lahko poslabša situacijo kot to, da nima denarja za čez mesec??? Direktorčki se bojijo za svoje stovčke in blokade računov, ker pol ne morejo denarja preknjiževati v oaze. Edino prav je da delavci zahtevajo tisto kar jim pripada. Vsa podpora!!