Gospodarstvo

Nadzorniki SDH potrdili osnovno ponudbo Cinvena, Telekom še ni prodan

Ljubljana, 10. 06. 2015 07.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nadzorniki SDH so potrdili osnovno ponudbo britanskega zasebnega naložbenega sklada Cinven za Telekom Slovenije. Cinven je sporočil, da je ponudbo zaradi zamud v postopkih regulatorne odobritve Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo v Makedoniji dopolnil, a ta za SDH ni bila sprejemljiva. Cinven odločitve SDH še ne komentira.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj pomeni odločitev nadzornega sveta?
    02:44
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj pomeni odločitev nadzornega sveta?
  • Iz 24UR ZVEČER: Kakšne bodo posledice odločitve nadzornikov SDH?
    11:49
    Iz 24UR ZVEČER: Kakšne bodo posledice odločitve nadzornikov SDH?
  • Iz SVETA: Zgodovina Telekoma
    02:53
    Iz SVETA: Zgodovina Telekoma
  • Iz SVETA: Kdo so strokovni nadzorniki SDH?
    01:58
    Iz SVETA: Kdo so strokovni nadzorniki SDH?
Telekom Slovenije - 1
Telekom Slovenije - 1 FOTO: Reuters

Nadzorniki SDH so potrdili osnovno zavezujočo ponudbo za Telekom Slovenije, ki jo je Cinven podal 20. maja. A to še ne pomeni konca postopka. Cinven je namreč v torek dopolnil ponudbo, pri čemer pa dopolnitve za upravo niso sprejemljive in jih nadzorniki niso obravnavali. Zato so zadolžili upravo, da s Cinvenom uskladi končno besedilo pogodbe.

Nadzorni svet je tako danes podal soglasje le k osnovni zavezujoči ponudbi Cinvena z 20. maja ob pogoju upoštevanja sklepov vlade kot skupščine SDH z minule nedelje. Kot je po seji povedal predsednik uprave SDH Matej Pirc, je bil z današnjo odločitvijo nadzornikov storjen velik korak k prodaji Telekoma, ni pa družba še prodana.

Potem ko bosta uprava in britanski zasebni naložbeni sklad Cinven uskladila končno besedilo kupoprodajne pogodbe, jo bo uprava pred sklenitvijo posredovala v končno soglasje nadzornemu svetu, je po današnji seji pojasnil predsednik nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) Samo Lozej.

Cinven je prav danes uradno potrdil, da je v torek dopolnil svojo že podano končno ponudbo za večinski delež v Telekomu Slovenije. Dopolnil jo je zaradi zamud v postopkih regulatorne presoje Telekomovega prevzema Debitela in transakcije s hčerinsko družbo v Makedoniji.

Telekom Slovenije in Telekom Austria, lastnik drugega največjega slovenskega mobilnega operaterja Simobil, sta se oktobra lani dogovorila za združitev njunih makedonskih hčerinskih družb One in Vip. Telekom je v združenem podjetju dobil 45-odstotni delež, pogodba pa vključuje opcijo za izstop Telekoma Slovenije iz družbe v roku treh let po zaključeni združitvi. Vendar pa posel še vedno čaka na luč s strani makedonskega varuha konkurence.

Telekom Slovenije je poleg tega februarja kupil slovenskega ponudnika storitev mobilne telefonije Debitel. Celoten posel bo zaključen po pridobitvi soglasja pristojnih organov za varstvo konkurence.

"Odločitev o pristopu k podpisu prodajne pogodbe je s tem na strani potencialnega kupca, uprava pa si bo prizadevala, da z družbo Cinven uskladi končno besedilo kupoprodajne pogodbe in jo pred sklenitvijo posredovala še v soglasje nadzornemu svetu," je povedal Pirc.

Kaj na vse poreče Cinven?

V opoziciji so po današnji odločitvi nadzornikov SDH kritični do načina prodaje Telekoma. V SDS opozarjajo, da politična slepomišenja podjetjem znižujejo ceno, v ZaAB nasprotujejo prodaji nestrateškemu kupcu in izmikanju odgovornosti vlade. Po mnenju ZL je posel s Telekomom sumljiv že ves čas, država pa bo s prodajo utrpela neprecenljivo škodo.

Cinven zaenkrat še ne more komentirati današnje odločitve nadzornega sveta SDH glede prodaje Telekoma. Čakajo uradno informacijo o sklepu s strani SDH.

Igor Štemberger, predsednik uprave borzno-posredniške hiše Ilirika, ki sodeluje s skladom Cinven, je sicer za nacionalno televizijo izrazil prepričanje, da bo, v kolikor bo namen na obeh straneh resen, do potrditve posla in sklenitve pogodbe prišlo.

"Sem pa prepričan, da je transakcija in prodaja Telekoma koristna tako za podjetje samo kot tudi za zaposlene, dobavitelje. Telekom potrebuje strateškega partnerja, ki bo kos konkurenci, ki v tem trenutku na našem trgu ni več tako majhna," je še povedal.

Cerar: Zdaj bo treba počakati na odgovor Cinvena

Premier Miro Cerar je v pisnem komentarju odločitve nadzornega sveta SDH o prodaji Telekoma Slovenije izjavil, da bo zdaj treba počakati na odgovor Cinvena, takrat pa bo tudi mogoče komentirati dejansko prodajo Telekoma, če bo do nje prišlo.

Preiskava na Telekomu Slovenije - 3
Preiskava na Telekomu Slovenije - 3 FOTO: Blaž Garbajs

ZL: Telekom je prodal Cerar

Finančni analitik Matej Tomažin je v odzivu na odločitev SDH ocenil, da obstaja velika verjetnost za sklenitev posla. "Postopek je na prvi pogled dobil zeleno luč, vendar mislim, da bo treba počakati odziv kupca, saj je ponudbo spreminjal. Kako bo reagiral kupec, je težko reči, lahko pa ocenim, da obstaja velika verjetnost, da bo posel sklenjen," je zapisal poznavalec borznega dogajanja in nekdanji prvi mož KD Skladov Tomažin.

Na današnjo odločitev so se odzvali v Združeni levici, ki pravijo, da je "Telekom Slovenije je prodal Miro Cerar, ki je danes svoje "nevmešavanje" v gospodarstvo pokazal z diktatom nadzornemu svetu SDH, naj Telekom proda in grožnjami o posledicah nasprotne odločitve. Miru Cerarju se seveda ni bilo treba skrivati za takimi prozornimi manevri, odločitev bi lahko sprejel že na vladi v nedeljo".

Pravijo, da bodo storili vse, da do "škodljive privatizacije Telekoma" ne pride. Zato pozivajo vse somišljenike, da se jim jutri ob 17. uri pridružijo v protestnem shodu na ljubljanskem Kongresnem trgu.

Židan: SDH sprejel salomonsko rešitev

Predsednik SD Dejan Židan ocenjuje, da je nadzorni svet SDH sprejel salomonsko rešitev. "Ni bilo prav, da se je vlada umaknila pred odgovornostjo in je odločitev znova prenesla na nadzornike," je dejal.

Židan na podlagi informacij, ki jih je dobil prek medijev, ocenjuje, da je nadzorni svet SDH danes sprejel pogojno odločitev in da bo končno odločitev o prodaji največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja še moral sprejeti.

"Ugotavljam tudi, da sta verjetno tako uprava SDH kot tudi premier Miro Cerar pritiskala na nadzornike, da odločajo, čeprav niso imeli popolnih informacij," je dejal in dodal, da so odločali o ponudbi, za katero niti ne vedo, če velja.

Zelo veliko je odprtih vprašanj, pojavljajo se velika tveganja glede jamstev, nejasnosti so glede strateške narave kupca, cena je nizka, je naštel Židan. "Sprejeli so salomonsko rešitev," je dodal.

Odločitev nadzornikov po njegovem mnenju kaže, "da enostavno ni bilo prav, da se je vlada umaknila pred odgovornostjo in je odločitev znova prenesla na nadzornike, ki prav tako niso imeli popolnih informacij in so odločali v zelo težkih okoliščinah".

Dotaknil se je tudi današnjih izjav premierja, ki je v Bruslju dejal, da je bilo preveč zamujenih priložnosti, da bi si lahko privoščili še eno. SDH je ob tem pozval, naj odgovorno izpelje še zadnje dejanje in sprejme odločitev za prodajo. Židan je ocenil, da je Cerar nadzornike pozival k odločitvi "na način, da bi lahko nekdo razumel, da jih je pozival tudi k temu, da potrdijo prodajo Telekoma", s čimer je po ministrovem mnenju "nase prejel veliko breme".

Erjavec: Dobro je, da so nadzorniki SDH prekinili obravnavo prodaje Telekoma

Po mnenju prvaka DeSUS Karla Erjavca je dobro, da so nadzorniki SDH prekinili obravnavo prodaje Telekoma. Po uskladitvi pogodbe bodo nadzorniki znova odločali. Erjavec upa, da bodo odločili tako, da bo najbolje za državo.

Erjavec je izrazil zadovoljstvo, da se je postopek prodaje Telekoma nadaljeval na SDH, saj je bil ta ustanovljen, da upravlja z državnim premoženjem.

Po njegovih besedah je dobro, da so nadzorniki prekinili obravnavo. "Gre za prodajo Telekoma, proda se lahko samo enkrat," je dejal. Erjavec pričakuje, da bodo nadzorniki ravnali transparentno in v skladu z zakonom.

Kot meni Erjavec, ni prav, da se politika kakorkoli vmešava v to zadevo, saj je bil za to ustanovljen SDH. "Politika se je lahko vmešavala v tistem času, ko se je odločalo o tem, katera podjetja se uvrsti na seznam za prodajo," je pojasnil.

Po Erjavčevih besedah je sicer pri prodaji pomembno, da je cena prava in da je ponudnik strateški kupec, da bo razvijal Telekom. "Če ponudnik ni to, kar pričakujemo, potem gotovo ne bi bilo dobro, da bi prišlo do prodaje Telekoma," je dejal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (662)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MAJOH
11. 06. 2015 08.22
+1
Ko se bodo vsi končno dogovorili,bomo za Telekom na koncu,če ga bomo hoteli prodati,angležem še doplačali.
general901 1
11. 06. 2015 07.27
-1
Fovsija ze zjutri jej jej
general901 1
11. 06. 2015 07.24
-1
Pocas se bliza 5julij in moj odhod v malibu...pa brez fovsije
general901 1
11. 06. 2015 07.23
-1
Evo mene pac tuki sm
VSEZNALECno1
11. 06. 2015 07.23
-3
Kdo bo odgovarjal za 2,2 mrd € majnšo kupnino kot l. 2008 ..... IN ALI BOSTE ŠKODLJIVCA ERJAVCA SPET NAGRADILI ZA ŠKODO NA VOĆITVAH....VSE NA GLAVO.....BANANA DRŽAVA....BANANA VOLIVCI....ZRESNTE SE
ddavy21@yahoo.com
11. 06. 2015 07.11
-2
Končno se je prodal. Sedaj bo vsaj imel sposobno vodstvo, red, izboljšal bo storitev spustil cene. Moramo si priznati, da smo slovenci slabi gospodarstveniki. Nismo mi krivi ampak tujci imajo že stoletja razvit kapitalizem in vedo kako voditi podjetja. Tudi mi se bomo nekoč to naučili.
aristotel
11. 06. 2015 09.58
+3
Ne vidiš pa da bo odpuščeno vsaj 500 ljudi posredno bodo trpele tudi njihove družine in bodo prejemniki pomoči tudi med njimi,ostale se bo privilo zmanjšale se bodo plače dobiček bo šel v tujino namesto v okolje,kulturo,šport, infrastrukturo,donacije- zdravstvom,šolstvo in tudi storitve bodo sčasoma padle,višek ironije pa je da ne bo nič boljše ampak slabše od kot pa bomo poplačali dolgove,Telekom je bil znatni polnilec državne vreče,tako razvit kapitalizem se lahko gre vsak,samo na svoj žep in to je to..ampak videti je to potrebno...
DonDonDan
11. 06. 2015 07.09
+2
Že takoj pri nastanku te države je bila privatizacija ključen "problem". Obstajala sta dva modela: 1. Peterletov-Sachov model, ko bi prodajali državno (družbeno, režimsko ...) premoženje najboljšim ponudnikom iz celega sveta. 2. model je bil Ribnikar-Kučanovsko-Mencingerjevski certifikatski model, ki pa v osnovi sploh ni bil slab, le kasneje pri izvedbi so nekateri videli svoje prednosti in so, tudi s pomočjo, nekaterim na kožo pisane zakonodaje, vse skupaj zlorabili. In rezultat je tak kot je.
virgo3
11. 06. 2015 07.05
+0
posledica slabega vodenja- beri korupcije na vsakem koraku, lepa slika iz tomačevega ko župan v sili ne pomaga svojim volilcem...........vse po domače.....jaz pa eno leto porabil za gradbeno.........in debelo PLAČAL!!!!!
deratizacija
11. 06. 2015 06.59
+1
Narod na cesto, nagnat poslance, vlado in pajaca od predsednika države. Skrajni čas, da se ustavi ropanje države in naroda.
DonDonDan
11. 06. 2015 07.01
+1
Oropano in zafurano je že zdavnaj. Sedaj bojo probali še kaj prodati od tega, kar je ostalo.
slayer2
11. 06. 2015 06.46
+5
Dokler se ne bo šlo na ceste in vrgli v ljubljanico par politikov in tajkunov,bo tako kot je!!!
Verbena
11. 06. 2015 06.53
+5
..to pa tako in tako, ker z naso tisino imajo obcutek, da delajo vse cist prov !!
dr.dare
11. 06. 2015 07.05
-1
počaki malo nima narod zdaj cajta treba češnje obrat... poleti je prevroče.. mogoče jeseni če ne bo preveč krompirj ahahahahhah
Biofanatik
11. 06. 2015 07.29
Bo državljanska med tabelim, tardečimi in prišleki z juga in drugod
Verbena
11. 06. 2015 06.44
+7
Slovenija se je imela za eno najbolj razvitih republik v Jugoslaviji...odlocil smo se, da gremo pred 25 leti na svojo pot..najbrz zaradi tega, da postanemo se bolj razviti, konkurencni, da imamo ljudje se visji standard !!....obsojam vse vlade, od prve do zadnje, ker nobena ni bla v stanju zacrtat smernice drzave, se ni odlocila na zacetku, katere deleze firm prodati in s kupnino nekaj dobrega ustvarit !!...danes smo ze skor brez vsega, vecina je v rokah tujcev, ki ni receno, da so tudi skrbni lastniki, z redkimi izjemami....v to nas je prisilila politika, ker ni pravocasno ustavila divje plenjenje druzbenih podjetij...zarad pogoltnosti, smo prisiljeni prodajati pod ceno !!.....ce bi bli na zacetku sposobni pametnih odlocitev in se teh drzal, bi bili kljub obcasni sv. krizi, vseeno nekje bolj na vrhu, tako pa lovimo sam zadnji konec !!!.......o sposobnostih, pameti politike, nam pove ze sam to, da se odlocijo tako firmo, kot je Telekom, uvrstiti na seznam prodaje !!.....naslednje bo kaj?...elektro podjetja, vodovod in kanalizacija.....'?.....zamujena priloznost pravjo, se ne povrne.....nam se sedaj vse skup posteno mascuje....seveda vse na racun navadnih ljudi....politiki so tako svet v svojem svetu !!!
DonDonDan
11. 06. 2015 07.04
+0
Ne vem, kolk si stara, ti pa povem, zakaj nas je bila večina za odcepitev od Juge. Zaradi več razlogov, najbolj pa zaradi balkanskega nacista Miloševića, ki je imel podporo kompletne Srbije. Predvsem nismo hoteli biti "drugo razredni državljani"! Ostalo pa kdaj drugič.
aristotel
11. 06. 2015 10.04
Sedaj pa smo postali v pravem imenu hlapci EU ampak vidimo to ne na žalost,vračamo se v preteklost...včasih Dunajski koči kočijaši
123lolita123
11. 06. 2015 06.39
+2
..ma so polovičarski.. Naj kar celo državo prodajo..itak jo bojo slej ko prej, takole pa sam neki zavlačujejo mic po mic da zgleda ko da neki delajo ker ocitno nimajo bol pametnega dela.
Angela Franko
11. 06. 2015 06.38
+3
Kdo daje tem parim ljudem pravico za uničenje in osiromašenje naše DOMOVINE ?????? Kdaj in kdo je to storil ???? saj to se ni zgodilo v tem letu ,kdo je ta ????????? zato smo se osamosvojili da bomo ostali brez DOMOVINE !!!!!!
tron3
11. 06. 2015 06.41
+3
Lepši časi, Vsi tisti, ki so hodili na volitve, so soodgovorni za takšno stanje, ali so volili, Pahorja, Janšo, cerkveno nevesto, Židana, Korla, Bratuvškovo, Lukca, Cerarja,itd, brez domovine smo pa že nekaj časa, to bi pa lahko vedel,
Verbena
11. 06. 2015 06.46
-4
tron...tocn..zato sem volila prvic in zadnjic pred 20 leti !!!
Angela Franko
11. 06. 2015 06.47
+1
Jaz še vedno upam da imam domovino ,tebe pa vprašam ??? koga si pa ti volil ????? kje je bila kakšna lista brez teh kandidatov ???? mogoče misliš JJ ta je prvi začel z razprodajo danes pa Bavčar bolnik !!!!
tron3
11. 06. 2015 06.55
-1
Lepši časi, razprodajo je že začel Demos, z modelom privatizacije, seveda z tihim sodelovanjem levičarjev. Model je bil čisto preprost, dali bomo certifikate narodu, narod bo prodal, ker bo prepričan, da je to ničvreden papir, kar se je tudi zgodilo, managerske elite bodo odkupile te papirčke z pomočjo bank, ko bodo postali lastniki, bodo pa vse prodali tujcem, ter odšli na zaslužen počitek, politične stranke in njihovi pudlčki pa se bodo napajali iz proračuna!!! takšen je bil načrt, vendar se je zgodila kriza in ni šlo vse po načrtih!!!!! sedaj pa takšna štala!!!
01xxy
11. 06. 2015 06.29
+5
Že samo zaradi solin in Žita bo ta vlada kazensko odgovarjala. Uničujejo domovino.
CHANEL MADEMOISELLE
11. 06. 2015 06.21
+3
Totalno nesposobna politika. Če že prodajate ta Telekom, ga prodajta vsaj za 180 EUR na delnico - VSAJ. Tisti, ki ga bo kupil, dragi moji politiki se vam bodo smejali, po kakšni dobri ceni so kupili - good biznis. Pa še Soline boste uničli.
ginger 1
11. 06. 2015 06.14
-1
Nasa ex juzna braca so lepo napisali : dovidzenja yugo,ja BIH nesto drugo...oni so,kot je videti prisli k pameti...tele svojat levaska pa se dolgo ne bojo...
siFBI
11. 06. 2015 05.45
+2
Jaz pravim: Naša politika se uči iz lastnih ne malo napak, ker lastne pameti itak nima. Upam, da bo nekoč tudi kak naš politik stopil pred odgovornost, pred ljudstvo. In če ga bo ljudstvo spoznalo za krivega tudi maksimalno kaznovalo po ljudskem pravu (beri kmečkem).
PartijskiParaziti
11. 06. 2015 04.59
-1
Milan javio iz murgela. Ni še telekom prodan, dokler nisu meni denar na raču nakazali.
repnik7
11. 06. 2015 06.08
+0
Angela Franko
11. 06. 2015 06.40
+1
Neresno in debilno do skrajnosti ,ti parazit daj skuliraj se !!!
ochi
11. 06. 2015 04.50
+0
če bi telekom imel resno konkurenco v sloveniji, se ne bi več jajčkali z adsl, ampak i optika bila v vsakem kevdru.
Mamas&Papas
11. 06. 2015 04.34
+2
Cerar na predvolilnih soočenjih: "Sam sem izrazito zadržan do prodaje Telekoma, ki je pomemben del naše informacijske infrastrukture, nasprotoval bi, recimo, tudi privatizaciji Luke Koper."..... "Prodaji Telekoma kot strateškemu podjetju nisem naklonjen."
Mamas&Papas
11. 06. 2015 04.34
+1
Miro Cerar: "Brez nasilja, po miroljubni poti, moramo spregovoriti in z dejanji pokazati, da v naši družbi ni več prostora za tiste, ki nas mirno in nesramno gledajo v oči, medtem ko nam kradejo in lažejo."
Mamas&Papas
11. 06. 2015 04.34
+1
Mamas&Papas
11. 06. 2015 04.39
+0
Drugi Janez ...... v oči te gleda in laže ..... takle mamo.
PartijskiParaziti
11. 06. 2015 04.51
+3
Še en parazit. Takšni ste. Deca v JS, tata pa na državni penziji.