Gospodarstvo

Usoda Opel Europe še neznana

Berlin, 28. 05. 2009 10.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Kandidata za vstop v evropsko podružnico General Motors, ki naj bi se preoblikovala v podjetje Opel Europe, sta po nočnem maratonu samo še dva.

Maratonsko nočno srečanje vodilnih predstavnikov nemške vlade in ameriškega avtomobilskega velikana General Motors (GM) je prineslo zgolj en rezultat: v igri za vstop v evropsko podružnico General Motors (GM), ki se bo predvidoma preoblikovala v Opel Europe, sta samo še italijanski Fiat in kanadska Magna. Končna odločitev o tem pa bo padla v petek.

S štirih na dva interesenta

General Motors
General Motors FOTO: Reuters

Vprašanje Opla oz. GM Europe je tudi pereč problem pred septembrskimi volitvami, saj je samo v nemških Oplovih tovarnah zaposlenih 25.000 ljudi, kar je polovica od vseh zaposlenih v GM Europe.

Pred srečanjem so bili sicer interesenti štirje. Poleg že omenjenih dveh se je za vstop v lastništvo zanimala še belgijska holdinška družba RHJ International, ki ima med drugim večinske deleže v treh izdelovalcih avtomobilskih delov in katere glavni lastnik je ustanovitelj ameriškega investicijskega sklada Ripplewood, zadnji trenutek pa je v igro vstopil še kitajski proizvajalec Beijing Automotive Industries Corporation.

Medtem ko je kitajski ponudnik iz igre zaradi pozne ponudbe dejansko izpadel že v sredo, pa je na nočnem srečanju izpadel še RHJ International.

Fiat in Magna morata na zahtevo vodstva GM in ameriškega finančnega ministrstva zdaj popraviti svoje ponudbe in pojasniti, kako nameravata zagotoviti kratkoročno likvidnost za podjetje.

'Škandalozna pogajalska taktika'

Končna odločitev glede investitorja v GM Europe je sicer v rokah ameriške krovne družbe GM in vlade v Washingtonu, ki mora potrditi GM-ov načrt prestrukturiranja, vendar pa imajo pomembno besedo tudi nemške oblasti, ki so GM Europe med drugim pripravljeni ponuditi premostitveno posojilo, dokler ne bo znan nov investitor, novemu strateškemu partnerju v GM Europe pa so pripravljeni dati več milijard evrov državnih jamstev za posojila, s katerimi naj bi saniral podjetje.

Poleg tega so v Berlinu napovedali tudi, da se bodo v primeru stečaja GM zavzemali za skrbništvo nad Oplom, kar bi preprečilo, da bi se upniki GM polastili premoženja nemškega podjetja.

Na srečanju v Berlinu, kjer so se z nemško kanclerko Angelo Merkel, gospodarskim ministrom Karlom-Theodorom zu Guttenbergom, finančnim ministrom Peerom Steinbrückom in predstavniki nemških zveznih dežel, kjer so Oplove tovarne, sestali predstavniki ameriškega finančnega ministrstva, uprave GM in prvi mož GM Europe Carl-Peter Forster, se jim glede modalitet nemške pomoči GM Europe ni uspelo dogovoriti.

Nemški predstavniki so za neuspeh srečanja obtožili "škandalozno" pogajalsko taktiko ameriške strani. GM je namreč po poročanju tujih tiskovnih agencij zadnji trenutek zahteval dodatnih 300 milijonov evrov premostitvenega posojila, medtem ko je bila ponudba nemške strani 1,5 milijarde.

Steinbrück je po srečanju dejal, da so bili v Berlinu negativno presenečeni nad to zahtevo v zadnjem trenutku, Guttenberg pa je kritiziral tudi udeležbo s strani Washingtona, ki po njegovem mnenju glede na obseg problema ni bila zadovoljiva. Obenem na srečanju niso dosegli niti dogovora o izvedbi morebitnega skrbništva nad GM Europe. V Berlinu so za dodatna pojasnila zaprosili tudi ameriško vlado.

Več znanega v petek

Odgovori na vsa odprta vprašanja z nočnega srečanja v Berlinu naj bi bili po napovedih znani že v petek, ko naj bi bila tako usoda evropske podružnice GM bolj jasna. V Berlinu poudarjajo, da je pogoj za finančno pomoč nemške države jasna predstava o usodi GM in uresničljiv razvojni koncept novega investitorja v evropsko podružnico ameriškega velikana, saj ne želijo davkoplačevalskega denarja metati v prazno.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laufer
28. 05. 2009 17.57
Ker je zmanjkalo inventivnosti, je Opel oplel! Tudi gnoj je potrebne za novo rast!
Covidus
28. 05. 2009 12.12
audi, volkswagen - avto za trenirkarje
Stripy11
28. 05. 2009 11.39
ha ha ha ha... Opel je carski avto... tud če narediš totalko...je še vedno LEPO>>>nazaj brano j......š audi pa holcvagen....pa benfelne...avti za seratorje... OPEL JE ZAKON
miha_321
28. 05. 2009 11.21
Tist pleh naj zrihtajo pa bodo kaj prodal. Rjavi hitrejš kot železo na dežju.
S.M.P.
28. 05. 2009 11.15
en izdelovalec kontejnerjov manj..
Covidus
28. 05. 2009 11.01
gremo FIAT! Magna itak nima kaj delati z Oplom.