Gospodarstvo

Sporazum o Južnem toku je podpisan

Brdo pri Kranju, 22. 03. 2011 16.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik upravnega odbora Gazproma Aleksej Miller in predsednik uprave Geoplina plinovodi Marjan Eberlinc sta podpisala sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja Južni tok Slovenija.

Člani slovenske in ruske delegacije, ki jo na obisku v Sloveniji vodi ruski premier Vladimir Putin, so med obiskom govorili o najbolj perečih političnih temah – med njimi so posebej omenili razmere v Libiji in na Zahodnem Balkanu – in krepili gospodarske vezi.

V središču je bila gradnja plinovoda Južni tok. Zaradi tega Putina spremlja šef naftnega giganta Gazprom Aleksej Miller, ki je s predsednikom uprave Geoplina plinovodi Marjanom Eberlincem podpisal sporazum o ustanovitvi skupnega podjetja Južni tok Slovenija.

V središču pogovorov je projekt Južni tok.
V središču pogovorov je projekt Južni tok. FOTO: Miro Majcen

Gazprom in Geoplin plinovodi bosta imela v skupnem podjetju, katerega sedež bo v Sloveniji, vsak po 50-odstotni delež.

S tem se skladno z medvladnim sporazumom po Eberlinčevih pojasnilih zaključujejo intenzivne in zelo uspešne pripravljalne aktivnosti obeh družb, vezane na zaključevanje študije izvedljivosti in ustanovitev skupne družbe.

Eberlinc je prepričan, da Slovenija v tem prostoru s tem projektom pridobiva svojo vlogo. "Možnost, da se bomo odločili za traso preko Slovenije, je zelo velika," je dejal in dodal, da so v slovenski študiji izvedljivosti zelo natančno obdelali vse možnosti, ki jih ima država, da projekt razvije v tej smeri.

Slovenska študija, ki jo je za Gazprom pripravil Geoplin plinovodi, je pokazala, da je umestitev plinovoda čez Slovenijo mogoča in da Slovenija lahko predstavlja eno od tranzitnih držav. V študiji so tudi predvideli različne možne trase in zmogljivosti plinovoda.

Od zmogljivosti plinovoda je odvisna tudi vrednost naložbe. Študija po Eberlinčevih pojasnilih ponuja različne količine - 2,4 milijarde kubičnih metrov na leto, 3,7 milijarde kubičnih metrov na leto, 6,7 milijarde kubičnih metrov na leto, 19 milijard kubičnih metrov na leto in največ 25 milijard kubičnih metrov na leto Zmogljivost plinovoda čez slovensko ozemlje je odvisna od končnih odločitev Gazproma.

Slovenija je k Južnemu toku pristopila novembra 2009, med Pahorjevim obiskom v Moskvi. Gazprom je sporazume o sodelovanju pri projektu podpisal še z Bolgarijo, Srbijo, Madžarsko, Grčijo, Hrvaško, Avstrijo, Makedonijo in Turčijo, vendar pa se zdaj pri Turčiji zapleta, in sicer zaradi gradnje plinovoda prek turškega morja.

Plinovod, ki bo ruski plin v Evropo prinesel mimo Ukrajine, naj bi bil dokončan leta 2015, po njem pa naj bi letno steklo 63 milijard kubičnih metrov zemeljskega plina.

Podpis sporazuma o ustanovitvi skupnega podjetja Južni tok Slovenija je eden od šestih, ki so jih danes podpisali na Brdu pri Kranju.

Še pet pomembnih dogovorov

Predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik in predsednik družbe Gazprom Neft za področje nafte in naftnih derivatov Aleksander Dikov sta podpisala sporazum o sodelovanju med družbama, ki predvideva preučitev možnosti morebitnega prihodnjega poslovnega sodelovanja na področju trgovine z naftnimi derivati.

Zunanji minister Samuel Žbogar in namestnik ruskega ministra za zunanje zadeve Vladimir Titov sta podpisala sporazum med vladama o ustanovitvi in delovanju znanstveno-kulturnih centrov, ki med drugim določa spodbujanje vzajemnega sodelovanja med državama v znanosti, kulturi, umetnosti, književnosti in založništvu.

Kmetijska ministra Dejan Židan in Elena Skrinik sta podpisala memorandum o soglasju med ministrstvoma o sodelovanju v kmetijstvu, ki opredeljuje možnosti nadaljnjega dogovarjanja o tesnejšem sodelovanju med državama na področju raziskovalnih institucij pri prenosu znanja na področjih, ki so v interesu obeh držav.

Gospodarska ministrica Darja Radić in guverner Uljanovske pokrajine Sergej Morozov sta podpisala memorandum o sodelovanju med ministrstvom in vlado Uljanovske pokrajine. S strani slovenskega gospodarstva obstaja velik interes za sodelovanje z uljanskimi gospodarskimi partnerji, zlasti na področju avtomobilske industrije in strojegradnje.

Predsednik Slovenskega inštituta za standardizacijo Bogdan Topič ter generalni direktor ruske zvezne agencije za tehnično regulativo in metrologijo Grigorij Eljkin pa sta podpisala memorandum o sodelovanju na področju standardizacije in ocenjevanju skladnosti med omenjenima institucijama.
Radićeva in ruski veleposlanik v Sloveniji Doku Zavgajev sta izmenjala še noti o sklenitvi sporazuma o spremembi sporazuma med vladama obeh držav o sodelovanju pri gradnji in delovanju plinovoda na ozemlju Slovenije.

Prodor na ruski avtomobilski trg?

V Kranju pa so podpisali pogodbo o sodelovanju med slovenskim podjetjem Kovinoplastika Lož, ruskim podjetjem Daaz in Uljanovsko oblastjo, ki odpira možnosti za prodor na hitro rastoči ruski avtomobilski trg.

Pogodbo so podpisali guverner Uljanovske oblasti Sergej Morozov, predsednik uprave Kovinoplastike Lož Janez Poje in tehnični direktor podjetja Daaz Aleksej Banov. Kovinoplastika Lož si bo s skupnim podjetjem za litje cinka avtomobilskih komponent, pohištvenega okovja in elektronike v Dimitrovgradu odprla možnosti za prodajo v ruski avtomobilski panogi.

 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

franceljtancelj
28. 03. 2011 21.35
Saj more biti bi naši še nardili kakšen posel v Rusiji, če nebi bili taki mečkači.
Frane Šajn
25. 03. 2011 08.08
Prvo srečanje kjer se ni obnašal kot klovn! Čeprav je v špairju naskočil ruskega veleposlanika, naj mu bo. Pa protokola ne obvladajo. O južnem toku pa tako: Ribenčani imajo en lep rek ," če sem oblubu nejsm še dal"!
kure bedne
24. 03. 2011 15.47
Putin se čez teden dni sploh ne bo spomnil, da je bil v Sloveniji.
porka.malorka
24. 03. 2011 13.23
halojekdodoma In kaj bo mela od tega slovenija ajde povej. a bo imela cenejši plin ja pa jade. A bodo službe ja pa jade. Kaj bo mela ?????
jero_x
24. 03. 2011 12.55
no potem bo vsaj plin bol poceni če ne bo zopet kdo preveč pokrado
Govedo
23. 03. 2011 23.41
Phur pa ne more z droge............................na pokojninsko reformo se spomni le še med menopavzo
BlameThaGame
23. 03. 2011 21.45
Sej ne, da bi bil jast kaj tečen, ampak a morda kdo kaj ve ali bo Pahor plačal davek Državi za darilo, ki ga je sprejel ? samo zanima me ker lani al kdaj so policisti bili kaznovani, ker so sprejeli darila od nekga Šejka! kako bo sedaj z tem darilom, ki ga je prejel Borut Pahor ? glede na to, da je državljan slovenije in če darilo presega 40 Eu ga moraš prijavit in plačati Davek, samo zanima me :) !
Silvo Pe?nik
23. 03. 2011 19.10
ko je putin prispel vslovenijo je britko zajokal ko je videl kam pahor gospodarstvo je zapeljal
halojekdodoma
23. 03. 2011 18.31
Tukej se vidi koliko vas je zaostalih. Če to zgradijo ni prav, če ono spet ni prav, če hočejo avtocesto graditi spet ni prav ker bodo krali, ljudje dejte se malo zalislit. Pa me ne briga ali bi sporazum za plin podpisal pahor al pa janša, pomemben je gospodarski razvoj. Če pa so razlogi za take komentarje ravno pahor ki ga nimate radi, vsaj enkrat ma vsaj enkrat pomislite na našo prihodnost, kajti to kar so podpisali je zelo pomebno.
Danijel Fric
23. 03. 2011 18.22
Janez Jerancic Vsak si od Rusije do doma skoplje sam, priklopi Pahor in Putin
viste...
23. 03. 2011 13.34
Pahor zrihtar nov posel Zidaju??? Bomo gradili južni tok, se malce bahali, nekaj popili in pojedli, potem skoraj stepli, in ... evo ti Zidarja - ponovno. Kje so plače zaposlenih v Zidarjevem SCT-ju, kje so inštrumenti, ki bi taka početja kaznovali, kje je Zidar, kdaj bo Boratu popustila doza droge, da uspešno pristane na realnih tleh, komu se prodajamo,...?????? Zakaj podpiramo vlado, katerih mehanizmi, če sploh obstajajo, ne delujejo,... zakaj jih ne zakopljemo, tudi v opomin prihodnjim vladam,... zakaj, zakaj, zakaj???
Tonček Balonček
23. 03. 2011 11.56
Ta Pahorček je brez zveze, Janša ej bil enkrat v Moskvi dva dni in je takoj kupil eno topnjačo (bila je razprodaja, akcija plus pike) in prodal Slovensko industrijo jekla (je bial pa pri nas akcija). Tako pač delajo taki, ki imajo jajčka!
porka.malorka
23. 03. 2011 11.51
To je čista brezveznarija. Državljani ne bomo imeli od tega nič. Prav nič. Vse kar obljubljajo je zavajanje in laganje.
migi
23. 03. 2011 09.36
Bla,bla,bla...Zakaj se mi dozdeva, da je bilo to približno že videno in slišano, ko se je pahorček nahajal v Libiji?In kaj je bilo iz tega.... En velik NIČ! Samo farbanje nas državljanov (ups...Butalcev)!
noone00
23. 03. 2011 09.00
ka ba pa potres 6 stopnje bo pa pol slovenije šlo v luft de bojo sej za 9 stopnjo delal če že bojo
Danijel Fric
23. 03. 2011 08.49
Sporazum o Južnem toku je podpisan, jutri začnema s Putinom kopati, kupil sem 2 nove štiherce
135kmh
23. 03. 2011 08.21
Jaz še vedno nisem zvedel kateri model toaletnega papirja je uporabil Putin kadar je šou srt(ribe in škampe).
tito-idol
23. 03. 2011 07.50
Še ena država,ki nas bo nategnila...
Vid Kraljic
23. 03. 2011 07.19
nekaj se je govorilo na POP TV kolk avionov ima Putin njegova delegacija. Pa je Pahor predlagal mogoče prodajo Falcona Rusiji?
exdetektiv
23. 03. 2011 06.51
Zagotovo nova priložnost za nove koruptivne afere, ki se bodo zaradi naših ovac nedvomno pojavile.