Gospodarstvo

Kako drago (ali poceni) bomo prodali NLB?

Ljubljana, 25. 10. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Marko Milenković
Komentarji
47

V Sloveniji se pogovori o kupnini za največjo državno banko navadno ustavijo pri knjigovodski vrednosti oziroma vsoti, ki smo jo porabili za reševanje banke leta 2013. A to so zgolj pričakovanja oziroma želje prodajalca, ki za kupce nikakor niso zavezujoče.

Želje prodajalca oziroma vpletenih v prodajo NLB so vsaj konsistentne, kajti gre za precej podobni številki. Leta 2013 smo v NLB, samo v denarju, vložili 1,558 milijarde evrov. Zadnja knjigovodska vrednost NLB pa je le nekoliko nižja, 1,508 milijarde evrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Država bi si torej rada povrnila vsaj zadnji vložek v banko. S prodajo 75 % banke po knjigovodski vrednosti bi iztržila 1,131 milijarde evrov. Če k temu prištejemo še 270 milijonov evrov dividend, ki jih je banka ravnokar izplačala, si država povrne že 1,4 milijarde evrov, ob tem, da bi ji še naprej ostala četrtina banke z vsemi pripadajočimi bodočimi dividendami.

A želje in pričakovanja prodajalca so eno, interesi kupca pa nekaj drugega. Državna pomoč namreč ni bila naložba v razvoj, ki bi zvišala vrednost banke, ampak reševanje preživetja. Želja po povrnitvi stroškov je torej nekaj takega, kot če bi prodajalec slabo vzdrževanega avtomobila pričakoval višjo ceno samo zato, ker avtomobila ni pustil dokončno 'zgniti'.

Po drugi strani se avtomobil (NLB, ki ji politika pusti poslovati) danes res dobro pelje. Zato poglejmo, kaj o lastni vrednosti govori banka sama in njena primerjava s povprečjem evropskih bank.

Evropske banke danes v povprečju kotirajo pri 0,7-kratniku knjigovodske vrednosti, kar je sicer pol nižje od ameriških bank. A pri tem vrednotenju bi bila NLB vredna 1,206 milijarde evrov oziroma slabih 53 evrov za delnico. Ampak evropske banke so lani za lastnike ustvarile 5,6-odstotni donos (ROE), medtem ko je NLB ustvarila donos v višini kar 14,9 %.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Donos je seveda odvisen od cene, ki jo plačaš, torej od kupnine. Zato poglejmo, kako donosna bi bila naložba v NLB, za vlagatelja, ki bi delnice kupil po knjigovodski vrednosti, in za vlagatelja, ki bi zanje plačal le 0,7-kratnik knjigovodske vrednosti. Ali torej NLB upravičuje pričakovanja prodajalcev?

NLB je lani izplačala 270 milijonov evrov dividend (13,53 evra na delnico), kar pri knjigovodski vrednosti predstavlja visok 17,9-odstotni donos. Pri 0,7-kratniku knjigovodske vrednosti pa bi to bil že 25,6-odstotni donos. Kar je v trenutnih razmerah za banke astronomska številka. A pri izplačilih dividend je šlo za enkraten dogodek, v dividende pa so bili vključeni tudi dobički iz preteklih let.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Samo lani je NLB ustvarila 189,1 milijona evrov čistega dobička (na ravni Skupine kar 225,1 milijona evrov). Spet, pri knjigovodski vrednosti delnice je to 12,5-odstotni donos. Pri 0,7-kratniku pa že 17,9-odstotni, kar je 3,2-kratnik evropskega povprečja.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

A tudi lanski dobiček je izreden in vključuje nekatere enkratne dogodke. Sploh pa je 2017 že mimo. V prvem polletju letošnjega leta je dobiček NLB nekoliko upadel, na 104 milijone evrov, kar na letni ravni še vedno pomeni več kot 200 milijonov evrov čistega dobička. NLB bi se ob prodaji sprostile tudi nekatere poslovne omejitve, a bodimo konservativni in za primer vzemimo, da bi NLB letno ustvarila 150 milijonov evrov čistega dobička. Pri tem tudi ni omejitev in bi, načelno, lahko celoten dobiček izplačala lastnikom v obliki dividend.

Za vlagatelja, ki bi plačal knjigovodsko vrednost, bi to pomenilo 9,95-odstotni donos na vložena sredstva. Vlagatelj, ki bi NLB kupil po vrednotenju povprečja evropskih bank, po 0,7-kratniku knjigovodske vrednosti, pa bi ustvaril 14,2-odstotni donos. Torej bi za povprečno evropsko ceno dosegel bistveno nadpovprečen donos.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

SDH pa bo v petek določil cenovni razpon. Pri čemer gre za to, da si prodajalci po eni strani želijo čim višjo kupnino, po drugi pa morajo ceno postaviti dovolj nizko, da pritegne čim več oziroma dovolj vlagateljev, ki na koncu določijo končno ceno.

Človek, ki sodeluje v postopku, a noče biti imenovan, je to opisal z besedami, če bomo po sestanku vsi slabe volje, pomeni, da smo dobro opravili delo. Eni želijo čim višjo ceno, drugi želijo pritegniti čim več vlagateljev, nujno bo doseči kompromis. Ker naj bi cenovni razpon objavili že v torek, kaže, da je precej slabe volje.  

NLB sama po sebi torej upravičuje višjo ceno, kot jo dosegajo evropske banke. NLB je danes namreč povsem drugačna banka, kot je bila pred sanacijo. Delež slabih posojil se že vseskozi znižuje, banka ima količnik najkakovostnejšega temeljnega kapitala (Core Tier 1 Capital) na ravni 14,9 %, torej nad evropskim povprečjem.

Pred krizo je NLB hitro rast financirala z zadolževanjem v tujini, in ko so ti viri enkrat presahnili, je banka končala v težavah. Danes se NLB v celoti financira iz depozitov komitentov. ECB sicer banke zaliva s poceni likvidnostjo, kar predstavlja potencial za večje dobičke in rast. A lastni viri zagotavljajo stabilnost.  

NLB torej sama po sebi upravičuje pričakovanja lastnika glede kupnine, čeprav je država s slabim upravljanjem, večkratnim izigravanjem potencialnih kupcev in zdajšnjo prisilno prodajo prek prve ponudbe delnic naredila praktično vse, da bi ji znižala ceno.

To ni nasvet, niti oglas za nakup delnic NLB. Preden vložite denar, sami preverite naložbo ali se posvetujte s strokovnjaki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SuperBog=?lovk
25. 10. 2018 18.06
+2
Njena skupna cena bi morala biti najmanj 3,3 milijarde+ izbrisane delnice +1,5 milijarde knjigodoska vrednost, če ne že 10 milijard!
SuperBog=?lovk
25. 10. 2018 18.05
+1
Če še prišteješ bilančno vsoto 12 milijard znotraj SLO in 8 milijard na na trgih balkana , je to zelo nizka cena. a zato je joc Pečečnik reku, da bo kupu delnice! da ne govorimo o tem, da se je od leta 1991 vložili davkoplačevalci 3,3 milijarde!
SuperBog=?lovk
25. 10. 2018 18.04
+1
180 milijonov dobička, mi jo pa prodajamo za 1,4 milijarde, kdo je tukaj nor? razeb židovskih medijev, ki promovirajo, da bo nekdo fajn zaslužu. podcenjena prodaja!
Transformerji
25. 10. 2018 14.17
+0
Slučajno poslušam poročila ob 19. uri na POP o dividendah, ki jih je od NLB prejela država. Te dividende se približujejo znesku, ki jih je država (davkoplačevalci!) dala leta.... sem pozabil letnico. Vendar se spominjam, da smo to banko dokapitalizirali že večkrat - sedaj jo prodajajo... kam je pa izginila vsota vseh dokapitalizacij? Kam neki - pokradeno..... Kučan mora biti izredno bogat, pa nima pojma, da nič ne more vzeti v posmrtno življenje.... je pa delal za novi svetovni red - danes praznujemo, jutri nas čaka nov dan, je izjavil ob dvigovanju zastave na Kongresnem trgu ob dnevu osamosvojitve. In novi dnevi, ki so prihajali in še prihajajo, so vedno bolj turobni.....
Transformerji
25. 10. 2018 15.18
Ravno levica je bila ves čas proti prodaji - sedaj jo prodajamo in to ravno v času, ko razmere niso ravno ugodne...... vse načrtovano.....
flojdi
25. 10. 2018 13.54
flojdi
25. 10. 2018 13.55
Castrum
25. 10. 2018 12.22
+2
Naša politika je imela oziroma še vedno ima državna podjetja za svoje bankomate. Dokler se to razmišljanje ne spremeni, je bolje da ni v državni lasti NIČ!
Luther
25. 10. 2018 12.15
+4
Samo Butalci prodajo kokoš, ki nese zlata jajca. Odstraniti bi bilo treba lisice, beri bankirje v službi politike. Zlata jajca bi morala ostati v Sloveniji, da bi z njimi polnili proračun. Ker bomo kokoš prodali, bo zaradi tega posledično osiromašen proračun in posledično vsi Slovenci.
Castrum
25. 10. 2018 12.20
-2
Zakaj osiromašen proračun? Če prodamo NLB za 1,5 milijarde € gre to direkt v proračun. Mimogrede, če seštejemo vse kar se je dogajalo z NLB potem hitro vidimo, da je ta 1,5 milijarde € več, kot je država v zadnjih 25 letih dobila od NLB !
Luther
25. 10. 2018 17.34
Kaj ti ni jasno. Banka je v 3 letih naredila več kot 300 milijonov profita. Se pravi še 6 - 8 let pa bo na cifri 1,5 milijarde. Ko pa jo prodamo, nič več milijard ne bo. Kaj ti ni jasno.
Luther
25. 10. 2018 11.55
+3
Spet je zmagal veliki kapital. Slovenijo so prisilili (Italije, Grčije, Portugalske in verjetno še kakšne države, ki je postopala enako kot Slovenija) v prodajo kokoši, ki nese zlata jajca. V zadnjih treh letih je NLB naredila profita (več kot 300 M) in v naslednjih 3 letih bi ga naredila ravno toliko, oziroma še več. In ta denar je polnil slovenski proračun in tako vse kar se financira iz proračuna (zdravstvo, šolstvo itd.). Slovenci se res obnašamo kot Butalci. Prodali bomo kokoš, ki nese zlata jajca, samo zato ker nismo sposobni preprečiti, da bi se kradlo ta jajca. Ubili bomo kokoš namesto, da bi ''ubili'' kradljivce. V Sloveniji noben bankir ni bil kaznovan za svoja kriminalna dejanja. Razviti Zahod investira, kupuje profitabilna podjetja zato, da polni svoj proračun in posledično ima denar za svoje upokojence, šole, zdravstvo itd... Pglejte si zadnji Studio City in vam bo marsikaj jasno.
Castrum
25. 10. 2018 12.12
+2
Luther...če je NLB tako zelo profitabilna kot naivno razmišljaš, zakaj potem ni nobenega interesa za nakup NLB s strani slovenskega podjetništva? Slovenija se je obvezala, da bo država izstopila iz večinskega lastništva banke (tako kot velja po celi EU) , kar pa ni ovira da ne bi recimo Krka, Kolektor, Iskra....ali pa vsi skupaj kupili NLB. Če bi bil to tako zelo dober nakup, se ti ne zdi da bi se trlo kupcev?
Uporabnik1540409
25. 10. 2018 12.16
+2
Država ne more biti večinski lastnik. Živimo v EU. Ne morejo biti davkoplačevalci žrtve bankirjev, ki nimajo nobene odgovornosti.
Luther
25. 10. 2018 17.38
Za Castruma. Ti naivno razmišljaš, če meniš, da ga bodo kupile naštete firme (ena je državna). Firme kupujejo tisto kar znajo delati. In naštete firme nimajo pojma o bančništvu. Kdo bo kupil NLB? Morda (če bo sreča) neka druga banka, po vsej verjetnosti pa kakšen sklad. Potencialnih kupcev pa je kar dosti. Večinoma skladi, ki čakajo še na boljšo ceno.
Luther
25. 10. 2018 17.41
Za t.i. Milan Kučan: Država je lahko lastnik. Tudi na Zahodu je kar nekaj velikih bank v lasti države. Vendar mora biti upravljanje banke pošteno. Saj veš: Krka je v lastništvu države pa je vse OK.
DAEMONIUM
25. 10. 2018 10.18
+10
Ne vem zakaj ljudem ne povedo resnice??? Prodaja NLB pomeni to, da bo slovensko gospodarstvo najemalo kredite pri tujih bankah oz mogoce celo pri tej banki ki bo v tujih rokah in s tem bo sofinanciralo tuje proracune. Kdo bo kupec? Verjetno Deutsche bank oz njenih firm. Isti scenarij je bil z telekomom, katerega je hotel kupiti Deutsche telekom kjer je vecinski lastnik nemska drzava ki pa zahteva da se slovenski telekom privatizira, da bi ga lehko kupili. Pa kje je tu logika? Nemci zahtevajo da prodamo kokos ki nosi zlata jajca, da jo bodo lahko kupili, da bo njen kapital plemenitil nemski proracun, da bodo poslednicno drzavljani nemcije manj placevali v proracun in s tem bodo bolje ziveli, ostale ovce od narodov pa bomo vec generacij vracali najete kredite za ociscenje bancnih lukenj. In potem imamo tukaj Kramerja ki je ogoljufal drzavo, skopal milijardno luknjo in sedaj v tej drzavi ni boga da ga preganja zaradi lopovscine na racun vseh drzavljanov Slovenije??????
Uporabnik1540409
25. 10. 2018 10.23
+10
Kje pa NLB dobi denar za kredite ? Kdo pa je bil Kramar in čigav kader ?
NA LEVO ni OK
25. 10. 2018 10.02
+2
NLB prodaja globoka država, tako, misli naj si vsak po svoje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NA LEVO ni OK
25. 10. 2018 09.57
+1
Levosučni zgubljajo bankomat. Se jim že tresejo hlačke, sedaj bo potrebno delat pravi Adi Smolar...
Luther
25. 10. 2018 12.00
+0
Bankomat izgubljamo vsi Slovenci. Profit bo zdaj pobiral tujec. Hlačke bi se morale tresti vsem nam, razen tistim, ki bodo mastno zaslužili pri prodaji. Ali so to levi ali desni niti ni važno.
Luther
25. 10. 2018 12.19
+3
Hlačke bi se morale tresti vsem Slovencem ne samo levosučnnim. Še en vir polnjenja proračuna bo odšel v tujino in polnil tuji proračun. Prodali smo Žito (v imenu privatizacije), kupec žita je bila hrvaška država. Oni nimajo problemov s tem. Enako se bo zgodilo zdaj. NLB bo kupila država Nemčija.
Nocturne
25. 10. 2018 12.25
+1
Polarizacija vas vse totalno zaslepi, to je prav smešno
jesenvoyo
25. 10. 2018 09.30
+2
Banko naj po realni ceni kupijo tisti, ki zahtevajo od nas, da jo prodamo. Nihče na svetu pa od nas ne more zahtevat, da banko prodamo pod ceno.
Luther
25. 10. 2018 12.01
+1
Po zdaj znanih podatkih, jo bomo prodali krepko pod ceno.
avehar
25. 10. 2018 09.29
+9
Čimprej je potrebno prodati to banko...preveč denarja smo zmetali notri...dobili pa bomo itak dosti manj...
Luther
25. 10. 2018 12.04
+1
Banka je kokoš, ki nese zlata jajca. Ta zlata (naša) jajca kradejo. Ko lisica krade jajca, jo kmet prežene ali ubije. Ne proda kokoši. To naredi samo Butalec. In kaj smo mi? BUTALCI!!!!
Zoran Župevec
25. 10. 2018 09.09
-1
150 mio dobička letno za dividende pomeni, da v 9 letih samo z dobičkom pokrijemo morebitno kupnino, ki bo seveda hitro "izpuhtela" (pa ne mislit, da bodo za to krivi levi ali desni - krivi bodo oboji, ker so na teh nivojih, izven pogleda javnosti, VSI v španoviji).
Nocturne
25. 10. 2018 10.03
-1
270 milijonov dobicka, ves politicni vrh moramo drzati odgovoren
volos
25. 10. 2018 09.00
+4
Preselil se bom v delavsko banko
Uporabnik1540409
25. 10. 2018 09.10
+3
K sindikalistu Štruklju. Res so carji tile sindikalisti. Jezik najmočnejša mišica.
MIH?E
25. 10. 2018 08.49
+17
Kam bo šel denar od prodaje. To je pravo vprašanje
Uporabnik1540409
25. 10. 2018 08.57
+10
Za plače delavcev v JS in za upokojence. In za poplačilo letnega obroka obresti za posojila, ki znašajo že 9% BDP-ja.
NA LEVO ni OK
25. 10. 2018 09.59
+15
Denar od prodaje bo šel na Ciper , kamor je šel že večkrat...
Uporabnik1540409
25. 10. 2018 08.41
+17
Upam, da res prodajo ta bankomat. Verjetno ga bo kupila kakšna čudna investicijska družba kot recimo Merkur. Slovenci z ukradenim denarjem kupujejo za majhne denarje.
MKII
25. 10. 2018 08.18
+36
Če smo pošteni, glede na to, koliko dnarja je folk na silo zmetal v NLB, bi NLB morala vsaj naslednjih 10 let to folku vrniti tako, da bi bile obrestne mere za kredite 0%, vodenje računa 0 eur,... Če smo pošteni, ampak nis(m)o.
Nocturne
25. 10. 2018 10.53
-1
Karkoli je boljše kot prodaja... Res pa je, da te bo takšno razmišljanje hitro pripeljalo do ponovne dokapitalizacije
Priap
25. 10. 2018 07.56
+49
Boste narodu tudi kaj vrnili, glede na to, da ste z našim denarjem sanirali vaš "gnili" avto?
Viejo cabron
25. 10. 2018 07.52
+34
Prodajte končno že to "črevo"! Prej bo prodano manj bo škode. Že dolgo časa nazaj sem zapustil NLB in do danes zamenjal že tri banke. Banke ne poznajo pripadnosti komintentov ampak samo svoje dobičke, vsi ostali pa ste/so naivni. Pa lep dan še želim...