Gospodarstvo

Stavka v Skimarju?

Begunje na Gorenjskem, 12. 12. 2008 08.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Po visokih honorarjih za zunanje sodelavce delavci Skimarja zahtevajo božičnico. "Če je denarja dovolj za vse, ga mora biti tudi za delavce," opozarja sindikat.

Kot je po več kot osem ur trajajoči seji pojasnil predsednik nadzornega sveta Skimarja Gregor Gomišček, so se na četrtkovem nadaljevanju že v ponedeljek začete seje podrobno seznanili s spornimi pogodbami. Ugotovili so, da so dani stroški svetovalnih in odvetniških storitev previsoki, četudi so primerljivi s stroški v preteklih letih. Hkrati pa so ugotovili, da so bila opravljena pravna dela nujna za prvo fazo sanacije podjetja.

Nadzorni svet begunjskega Skimarja je na četrtkovi seji, ki se je zavlekla pozno v noč, ugotovil, da so stroški svetovanja previsoki. Zato so vodstvu podjetja izrekli opomin in mu naložili, naj stroške poskuša znižati.
Nadzorni svet begunjskega Skimarja je na četrtkovi seji, ki se je zavlekla pozno v noč, ugotovil, da so stroški svetovanja previsoki. Zato so vodstvu podjetja izrekli opomin in mu naložili, naj stroške poskuša znižati. FOTO: Kanal A

Nadzorniki so upravi naložili, naj skuša stroške drastično zreducirati. To bi bilo po zamisli v. d. predsednika uprave Ivana Štrlekarja mogoče z ustanovitvijo lastne pravne službe, s čimer bi odpadlo plačevanje pavšalov zunanjim odvetniškim pisarnam, medtem ko bi dodatno potrebne specialiste za posamezne zadeve še vedno najemali. Tudi sicer v naslednjem obdobju stroški zunanjih svetovalcev ne bodo tako visoki, saj je razširjeni pravni pregled, za katerega Štrlekar še vedno misli, da ni bil predrag, končan.

Se obeta tožba?

Podobno trdi Daniel Planinšec, eden izmed odvetnikov, ki so v tem letu Skimar že stali preko 750.000 evrov. Poudaril je, da so se nadzorniki na seji seznanili z enormnim obsegom dela odvetniških pisarn, medtem ko so bili prej zaradi medijskih dezinformacij o zaslužkih v zmoti. "Mislim, da bova s kolegom zoper take neresnice, ki so se pojavile v zvezi z zaslužki, pravno ukrepala," je poudaril Planinšec. Dodal je, da za zdaj ostaja zunanji sodelavec Skimarja, saj ne more kar pustiti vseh 90 pravd, v katerih skupaj z Rajkom Vrečerjem zastopa podjetje. Planinšec je prepričan, da sta s kolegom veliko doprinesla k temu, da se Skimar ni znašel v stečaju. Upa, da so za podjetje naredili nekaj dobrega, tako da se Skimarju obetajo boljši časi.

Profesionalnost pred spori?

Da so pravilno ravnali, so prepričani tudi Skimarjevi nadzorniki, ki se na maratonski seji niso odločili niti za razrešitev Štrlekarja niti za razrešitev prokurista Jožeta Kralja, čeprav so med njima velika nesoglasja. Delo vodstva bi zato utegnilo biti še naprej oteženo. Štrlekar je že poudaril, da njemu kompromisi niso všeč. "Mislim pa, da bova s Kraljem morala biti profesionalca in da bova izpeljala, za kar sva zadolžena," je še dodal Štrlekar, medtem ko Kralj komentarja ni želel dati. Gomišček je na drugi strani prepričan, da lahko skupaj dobro vodita podjetje, kar sta dokazovala vse do časa izpred 14 dni, ko so se zaradi javne objave pogodb zadeve močno poslabšale.

Delavci zahtevajo božičnico

Skimarjevi nadzorniki so sklenili, da se nemudoma začne postopek za imenovanje nove uprave. Na fotografiji: v. d. predsednik uprave Ivan Štrlekar.
Skimarjevi nadzorniki so sklenili, da se nemudoma začne postopek za imenovanje nove uprave. Na fotografiji: v. d. predsednik uprave Ivan Štrlekar. FOTO: Kanal A

Z omenjenimi sklepi nadzornikov predstavniki delavcev, ki so se v četrtek zvečer zbrali na občem zboru, niso zadovoljni. "Uprava in nadzorni svet se bosta morala presneto potruditi, da nam bosta medel odziv znala razložiti," je poudaril predsednik Skimarjevega sindikata Dušan Ferjan, ki je za sestanek z vodstvom dogovorjen v sredo. Delavci so nezadovoljni tudi z odločitvijo uprave, da ne bo izplačila božičnic. Stališče sindikata je, da mora podjetje delavcem, ki imajo že tako slabe plače, izplačati dodatke, kot sta regres in božičnica. "Pričakujemo preostali del regresa, in če tega ne bo, bomo zaostrovali svoje besede do uprave," je poudaril Ferjan, ki meni, da mora biti denar tudi za delavce, če ga je za vse ostalo dovolj. O stavki zaenkrat ne razmišlja, ampak v primeru, da se bodo zadeve še zaostrovale, tudi tega ukrepa ne izključuje.

Gomišček je po drugi strani prepričan, da so bili sklepi sprejeti v dobro delavcev, saj bi zamenjava uprave ali prokurista nujno peljala v imenovanje nekoga drugega, kar pa se mu glede na sedanje menjave v največjem lastniku, Kapitalski družbi (Kad), ne zdi primerno. "Lahko bi nas obtoževali, da spet po svoji volji delamo nekaj v zadnjem hipu," je dejal Gomišček, ki meni, da se bo tudi v nadzornih svetih podjetjih, kjer je lastnik Kad, poznal politični zasuk v slovenskem prostoru, kar pomeni, da bi lahko skupščina Skimarja že 5. januarja zamenjala nadzornike. Gomišček ocenjuje, da je zaradi dnevnega operativnega dela nujno, da se mirno preide v isto novo ali pa drugo vodstvo. Zato bodo nadzorniki še v sedanji ali pa že morebitni novi sestavi v kar najkrajšem možnem času izpeljali razpis, ki bo skladen s sklepom lastnikov ob dokapitalizaciji. Na ta razpis se glede na dosedanje trditve zagotovo ne bo prijavil Štrlekar, ki je pojasnil, da se mu pogodba izteče 31. marca. Ferjan pa je poudaril: "Če zamenjava nadzornega sveta in uprave Skimarju prinese koristi in boljše pogoje za delo, potem to podpiramo."

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

arksikris
14. 12. 2008 14.30
Delavci, pritisnite na Lahovnika. Naj dokaže, da je vendarle sposoben ka narediti. Pa tak minister za gospodarstvo! Ha,ha,ha...
andrej69
14. 12. 2008 12.14
slovenija rabi enga huseina al pa castrona
comment123
14. 12. 2008 10.20
ODGOVARJATI? KOMU? SPEČIM MEDVEDOM!?
Black_Panter@mailinator.com
13. 12. 2008 22.11
še malo, pa bodo lopovski kapitalisti dobili svoje batine delavci ,na juriš
vsevid
13. 12. 2008 09.36
SPOŠTOVANI PROLETARJALCI ne prosit za plačo ampak ZAHTEVAT. Ozrite se okrok in videli boste kako se to dela .ČRNA roka pravice mora začet zopet delovat. SMRT FAŠIZMU SVOBODA NARODU...To bi moralo biti vodilo vseh delavnih ljudi
MILEVOLLIDISCO
13. 12. 2008 07.34
Če jaz prav razumem, ta folk ki dela v prizvodnji sploh nima pojma KAKŠNO TEŠKO UMSKO DELO JE TA ODVETNIŠKA PISARNA NAREDILA!Kakor razumem , če njih nebi bilo , bi SKIMAR že zdavni sel v stečaj. Aha, in zdaj ! So rešeni stečaja?Prej bi reko da se je ta odvetniška pisarna rešila stečaja na račun SKIMARJA. BOLJŠE EN SIT KAKOR DVA LAČNA!!!!!?????
placebo0
12. 12. 2008 16.17
Z minimalnimi plačami in neomogočanju šolanja je to res problematično.
fantodfare
12. 12. 2008 15.37
he,he. Ukrasti, ukrasti, kupiti može svaka budalo!,he,he
fantodfare
12. 12. 2008 15.36
he, he. Smuči se bodo še podražale, da si bodo lakomni odvetniki izplačali paleč za svoje delo in naredili še kakšno študijo na ta račun, he,he
resslovenka
12. 12. 2008 13.25
fuksel Nikoli.
Ales Prost
12. 12. 2008 12.36
a lah dobim zdaj en par smuči bilj poceni?
fuksel
12. 12. 2008 09.22
kdaj bo v Sloveniji, kdo končno kazensko odgovarjal?