Gospodarstvo

Uprava TVM je vložila predlog za stečaj

Maribor, 03. 03. 2011 15.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
4

Iskanje novega partnerja za TVM očitno ni obrodilo sadov, saj je uprava vložila predlog za stečaj podjetja. Brez dela bo tako ostalo okoli 140 zaposlenih, ki jim podjetje dolguje plače za vsaj dva meseca.

Tovarna vozil Maribor
Tovarna vozil Maribor FOTO: Mia Media

Na mariborskem okrožnem sodišču so potrdili, da je uprava Tovarne Vozil Maribor (TVM) vložila predlog za začetek stečajnega postopka nad družbo. Uprava je sicer s predlogom seznanila tudi sindikat, kar je potrdil vodja stavkovnega odbora in predsednik sindikata v podjetju Franjo Trojner. Trojner je sicer dejal, da je za delavce takšna odločitev dobra, saj bodo šli tako postopki hitreje. Ob tem je dodal, da kljub temu to ni razlog za veselje, saj so zaposleni razočarani, ker so bili navezani na podjetje in na avtobuse.

Uvedba stečaja je bila sicer pričakovana, čeprav je lastnik podjetja, družba Viator & Vektor, še 18. februarja obljubljal, da je našel novega, vendar nerazkritega lastnika. Takrat so sporočili, da so pogodbo z zainteresiranim kupcem že podpisali, a se napovedi očitno niso uresničile.

Vložitev zahteve za stečaj so popoldne potrdili tudi v Viator & Vektorju. V izjavi za javnost, pod katero sta podpisana predsednik uprave TVM Janez Lipuš in glavni izvršni direktor skupine V&V Milan Šajn, sicer niti z besedo ni omenjeno, kje se je zataknilo pri domnevno že sklenjenem dogovoru s kupcem, so pa obžalovali, da so bili pri iskanju ugodne rešitve za mariborsko tovarno neuspešni.

"V prepričanju, da izdelki, znanje, zmogljivosti in naročila, ki jih TVM ima, zagotavljajo uspešno poslovanje, smo si v zadnjih dveh letih od nastopa finančne in gospodarske krize prizadevali, da poiščemo strateškega partnerja oz. kupca tovarne. Pogovori so potekali z različnimi potencialnimi partnerji iz Slovenije in tujine, iskali smo tudi mnoge druge rešitve, ki bi omogočile nadaljevanje proizvodnje in razvoj podjetja," so zapisali v V&V in dodali, da so se zaman trudili pridobiti tudi obratna sredstva za proizvodnjo s strani bank, takšna sredstva pa so lastniki zagotavljali tudi sami.

TVM, ki se ukvarja s proizvodnjo avtobusov, je v krizi že dve leti. Ker je večkrat prišlo do zamud pri izplačilu osebnih dohodkov, so delavci 3. januarja začeli stavko, ki se je nadaljevala vse do danes. Podjetje jim dolguje plači za december in januar, prav tako ni plačalo vseh obveznosti do pokojninske in zdravstvene blagajne in odpravnin že odpuščenim delavcem in prihodnjim upokojencem.

TVM je v lasti Viator & Vektorja, ki je v večinski lasti Zdenka Pavčka.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

damirg@email.si
05. 03. 2011 20.35
pri nas je še komunajzarska mentaliteta. v tistih časih ko so bila vsa podjetja v državni lasti, so vodilni lahko kradli denar od prihodkov, saj podjetja niso mogla propasti zardi državnega kritja. danes pa je to problem. v glavnem vse se bo zglihalo s cajtom.
poksi592
03. 03. 2011 18.35
Ja, Olaff, smo že tu. V Butalah ni več kruha...
.eu.
03. 03. 2011 17.47
Res bo treba it delat v Avstrijo tukja pri nas ni nobene prihodnosti.
Aleš Kostanjevec
03. 03. 2011 16.27
saj to je bilo zapričakovat da bo šla firma TVM v stečaj bogi 140 zaposlenih med njimi so moji prijatelji ki smo preživeli lepe kakor grenke trenutke !!