Gospodarstvo

Uprava Merkurja bo tožila nekdanje vodstvo

Brdo pri Kranju, 05. 12. 2011 12.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Merkur bo tožil nekdanje vodstvo, ki naj bi družbi povzročilo za 200 milijonov evrov škode. Bine Kordež se je že odzval: pravi, da je ta poteza nesmiselna in da sam tako ali tako nima ničesar, zato tudi ničesar ne bodo mogli izterjati.

Bine Kordež
Bine Kordež FOTO:

Delničarji Merkurja so se na skupščini seznanili z rezultati izredne revizije poslov družbe iz časa vodenja Bineta Kordeža, ki je pokazala vrsto spornih poslov. Kordeževi upravi in nadzornemu svetu tudi na podlagi revidiranega letnega poročila niso podelili razrešnice. Na osnovi revizije pa so pooblastili upravo pod vodstvom Blaža Pesjaka, da vloži odškodninske tožbe.

Revizija poslov od 1. januarja 2007 do 30. junija 2010, ki jo je opravila družba Deloitte revizija, je pokazala tri sklope sumljivih poslov. Prvi je sum oškodovanja premoženja Merkurja in njegovih hčerinskih družb, drugi je sum zlorabe pooblastil, tretji pa sum prevarantskega računovodskega poročanja.

"Trenutno je treba preučiti vsak primer oškodovanja posebej in za vsakega zgraditi neko tožbo ter jo vložiti," je po skupščini pojasnil Pesjak in dodal, da bo vlaganje tožb odvisno od dela pravnih strokovnjakov, predvidoma pa bodo tožbe vložene v nekaj mesecih. Od primera do primera bo sicer odvisno tudi, zoper koga bo vložen odškodninski zahtevek.

O skupnem znesku vloženih odškodninskih tožb je še težko govoriti, je dejal Pesjak, ki je potrdil, da naj bi bil Merkur oškodovan za preko 200 milijonov evrov. Največji od poslov oškodovanja je prenos kreditov iz Merkurja na HTC dva, Merfin in banke v višini 188 milijonov evrov.

Kordež na drugi strani trdi, da je sklep lastnikov nesmiseln. Lastniki Merkurja so namreč banke, ki so edine pridobile z menedžerskim prevzemom Merkurja. Če bi kdo lahko vrnil kaj denarja Merkurju, so to prav banke, je ocenil Kordež in dodal, da je sam za odkup delnic zastavil vse svoje premoženje in vse izgubil.

"Nima smisla, da mene tožijo, ko nisem od vsega dobil niti evra, sklep pa so na skupščini sprejele banke, ki so dejansko dobile denar, saj smo kredite poplačali oziroma so banke zasegle zastavljeno premoženje," je poudaril Kordež in spomnil, da je tudi hiša, ki jo je zidal, v lasti bank in bo šla na dražbo. "Od mene hočejo nekaj, česar nisem dobil," je odločitev skupščine komentiral Kordež in dodal, da nima sredstev, ki bi jih od njega lahko izterjali.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
05. 12. 2011 21.12
srebrnibreg SE POPOLNOMA STRINJAM SICER PA SE PRIDE NAS DAN PREDEN GREMO NA ONI SVET SE JIH PAR GRE Z NAMI.EDINI PRAVICEN ZAKON
himalajc
05. 12. 2011 21.12
+2
delavcem plače dol,delaj maximalno in bodi tiho, ker morajo dati novim nadzornikom 80.000 eurov v pol leta z vsemi ostalimi dodatki in to , kar dva za dobo 5 let(čao 2 miljončka). res *.............
Danijel Fric
05. 12. 2011 20.57
+7
vse te tožbe prepozno pridejo, Kordež je svoje bogastvo spravil na varno, če ga damo pa v arest nam bo pa zopet strošek, najbolje da pokličemo lovca !!!!!!
srebrnibreg
05. 12. 2011 17.28
+8
Ta nova uprava je dosti hujša do delavcev kot prejšnja. Delavcem ne povišajo plače celo z nekimi novimi pogodbami jih hočejo znižati. Kupujejo nove avtomobile, menjavajo dve leti stare računalnike samo, da spet nekdo nekaj pobaše v žep. Če so res tako za firmo naj tudi oni delajo vsaj eno leto za ta denar kot trgovci.
davkoplacevalka
05. 12. 2011 15.25
+6
v pravni državi je potrebno premoženje pridobljeno na nepošten način zapleniti
Eki
05. 12. 2011 15.32
+3
saj bo zaplenjeno . Ampak od leta 2012 naprej :) . Je banda poskrbela za sebe .
martinkrpan1
05. 12. 2011 15.01
+0
sm že kr neki cajta pred pokojninsko reformo tipku da more dobit pahor čimmanj% tek da bo ostal za druge nove ko prihajajo čimveč% ker od SDS ne bojo doble nič%-----pa je govoru pahor nismo u recesiji pa smo pa začetek konca pa bla bla---- ko je pa 90% procentu folka na internetu je točn vedl kaj bo---pol pa neke tabletke pa video spoti za pokojninsko --ha ha dobr so naštudiral tud tist zakaj je JJ tolk vodu v% prej da bojo določen% volilcev ostala doma hha dober so----sm rajš tuki natipku ko ne letijo komentarji ko nori
kim llsung
05. 12. 2011 14.55
+3
ZAKAJ CENZURA SAMO RESNICO GOVORIM
wsharky
05. 12. 2011 14.16
+7
... Binko je nedolzen ... vse je konstrukt ... he he he ...
ŠkisPagat
05. 12. 2011 14.27
+0
Raztezje
05. 12. 2011 14.08
+3
Glede na razvojno investicijski načrt Merkurja, so zgleda vlagali v modne revije. Prikazali so nekaj zadnjih modelov urejenih trgovskih in poslovnih objektov, vendar so se manekeni tako hitro adaptirali, da si potrošniki niso mogli zapomniti vse kolekcije. Zakaj zmeraj uprava, naj še delavci enkrat tožijo sužnjelastnike, meni bi se zdelo to bolj logično, saj niso bile ogrožene pravice pravne osebe države.