Gospodarstvo

Pri prodaji Mercatorja se znova zapleta

Ljubljana, 23. 11. 2011 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Uprava Mercatorja je ugotovila, da EBRD in IFC nista v konzorciju za nakup Mercatorja, zato ne podpirajo nadaljevanja prodajne aktivnosti v tej obliki. NLB pa pravi, da ponudba Agrokorja vključuje tudi finančni vložek omenjenih mednarodnih partnerjev.

Mercator
Mercator FOTO: Dare Čekeliš
Svetovalec pri prodaji 51,10-odstotnega deleža Mercatorja, londonska banka ING, je v torek po navedbah Mercatorjeve uprave sporočil, da Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD), Mednarodna finančna korporacija (IFC) iz skupine Svetovne banke ter sklad One Equity Partners ne bodo sokupci paketa delnic družbe in da torej niso člani konzorcija, edini možni pogodbeni partner Mercatorja glede sklenitve dogovora o zaščiti interesov družbe pa da je hrvaški Agrokor. Zato uprava Mercatorja ni podprla prodajnih aktivnosti, saj samo Agrokorju ne želijo omogočiti skrbnega pregleda družbe, ker je ta njihov neposredni konkurent na območju nekdanje Jugoslavije.

Kot so danes prek spletnih strani Ljubljanske borze sporočili iz Mercatorja, zaradi izostanka ključnih predvidenih pogodbenih strank ni mogoče skleniti dogovorov za zaščito interesov skupine Mercator, kar je bil s strani Mercatorja predpogoj za izvedbo aktivnosti podpore prodajnemu procesu.

V hrvaškem Agrokorju ne komentirajo odločitve uprave Mercatorja, ki ni podprla postopka prodaje večinskega dela družbe. "Gre za stvar Mercatorja in njegovih lastnikov," so povedali v Agrokorju, kjer dodajajo, da nadaljujejo pogovore z lastniki in postopek v skladu s predvidenimi fazami.

Mercator je sicer pripravljen takoj ponovno preučiti možnost podpore prodajnemu postopku v prvotno predvideni obliki, če član konzorcija kupcev, ki bo kupoval delnice od konzorcija prodajalcev, postane vsaj ena od mednarodnih finančnih institucij EBRD ali IFC, kot je bilo prvotno sporočeno. Če bi EBRD in/ali IFC želela neposredno postati lastnik pomembnejšega paketa delnic Mercatorja, je uprava pripravljena omenjenima investitorjema omogočiti polni skrbni pregled poslovanja in finančnega stanja skupine.

Ker je stabilizacija lastniške strukture v interesu Mercatorja, je uprava sklenila izvesti nekatere dodatne aktivnosti, ki bodo glede na do zdaj znane okoliščine po njeni oceni pozitivno pripomogle k prodajnemu postopku. Tako bo med drugim najpozneje do ponedeljka, 5. decembra, javno objavila dodatne podatke o nepremičninskem in kreditnem portfelju skupine, 1. januarja 2012 pa bo po dveh letih znova izvedla cenitev vseh nepremičnin s strani pooblaščenega ocenjevalca vrednosti nepremičnin.

Svetovalka uprave pri pogajanjih s kupci Mercatorja Cveta Selšek je dejala, da uprava ne ustavlja postopka prodaje, saj to ni v njeni pristojnosti. Vendar pa želijo voditi pogajanja glede zaščite interesov družbe tudi z drugimi investitorji, ki so bili navedeni kot člani konzorcija.

V SLS, SNS in DeSUS menijo, da Mercator nikakor ne sme v "hrvaške roke". V LDS, SD in Zares poudarjajo, da je Mercator v večinski zasebni lasti in da prodajo vodi konzorcij bank, ne politika.

"Imamo pismo svetovalca prodajalcev, da gre za konzorcij, ki ga sestavljajo Agrokor, EBRD, IFC in One Equity Partners. Obstajajo tudi druge korespondence, ki govorijo o konzorciju," je dejala, ob tem pa zavrnila očitke, da naj bi prav ona namignila prodajalcem, da uporabljajo besedo konzorcij.

Kot je poudarila Selškova, uprava Mercatorja ne ustavlja postopka prodaje večinskega deleža družbe. "Uprava ni prodajalec, je tista, ki postopku pomaga," je poudarila Selškova.

Mercator si mednarodni finančni instituciji EBRD in/ali IFC želi med lastniki, ker prinašata finančno stabilnost, nevtralnost in varnost. Zato jima je uprava, če se bosta odločili v prihodnje sodelovati v postopku prodaje, pripravljena omogočiti polni skrbni pregled, medtem ko bi Agrokorju omogočila skrbni pregled le v omejenem obsegu, saj "ne more odpreti knjig svojemu največjemu neposrednemu tekmecu na trgu".

Konstrukcija, skladno s katero bi Agrokor kot celota prevzel Mercator, ni predvidena, predvidena je konstrukcija, da je trgovski del Agrokorja v posebni enoti, v kateri sodelujejo tudi mednarodne institucije. "To je logika podpore temu poslu," je dodala Selškova.

Konstrukt, ki ga je pojasnil Agrokor, torej da je pridobil sklade in mednarodne finančne institucije, ki so pripravljene vlagati kapital, je po njenih besedah zelo dobrodošel. "A je treba to formo izpeljati do konca in videti, ali so te institucije tudi pripravljene vložiti kapital. Če teh institucij ne bo, je tu problem finančne trdnosti bodočega poslovanja," je dejala in dodala, da bi bilo slabo, če bi se vse transakcije odvijale na podlagi kreditov.

Ne glede na odločitev uprave Mercatorja, da ne podpre prodajnih postopkov v obliki, kot se je izkazalo zdaj, pa lahko prodajalci nadaljujejo prodajni postopek. "Mislim, da se prodajalci zavedajo, da če v postopku ne bo omenjenih mednarodnih institucij, je veliko vprašanje, ali bo takšna prodaja uspešna," je povedala Selškova.

NLB bo nadaljevala pogajanja o prodaji Mercatorja – del ponudbe Agrokorja sta tudi EBRD in IFC

NLB pravi, da so mednarodni partnerji poleg Agrokorja pripravljeni na finančni vložek pri nakupu Mercatorja.
NLB pravi, da so mednarodni partnerji poleg Agrokorja pripravljeni na finančni vložek pri nakupu Mercatorja. FOTO: Damjan Žibert

NLB bo kot del konzorcija prodajalcev Mercatorja nadaljevala ekskluzivna pogajanja s hrvaškim Agrokorjem in mednarodnimi partnerji. Kot pravijo v NLB, so bila v Agrokorjevi nezavezujoči ponudbi priložena pisma podpore partnerjev - Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), Mednarodne finančne korporacije (IFC) iz skupine Svetovne banke ter sklada One Equity Partners, ki so pripravljeni financirati nakup in posredno vstopiti v lastništvo Mercatorja v primeru uspešno izvedenega skrbnega pregleda.

Celotna dokumentacija, vključno z vsemi prispelimi ponudbami, je bila takoj po prejemu poslana tudi upravi Mercatorja ter njihovemu finančnem svetovalcu Societe Generale, ki so tako več kot mesec dni natančno seznanjeni s predlogom Agrokorja ter njegovih partnerjev, zagotavljajo v NLB.

"Natančna struktura transakcije in način nakupa bo sicer stvar pogajanj med prodajalci, kupcem ter upravo družbe, ki bodo stekla, kakor hitro bo uprava Mercatorja razkrila določene informacije, ki jih ponudniki potrebujejo za pripravo zavezujoče ponudbe," dodajajo. Ta pogajanja se zaradi nepripravljenosti družbe še niso začela, opozarjajo.

V zadnjih dneh so se po trditvah NLB pojavile "določene dezinformacije ter špekulacije v zvezi s strukturo transakcije", zato je londonska podružnica ING kot investicijski svetovalec konzorcija prodajalcev v torek "v izogib nadaljnjim špekulacijam" ponovno opozoril Societe Generale, da so vse relevantne informacije na voljo v poslanih ponudbah.

Prodaji Mercatorja nasprotuje Svet za kmetijstvo in podeželje

Svet skrbi možnost, da se bo zmanjšala prodaja slovenskih izdelkov.
Svet skrbi možnost, da se bo zmanjšala prodaja slovenskih izdelkov. FOTO: Tomaž Ungar

Glavni pomisleki Sveta za kmetijstvo in podeželje, ki je prodajo Mercatorja obravnaval na svoji redni seji, veljajo prihodnosti slovenske živilskopredelovalske industrije. Skrbi jih dejstvo, da je glavni potencialni kupec tudi proizvajalec živil, kar po njihovih besedah pomeni ''neposredno konkurenco in veliko nevarnost za zmanjšanje možnosti prodaje'' izdelkov slovenskih živilcev.

Poleg tega se jim zdi prodaja Mercatorja sporna z vidika konkurenčne zakonodaje, saj ''gre za dve najmočnejši in med seboj konkurenčni trgovski družbi v regiji''. Ponovno so tudi ugotovili, da bi se s prodajo Mercatorja ''zmanjšala možnost in odgovornost za zagotavljanje prehranske varnosti in večanje samoobskrbe'' z osnovnimi kmetijskimi proizvodi v Sloveniji, so še zapisali v sporočilu za javnost.


 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

linav
24. 11. 2011 10.03
+4
Mercator mora ostati v slovenski lasti, ker drugače se naši industriji in kmetijstvu res slabo piše. Lep primer so drogerije DM, kjer več ne moreš dobiti slovenskih proizvodov, tu pa tam še kakšne ga, v kakšnem kotu na osamljenih policah. Tega si država ne sme privoščiti. Potem bomo pa jokali ko bo gospodarstvo klecnilo na zavodih pa se bo brezposlenost povečevala...
beri66
24. 11. 2011 10.43
-2
dajte ga Agrokorju dokler ga še hoče, hrvati imajo same dobre firme:Ledo,Kraš,Jamnica,Jana,Podravka, Koestlin,Vindija,Dukat, jest kupujem samo hrvaško robo ki je kvalitetna veliko bolj kot Merkatorjeva ali srbska....priporočam vsem, ko bo to Agrokor bo mogoče naša roba cenejša če že ni neke kvalitete.
cirenij
24. 11. 2011 09.45
+2
Merkator mora bit slovenski - v interesu naše industrije in kmetijstva. Banke, ki jih mi držimo nad vodo pa naj počakajo. Če so preživele vse tajkunske kredite in mahinacije, pa naj še to. Upam, da bo mandatar Jankovič. Ker druga dva bi tako vse razprodala. Ni Mercator kriv, da smo navlekli na stotine trgovin iz zapadne evrope, ki nam prodajajo ceneno, nekvalitetno, škodljivo robo. Tlačanijo jim pa naši ljudje.
nosko1234
23. 11. 2011 22.28
-2
Dajmo že enkrat prodat tega najslabšega soseda, itak ima najdraže artikle.
bkaval
24. 11. 2011 11.08
-2
orlovognezdo1
23. 11. 2011 19.33
+4
Naj se že proda,a A velikim se maje STOLČEK ki ga bojo izgubili.Saj tako bo šel v franže v prihodnosti.malo manj naj uvaža slabo robo. crknu bo merkator tako ali drugače.Tudi železna roka ga ne reši.
srebrnibreg
23. 11. 2011 20.14
+4
Škoda, da se ne zavedaš, da tudi marsikateri njegov domači dobavitelj.
matedolenc
23. 11. 2011 18.52
+2
Še malo, pa bomo kralji na Betajnovi.
pehtateta
23. 11. 2011 18.46
+7
Kaj niso malo pozno ugotovili kdo je kupec? Agrokor, o njemu že vrabci čivkajo, da nima denarja, dajte se zresniti v Mercatorju!
dannyer
23. 11. 2011 18.31
-1
država naj ga prevzeme bo imela vsaj korist pa bankam halo z merkatorjem bodo imele korist pa kaj smo res za luno druge banke pa ne prodajajo lastništva res za na luno
mare.florida
23. 11. 2011 18.20
+13
Le zakaj bi prodali MERCATOR hrvatom,ko pa oni niso pred leti hoteli prodati Slovencem SUNČANI HVAR.Ne smemo pozabiti tega.Ve se zakaj...Mercator mora biti naš in pika ali pa večinski z zagotovilom da se prodaja večinoma Slovenska roba.
ultras1
23. 11. 2011 18.05
+6
čim več zapletov, dlje bomo kupovali v mercatorju, ker ko bo hrvaški, bomo kupovali v Tušu :)
pehtateta
23. 11. 2011 18.47
+0
beri66
24. 11. 2011 10.45
-2
Gosposvetski
23. 11. 2011 17.57
+2
Ampak ta Janša je bil res daljnoviden, se ga bojim jasnovidca,čarovnika !
srebrnibreg
23. 11. 2011 17.38
+0
Počakajmo na Janšo, da reši to kar je zafural. Pravzaprav izkoplje jamo za njegov pogreb, če ga je ža dal na smrtno posteljo.
Zagreb..Rocks
23. 11. 2011 16.52
-4
Mercator bo Hrvator in pika. ;)) :))
tron3
23. 11. 2011 17.53
+6
Ob svetem nikoli, ker sploh prodajalci ne mislijo resno, ker s tem banke izsiljujejo državo, da bodo dobile dokapitilizacijo
beri66
24. 11. 2011 10.46
-2
fardi
23. 11. 2011 16.48
+6
po moje je najbolj neumno to, da je agrokor skoz trdil, da obstaja nek konzorcij, ki pa dejansko ni nikoli obstajal. torej saj uprava ni potem nora, da bi to podpirala. če damo v obzir še to, da so tudi prodajalci zavajali in trdili, da se pogajajo s konzorcijem, ki ga ni nikoli bilo.
fakin77
23. 11. 2011 16.44
+8
Če bo pa Mercator ostal v naših rokah pa je nekaj najboljšega v zadnjem desetletju.
Gosposvetski
23. 11. 2011 18.05
-3
buderus
23. 11. 2011 16.16
+7
Se bojijo za svoje usnjene fotelje...
priest
23. 11. 2011 16.12
+0
Enostavno je špilat takšnega \"kšeftarja\" kot je Zoki, da ruši vse kegle pred sabo...
CK-jevec
23. 11. 2011 16.05
+22
Ne prodajat Mercatorja no! A se bomo kar razprodali, kot da smo neke * ?! Ste lahko krasno videli ko so se odprli in po pravici povedali v upravi Revoza kako je to: ves denar gre vedno lepo v Francijo, pri nam pa ne ostane nič! Tako bi enako Mercator ali pa NLB postala zgolj neki navadni ekspozituri nekega velikega giganta! Ne smemo tega pustiti no! Tudi pri Leku se sedaj začelo kazati kaj je Sandoz, najprej so govorili, da bo vse ostalo enako, sedaj že razmišljajo o selitvi proizvodnje, tu pa bi ostal le še razvoj! A veste koliko dodatnih brezposelnih spet to pomeni?! Resno pravim: ne prodajmo vsega, kar naši predniki 20-30 let postavljali na noge no! Res je, da so v zadnjih 10 letih določeni \'japiji\' nove generacije pokradli, spravili firme na kolena, ampak treba jim je pomagati in dobiti le pravi,sposoben in pošten managment in bodo splaval, tudi če ne čez noč! NE PRODAJMO VSEGA KAR IMAMO!!!
modelx
23. 11. 2011 15.32
+7
za denar, ki s katerim je država dokapitalizirala NLB, naj ji ta da delnice Mercatorja. potem pa naj še prisili NLB, da po ceni 500eur/M2 proda vsa stanovanja, ki so bila zasežena kot jamstvo (razliko smo zopet plačali davkoplačevalci preko par dokapitalizacij), s tem bodo vasaj dobili v NLB denar, ki jim ga menda tako manjak, da hitijo s prodajo delni. Pa še v NLB naj porežejo vse, ki so se kadajkoli podpisali pod kreditno pogodbo ali jo v kreditnem odboru potrdili in tak kredit ni bil vrnjen v rednih anuitetah. S tem bodo naredili še eno stvar: tisti, ki so bili res v kaj prisiljeni, bodo začeli govoriti, kdo jih je v ozadju prisilil v taka dejanja,.... Sicer pa: podjetja se ne prdoajajo takrat, ko je njihova vrednsot na psu, temveč, ko lahko iztržiš več. Dejstvo je, da Agrokor nima tistega denarja, ki ga obljublja, pa tudi zahteva v razpisu bi morala biti, da je kupnina plačana iz sredstev podjetja in ne najetih kretitov. Če pa so ti le najeti, pa dolga (kratkoročnega in dolgoročnega) v pasivi ne bi smelo tudi po nakupu biti več kot 40%. Potem pa naj se kupci izkažejo.
wsharky
23. 11. 2011 15.23
+1
... Mercator bo slej kot prej kupljen s strani Agrokorja ... pa naj je 'pinki' za ali proti ... he he he ...
baigor
23. 11. 2011 15.13
+2
Prodajmo Pivovarno Laško in s tem naj poplača Šrotove tajkunske kredite
pehtateta
23. 11. 2011 18.48
+1
se strinjam, Union je dovolj za malo Slovenijo