Gospodarstvo

'Uprava Iskraemeca naj odstopi!'

Ljubljana/Kranj, 15. 06. 2006 17.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

KAD in SOD upravo Iskraemeca pozivata k odstopu, saj naj bi delovala nekorektno, nesprejemljivo in škodljivo.

Potem ko je uprava kranjskega Iskraemeca v sredo na največje lastnike družbe - Kapitalsko družbo (KAD), Slovensko odškodninsko družbo (SOD) in KD Holding ter družbo pooblaščenko - naslovila prošnjo za posojilo, sta paradržavna sklada potezo uprave označila za nekorektno, poslovno nesprejemljivo in škodljivo. V torek, ko sta sklada ponudila dokapitalizacijo s posojilom v vrednosti 2,75 milijarde tolarjev, je namreč uprava temu nasprotovala, so sporočili iz SOD.

KAD in SOD bi dokapitalizirala Iskraemec za potrebe tekočega poslovanja.
KAD in SOD bi dokapitalizirala Iskraemec za potrebe tekočega poslovanja. FOTO: POP TV
Potem ko sta paradržavna sklada zavrnila prošnjo za posojilo, upravi Iskraemeca v primeru, če je družba v resnično tako nezavidljivem finančnem stanju, kot zatrjuje, ostane še pomoč s strani bank upnic. Banke so se z upravo še vedno pripravljene pogovarjati o reprogramiranju dolgov v lastniške deleže in o financiranju tekočega poslovanja. Nove ponudbe o tem, naj bi sedem bank, združenih v konzorcij, predvidoma podalo naslednji teden.

Paradržavna sklada, ki imata v lasti 36-odstotkov Iskraemecovih delnic, sta pripravljena dokapitalizirati družbo za potrebe tekočega poslovanja, vendar pod takšnimi pogoji kot so bili predstavljeni na torkovi skupščini. "Predlog je bil zakonit," zagotavljajo v skladih in na trditve uprave, da bi bila na skupščini sprejeta dokapitalizacija nezakonita in nična, odgovarjajo, da uprava družbe ni pristojna presojati zakonitosti predlogov lastnikov, saj je to naloga sodišča.

"Slepo favoriziranje Engrotuša, ki bi naj bil po volji uprave in pooblaščenke, je dokaz, da ne uprava in ne družba pooblaščenka nimata nikakršnega interesa zaščititi družbe in njenih zaposlenih," so prepričani v KAD in SOD. Zato so upravo kranjskega proizvajalca števcev in njegov nadzorni svet znova pozvali k takojšnjemu in nepreklicnemu odstopu.

Uprava je na skupščini vztrajala, da Iskraemeco potrebuje prisilno poravnavo in da dokapitalizacijo izvede izključno družba Engrotuš. Na podlagi obstoječih poslovnih podatkov pa je popolnoma jasno, da družba ne potrebuje prisilne poravnave, ki bi upnike prikrajšala za dobrih devet milijard tolarjev, medtem ko dokapitalizacija Engrotuša 1.600 zaposlenim ne daje nikakršnega zagotovila, da bi proizvodnja ostala na obstoječih lokacijah v Sloveniji, opozarjajo v KAD in SOD.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.