Gospodarstvo

Uprava in sindikati brez dogovora

Nova Gorica, 31. 01. 2012 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uprava podjetja Elektro Primorska je zavrnila predlog dogovora za dokončanje stavke, ki jim ga je v ponedeljek poslal stavkovni odbor podjetja. Sindikat je za prekinitev stavke pripravljen samo spreminjati število obrokov za izplačilo nagrade, uprava pa pričakuje večje popuščanje sindikatov.

Večjih težav z elektrooskrbo na Primorskem še ni.
Večjih težav z elektrooskrbo na Primorskem še ni. FOTO: Reuters

"Sindikat Elektra Primorska deluje neodgovorno in brezbrižno do posledic, ki jih ima zaradi stavke družba Elektro Primorska," je v pisnem sporočilu za javnost zapisala uprava podjetja. Kot pravijo, sindikat izkorišča instrument stavke in družbi povzroča neizmerljivo škodo, ker za stavko ni nobenega utemeljenega razloga. Izplačilo nagrade po 129. členu podjetniške kolektivne pogodbe je namreč obveznost, ki je iztožljiva, če so izpolnjeni pogoji.

"V kolikor je sindikat prepričan v svoje stališče o upravičenosti nagrade za leto 2011 v celoti, bi lahko zahteval izpolnitev stavkovne zahteve pred pristojnim sodiščem," še dodajajo v sporočilu.

'Sindikat krši kolektivno pogodbo'

Navajajo, da ima sindikat štiri različne možnosti: usklajevanje z upravo, ustanovitev komisije za pomirjevanje, arbitražni svet ali sodni postopek pred delovnim sodiščem. Prve tri možnosti so v kolektivni pogodbi konkretno navedene kot načini reševanja nesoglasij med pogodbenikoma, arbitražni svet pa je celo obvezna oblika reševanja nesoglasij.

"Sindikat na nobeno od teh možnosti ne pristaja in s tem krši določila kolektivne pogodbe," zaključuje sporočilo, ki ga je v imenu uprave posredovala tiskovna predstavnica Elektra Primorska Tjaša Frelih.

Uprava Elektra Primorska in stavkovni odbor so še vedno vsak na svojem bregu, stavka pa se nadaljuje.
Uprava Elektra Primorska in stavkovni odbor so še vedno vsak na svojem bregu, stavka pa se nadaljuje. FOTO: POP TV

Sindikati pripravljeni na sporazumno rešitev

Stavkovni odbor Elektra Primorska se je že odzval na odgovor uprave na svojo pobudo. Vodja stavkovnega odbora Valter Vodopivec je povedal, da so v stavkovnem odboru pripravljeni na sporazumno rešitev spora, kar tudi navajajo v predlogu dogovora. Upravi sporočajo, da so pripravljeni kadar koli pristopiti k pogajanjem o spremembah in dopolnitvah podjetniške kolektivne pogodbe.

"Za nazaj pa vam poskušamo ponuditi možnost, da sami izberete način in dinamiko izpolnitve vaših obvez iz podjetniške kolektivne pogodbe. Delavci so v letu 2011 svoje obveze v celoti izpolnili," še pravi Vodopivec. Zato stavkovni odbor spet poziva upravo družbe, da predlaga način izpolnitve svojih obveznosti iz kolektivne pogodbe. V stavkovnem odboru so v tem primeru pripravljeni takoj končati stavkovne aktivnosti.

Stavka do nadaljnjega

Sicer pa se v družbi tudi danes nadaljuje stavka. Za ves delovni čas so prekinili delo zaposleni v vseh poslovnih enotah. Kljub stavki pa so odpravili napake, do katerih je zaradi močne burje prihajalo dopoldan v okolici Podnanosa. V sredo bodo osem ur stavkali zaposleni v poslovni enoti Nova Gorica.

Uprava je zaradi stavke 3. januarja najprej napovedala odstop od veljavne kolektivne pogodbe, 16. januarja pa je na novogoriškem delovnem sodišču vložila tudi tožbo za ugotavljanje nezakonitosti stavke.

Spomnimo

Stavka zaposlenih v družbi Elektro Primorska poteka že od 27. decembra lani. Za stavko so se odločili zaradi namere uprave, da jim ob koncu leta ne izplača najmanj 1465 evrov nagrade, kot je to predvideno po veljavni kolektivni pogodbi. Najprej so jim ponudili 354 evrov nagrade, kar pa so v sindikatu zavrnili in se odločili za stavko.

Pogajalska skupina uprave je stavkajočim nato ponudila 500 evrov nagrade, ki bi jo izplačali v dveh delih, vendar tudi tega stavkovni odbor ni sprejel. Prav tako se ne strinja niti z zadnjo ponudbo uprave, ki jim ponuja izplačilo nagrade v višini minimalne plače.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lepota in zdravje
01. 02. 2012 19.41
-3
Da vam takoj povem:veter je odpihnil vaš astronomski regres
pikipoki45
01. 02. 2012 21.11
+5
Napaka....decemberska slana ga je zamrznila. Močna burja pa lahko kakšen kabel utrže in ti ga bo delavec EP priešel popravit, da se boš lahko pri lučki grel in srfal po netu :)
Berstuk
01. 02. 2012 17.53
+2
Če bi nehali stavkat, ne bi blo več novic :)
pikipoki45
01. 02. 2012 21.20
+3
...nenovic..k itak nimajo nič novega za napisat, samo ponavljanje ali obračanje besed. Bi se morali malo detektive igrat :)
minister
01. 02. 2012 07.35
+3
samo tožarijo se in vlačijo po sodiščih....vsak naj malo popusti pa bo vsi se držijo paragrafov ko pijanc plota verjetno samo zagrizeni sindikalisti težijo naj delodajalec vpraša vskega zaposlenega kako in kaj tist ki noče stavkat in rabi denar bo sprejel ponujeno ostali pa naj ostanejo brez in naj stavkajo dalje, če jim paše vsakemu ne odgovarja ta štrajk in bi raje vzel ponujeni denar....razumljivo... v teh časih je vsak evro pomemben
X-XY
01. 02. 2012 09.58
+3
Poudarek je na "v teh časih je vsak evro pomemben", ne? Zakaj bi se potem odrekli ponujenemu, če vedo koliko jim pripada? A bodo delavci vedeli, koliko bo uprava sebi delila?
minister
01. 02. 2012 10.16
+5
kradejo vsi ampak tist ki mu gre za nohte vzame ponujeno seveda ni pošteno zaradi kršenja kolektivne pogodbe. tu bi morala biti na vrsti kakšna notranja revizija poslovanja, da bi se videlo zakaj ni izplačila po pogodbi.....sum na krajo, utajo ali kaj podobnega
bohlojz
01. 02. 2012 19.38
+3
ta štrajk ne odgovarja nobenemu,ampak,če bi vzeli ponujeno vsoto,bi upravi dopustili neupoštevanje kolektivne pogodbe, potem bi se lahko začeli igrati s plačami in tako naprej
pika61
31. 01. 2012 21.31
-7
dajte jim odpoved drugi bi pa radi delali saj imajo take plače da že čez leto dobijo enkratveč kod drugi
spidi33
01. 02. 2012 10.41
+5
a zdaj bodo pa peki šli štrom popravlat?
bohlojz
01. 02. 2012 19.31
+3
dkubale,pojdi do Svetlane Makarovič in jo povprašaj,kdo ste slovenceljni.Hvala
belaroza
31. 01. 2012 21.08
+6
Me prav zanima, koliko od vas, ki ste komentirali, dobivate 13 plačo in božičnico? Verjetno samo skromno plačo, s katero komaj preživite. Zakaj pa vi ne štrajkate?
Montura
31. 01. 2012 21.19
+1
To je odvisno od posameznika oz sindikata če se kaj bori za delavske pravice .... seveda če ni v zelo dobrih odnosih z delodajalcem da se mu to ne splača...in če še ne veš za kitajce pravijo da delajo za malo skodelico riža... drugi delajo tudi udarniško.... tko da vsak se za svoje odloči...če si nesposoben ti ni pomoči nesi še kaj vodilnim lahko se ti bojo še bol z užitkom smejali...
Montura
31. 01. 2012 21.02
+6
Ne da želim komu kaj slabega .. ampak ko bi vsaj kaj polomila ta burja da bi vam fantje (če bi jih kdo smeu posnet) pokazali kaj morajo delat... in v kakšnih razmerah.... še vsak prvi sneg, burji, poplavah, nevihtah in vsem razmeram ki se jim zgodijo oni svoje delo opravljajo in to VESTNO IN POŽRTVOVALNO .. ker kolker vem delo nad 45Km/h je prepovedano!!!! Koliko krat zapostavijo sebe za podjetje in nakoncu bi morali biti še tiho ko jih veliki kradejo iz krožnika.... SRAMOTA!! pomislite malo kaj pišete!!!!! Fantje saj veste SKUPAJ STE MOČNEJŠI!!
nx56rt28kk290056
31. 01. 2012 19.42
+9
Stvar se vleče kot mehiška telenovela. Esmeralda je bila proti temu enodejanka. Še najbolj je podobna izjavi vojaka JNA, ki je postala, vsaj zame, kliše za osamosvojitveno vojno v stilu... "Oni hoču, da se odcepe, a mi kao da jim ne damo." apd. Sosed ukrade drva iz tvojega dvorišča, nakar jih nimaš pravice vzet nazaj, temveč ga moraš tožit in dokazat, da so drva tvoja (verjetno po prstnih odtisih?! wt.. f). Medtem sosed drva malo raztala, malo pa pokuri in dokazi se spremenijo v pepel. Za pepel je verjetno izredno težko karkoli dokazat. Sosed se smeji, ker se je pozimi lepo grel na tvoj račun, tebe pa je grela jeza na soseda in sodišče, ki je prvo razpravo razpisalo šele na drugo jesen. V spletnih trgovinah piše "veljajo cene na dan sklenitve nakupa" "z oddajo naročila vstopiš v pogodbeno razmerje". Sam sem že kupil stvar vredno 300 EUR za ceno 30 EUR. Čeprav se mi je zdelo absurdno nizko (pokrilo ni niti poštnine iz Nemčije) sem plačal in prodajalec pač ni imel izbire in mi je artikel poslal, artiklu v trgovini pa hipno popravil ceno. Koliko trgovin pri nas bi to storilo? Izredno malo! Koliko ljudi bi bilo razočaranih, ker trgovina ne bi izpolnila pogodbe sklenjene z nakupom? Več ali manj vsi! Vedno pa je veliko lažje bit pameten, ko se gre za "sosedove krave".
igor igor
31. 01. 2012 18.57
+0
BELAROZA najprej se pozanimaj koliko so stroški za priklop stanovanja in NE ZAVAJAJ OZ. NE PIŠI NEKAJ KAR NA PAMET!
belaroza
31. 01. 2012 19.32
+6
Konec leta 2009 je bilo točno 290 €, marca 2011 pa 600 € v bloku v Postojni - novogradnja. Sedaj to plačujejo kupci stanovanj in ne investitorji . Nič ni na pamet, vse je dokumentirano.
belaroza
31. 01. 2012 19.38
+2
igor igor
31. 01. 2012 19.58
+0
JAZ NE GOVORIM O LETU 2009 IN MARCU LETA 2011 AMPAK OD LETOS, ZATO BI BILO DOBRO, DA SE POZANIMAŠ KAKO JE TO DANES PA BREZ ZAMERE.......
belaroza
31. 01. 2012 20.04
+4
Cena je še vedno ista....100% podražitev...potrošniki se nimamo kam pritožit, če hočeš imet elektriko moraš plačat. Še nekaj stanovanj je praznih. Zamerim nič, to so dejstva...Lep večer!
bohlojz
01. 02. 2012 19.26
+3
imam občutek,da priključnino in omrežnino vzamejo eni strici,ki se imenujejo SODO,in ne elektro.
edy9
31. 01. 2012 18.21
-2
kdo bo kril izpad dohodka, zdaj ko štrajkajo (roko na srce, tudi ko delajo je bol švoh)........ ah položnice dvignejo, priključnino dvignejo.......... drugo leto bo pa še 13. in nagrada.............. a upokojenci in ljudje na pragu revščine (ni nas malo) lahko tudi štrajkajo in ne plačajo položnic........ mislim!!!!!!
komarec
31. 01. 2012 18.38
+3
To vprašanje postavi upraviin ne delavcem.
edy9
31. 01. 2012 18.41
-1
mišljeno je bilo za upravo in državo, saj je 80% lastnik
pikipoki45
31. 01. 2012 18.43
+3
Kmalu bo znesek "stroškov" stavke dosegel za podjetje višino stroškov nagrade delavcem....pa smo tam...sam da se delavcem ne izpalča nagrad tudi če so stroški stavke za podjetje tako visoki...ma kam gremo kot da ne bi znali računat 2 +2.
spidi33
31. 01. 2012 19.06
ja pikipoki45, žalostno je, da v upravi in višjih položajih so ljudje, ki na žalost ne znajo računati, ampak mislijo samo na sebe, pa tudi v sindikatu po mojem mnenju malo pretiravajo
igor igor
31. 01. 2012 20.00
+5
EDY9 NE ŽALI DELAVCEV, DA NE DELAJO RAD BI TE VIDU ,KAKO PLEZAŠ NA DROG, KO PIHA BURJA 120KM/H.
przelmuding
31. 01. 2012 17.31
+2
Kaj pa dela sodišče od 16 januarja naprej, to bi že zdavnaj moralo biti rešeno, da se ve če je stavka upravičena ali ne.
bohlojz
01. 02. 2012 19.19
ravno zaradi tega ni šel sindikat v tožbo
belaroza
31. 01. 2012 17.22
+4
Stavka je neupravičena. Delili bi si denar, ki ga dobijo od potrošnikov. Priklučnina se je podražila za 100% v dobrem letu iz 290 € na 600 €, toliko moramo plačati, če želimo dobit elektriko v novem stanovanju v bloku. Grozno.
belaroza
31. 01. 2012 17.24
+4
Me čudi, da novinarji nič ne raziščejo
komarec
31. 01. 2012 18.34
-1
Kaj je s tabo a si res zbolela za kako nevarno boleznijo. Delavcem je bila kršena kolektivna pogodba, in zaradi arogance uprave je stavka upravičena. Od kje dobivaš ti denar za preživetje?
pikipoki45
31. 01. 2012 18.49
+1
Mnen pa ne čudi, da novinarji ne nič raziščejo...belaroza a ti ni jasno? Za dvig priključnine pa niso krivi delavci, oni tega ne določajo. Ko se stroški raznoraznih vlog za občane začejo dvigat in delavcem se noče izplačevat, kar jim pripada...se nekaj dogaja... Stavka pa ni neupravičena!!!!!!!
belaroza
31. 01. 2012 18.56
+4
hotdok Sem vesela, da sem zdrava. Kar vprašaj jih, kolikšna je njihova poprečna plača....upokojenci pa preživljajo v povprečju s 450 € ali še manj. Če nebi dobili denarja od potrošnikov, tudi oni nebi imeli toliko denarja, da bi ga lahko delili , imeli 13 plačo....Povprečje je višje od Slovenskega povprečja, toliko v vednost.
spidi33
31. 01. 2012 19.01
-1
no no, belaroza, delam v enem izmed elektro distribucij, pa vem kaj pomenijo dežurstva ki jih delavci opravljamo, delamo ponoči, ko vi spite, v snegu mrazu in nič kolikokrat v dežju...... sicer pa, ker si toliko pametna kaj pa bi počela, če bi bila brez elektrike, a bi poklicala elektro ali pa policijo, gasilce, civilno zaščito?
mitas
31. 01. 2012 19.31
-1
spidi33, a dežurate mogoče zastonj, a dežurstva nimate plačanega ?Tiste nočne ure, sneg, dež in razne druge nevšečnosti niso na delovniku vsak dan, ampak parkrat na leto, tudi ne dežuraš vsak dan, ampak se menjate. Vse to pa dobite plačano, ne delate zastonj........
belaroza
31. 01. 2012 19.34
+3
Vsa dežurstva, nočne, ter delo ob nedeljah in praznikih so plačana. Povprečje plače niso dodatki!
pikipoki45
31. 01. 2012 19.40
+0
Belaroza a ti veš, da povprečje plače dvigujejo direktorji in od tam navzgor, zato ne govori kako visoke plače imajo. Raje se prej pozanimaj!