Gospodarstvo

Upokojenim obrtnikom naj bi prehodno obdobje za uskladitev statusa podaljšali

Ljubljana, 16. 11. 2014 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Tisti upokojenci, ki opravljajo obrtno dejavnost ali imajo podjetje, bodo lahko glede na osnutek tudi v prihodnjem letu prejemali pokojnino in hkrati nadaljevali svojo dejavnost," je pojasnil predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh.

Varčevanje
Varčevanje FOTO: Thinkstock

Vprašanje prehodnega obdobja za uskladitev statusa zavarovanca za nekatere skupine upokojenih samostojnih podjetnikov, ki je bilo aktualno že v enakem obdobju lani, se je letos ponovilo.

Po podatkih ministrstva so bile sicer približno 570 upokojencem izdane odločbe, ker so imeli neusklajen status, torej so delali, čeprav glede na pokojninski zakon ne bi smeli. Skupaj z Zavodom za pokojninsko in invalidsko zavarovanje so nato v okviru zakonodaje našli možno rešitev, tako da pri tistih z dobičkom pod minimalno plačo ni bilo kršitve zakona. Od približno 570 upokojencev jih je nazadnje ostalo le še 30, ki bi morali vračati prejeto pokojnino.

Po lanskoletnem podaljšanju prehodnega obdobja za uskladitev statusa za eno leto je v medresorskem usklajevanju osnutek predloga za vnovično enoletno podaljšanje.

"Tisti upokojenci, ki opravljajo obrtno dejavnost ali imajo podjetje, bodo lahko glede na osnutek tudi v prihodnjem letu prejemali pokojnino in hkrati nadaljevali svojo dejavnost," je pojasnil predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh.

V prehodnem obdobju enega leta naj bi za tiste, ki bi želeli nadaljevati dejavnost in hkrati ohraniti celotno pokojnino, po Mehovih besedah našli ustrezno rešitev. V zbornici po njegovih navedbah sicer menijo, da opravljanje dejavnosti ne bi smelo biti vzrok za prekinitev izplačevanja celotne pokojnine, kot zahteva pokojninska reforma z začetkom veljave v letu 2013.

Glede na pripravljeno spremembo zakona o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz obveznega pokojninskega in invalidskega zavarovanja bodo zagotovili podaljšanje roka za uskladitev statusov posameznim zavarovancem, ki morajo svoje statuse uskladiti glede na določbe pokojninske reforme.

Brez spremembe zakonodaje bi morale te osebe uskladiti svoj status do 31. decembra letos, tako pa bodo lahko še eno leto opravljale dejavnost in hkrati prejemale pokojnino, navaja besedilo pripravljene spremembe, objavljene na spletni strani ministrstva za delo.

Po pripravljeni spremembi tistim, ki so konec decembra 2012 hkrati opravljali dejavnost in niso bili vključeni v zavarovanje oziroma so imeli nedovoljeno prekrivanje statusa upokojenca s statusom zavarovanca, ne bo treba vračati že izplačanih pokojnin in plačati polnih prispevkov za socialno varnost.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nonna
17. 11. 2014 19.49
Aja, pa še nekaj sem pozabila. V dobiček se šteje tudi tisti denar, ki ga s.p. ni niti dobil plačanega. Samo spomnite se, koliko denarja so Vegrad, Primorje, SCT...ostali dolžni s.p., ki so delali za njih. Ta s.p. je tudi od tega denarja moral plačati davek od dobička, imel zaradi tega višjo osnovo za prispevke... Kdor je zaposlen, se mu v dohodnino štejejo plače, ki jih je tudi dejansko prejel.
nonna
17. 11. 2014 19.38
Nekaj v vednost vsem "pametnjakovičem". S.p. že zelo dolgo ne upa več plačevati prispevke samo od minimalne plače. Osnovo za plačevanje prispevkov določi Durs oz. Furs po novem. Osnova pa je čisti dobiček (pri ostalih zaposlenih je to neto OD), + vsi plačani prispevki, to bi bilo pri ostalih zaposlenih bruto OD + 16,10% prispevkov, ki jih plačuje delodajalec. Kako bi vi pogledali, če bi pri dohodninski odločbi imeli vpisan pod bruto dohodek dejanski BOD povečan za 16,10%, neto plača bi pa bila ista? Pri tej osnovi za s.p. se tudi ne upoštevajo olajšave npr. za investiranje v nova osnovna sredstva, donacije za humanitarne organizacije... Zraven tega, tudi tisti s.p., ki bi z dobičkom in plačanimi prispevki prišel na minimalni BOD, kar je 789,15eur, mora prispevke za zdravstveno zavarovanje plačevati od osnove 913 eur. Kako bi ostali reagirali, če bi vam delodajalec moral odvajati prispevke za zdravstvo od višje plače, kot jo pa prejmete? In nihče ne bi delal na črno. Kdor ima pavšal s.p., plačuje 65 eur mesečni prispevke, tudi za ZPIZ, plačuje davek od dobička, nakupuje material ki ga potrebuje in ima nekdo drug zato večji promet, mogoče zaposluje delavce.... In vsi ki stokate, da nimate službe. Tudi sama sem pred leti zaman iskala službo (pa nisem bila zahtevna, kljub izobrazbi, pripravljena sem bila sprejeti tudi delo čistilke) in tako sem se odločila, da odprem svoj s.p. Konkurenca je bila takrat še hujša kot danes, zato ne iskati izgovorov.
kakafonijaprava
17. 11. 2014 18.13
+0
Vplačujejo minimalca v blagajne, pa še na čno bi delali! Miro, kdaj boš udevel davčne blagajne! A ne bpoš, ker bi tem stopil na prste!
lila2140
17. 11. 2014 08.00
+1
Če S.P.jevec dobiva minimalno pokojnino, je to zato, ker je tudi prispevke tako plačeval. In za to se je sam odločil. Drugače pa, naj gre v pokoj, naj da mlademu možnost preživetja. Zakaj pohlep? Zakaj pokojnina in plača?
tali?ni tom
16. 11. 2014 23.22
+4
enostavna in takojšna rešitev za pogoltne spejevce je da se jim odvzame penzija za recimo deset let! pa naj delajo! ker je zadeva paradoksalna , 130000 tisoč ljudi je brezb šihta od teh jih je najmanj pol tristoprocentno bolj sposobnih kot so ti upokojeni podjetniki m,, človek pri 70 letih ne more bit več resen našihtu! poznam zadevo iz lastne izkušnje , namreč delam pri enem takem tipu! nwe more hodit , ne vidi pa je vsak dan na šihtu urro prej pa dve kasnej po šihtu ravno zaradi bebave zakonodaje ki dovoljuje enormno izkoriščanje delavca! ko pa že pride inšpektor je od njega tema! za mal darilca! skratka , teh mahinacij upokojenih podjetnikov nikakor ne podpiram ker recimo zaradi njih negdo drug ne dobi penzije! delaj , ali pa penzija! obojje ne more it! vsaj po slovenskem sistemu ne!
piu
16. 11. 2014 17.20
+7
Tukaj gre izključno za privilegirance....
tali?ni tom
16. 11. 2014 23.25
+5
se strinjam , nam mlajšim pa grozuijo da nebo penzij! nebo jih zaradi menedžerjev , takih fint pa tujih delavcev!
mišnica
16. 11. 2014 17.20
+8
PO 40 LETIH DELOVNE DOBE SEM ODŠLA V ZASLUŽEN POKOJ. POZOR !!!!!!!!!!!!!!!! 17 LET SEM POLEG REDNE SLUŽBE IMELA POPOLDANSKI S.P.- TRGOVINO Z IZDELKI SLOVENSKE KOMAČE OBRTI IN TO SAMO 6 MESECEV NA LETO. KO SEM IZPOLNILA POGOJE ZA UPOKOJITEV IZ REDNE ZAPOSLITVE , SEM MORALA ZAPRETI TUDI POPOLDANSKI S.P., ZA KATEREGA SEM VSA LETA PLAČEVALA PRISPEVKE IN DAVKE. NAJ MI KDO RAZLOŽI, ZAKAJ BI MORALA OB POLNI DELOVNI DOBI SVOJO PENZIJO ZAMRZNITI ? PA RAZUMI, KDOR MORE.
ubogislovenci
16. 11. 2014 20.17
-3
piu
16. 11. 2014 22.02
+1
Od 1.1.2013, ni možno plačevanja pavšalnega prispevka za s.p. in imeti penzijo. Po prenehanju delovnega razmerja, bi morala plačevati polne prispevke za s.p. (ni več popoldanska obrt), zato ne dobiš pokojnine.......
tao3
16. 11. 2014 16.32
+0
Kva je, a še medtem ko prejemate penzijo bi delali? Kaj pa mladi brezposelni?
Karantanija
16. 11. 2014 16.36
+12
Upokojenci imajo tako male penzije, da komaj preživijo. Veliko je takih, ki morajo pomagati tudi brezposelnim otrokom, ali pa imajo otroke dijake ali študente. Zato, ne se jeziti!
suki1
16. 11. 2014 17.12
+9
jeep še res je, včasih se je reklo: da vsaj otroke spravim do kruha, zdaj je pa: da jih vsaj spravim do penzije ;)
nonna
16. 11. 2014 19.33
+7
tao3 Poleg tega, da so penzije nizke, a si pomislil, da ti samostojni podjetniki imajo mogoče tudi zaposlene ljudi, tudi mlade? In če bodo morali zapreti svoj s.p., bodo ti zaposleni ostali brez dela?
markri
16. 11. 2014 22.11
+3
tao3, če si samozaposlen, ti ni nobeden lepo dal dela, ampak si si prigaral stranke in zaslužek... če si mlad, brezposelen, se loti sam enega posla, odpri s.p, pa boš po enem letu razumel, za kaj se gre..
tali?ni tom
16. 11. 2014 23.24
+2
ne morteš ga odpret če ti v tvojem kraju smeti recimo 70 let star tip ki dela magari gre v zgubo ker se ne sekira ker on dobi pač penzijo in ni odvisen od svojega posla! razumi ti to!
Frejtonarca
16. 11. 2014 15.29
+2
Kwa je pa z rubežem...pa to ...