Gospodarstvo

Upokojenci, nazaj na delo!

Ljubljana, 21. 01. 2010 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Veliko upokojencev niti slišati noče več za to, da bi se znova zaposlili. Spet pri drugih bosta kriza in želja po dodatnem zaslužku ter zvišanju življenjske ravni odprli možnosti in želje, da bi ponovno odšli v službo.

Znova v službo zaradi dolgčasa ali preživetja?
Znova v službo zaradi dolgčasa ali preživetja? FOTO: iStockphoto

Upokojenec po upokojitvi lahko opravlja razna dela na podlagi civilne pogodbe, pri čemer pa obstajajo različne omejitve. Možnosti oziroma pravne podlage za opravljanje različnih del so na primer podjemna pogodba ali pogodba o avtorskem delu.

S podjemno pogodbo se podjemnik zavezuje, da bo opravil določen posel, kot so izdelava ali popravilo kakšne stvari, telesno ali umsko delo in podobno, naročnik pa se zavezuje, da mu bo za to plačal. Avtorska dela pa predstavljajo individualne intelektualne stvaritve s področja književnosti, znanosti in umetnosti ali lastnega ustvarjanja, ki je izražen na kakršen koli način, kadar ni z zakonom o avtorskih in sorodnih pravicah drugače določeno.

Pri opravljanju drugega dela je treba paziti, da delo, ki ga bo upokojenec opravljal, ne bo imelo elementov delovnega razmerja. To je podano, če gre za razmerje, ki je prostovoljno in pomeni vključitev v organiziran delovni proces ter v katerem se delo opravlja za plačilo, osebno, nepretrgano in po navodilih ter pod nadzorom delodajalca.

A obstajajo različni triki in omejitve, ki jih je treba upoštevati. Preberite, s čim se lahko ukvarjate ter česa ne smete početi, kako bo dodatno ali ponovno delo vplivalo na vaše pravice in višino pokojnine, kdo in pod kakšnimi pogoji vas bo zavaroval, tudi invalidnost je lahko ali ovira ali prednost. Seznanite se s pravicami in dolžnostmi, da vas ne bodo zakonska določila prestavila med tiste, ki delajo na črno in vas celo denarno kaznovala!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

december50
08. 03. 2010 10.59
Pravijo, da denar leži na tleh, samo pobrati ga je treba znat! Tudi jaz bi z užitkom uživala penzijo, ne pa da moram še naprej vodit SP, saj imam premajhno pokojnino.Delovne dobe imam pa že 4o let, ker sem tudi študirala ob delu , pri polni zaposlitvi v očetovi obrti. Meni država SFRJ ni dala popolnoma NIČ, in sem vesela, da je propadla!!!!!!!!!!!!¨!¨Šolnino pa sem si plačevala sama, mi je ni omogočil gnili socializem, da ne bo kakšne pomote !Poznam pa ljudi, ki jim je država plačevala vse kumrovške "fakultete", pa so takoj, ko so jo končali, pristali v dobri penziji, saj so "študirali" celo delovno dobo - cca 20 let!!! Toliko o tem!!!!
totnhem
08. 03. 2010 10.06
V ESTE PO DRUGI STRANI PA SEM ŠE TOLIKO ZDRAV,DA BI TUDI JAZ LAHKO SEDEL IN POSLUŠAL PA RAZLAGAL NEUMNOSTI NAJ SI BO TO NA KAMNIŠKI PLANINI ,KOT PASTIR ALI V LJUBLJANI KOT ŠEF PASTIROV.
totnhem
08. 03. 2010 09.59
Kdaj bo red bulček znižal krepko plače svojim pastirjem pa tistim v parlamentu,pa tistim v administracijam vam povem,da potem bo vse štimalo.
Buena Vita
23. 01. 2010 13.24
falco1 ti si gotovo iz vesolja kaj se je dogajalo v jugoslaviji nimaš pojma sama sem enako govorila kot ti---vendar samo do leta 1976,,to sem se na lastni koži prepričala,živela sem dve leti v franciji,in poslušala grde vesti o jugoslaviji,robantila sem da francozi lažejo,,,potem pa sem odprtih oči gledala okro sebe in videla ,;,še kako sofrancozi imeli prav ,še kako so govorili resnico, veš kaj nekaj let sem se počutila poraženo,,potem pa sem zmagovala--le več je bilo treba podstavit grbačo.kot pravijo hrbtu sosedje
falco1
22. 01. 2010 21.15
PA še to mi vrjetn penzije sploh vidl ne bomo oziroma bodo tok majhne da noben ne bo šel v penzijo.
falco1
22. 01. 2010 21.12
pajtlerblanka v jugoslaviji je zelo malo šloserjev delu po 11 al pa 12 ur na daN, kaj vam ni jasno delavec je bil bolj zaščiten, če je bil lenuh ga nisi mogel odpustiti zakaj ker si mel takoj sindikat na grbi za njim je prišla partija če si se pa partiji zameru se je pa vedel kaj je blo.PA KAJ SE SPRENEVEDATE do kadj so ble trgovine odprte v jugi, do kdaj se je delal največ do 16:00 pol je blo večina podjetji zaprtih, pa ni ga človeka ki bi me lahko prepriču da je povprečen delavec al biro al pa v proizvodnji v jugoslaviji delal Več kot povpreče državljan slovenije zdaj NI GA JUNAKA.
Buena Vita
22. 01. 2010 20.15
PREDHODNIK JE NAPISAL,MORAMO ŠRAUFAT IN ŠVASAT PO 11 IN VEČ UR,,TAKO PRIVATNIKI DELAJO,TAKO SMO DELALI V BIVŠI DRŽAVI,TAKO DELAJO PO CELEM SVETU, KER PRIVARNIKA JE NAJLAŽJE OSKUBST
Buena Vita
22. 01. 2010 20.12
auuu--če ni to čudno, v steklarnah,rogatec in rogaška slatna so steklopihavci imeli benificiran delovni čas,moji sošolci,sosedje,žlahta so začeli delati v sedemdesetih letih,,torej,precej za mano,devedeseta leta so šli vsi v penzijo,dva bratanca sta šla v penzijo stara 47 let,in penzijo že vlečeta dobrih 30 let,,ker sta čila in zdrava bosta še penzionista za nedoločen čas,,in ni majhna ta njihova penzija,jast ki sem začela delati pred njimi ,sem pred časom šla v pokoj POVEM RAZLIKO,KMALU BOM STEGNILA ZNUCANE PETE,IN PENZIJI SKORAJ LAHKO DOLOČIM ROK TRAJANJA
falco1
22. 01. 2010 11.54
Goky dobr vem kako se takrat delal in to se odražalo tudi na samemu gospodarstvu jugoslavije. #Jugoslovanskih form dela vi mladi sigurno neboste ujeli nikdar# Zanimiv je film ko zorijo jagode ko oče pride domov zmatran od dela in reče hčerki mir prosim do pol treh sem delal. NO vpraš kok ljudi dela do pol treh dons(pa do pol treh je takrat pomenl da si še nadure delal) Moj fotr se je v jugi vračal domov ob 4 rih(dve nadure), zdej prhaja ob pol sedmih vsak dan razn nedele res je da ma podjeteje sam tko je. Ko pr njem delam se ne dela manj kot v povprečju 11 ur pa to ni pisarniško delo ampa k šlosanje pa švasanje. zato mi ne govort kako se je v jugi delal.In sem in bom pripravljen da po moji diplomi ne bom pred 6-to prhajal domov.Tko da v DIVJEM KAPITALIZMU se veliko bolj dela kokr se je kadar kol v jugoslaviji.(komentar se navaja na jugoslavijo od sredine 60-tih naprej)
X-XY
22. 01. 2010 11.12
Ko imaš pogoje za penzijo, si jo daš izračunati, se penzioniraš za 1 dan, nato speti aktiviraš in si s tem zamrzneš penzijo. No, to ne more vsak narediti, ampak samo tisti, ki imajo vizijo. Ha, ha. So nekateri poklici, ki so donosni, pa lahko delaš to isto delo, ko si že v penziji. Tistemu, ki izpolnji pogoje za penzijo, bi morali ukiniti stalnost in dodatek na delovno dobo - potem bi se spomnili, je je konec. (osnovni OD veliki % dodatkov). Tudi če babice in dedki pazijo vnuke, nečake, sosedove otroke naredijo dosti za to Slovenijo, ampak ne, delat je treba do 65-70 leta, pol pa pusti vse skupaj in idi. Še vnuki nas ne bojo poznali. Samo glasno ramišljam.
Goky
22. 01. 2010 11.01
falco1 22.01.2010, 10:19 -1 RES je da ni fer da je večina upokojencev delala po jugoslovanskih formah, to se ve kake so ble.Res je da upokojenec stane v primerjavi z mano, ki 24 letih življena nisem stal zdravstvene blagajne več kot upokojenec v enem mesecu.In kaj je še večji problem zaradi napredka medecine jim umetno daljšamo življensko dobo, res se zelo grdo sliš samo tko je.Pa še neki policajem bonificiran staž uzet ne moreš jit s 50 timi v pokoj, naj jih pa za mizo postavjo. Zelo mlad si še, da bi ocenjeval kako se je nekoč delalo! Če bi vedel kakšna je bila Juga po 45 letu in kaj se je vse naredilo po tem bi mogoče malo drugače razmišljal. Tako malo kot se dela sedaj se ni delao od kar svet stji! Isti si kot moj sin. Povedal sem mu, da sva z očetom neko parcelo pokosila do 9 ure z koso ročno pa se mi je začel smejati in rekel. "Sta bila pa cepca zakaj nista kosila z kosilnico - bi končalav pol ure. Vidiš tako razmišljate mladi. Kaj je bilo včeraj pa neveste. Zato prosim malo bolj razmislite preden kaj napišete. Jugoslovanskih form dela vi mladi sigurno neboste ujeli nikdar.
Sweet_Cocaine
22. 01. 2010 10.59
To so tisti, ki so si zrihtali invalidske za 2-3k eur. Zaj majo tisti dnar zazihran, zaj pa bi se nekaj zraven.
falco1
22. 01. 2010 10.19
RES je da ni fer da je večina upokojencev delala po jugoslovanskih formah, to se ve kake so ble.Res je da upokojenec stane v primerjavi z mano, ki 24 letih življena nisem stal zdravstvene blagajne več kot upokojenec v enem mesecu.In kaj je še večji problem zaradi napredka medecine jim umetno daljšamo življensko dobo, res se zelo grdo sliš samo tko je.Pa še neki policajem bonificiran staž uzet ne moreš jit s 50 timi v pokoj, naj jih pa za mizo postavjo.
jurcek
22. 01. 2010 09.57
:) itak, dejmo upokojenci delat, kjer je produktuvnost na nuli, mladi pa lepo zvet s socilano podporo ker smo pac predragi in brez izkusn :) bravo drzava, tko naprej
Sandokan Sand 1
22. 01. 2010 08.54
Adi Smolar pravi, da je treba delati ZLO POĆAS.
Katalizator
22. 01. 2010 06.24
Mrtve z britofov nazaj vpoklicat, pa bo!
alterego
21. 01. 2010 22.54
pri nas v firmi mamo več takšnih, ki imajo že vse pogoje za polno penzijo, pa še kar v službo hodijo. naredijo pa malo ali nič...
rokkk1
21. 01. 2010 22.25
kje je pravica da ti lahko nekdo prepove delo, 1igma? KJE JE TU PRAVICA? NI JE v državi kjer je že tak preveč lenuhov, bi spodbujal nedelo, BRAVO
1igma
21. 01. 2010 21.17
Vsi, ki so za v pokoj naj gredo , TAKOJ, da bodo mladi in mlajši od njih lahko prišli do služb in si uredili normalno življenje, ne pa da ti starejši delajo do smrti . Če imaš pogoje, MORAŠ V POKOJ, pa konc. Koliko je samo medicinskih sester in odvetnikov, ki so že zdavnaj za mejo pa še zmeraj delajo. Mladi , ki so šolani pa na dela borzi :((((( KJE JE TU PRAVICA? NI JE
manco-capac
21. 01. 2010 20.01
V penzijo nočejo samo tisti dedci, ki imajo doma tečne babe, je rekla ena moja sodelavka. In prav ima!