Gospodarstvo

Bavčarju moratorij do konca maja?

Ljubljana, 26. 03. 2009 12.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
P.J. / M.M.
Komentarji
36

Igorju Bavčarju naj bi uspelo banke prepričati, da moratorij na plačilo posojil Istrabenzu podaljšajo do konca maja. Do takrat naj bi naredili načrt za reprogram teh posojil.

Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar
Predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar FOTO: Kanal A

V Ljubljani so se sešli največji upniki Istrabenza, ki poskušajo najti rešitev za Istrabenz. Konkretnega dogovora niso dosegli. So se pa upniki in lastniki se dogovorili, da bodo do začetka prihodnjega tedna preučili dokument, s katerim bi omogočili Istrabenzu, da pristopi k procesu razdolževanja oziroma odplačevanju dolgov.

Po neuradnih informacijah pa naj bi Igorju Bavčarju uspelo banke prepričati, da Istrabenzu moratorij na plačilo posojil podaljšajo do konca maja. Prvotno bi se ta moratorij moral izteči konec marca.

Upniki Istrabenza pa so v četrtkovih Trenjih javno sporočili, da mora Bavčar zapustiti Istrabenz. To je osnovni pogoj, da banke sploh začnejo reprogramirati svoje dolgove. Bavčar o odstopu še razmišlja. Pravi, da bo odstopil, če bo to pomagalo družbi, prav tako pa se je, če bo to pomagalo družbi, pripravljen odpovedati lastniškemu deležu.

Unicredit: Bančni konzorcij ne obstaja

Unicredit banka Slovenija, ki jo vodi France Arhar, je samo ena od 19 bank, ki financirajo podjetje Istrabenz Holding, ki si je v obdobju od 18. decembra skupaj z drugimi udeleženkami prizadevala najti rešitev za finančne težave holdinga, so sporočili z omenjene banke. V tem času so predstavniki Istrabenza predstavili različne predloge reševanja položaja, vendar je bila večina v breme upnikov, v manjši meri pa lastnikov. Tako kljub neformalnemu dogovoru med bankami, da do konca marca sklenejo okvirno pogodbo oziroma reprogram, "ti napori žal do današnjega dne niso prinesli želenih rezultatov“, še pravijo v Unicredit banki.

Dodajajo, da del vzroka tiči tudi v tem, da formalni "bančni konzorcij“ ne obstaja, saj so nekatere banke temu izrecno nasprotovale. Kljub temu pa so v Unicredit banki organizirali več sestankov in razgovorov, predlagane rešitve pa so bile s strani nekaterih bank vedno zavrnjene.

Banke so predlagale vstop v lastništvo

Banke so Istrabenzu predlagale tudi vstop v lastništvo – model lastninske preobrazbe – predvsem v obliki "debt to equity swap“ ali "debt to asset swap“, vendar so ga trije glavni lastniki (Petrol, NFD in Maksima) zavrnili, so zapisali v Unicredit banki.

Tako so v Unicredit banki po treh mesecih pogajanj banke seznanili, da konzorcija bank ne morejo formirati in da vloge koordinatorja ne morejo več opravljati. Kot so dodali, so bile nekatere banke malo pripravljene iskati rešitve, obstajali pa so zelo različni interesi.

Unicredit je zato prekinila repo pogodbo z Istrabenzom

Predsednik uprave Unicredit banke France Arhar
Predsednik uprave Unicredit banke France Arhar FOTO: Kanal A

Zato se je Unicredit banka odločila, da repo pogodbe, ki jo je imela z Istrabenzom, "ne bo več podaljševala, kajti to je storila več kot 10-krat“. V Unicredit banki pravijo, da se s tem položaj preostalih upnikov ni v ničemer poslabšal, saj so se obveznosti družbe do bank s tem zmanjšale. Kot je znano, je prejšnji četrtek Unicredit razdrla repo pogodbo in s tem postala tudi dejanska lastnica deležev v Mercatorju (8 odstotkov), ki jih je Istrabenz zastavil.

Veselinovič: Bavčarjev odstop je nujen za reprogram

Predsednik uprave NLB Draško Veselinovič je v sredo na novinarski konferenci povedal, da v dogovor bank s predsednikom uprave Istrabenza Igorjem Bavčarjem skoraj ne verjame več in da kot najbolj verjetno možnost vidi prisilno poravnavo. Po njegovem mnenju bi bila sicer najslabša odločitev stečaj podjetja. Poleg tega lahko podjetje, če bi upnice zahtevale stečaj, predlaga prisilno poravnavo, če lahko dokaže, da bi bili upniki tako bolje poplačani. Veselinovič celo meni, da prisilna poravnava "ne bi bila tako slaba rešitev“.
Kot je še povedal Veselinovič, bi bila za reprogramiranje dolgov nujna menjava vodstva, ki je podjetje pripeljalo v takšno situacijo.

Bavčar: Če bi pomagalo podjetju, bi razmislil o odstopu

Istrabenz
Istrabenz FOTO: POP TV

Kot je povedal Bavčar, bi o odstopu razmislil, če bi to pomagalo podjetju. Ob tem je povedal, da se z bankami dogovarjajo o vračilu 500 milijonov evrov dolgov in ne o milijardi, kakor poročajo mediji. Povedal je še, da ima Istrabenz premoženje, s katerim te dolgove lahko poplača. Pri pogovorih naj bi šlo le za dogovor o času, v katerem bi te dolgove lahko poravnali. Banke pa niso bile sposobne formulirati stališč, kako, je pojasnil Bavčar.

Danes poteka še zadnji sestanek z bankami, kjer bodo sporočile svoja zadnja stališča, kako in na kakšen način bodo ravnali naprej, pa bo znano po seji nadzornega sveta v petek, je še povedal Bavčar.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vincester
27. 03. 2009 12.09
Moratorij do konca maja 2009 ne bo rešil Istrabenza.V tem času bo Holding uničil in sesul še ostala podjetja,ki naj bi poslovala pozitivno.Če mislite,da bo Bavčar s nadzornim svetom kaj spremenil-ste popolnoma nori ,butasti ali do konca pokvarjeni.
resslovenka
27. 03. 2009 10.37
matvus Tako naj bi bilo. Ampak nadzorniki so zelo slabo ali pa sploh niso nadzorovali. Tako, da je situacija skrajno smešna z g. Valantom, Kosmino in ostalo druščino vred. Menda niso bili obveščeni, kaj se dogaja. Najbrž to v celoti ne drži. Saj veste roka roko umije. In sedaj ko je škoda narejena se izgovarjajo. In vedno se najde žrtveno jagnje, samo da to ni g. Bavčar ampak kakor kaže spet davkoplačevalci.
podpora11
27. 03. 2009 09.57
Drage gospe ter gospodje povedal bi samo rad nekaj. Gospod Bavčar je seveda posledično delno odgovoren za nastalo situacijo vendar vsakšno njegovo strateško potezo mora odobrit nadzorni svet, zato mislim da mora pri ISTRABENZU največji del odgovornosti prevzeti prav nadzorni svet podjetja pa še nekaj vsak nadzornik ki sedi v nadzornem svetu nekega podjetja za vsakšno napačno potezo odgovorja tudi posledično z svojim lastnim imetjem. Zdaj pa naj dajo tisti nadzorniki svoje imetje ki so podjetje pripeljali v takšno situacijo. Samo tudi IZTRABENZ še se da uspešno rešit brez stečaja podjetja.
resslovenka
27. 03. 2009 08.16
administrator Kje so pa posti od 6.44 - 8.10? A kar malo brišete?
ivo55
27. 03. 2009 08.11
Reprogram je le olepševanje dejstva , da bodo sanacijo plačali davkoplačevalci..in dobili temu primerno elito
Cofar
27. 03. 2009 06.35
Ne vem zakaj žugajo ljudje samo Bavčarju - kr poglejte kakšne so mel včer pr trenjih. Lastniki nič ne vejo! In potem ti isti lastniki žugajo kako bodo šli v tujino v službo če jih tle ne plačamo dobr. sprašujem se - kakšn folk je to??? če bi mel svojo firmo bi vedu kaj se tle dogaja! to so pa ko klovni v cirkusu. No mislim da stečaj ni primeren, pa ne zato ker si istrabenz to ne zasluž ampak zato, ker je firma preveč razvejana!!!
Pincopalino
27. 03. 2009 06.26
Opatija ha, ha ha,
mac4_m
27. 03. 2009 00.15
ne preveč o svetlih zvezdah. Gospod je medtem, ko je bil minister in je prisegel, da bo deloval v dobro slovenije osebno svetoval 'prevzemnikom' , da so si prilastili btc in ogoljufali lastnine ostale lastnike..Nekdo, ki ima visoko plačo in položaj kot minister kot prisklednik pri slovenski tajkunski svoj...a .. t. i..... Morda mu samo ni všeč, da ne 'kradejo' njihovi...
slosap@yahoo.de
26. 03. 2009 23.14
Banke vpoklicujejo svoj dolg --- glej Zeitgeist ---del kjer se sesuje bančno tržišče----poceni nezavarovani krediti vsem.... Ampak hecno je, da smo poceni nezavarovane kredite dajali mi (NLB,NKBM) sami Bavčarju. Plačali bomo tole mi davkoplačevalci. Zato Lahovnik zahteva glavo Bavčarja, ker bi bil prevelik škandal, da ostane, ampak problem še vedno ostaja.... Problem kako tole mahinacijo plačat. Banke se ne bodo zmenile, jih je preveč in so preveč iz različnih vetrov nabrane. Torej bo dolg prevzela država preko NLB. Proračun bo rebalansiran ponovno, zato si tudi zdaj niso upali rigoroznejše ukrepe sprejet, ker še ne vedo kako naj rešijo tole zagato.... Ni fajn, ni fajn....pa upam, da bodo končno malo v Švico šli pogledat, kolko ma kdo iz IB na računu- Švica namreč mora ukiniti bančno skrivnost...
svetovalec1
26. 03. 2009 22.33
požrešnost bo prelakomne pripeljala v stečaj,nezaupanje na trgu pa do tega da bo težko posloval v nadaljevanju.Kupci različnih dobrin so postali ozaveščeni.Država bi morala na več področjih kot nekakšen regulator poseči na trg finančna nedisciplina,previskoe marže nad nabavno-proizvodno vrednostjo,višine obrestnih mer-banke samo izkoriščajo paniko -nas je tudi strah,dajmo za prestan strah še kakšen % zraven...etc.
Buena Vita
26. 03. 2009 22.18
svetovalec sej si povedal prav samo danes pa res zlahka vsak dobi kredit,če bi ga le jaz lahko dobila ko sem bila mlada,ne ,sem morala v tujino, samo poglej kako se danes troši,če imaš par minusov na banki in limit ki ga presežeš,potem nimaš nobene možnosti za kredit,ker ti banka ne zaupa DRGAČ PA SE VSI IGRAJO S KREDITI KOT S PUNČKAMI,IN TO KOŠTA,
aloalo
26. 03. 2009 22.14
če bolj pomislim 12.7 mm
atani
26. 03. 2009 22.07
se strinjam s svetovalcem1 !
Buena Vita
26. 03. 2009 22.04
chill koliko je obrestna mera, 2009.leta mislim 1927 naprej je bila čez 1oo% v jugi 1988,cirka 50%
vn900
26. 03. 2009 21.48
zgubljeno dete
burek55555
26. 03. 2009 21.47
je pa car da ma jajca pridt pred kamero...svaka čast
viliboh
26. 03. 2009 21.38
BAVČARJEVEGA TIPA
viliboh
26. 03. 2009 21.19
gledam ga na tv-trenja,pa mi gre na kozlanje,(bruhanje),ko poslušam kaj naklada
svoboden
26. 03. 2009 21.05
Nagradno vprašanje: katera bo naslednja funcija tajkuna Bavčarja?
chill
26. 03. 2009 21.02
Verjetno je ze marskikdo prebral te modrosti Karl Marxa aki zadnje case krozijo po spletu ajih vseeno se enkrat COPY PASTE za tiste ki jih niso...kako prav je imel... " Lastniki kapitala in proizvodnih zmogljivosti bodo pri delavcih ustvarili potrebo po kupovanju dragih izdelkov, stanovanj, hiš in tehnologije, je v svojem delu Kapital iz leta 1867 napovedoval filozof in 'oče komunizma' Karl Marx. Pri tem jih bodo silili v najemanje dragih posojil, ki bodo na koncu nevzdržna, neodplačani dolgovi pa bodo banke vodili v bankrot, je bil še prepričan Marx, ki je premislek sklenil z napovedjo, da bo morala država banke nacionalizirati in stopiti v komunizem. "