Gospodarstvo

Umar: Razmere ostajajo slabe, ukrepi vlade so nujni

Ljubljana, 11. 04. 2012 12.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Konsolidacija javnih financ, ki jo načrtuje vlada, bo najprej povzročila padec gospodarske aktivnosti. A če do nje ne bo prišlo, se nizke gospodarske aktivnosti še dolgo ne bomo znebili, pravi direktor Umarja Boštjan Vasle.

Boštjan Vasle, direktor Umarja
Boštjan Vasle, direktor Umarja FOTO: Aljoša Kravanja

Konsolidacija javnih financ, ki jo načrtuje vlada, bo dala rezultate šele v srednjeročnem obdobju, medtem ko bo na kratki rok povzročila padec gospodarske aktivnosti. A če do nje ne bo prišlo, se bo v Sloveniji še vrsto let ohranjala nizka gospodarska aktivnost oziroma celo njen padec, pravi direktor Umarja Boštjan Vasle.

Podobni ukrepi v državah EU že sprejeti

Podobne ukrepe za racionalizacijo stroškov dela, kot jih slovenska vlada zdaj sprejema glede plač in zaposlenosti v javnem sektorju, je večina držav EU že sprejela, je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Vasle. "Ukrepi, ki jih je vlada predstavila na področju plač, so v kontekstu EU nekaj povsem običajnega v teh časih, ko se večina držav sooča z izzivom fiskalne konsolidacije," je dejal.

Zasebni sektor se je krizi že prilagodil, ne pa tudi javni sektor. Kot je povedal Vasle, je v času krize delo v Sloveniji izgubilo več kot 55.000 ljudi, največ v predelovalnih dejavnostih, gradbeništvu in tržnih storitvah. Po drugi strani se je v obdobju od leta 2008 povečalo število zaposlenih v javnih storitvah, še posebej v izobraževanju ter zdravstvu in socialnem varstvu.

Brezposlenost
Brezposlenost FOTO: Thinkstock

Manj brezposelnih zaradi povečanja števila upokojencev

Razmere na trgu dela tudi v prvih mesecih leta 2012 ostajajo slabe, ugotavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj v danes predstavljeni aprilski številki publikacije Ekonomsko ogledalo. V zadnjih treh mesecih je sicer prišlo do zmanjšanja števila brezposelnih, a predvsem zaradi upokojevanja in ukrepov aktivne politike zaposlovanja. Če se razmere ne bodo bistveno izboljšale, se bo število brezposelnih še povečevalo, je opozoril Vasle.

Vrednosti kratkoročnih kazalnikov gospodarske aktivnosti so v začetku leta ostale nizke v celotnem evrskem območju, obeti pa slabi. Tudi za Slovenijo je Vasle povedal, da gospodarske razmere v začetku leta ostajajo zaostrene.

Gospodarska rast bi lahko bila letos še nižja od pričakovane

Kriza
Kriza FOTO: Thinkstock

Rast izvoza se je v zadnjih mesecih upočasnila, obseg industrijske proizvodnje v predelovalnih dejavnostih se je sicer nekoliko povečal, a obeti so slabi, rast prihodkov v trgovini na drobno pa je zgolj posledica rasti prodaje motornih goriv. V gradbeništvu se je zmanjševanje vrednosti opravljenih del v zadnjem obdobju ustavilo.

Takšne razmere še naprej predstavljajo glavno tveganje, da bo gospodarska rast letos še nižja od pričakovane. Umar sicer ostaja pri svoji marčni napovedi, da se bo obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije letos skrčil za 0,9 odstotka. Dodatno negotovost vnaša hitra rast cen surovin, je povedal Vasle.

Čeprav se prispevek cen goriv k inflaciji v zadnjem času krepi, pa ta ostaja razmeroma umirjena, vendar nekaj nad ciljem Evropske centralne banke.

Primanjkljaj največji po letu 1995

Javnofinančni primanjkljaj je lani znašal 6,4 odstotka BDP, kar je največ po letu 1995. Rast primanjkljaja v času krize je sicer značilna za celotno evrsko območje, a lani ga je večina držav že uspela znižati, medtem ko se je pri nas dodatno povečal. "Kar namerava narediti slovenska vlada v letošnjem letu, ne odstopa od tega, kar so naredile nekatere druge države," je ocenil Vasle.

Vasle: Stroški zadolževanja na tujih trgih so predragi

Da bi se Slovenija zadolževala na mednarodnih trgih, so trenutno stroški previsoki, je menil Vasle. "Zelo težko si je izposojati denar po petodstotni obrestni meri, če vemo, da se bo aktivnost skrčila," je dejal. Cena zadolževanja se bo znižala šele potem, ko bomo znižali javnofinančni primanjkljaj, deloma pa je povezana tudi z negotovostjo v širšem evrskem območju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (78)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

CyChick85
15. 04. 2012 15.58
svoboda govora pa taka...
dolgovi
14. 04. 2012 09.12
+1
VRNITE DIJAKOM ŠTIPENDIJE NE VEM KA JE BLO TEGA TREBA SRAMOTA SLOVENSKA VSI DIJAKI BI MOGLI VN Z DIJAŠKIH DOMOV PA NA CESTO BANDA PROKLETA MALO SE NAJ ZAMISLIJO KA DELAJO PA MISLIM DA POJMA NIMAJO KA POČNEJO
Stefg
14. 04. 2012 15.36
+1
bernardedwards
11. 04. 2012 18.28
+14
če ni gospodarstva je konec,... sledi kolaps,...kratkoročno je rešitev da se trga ljudem od ust dokler še shajajo skozi mesec,..dolgoročno pa sledi katastrofa,....
bernardedwards
11. 04. 2012 18.40
+8
plače se že tako ali tako nižajo vsem davkoplačevalcem iz dneva v dan ko se vse draža saj je inflacija je vse večja,........
Vik Klas
12. 04. 2012 20.11
+4
Vsi od A do ž na minimalno plačo za določen čas.
karlek
11. 04. 2012 16.06
+3
a res, sem že 25 let v javni upravi pa take plače kot eni omenjate še nisem videl, a mi sporočite kje jo dobim, verjetno kje na ministrstvu, pri nas je ni, aja pa tud na cesto nas mečejo ni problem nižanje plač problem je, da vlada nič ne naredi na področju sive ekonomije pa odtekanja denarja na davčno ugodna območja smo pač balkanci šverc nam je v krvi potem pa se najde en Vasle, pa pove kaj so v EU naredili, ja tam imajo urejeno sodstvo pa plače tudi nižali plač pa niso vsi pač pa le kakšnih 6 držav tako, da ne bi zavajali javnsoti, pa tudi tisti, ki so nižali so prej imeli kar precej višje plače, grki jih imajo še sedaj po vseh ukrepih, nemci pa dobivajo višje plače za 3.5% to pa je drugo pa kljub temu, da se Nemčija še vedno zadolžuje
Delavec_Slo
11. 04. 2012 17.46
+22
JA KDO TE PA PROSI, DA DELAŠ V JAVNI UPRAVI, PRIDRUŽI SE NAM V GOSPODARSTVU!!!
alko82
11. 04. 2012 20.32
+9
Beno Pavlic
15. 04. 2012 22.41
+1
od kdaj pa sivo ekonomijo vlada rihta...zato so v javni upravi zaposleni inšpektorji in uradniki...če pa delajo je pa drugo vprašanje
Roxy79
11. 04. 2012 16.03
+8
Kako čmo privarčevati... Državi potemtakem predlagam da zaprejo vse šole... oz jih enostavno ukinejo..ukinejo Osnovne šole...srednje šole.... fakultete...... Mogoče bomo pa vendarle nekaj privarčevali..če je težava v šolstvu. Kaj pa tajkuni? So pa nedotakljivi.... ljudje...kateri so spravili državo na kolena.
Vik Klas
12. 04. 2012 20.09
+4
Tajkuni so problem,samo kdo in kdaj jih bo polovil in kaznoval,a naše sodstvo?
unja1.m
15. 04. 2012 09.06
jakec1575
11. 04. 2012 15.27
+9
Sindikalisti so dobili svoj dan stavke, da bodo lahko upravicili svoj obstoj in zakrili dejstvo da 2 leti nazaj niso opravili svojega dela. Ga ni nobenega, ki ne bi dobil manj kot 2550€ bruto. in niso uporavicli zaupanja. Zal. Zasedene riti, ki stejejo dneve do upokojitve. Medtem, ko so se nasi pobalinsko smejali na okopih, so se nemški pogajali in dogovorili. V valu populizma so s prejsnjo opozicijo,sedanjo koalicijo brezkompromisno rusili. Nezavedajoc posledic. Eni za ceno oblasti, kaj pa drugi? Narod pa je vedno proti reformam. 2 leti nazaj bi ob pametnih glavah bilo potrebno bistveno manj zategniti pas kot danes, ko se špekulanti igrajo z obveznicami države. šakali hitro zavohajo kri. Sem proti dodatnemu obdavcevanju bogatih, ki prijavijo prihodke. Ker bodo šli, z znanjem vred. Raje poberimo davke od gostincev, obrtnikov, privatarjev etc, ki pobalinsko skrivajo dohodke v dvojnem računovodstvu. rešimo anomalije v javnem sektorju, kot so ekstra podjemne pogodbe ob redni zaposlitvi in razna svetovanja v času rednega delovnega časa, nagrade etc. Tega ni malo. 10mrd sive ekonomije je v Sloveniji. Če uspe pobrati davčna 1mrd pa je to že zelo veliko. Učinkovitost davkov nad kvantiteto. Če bi bil javni uslužbenec, bi bil tudi jaz proti. Zakaj bi vsi plačevali zaradi tega, ker nekdo ni opravil svojega posla? Sveta preproščina in uravnilovka. Neki drugi časi. Dobre je treba placati dobro. ne pa dobro je treba placati vse. tega poglavja nikakor ne razumejo zdravniki. Oblast: zato ker ta narod zna potrpeti,bo potrpel. In ker je za nas oblast tako najlazje.
kokodajsar
13. 04. 2012 03.19
+5
ce imate 45% davke na place in se 20% DDV potem mora narod delat na crno...tukaj v Kanadi odbijemo 17% od place in placamo 5 - 12% DDV po vase pac odvisno od province v kateri zivis...tako nima nihce prevec interesa se trudit delat na crno...ne recem pa da tega nebi nasli
jluknjac
11. 04. 2012 14.39
+13
Če zapravljajo vam ni prav, če varčujejo vam spet ni prav... Menjali smo vlado, ker prejšnja ni bila sposobna prebroditi krize brez da bi popolnoma zapufali državo... Zdaj ta vlada končno dela, kar bi prejšnja morala storiti že na začetku!
Uporabnik113189
11. 04. 2012 14.44
+6
Ukrepi Pahorjeve vlade so omogočali minimalen padec in visoko zaposlenost..Ta vlada pa dela na visokem padcu gospodarske rasti in nezaposlenosti. Skratka tipični socialnacionalisti. Razen da njihov vodja opleta z rumenmodro knjižico (druga barva in naslov). Moralni in etični invalidi.
jluknjac
11. 04. 2012 14.58
+4
Visoko zaposlenost???? Oprostite, a govoriva o isti vladi? Ne bi škodilo, če pokukate na spletno stran statističnega urada... Kdaj je bila najnižja zaposlenost... In kdaj je bila gospodarska rast najnižja...
hanoveranec
11. 04. 2012 15.03
+0
Klasik ti si........ a ti je ža kdaj kdo povedal, kaj si..... kar razmišljej?
Jožajoža
11. 04. 2012 15.06
-1
zanimivo. ko je oblast prevzela pahorjeva vlada, je takoj začela z ukrepi, ker je podedovala ogromne dolgove in prazno kaščo. . in ravno takrat ,leta 2008 so začeli odpuščat delavce simatizerji janševe vlade, ker jih je janša preobilno obdaroval preko "kreditov" državnih bank, za katere se je že v naprej vedelo, da jih firme in posamezniki ne bodo zmogli odplačevat.
jluknjac
11. 04. 2012 15.10
-4
Pa kakšne dolgove, če je bilo v proračunu suficit? To je javno dostopen podatek! Koga vlečete za nos? Ni treba da ste za Janšo, ampak dejmo priznat, da je ustvaril presežek... Ne razumem teh laži res ne.
vetlan
11. 04. 2012 15.35
+4
Shisui
12. 04. 2012 14.47
+1
jluknjac prevec cenis JJ. V letih 04-08 je imela Slovenija idealne pogoje za rekordne dobicke pa je komaj prisel skozi brez dolgov. Ko je prisla recesija pa se je vse skupaj sesulo v nekaj mesecih. Pahor je nato podal DOBRE predloge, ki pa jih JJ ni podprl in preko njih celo strmoglavil vlado, dandanes pa so kar na enkrat vsi tisti predlogi dobri.
Beno Pavlic
15. 04. 2012 22.47
a zdaj janša pahorjeve predloge uveljavlja al kaj...Klasik trdi drugače
Uporabnik113189
11. 04. 2012 14.38
+2
Vasle je pač zvesti kader in mora tako plesati, kot nekdo piska na piščalko. Nisem nič drugega pričakoval od njega. Ein reich, ein furer..
visoki
11. 04. 2012 14.51
-2
janez6bb
11. 04. 2012 14.24
+4
TOČNO MOJE BESEDE JE POTRDIL, glede drugega dela trditve, so pa to samo napovedi,:) NORMALNE GOSPODARSKE AKTIVNOSTI ne bo več, če štejemo tisto pred recesijo za normalno.
janez6bb
11. 04. 2012 14.43
+1
nimate ali nimajo, sva na siti strani, ker jst tut ne verjamem v okrevanje, če čsit logično razmišljaš je da do tega pride nemogoče.
hanoveranec
11. 04. 2012 15.05
+4
Janković pa je napovedoval 4%........ hohohohohohohohohoho... oooohahahahahahahahhaha.....
b77
11. 04. 2012 16.03
+3
jankovič je bil uspešen samo z istiskanjem konkurence in izsiljevanjemm dobaviteljev! drudače pa je dokaz uspešnosti ljubljana ki ima res pobarvane fasade in zaprto mesto, ostalo pa je štala skupaj z krediti! Ima pa Janković bazo ki se stalno veča in razmnožuje na račun dokladov! Še malo pa bomo *!?
hanoveranec
11. 04. 2012 16.27
+2
Šiška, Vič, Bežigrad, Moste........ a je to kej urejeno? "podn" od Zokijeve Ljubljane, aja Center pa je.... sorry samo stara Ljubljana!
Gosposvetski
11. 04. 2012 14.22
-2
Vasle, bistroumnež, skorajda je rešil Domovino in Nobelova nagrada je njegova ali pa vsaj red zaslug za prodajanje megle, ovenčan s krvjo in žulji njegovih podanikov od katerih prejema plačo ! In ne boste verjeli, še sram ga ni !
Komentiranje prepovedano
11. 04. 2012 14.20
-2
Še vedno ne morem dojeti teh modrih misli o amplitudah gospodarske aktivnosti. A to mogoče Majer preko svojih strokovnjakov sporoča, da je ok, da propademo, ker če ne, potem ne bo moglo biti bolje? In če ne propademo, potem nas čaka dolga agonija gospodarske aktivnosti? WTF???
batom@pinkponk.com
11. 04. 2012 14.16
+5
hja, zakaj so pa potem tile isti, ki zdaj tiščijo reforme, le-te še malo nazaj veselo blokirali?
Komentiranje prepovedano
11. 04. 2012 14.15
+7
Kako naj torej razumemo to globokoumje? Padec gospodarske aktivnosti je pogoj, da bo prišlo do njene rasti???? Zelo inteligentno. Vasle idi se usedi malo in spij kozarec vode.
HooplaToopla
11. 04. 2012 14.09
+30
Propad cele države se je začel takoj po osamosvojitvi, ko so ljudje na odgovorne politične položaje volili osamosvojiteljsko garnituro. Ob tem pa so jih nosili po rokah, jim ploskali in vriskali, ter prepevali domoljubne pesmi. Tipom, ki so osamosvojitev že načrtovali izključno z namenom prevzema oblasti (pa ne zaradi ljubezni do ljudstva in domovine), so se uresničile mokre sanje, saj so dobili popolno kontrolo nad državo. Lahko so počeli kar jih je bilo volja. In tudi so. Brez omejitev. Enkrat vmes so popolnoma izgubili stik z realnostjo in problemi povprečnega Slovenca. Sedaj nas bodo pa ti isti ljudje še enkrat osvobodili. Hura! Slovenija gre naprej!
enoh
11. 04. 2012 14.21
+1
Uporabnik113189
11. 04. 2012 14.35
+3
Malce si se zmotil. Popolne kontrole še nimajo, bodo pa precej blizu, ko bodo dokončno razvredntili referendum kot orodje demokracije in ga uspešno omejili na nemogočo verzijo..
gulmor
11. 04. 2012 15.02
+0
@HooplaToopla , zelo lepo povedano. Kratko in jedrnato.
hanoveranec
11. 04. 2012 15.11
-2
Jaz sem pod TITOM bil ful revež.... in sem vesel da smo se osamosvojili......
titovka
11. 04. 2012 19.03
+1
prej si ga hvalil kako ti je dal uro...*!!!!
titovka
11. 04. 2012 19.04
+2
HooplaToopla....lepo so to povedal belim...samo tega ne bodo kapirali, ker jim deluje samo polovica možganov in to desna!!!!!
hanoveranec
11. 04. 2012 20.34
-2
titovka, to je pa vse kar sem dobil od bivše Juge..... pa še ta je bila verjetno "prešvercana" iz Kitajske.... to se je delalo pr Titu, ane
hanoveranec
11. 04. 2012 20.36
+0
Zakaj pa niste ostali v Jugoslaviji? Ste meli možnost zbirati? Škoda je, da niste no........
AlternativeFacts
11. 04. 2012 14.03
+6
ni panike..bomo znižali plače in še nekaj ljudi zmetali na cesto.Uspeh je zagotovljen...
jester1970
11. 04. 2012 13.57
+6
Konsolidacija javnih financ, bo povzročila padec gospodarske aktivnosti... če do nje ne bo prišlo, se nizke gospodarske aktivnosti še dolgo ne bomo znebili... Torej je samo eno difinitivno in sicer padec oz. nizka gospodarska aktivnost.
Mr.Big
11. 04. 2012 14.11
+0
titovka
11. 04. 2012 13.54
+14
boštjan vasle, kje si bil 21 let...ko se kradlo in kradlo in kradlo do onemoglosti...še danes se krade!!!!sedaj bi nam radi še tisto mizerijo vzeli potem so pa naše nepremičnine na vrsti!!!!!
brgnt
11. 04. 2012 13.59
+3
brgnt
11. 04. 2012 14.00
+8
javni sektor mizerije še ni videl. dajmo se še bolj zapufat, bravo..
Mr.Big
11. 04. 2012 14.04
+2
brgnt.....konsolidacija javnih financ pomeni, da se bi morale javne finance (prihodki+izdatki) čimbolj uravnotežit, se pravi zadolževati se ne smemo več, kot smo se v času Pahorja 2 milijarde na leto. Enostavno ne smemo več porabit kot ustvarimo.
Mr.Big
11. 04. 2012 14.04
+1
brgnt
11. 04. 2012 14.05
+1
21 let je kradel v glavnem titov podmladek- Kučan, Drnovšek, tudi Janša. VASLE PAČ NE, in tudi ni njegova naloga da koga preganja, štekaš tardeča?!
brgnt
11. 04. 2012 14.09
+2
Mr.Big, kaj to meni razlagaš, to je meni jasno, ni pa jasno titovki in ostalim umotvorom..
olafur
11. 04. 2012 14.22
+1
Lepo prosim vse, ki so do sedaj kradli milijone, da od danes naprej kradejo samo po par tišič evrov, mislim, da bomo tako konsolidiral naše finance.
titovka
11. 04. 2012 19.00
+1
brgnt....21 LET SO KRADLI NAJVEČ DESNIČARJI IN ARGENTINSKI PRIŠLEKI IN RKC!!!!BERI V NEDELJSKEM...KAKO STA BILA PRIDNA JANŠA IN BAVČAR---AJA, SAJ TO JE TUDI TITOV PODMLADEK...PA PETERLE...PA BASTEL, PA ARHAR, PA BARAGA, LOVŠIN...TOVŠAKOVA...ITN...ITN....
hanoveranec
11. 04. 2012 20.38
+1
Zakaj pa nisi ostala v Jugoslaviji.... bi mi zdej mel tuki mir!
brgnt
11. 04. 2012 13.54
+12
Dragi komentatorji! Vasle je samo povedal kakšno stvari stojijo, VI PA VESELO TIŠČITE GLAVO V PESEK še naprej!! Ubijte glasnika, cepci, bo vse rešeno!! Jao Slovenci...
titovka
11. 04. 2012 13.55
+1
kaj je delal 21 let....kaj so ta gospoda počeli...vsi smo vedeli vse a nihče ni hotel videti nič!!!!enkrat je treba rušiti te lopove!!!!
brgnt
11. 04. 2012 14.01
-1
rušit je treba javni sektor, ki še nikoli ni delal, samo cuzal..
matic cad
11. 04. 2012 14.04
+2
"VI PA VESELO TIŠČITE GLAVO V PESEK še naprej!""""" @brgnt......ti tišiš glavo v pesek ker verjameš, da bomo z varčevanjem premagali krizo, usoda je že zapečatena vprašanje pa je ali bomo varčevali kot grki ali porabljali kot Američani....ker končni izid ( EKONOMSKI KOLAPS) bo prizadel isto vse države samo , da bodo države, ki varčujejo sedaj životarile do ekonomskega kolapsa.... ZDA, NEMČIJA,.... bodo pa se zadolževali in čakali na kolaps lagodno ŽALOSTNO JE DA LJUDJE, KI MISLITE DA JE JAVNI SEKTOR KRIV SE IMATE ZA REALNE IN PAMETNE......... v resnici pa se vam niti ne sanja zakaj je Slovenija in EU v krizi malo začni slediti denarju in čez en teden se boš počutil zelo osramočen, ker boš videl pravega krivca za recesijo
brgnt
11. 04. 2012 14.07
+3
in kaj predlagaš? novo zadolževanje? super
matic cad
11. 04. 2012 14.10
+5
@brgnt..... sem preučeval monetarni sistem zadnjih 6 mesecev vsak dan 6-10 ur in sem šel skozi celo zgodovino BANK in vseh režimov....... in ti lahko povem, da je ekonomski kolaps matematično neizogiben samo eno splošno znano dejstvo: "če bi vse države poplačale svoj dolg na celem svetu ne bi bilo niti centa več pri nobenem človeku " BREZ DOLGA NI DENARJA V OBTOKU vama ki sta laika vama še to povem v primeru " Joža je Slovenec z povprečno plačo 1000€ in gre na NLB vzeti kredit npr. 30.000€......... veste kaj se zgodi banka napiše da je janez dolžen 30.000€ in ta denar nastane v trenutku ko je kredit napisan na list papirja in tukaj BANKE LAHKO POSOJAJO v razmerju 1:10......... kaj dobimo: " banka ustvari 30.000€ iz zraka in ker lahko posoja napraj 1:10ima banka 300.000€ na razpolago za lastno vlaganje in, če pride do krize npr.2008 ves ta denar izgine iz banke in zato moramo mi (davkoplačevalci) dokapitalizirati BANKO KER JE PREVELIKA DA PROPADE ma daj zbudite se prav smšni ste vi bi najraje ukinili ves javni sektor, policaje, reševalce, gasilce, zdravnike,.........MI GRESTE Z OTROŠKO LOGIKO ŽE RAHLO NA ŽIVCE!!!!!
b77
11. 04. 2012 14.11
+4
in krivec je.............. proizvodni sektor! GREMO VSI V JU IN PENZJONE PA BO RAJ
brgnt
11. 04. 2012 14.21
-2
Lej ti študirej Zeitgeist 25 ur/dan.. oprosti ampak o gospodarstvu in monetarnemu sistemu nimaš pojma ne ti in ne tvoji zarotniški paigei
matic cad
11. 04. 2012 14.32
+3
"če bi vse države poplačale svoj dolg na celem svetu ne bi bilo niti centa več pri nobenem človeku " kako bi komentiral to trditev ? @b77, @brgnt.......no povejta ker tukaj pa niso teorije ampak trdni dokazi, ki jih priznavajo vsi znani ekonomisti pa ko vidva živita v iluziji se dogajajo npr. take stvari :The Fed's Swap Bailout of the Eurozone ali slučajno ne razumeta ? aja ni Slovensko se opravičujem :) Pa če imata svoj denar slučajno na kakšni vezani vlogi se vidi da poznata samo 1% ekonomije in za vaju je npr. ZLATO balonček ki bo kmalu počil, ker je cena zlata napihnjena hahahah........kaj vi vse verjamete
hanoveranec
11. 04. 2012 15.13
+0
treba je pobrati visoke borčevske penzije in pridemo kmalu iz krize.......
Mirsad Miro Muharemovi?
11. 04. 2012 13.49
+0
on je tudi eno ropotalo kot Pezdir,pride,prebere že napisano kaj so mu napisali drugi,obrazloži ali pojasni zakaj,in kako pa ne...loleki
Mr.Big
11. 04. 2012 14.07
zakaj in kako pa mora obrazložiti VLADA !!!
Gosposvetski
11. 04. 2012 13.44
+6
Je brihten tič, naredi,pa nič ! FUJ !
titovka
11. 04. 2012 13.55
+4
brgnt
11. 04. 2012 14.01
+2
hanoveranec
11. 04. 2012 15.16
+3
hvala bogu, da Janković ni znal sestaviti vlade... še ja pravica v Sloveniji.......
titovka
11. 04. 2012 19.01
+1