Gospodarstvo

Umar napoveduje šibko gospodarsko aktivnost

Ljubljana, 11. 01. 2012 11.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Brezposelnost se je od začetka krize skoraj podvojila, brez službe je več kot 110.000 ljudi. Gospodarstvo je v krču, obseg kreditov domačih bank se je lani močno zmanjšal in nič ne kaže, da bo kmalu bolje.

V Sloveniji se je šibka gospodarska aktivnost nadaljevala tudi v začetku zadnjega lanskega četrtletja, ugotavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar), ki ocenjuje, da se bo nizka gospodarska aktivnost nadaljevala tudi v prihodnje.

Število brezposelnih se je od oktobra 2008, ko se je kriza začela, skoraj podvojilo.
Število brezposelnih se je od oktobra 2008, ko se je kriza začela, skoraj podvojilo. FOTO: Thinkstock

Vse slabše razmere na trgu dela

Oktobra se je v Sloveniji med drugim občutno zmanjšala vrednost opravljenih gradbenih del, in sicer v vseh segmentih gradbeništva, aktivnost pa je padla na najnižjo raven v času krize.

Razmere na trgu dela so se v zadnjih mesecih leta 2011 še naprej poslabševale. Konec leta 2011 se je število brezposelnih povečalo na 112.754, kar je 50.000 več kot ob začetku krize oktobra 2008. Število delovno aktivnih pa se je v tem obdobju zmanjšalo za več kot 60.000.

Banke v vse večjih težavah

Novembra je kreditna aktivnost domačih bank stagnirala, v enajstih mesecih leta 2011 skupaj pa se je obseg kreditov domačih bank domačim nebančnim sektorjem zmanjšal za skoraj 230 milijonov evrov. "Opažamo tudi umirjanje zadolževanja podjetij in nefinančnih družb ter krajšanje ročnosti kreditov, kar bi med drugim lahko bila posledica slabše percepcije Slovenije na finančnih trgih," so še poudarili v Umarju.

Banke so oktobra nadaljevale z neto odplačevanjem tujih kreditov, ki je v desetih mesecih leta skupaj znašalo 1,4 milijarde evrov, kar je za desetino več kot v istem obdobju predhodnega leta. Nadaljevalo se je tudi slabšanje kakovosti bančne aktive.

Banke so tako še okrepile oblikovanje rezervacij in oslabitev, ki so konec novembra znašale že 780 milijonov evrov, a so bile pri tem po oceni Umarja še premalo restriktivne. Obseg celotnih rezervacij in oslabitev bi namreč konec oktobra pokrival le obseg nedonosnih terjatev (bonitetni razred D in E), pojasnjujejo v Umarju.

Slovenija je močno občutila krizo in po napovediih Umarja jo bo tudi v prihodnje.
Slovenija je močno občutila krizo in po napovediih Umarja jo bo tudi v prihodnje. FOTO: Thinkstock

Zaostrile so se tudi razmere na trgih državnih obveznic. Za umiritev razmer so evropski voditelji decembra sprejeli dogovor o fiskalnem paktu, v reševanje razmer pa se je aktivneje vključila tudi Evropska centralna banka (ECB), ki je poleg nadaljnjega znižanja ključne obrestne mere uvedla ukrepe za povečanje likvidnosti bank. Na avkciji financiranja za dobo treh let je 523 bankam posodila 489 milijard evrov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gordo
11. 01. 2012 18.12
+1
nisem, jasnovidec pa to vem
Nimivseeno
11. 01. 2012 17.04
To je posledica zadolževanja, sprejemanja kreditov iz ECB.
batom@pinkponk.com
11. 01. 2012 12.38
+11
UMAR, to znam jaz tut napovedat, mogoče vas lahjko ukinemo, bo manj potrošnje v JU
minimalisch
11. 01. 2012 12.14
+7
bomo zrihtal 4% gospodarsko rast in bomo timski igralec z rusi nje..