Gospodarstvo

Umar: Gospodarstvo okreva, problem je v bankah in gradbeništvu

Ljubljana, 06. 07. 2011 12.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Umarju pravijo, da se razmere v gospodarstvu, z izjemo gradbeništva, izboljšujejo. Bolj kot ostalo evrsko območje je kriza prizadela tudi bančni sektor. Zadolženost pa je rekordna, presegla je 45 odstotkov BDP.

Boštjan Vasle
Boštjan Vasle FOTO: Kanal A

Na Uradu vlade za makroekonomske analize so predstavili junijsko Ekonomsko ogledalo in finančno poglavje Ekonomskih izzivov. V Ekonomskem ogledalu so zapisali, da so mednarodne institucije v prvem četrtletju precej izboljšale napovedi letošnje gospodarske rasti, ki je bila v prvem četrtletju nad pričakovanji. Za drugo četrtletje pa ne pričakujejo tako hitre rasti kot v prvem. Tudi v Sloveniji so se vrednosti kratkoročnih kazalnikov gospodarskih gibanj povečevale, z izjemo gradbeništva, kjer se je realna vrednost gradbenih del od februarja do aprila znova znižala. Sicer pa se nadaljuje krepitev nominalnega izvoza blaga, ki je aprila presegel povprečno raven iz leta 2008, stabilizirale pa so se tudi razmere na trgu dela. Kot je dejal direktor Umarja Boštjan Vasle, kažejo nekateri podatki na izboljšanje tudi na tem področju.

Vpliv krize na finančni sektor je bil v Sloveniji večji kot v evroobmočju

Na Umarju pravijo, da je gospodarska kriza relativno bolj kot celotno evrsko območje prizadela slovenski bančni sistem. Kreditna aktivnost se v prvi polovici letošnjega leta ni krepila tako kot v povprečju evrskega območja. Poleg tega so obrestne mere za podjetja in nedenarne finančne institucije med najvišjimi v evrskem območju.

Vrednost gradbenih del se je med februarjem in aprilom znižala.
Vrednost gradbenih del se je med februarjem in aprilom znižala. FOTO: Reuters

Na Umarju ugotavljajo, da je bila poslovna politika bank v času pred izbruhom krize osredotočena predvsem na tuje dolžniške vire, ki so s sprejemom evra postali precej bolj dostopni, vendar pa je bila njihova ročnost precej neugodna. Marjan Hafner iz Umarja je ob tem dejal, da so v času kreditne aktivnosti banke tudi premalo pozornosti posvečale tveganjem in niso financirale projektov izključno na osnovi ekonomske upravičenosti.

Zaradi slabega stanja v bančnem sistemu imajo podjetja tudi omejen dostop do virov sredstev, ki so potrebni za rast in razvoj. Slovensko gospodarstvo pa se po razmerju med krediti in kapitalom uvršča med najbolj zadolžena gospodarstva evrskega območja.

Ob koncu so na Umarju še dodali, da razmeroma obsežno lastništvo države in velika zadolženost slovenskega gospodarstva vplivata na majhno zanimanje vlagateljev za naložbe v slovenska podjetja, velika odvisnost podjetij od dolžniških virov pa krepi tržno pozicijo bank, ki imajo tako ob drugih omejenih virih financiranja veliko tržno moč.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (30)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KOMISSAR-REX
12. 07. 2011 10.58
Banke in država ki jim je dovolila da se obnašajo tako ko se, so največji povzročitelji tega stanja. Največji problemi so pri že sklenjenimi posojili ki jih podjetja nemorejo redno odplačevati. Kdo je pričakoval pred 4-5 leti ko je posojilo jemal da bo do tega prišlo, verjetno nihče kerv nasprotnem nikoli ne bi se spustili v investicije katere namen (razen luksuznih avtomobilov in jaht) je v veliki večini bil razvoj in donos. Banke so se do amena zavarovale in jih tudi ne skrbi preveč, pa jih bo v zelo kratkem času moral ker če se gospodarstvo ne razvija tudi banke ne bodo imele kaj početi. NAJVEČJI PROBLEM JE V TEMU DA MALA PODJETJA SEDAJ PLAČUJEJO GREHE "VELIKIH" KI SO SKUPAJ, PRAV TAKO Z VEČJIM BANKAM "ČARALE" VELIKE ZNESKE IN SO LASTNIKI SEDAJ NEISPROSNI DO VSEH TUDI DO MALIH PODJETJI KI SO NAJMANJ KRIVE ZA NASTALO SITUACIJO IN ČEPRAV BI JIH MORALI PRAV PRAV SEDAJ NAJBOLJE RAZUMETI. ENA IN EDINA REŠITEV STANJA IN PREPREČITEV "GRŠKEGA SCENARIJA" JE TA, DA PARLAMENT IN VLADA R.S., V INTERESU OHRANJANJA MIRA V DRŽAVI SPROŽITA IZREDNE RAZMERE V GOPODARSTVU IN TAKOJ ZAČNETA POSEGATI V BANČNI SEKTOR ,TAKO DA KOT PRVO USTAVITA NASILJE BANK DO "NEREDNIH PLAČNIKOV" IN IZDATA UKAZ O MORATIRJIH IN REPROGAMIH FINANCIRANJ. Za tovrstni ukrep ni treba spreminjati nobene zakonodaje ker v primeru uvedbe izrednih razmer v gospodarstvu zaradi očuvanja nacionalnih interesov to država lahko tudi stori brez nobenih posledic. Če tega ne bo potem bo v zelo kratkem času veliko bolj vroče kot v Grčiji čeprav nismo na mediteranu.
Jimi1
11. 07. 2011 12.52
krtaca15... Samo začelo se je, kar že dolgo opozarjam. Na Dolenjskem kar dobro poznam že 15 let oni, ki so privatizirali z posojili (ker še lastnih stanovanj niso imeli) denar nujen za razvoj vlagajo v osebni luksuz in odplačevanja kreditov... Najtežje bo sanirati stanje ravno v kovinski industriji, kjer so nova obratovalna sredstva najdražja... Še pred kratkim so na Dolenjskem trdili, da je za razvoj regije kriv primankljaj kadra, ki se v resnici gužva na Zavodu za zaposlovanje.... Za Slovenijo velja podobna diagnoza ! Kriza šele prihaja !
krtaca15
10. 07. 2011 09.40
Tudi mene zanima na kakšnih tabletah so tile pajaci? Na podlagi česa so izdali takšne podatke? Gradbene firme na psu, lesne firme na psu, kovinske na psu... No, jeseni temu sledijo trgovske firme... Potem sledi prekomerno zadolževanje države da ne bomo slabši kot ostala evropa.... Korupcija države.... Ni da bi govoril.
minnaema@yahoo.com
09. 07. 2011 17.41
...tudi banke morajo postati inovativne, do zdaj je bila skoraj vedno molzna krava država a tudi v BANKAH so ljudje na vodilnih delovnih mestih, ki so dolžni poslovati tako, da BANKA je likvidna in posluje pozitivno, kako naj stroka ugotavlja, saj so za to tudi plačani. tisti gradbinci, ki si v Europi ne znajo ali ne morejo najti dela naj raje propadejo- manj stroškov bo tako, kakor da se "štancajo" in ustvarjajo vsaki mesec izgubo. Naša dvomilijonska država NE rabi veliko gradbenih podjetij-zda se pa zgoditi, da je tuja gradbena delovna sila cenejša od naše SLOVENSKE in Lp
blankaa
08. 07. 2011 07.03
Izbolšuje? Mogoče res kje, ...pri nas ziher ne. Ljudje sprijaznite se, kapitalisti so vam zafurali 1/3 življenja Če začnejo sedaj urejat zakone v dobrobit ljudstva, lahko efekt pričakujete šele čez 10-15 let.
Jimi1
08. 07. 2011 01.00
.....Vpliv krize na finančni sektor je bil v Sloveniji večji kot v evroobmočju.... Ha,ha....Po Pahorju in Kriza-nič-u smo že za Božič izšli iz krize, po predhodniku Janši pa nas "Kriza ne more zadeti,ker smo nanjo odporni".... Ni za komentirati, da nas takšni tepci vodijo oz so spet edina alternativa za vodenje te Bananije...!
Tomaz Skof
07. 07. 2011 16.23
slovenske banke so v cugruntu!
tali?ni tom
07. 07. 2011 00.26
treba scuzat sužnje da bojo prej pomrl preden pridejo do penzij,zdravnika , da bo za parazite ostalo ! oh kako slovensko (seveda iz vidika vlad ki so v službi male peščice tajkunov in bogatunov ) in se ji fučka za folk ki misli da na volitvah izvoli svojga kandidata kar sploh ni res ! volitve prinesejo kandidata ki izkoriščevalcem ponudi več možnosti goljufij ! to je dejansko pravi obraz demokracije ! in tumelni smo 91 na vse kriplje tole podprl!
meowrawr
06. 07. 2011 13.53
in kaj ima veze ce gospodarstvo okreva? ce pa suznji delajo 90%ww? in delajo vec in vec ne glede na to kako gospodarstvo funkcionira? v cem je point tega lapanja sploh?
meowrawr
06. 07. 2011 13.52
in logicno je v vasem suznjelastniskem sistemu brez da si se dalje sposojas tako ne mores funkcionirati, nikoli ne prides iz dolga pa ce ne vem kako "sparas" ker je tudi kontra tehnoloskemu napredku ki ga vase suznjelastnistvo ne more udejanjati itd, to kar bluzite sploh nima veze je samo dnevno napizdovanje in vlecenje suznjelastnistva
meowrawr
06. 07. 2011 13.50
pobiranje davkov obresti kazni in raznoraznih mini napizditisov to je to, to je vse kar znate, in na to ste vso to zgreseno ekonomsko znanje gradili ki pa seveda ne more ucinkovito ko pa je ze v osnovi vse nastavljeno da gre v suznjenje in pobijanje
meowrawr
06. 07. 2011 13.49
saj ste vse zadolzili s svojo suznjelastnisko skripto, cisto vse ste zadolzili kar je logicno po vasi suznjelastniski teoriji drugace tudi ne more biti in potem davki in obresti kradejo vse ki so jim dolzni pa ceprav jim nic niso dolzni
meowrawr
06. 07. 2011 13.48
res je da izgleda profesionalno je pa totalni napizditis ki ni na stopnji dinozavra ali prackoveka ali enocelicarja
meowrawr
06. 07. 2011 13.47
in vse kar lapas tukaj je katastrofa ce pri tem niti ne upazis da nisi na stopnji dinozavra pa prodajas neko teorijo ki ni na stopnji dinozavra
meowrawr
06. 07. 2011 13.46
na tem planetu smo zato da uzivamo po vesoljskih zakonitostih ne pa da delamo 90%ww, in se vec in vec zato da poslusamo ce 90%ww gospodarstvo ki niti ni gospodarstvo ampak ekspanzivno suznjelastnistvo, okreva ali ne, pa ti si vsekan v dno inteligence froc
SvetiPeter
06. 07. 2011 13.45
pahor pa je zaljubljen v politiko ....
meowrawr
06. 07. 2011 13.36
nosis kravato pa nisi na stopnji dinozavra
meowrawr
06. 07. 2011 13.36
froc saj sploh ne ves kaj lapas je tako?
meowrawr
06. 07. 2011 13.35
in kaj pomeni da gospodarstvo okreva? da se izboljsuje neka stevilka ki meri ucikovitost pobijanja konkurencnih suznjev?
wsharky
06. 07. 2011 13.34
... 'smesko' Boštjan Vasle... to da so problem banke, ki so financirale tajkune in pohlepne gradbince ve vsa Slovenija... za to ne potrebujemo 'pametnjakovica' da nam to pove... Slovence zanima - kdaj bodo odgovorni za pohlepno-koruptivna dejanja odgovarjali, kdaj se bodo znasli v zaporu in kdaj jim bo zaplenjeno in prodano premozenje, ki so ga nagrabili na nedovoljen nacin... se en smesko v drzavi ta Vaslichi...