Gospodarstvo

Umar: Gospodarska aktivnost se še poslabšuje

Ljubljana, 09. 04. 2009 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
3

Izvoz se je v februarju zmanjšal za 25 odstotkov, brezposelnost se je nekoliko povišala, plače so se znižale, nekoliko pa se je okrepila kreditna dejavnost bank.

Direktor UMAR Boštjan Vasle
Direktor UMAR Boštjan Vasle FOTO: Kanal A

Izvoz blaga v Sloveniji je bil januarja na letni ravni nominalno nižji kar za 26 odstotkov. Nizka aktivnost se je januarja nadaljevala tudi v proizvodnji predelovalnih dejavnostih, ki je bila v primerjavi z lanskim januarjem nižja za 19,3 odstotka, čeprav je bila po desezoniranih vrednostih v primerjavi z mesecem prej na primerljivi ravni.

Kot poudarjajo na Umarju, obeti za prihodnje mesece ostajajo slabi, saj so se kazalniki trenutnih stanj marca še poslabšali in ponovno dosegli najnižje vrednosti doslej. Tudi podatki o pogodbah in poslovnih tendencah v gradbeništvu ne nakazujejo, da bo v prihodnjih mesecih v gradbeništvu prišlo do krepitve gradbene aktivnosti. Ta namreč kljub januarskemu dvigu na mesečni ravni (22,4 odstotka desezonirano) ostaja na nižji ravni kot pred vidno umiritvijo ob koncu minulega leta.

Poslabšanje kazalnikov zaupanja v predelovalnih dejavnostih in gradbeništvu, prav tako pa tudi v trgovini na drobno in v storitvenih dejavnostih je prispevalo k ponovnemu znižanju kazalnika gospodarske klime, ki je marca dosegel najnižjo vrednost doslej.

Kreditna dejavnost bank se je okrepila

Kreditna aktivnost bank se je nekoliko okrepila.
Kreditna aktivnost bank se je nekoliko okrepila. FOTO: Dare Čekeliš

Po stagnaciji v zadnjih dveh mesecih lani se je kreditna aktivnost slovenskih bank januarja in februarja nekoliko okrepila, kljub temu pa je za skoraj polovico zaostajala za obsegom iz primerljivega obdobja lani. V januarju je velik del neto tokov predstavljalo zadolževanje podjetij in nedenarnih finančnih institucij, v februarju pa je kar dobrih 60 odstotkov neto zadolževanja predstavljalo zadolževanje države.

"Banke so v teh dveh mesecih pomemben del likvidnosti dobile iz dolgoročnih vlog prebivalstva, ki so bile še razmeroma ugodno obrestovane, tuji viri pa še naprej ostajajo omejeni," je pojasnil direktor Umarja Boštjan Vasle.

Brezposelnost se še povečuje

Na trgu dela se je januarja nadaljevalo zmanjševanje zaposlenosti; število formalno delovno aktivnih je bilo za 8000 oseb manjše kot mesec prej, na medletni ravni pa le še 0,6 odstotka večje. Januarja se je najbolj zmanjšalo število zaposlenih v predelovalnih dejavnostih, kmetijstvu, gradbeništvu in gostinstvu, povečalo pa se je v finančnem posredovanju, javni upravi in izobraževanju.

Brezposelnost se je februarja povečala za 3270 ljudi.
Brezposelnost se je februarja povečala za 3270 ljudi. FOTO: POP TV

Število brezposelnih se je po januarskem povečanju za 7670 oseb februarja povečalo za nadaljnjih 3270 oseb in je bilo že za 15,2 odstotka višje kot pred letom dni. V primerjavi z lani se je letos močneje povečalo predvsem število oseb, ki so postale brezposelne zaradi izgube zaposlitve, navaja Umar.

Plače so se znižale za 2,8 odstotka

Bruto plača na zaposlenega se je januarja v primerjavi s preteklim mesecem nominalno znižala za 2,8 odstotka. Gre predvsem za posledico znižanja plač v zasebnem sektorju. V javnem sektorju so bile plače zaradi izplačila druge četrtine sredstev za odpravo plačnih nesorazmerij višje na mesečni in medletni ravni.

Zaenkrat pada tudi gospodarska dejavnost na območju evra

Kot omenjeno, se znižuje tudi gospodarska aktivnost v območju evra. Potem ko se je v zadnjem lanskem četrtletju znižala za 1,5 odstotka, se letos negativna gibanja nadaljujejo. Največje znižanje sta imela obseg industrijske proizvodnje (za 17,3 odstotka) in opravljenih gradbenih del (za 9,2 odstotka).

Kot še poudarjajo na Umarju, mednarodne institucije ob poslabšanih pričakovanjih za letošnje leto še naprej nižajo svoje napovedi gospodarske rasti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brencl
09. 04. 2009 19.45
Upam, da bo zmanjkalo denarja za vse parazite, ki se obešajo na delavca.
vasija
09. 04. 2009 16.28
delavec: mislim, da ne rabimo več nikogar!!! siti smo levih, desnih in sredinskih!!!!
delavec99
09. 04. 2009 12.42
Rešitev za slovenijo.....predčasne volitve..!!!! rabimo optimistčnega in pokončnega vodjo , ne pa mevžooooooooo..