Gospodarstvo

Plin proti EU v torek zjutraj?

Moskva/Kijev, 12. 01. 2009 09.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
M.M./T.Š./Reuters/STA
Komentarji
25

Gazprom bi lahko v torek zjutraj ponovno začel dobavljati plin EU. Kdaj bi lahko Geoplin začel prejemati plin iz Rusije, pa še ni znano. Kupce še naprej pozivajo k racionalni rabi plina.

Rusija potrebuje okoli 30 ur za dobavo, za tranzit čez Ukrajino pa je potrebnih dodatnih 36 ur, kar pomeni vsaj tri dni, da pride plin do končnih uporabnikov, so sporočili iz Evropske komisije. Gazprom in Ukrajina pa sta danes sporočila, da bo potrebnih najmanj 36 ur, preden bo plin dosegel evropsko mejo. To bi pomenilo, da večina evropskih države do srede še ne bo dobila plina, poroča tiskovna agencija Reuters.

Plinski sporazum, ki so ga podpisale EU, Ukrajina in Rusija, je včeraj buril duhove. Danes pa se je zaplet rešil. Gazprom je namreč sporočil, da je Ukrajina podpisala originalni sporazum, tako da je Rusija umaknila svoje zahteve. Ruski predstavniki so sporočili, da bodo plinske pipe odprli najverjetneje v bližnji prihodnosti.

Predstavnik Gazproma Aleksander Medvedjev je danes povedal, da bi lahko plin ponovno stekel v države Evropske unije jutri zjutraj. ''Če ne bo nobenih ovir, bomo plin ponovno sprostili ob 8. uri po srednjeevropskem času. Upamo, da se bo to zgodilo že jutri,'' je na današnji novinarski konferenci v Bruslju povedal Medvedjev.

Gazprom
Gazprom FOTO: Reuters

Češko predsedstvo EU je obljubo Rusije o vzpostavitvi dobave zemeljskega plina že pozdravilo. "Češko predsedstvo pozdravlja obljubo ruskih predstavnikov, da bo dobava plina EU preko Ukrajine vzpostavljena v torek, 13. januarja, zjutraj," je predsedstvo zapisalo v sporočilu za javnost. "Obljuba je bila dana, potem ko so v ponedeljek vse strani podpisale sporazum o nadzorovanju prenosa ruskega plina," še piše v izjavi.

S podpisom sporazuma vseh strani brez preostalih zadržkov so izpolnjeni pogoji za takojšnjo vzpostavitev dobave plina v EU, izhaja iz izjave. "Po podpisu sporazuma je ruska stran obljubila, da bo odprla pipe, če ne bo nikakršnih ovir, v torek, ob osmi uri zjutraj po srednjeevropskem času," je dejal češki minister za energijo Martin Riman.

Delegacija ruskega energetskega giganta Gazprom je bila danes na pogovorih v Kijevu, so sporočili iz ruskega dobavitelja plina Gazproma. Po pogovorih je Ukrajina podpisala dogovor o pogojih nadzora tranzita plina prek ukrajinskega ozemlja, tokrat brez dodatnih klavzul. V skladu z dogovorom bodo pretok plina nadzorovali ruski in ukrajinski opazovalci ter opazovalci EU. Ukrajina, Rusija in EU so se dogovorili, da bo vsaka stran prispevala po 25 strokovnjakov, ki bodo izvajali nadzor na ozemlju Ukrajine in Rusije. Opazovalci bodo nadzirali pretok plina na petih točkah v obeh državah.

Nadaljnje zamude ali novi izgovori pri vzpostavljanju dobave plina Evropski uniji so nedopustni, pa je pred tem v Bruslju poudaril predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Tudi Barroso je poudaril, da bi se dobava plina morala vzpostaviti najpozneje v torek zjutraj.

'Kdaj bo plin v Sloveniji, je težko napovedati'

Potem ko je Ukrajina danes ponovno podpisala sporazum, ki naj bi zagotovil nemoteno dobavo ruskega plina preko ukrajinskega ozemlja za Evropo, je težko napovedati, kdaj se bo dobava vzpostavila. "Povsem nemogoče je napovedati, kdaj bi lahko Geoplin začel prejemati plin iz Rusije," je dejal direktor Geoplina Alojz Stana. Ob tem je Stana zagotovil, da Geoplin sicer uspešno koordinira preostale vire dobav in zagotavlja kupcem nemoteno dobavo plina v nadzorovanem obsegu porabe. Kljub temu poziva kupce k racionalni rabi zemeljskega plina.

Tudi minister za gospodarstvo Matej Lahovnik pravi, da je težko napovedati,kdaj bo plin v Sloveniji. To naj bi bilo bolj jasno po današnjih sestankih, je povedal ob prihodu na izredno zasedanje v Bruslju. Od trenutka, ko se požene plin po plinovodih, traja nekaj časa, preden ga članice prejmejo, v primeru Slovenije nekje tri dni, je še pojasnil.

"Namen današnjega izrednega sveta je predvsem, da se spodbudi dialog med Rusijo in Ukrajino, da plin čim prej steče po plinovodih, ker želimo dejansko pokazati, da EU ukrepa enotno," je razložil Lahovnik ob prihodu na izredno ministrsko zasedanje v Bruslju.

Predsedujoča EU Češka, Evropska komisija in predvsem države članice EU so na zasedanju predstavile stanje na področju oskrbe z zemeljskim plinom. Najbolj prizadeti članici, ki se soočata s prekinitvijo dobave večini podjetij in delu gospodinjstev, sta Bolgarija in Slovaška. Slovenija je v skupini srednje prizadetih držav skupaj z Romunijo, Madžarsko, Avstrijo, Češko, Poljsko in Grčijo. Večina držav je sicer na zasedanju poudarila, da je najpomembneje, da začne plin zopet dotekati iz Rusije prek Ukrajine v Evropo.

''Večina držav članic je izrazila zaskrbljenost zaradi neurejenih pogodbenih odnosov med Gazpromom in Naftogazom, v katere pa se ne smemo vmešavati, ampak jih morata rešiti sama tako, da bo zagotovljena dolgoročna stabilna rešitev na transparenten način,'' so zapisali v sporočilu za javnost slovenske delegacije. 

Plin
Plin FOTO: Reuters

Po zasedanju pa je bil tudi Lahovnik že bolj optimističen. Če bo vse normalno, lahko pričakujemo, da bo do konca tega tedna tudi dobava ruskega plina v Slovenijo potekala nemoteno in bodo s tem težave odpravljene, je ocenil. "Seveda imamo glede na dogodke v zadnjih dneh in tednih tako razlog za optimizem kot za še nekaj skepticizma," je dodal. "Če bi se stvar zapletla, če se v tem tednu zadeva ne reši, pa bi v naslednjem tednu prišlo do resnejših zapletov, kjer bi morali razmišljati o odklopu posameznih podjetij, na primer železarn, kjer so paradoksalno lastniki Rusi. Pa ne zato, ker so Rusi, temveč zato, ker je hierarhija odklopov takšna," je še pojasnil minister.

Evropski komisar za energijo Andris Piebalgs pa je poudaril, da pričakuje, da bo v torek ob osmi uri zjutraj po srednjeevropskem času ruski plin začel teči po ceveh proti EU. "Če ne bo tako, bom povedal, kdo je odgovoren, česar doslej nismo nikdar naredili," je opozoril. EU je doslej po njegovih besedah le pozivala obe strani, naj resnično ponovno vzpostavita dobavo zemeljskega plina proti EU. "Verjamem, da naši partnerji to razumejo in bodo napravili vse, kar je v njihovi moči, da nam zagotovijo dobavo plina," je poudaril komisar.

Slovenija je bila o redukcijah dobave zemeljskega plina iz Rusije obveščena minuli torek. V sredo opolnoči pa se je znašla na seznamu držav, ki so v celoti ostale brez plina iz Rusije. V Geoplinu, ki slovenskim odjemalcem zagotavlja približno 95 odstotkov zemeljskega plina, so polno aktivirali preostale nabavne vire in uspelo jim je zagotoviti nemoteno oskrbo s plinom. Geoplinu je uspelo zagotoviti nove transportne poti in praznjenje svojega skladišča v Avstriji. S tem ukrepom je Geoplinu uspelo takoj po izpadu ruskega dobavitelja zagotoviti dodatne količine zemeljskega plina za slovenski trg.

Minister Lahovnik se v Bruslju udeležuje izrednega ministrskega zasedanja na temo oskrbe s plinom.
Minister Lahovnik se v Bruslju udeležuje izrednega ministrskega zasedanja na temo oskrbe s plinom. FOTO: Dare Čekeliš

Medtem ko so v družbi Geoplin prejšnji teden nekatere svoje velike odjemalce pozvali k zmanjšanju odjema oziroma k uporabi nadomestnega goriva v kotlovnicah, kjer je to možno, pa je oskrba plina za gospodinjstva nemotena. K varčevanju so sicer v Geoplinu pozvali vse potrošnike, tudi gospodinjstva.

Vpliv na proizvodnjo

Proizvodnja v koroškem podjetju Lesna Tovarna ivernih plošč (TIP) Otiški Vrh je danes kljub negotovim napovedim postopno stekla. "Zaloga plina zadostuje za obratovanje nekje do 12. ure, ko bomo predvidoma dobili obvestilo Geoplina, kako naprej," je povedal direktor Danilo Anton Ranc. Podjetje je zaradi redukcije plina doslej imelo tridnevni izpad proizvodnje. Poleg gospodarske škode pa Ranc opozarja tudi na neenakopravno obravnavo odjemalcev plina. Lesna TIP, ki nima možnosti koriščenja drugih energentov, je eden od večjih Geoplinovih odjemalcev, saj dnevno porabi okoli 17.000 kubičnih metrov plina, mesečna poraba pa znaša okoli 500.000 kubičnih metrov.


Podpisali različne sporazume

Do vnovičnega spora je prišlo, ko je Rusija izvedela, da sta sporazuma, ki sta ga državi podpisali z EU, različna. Ruski predsednik Dimitrij Medvedjev je zato včeraj sporočil, da Rusija ne bo dobavljala plina, vse dokler ne bodo pogodbe usklajene. Ukrajina naj bi v svojo pogodbo z EU dopisala, da je poravnala vse obveznosti do ruskega dobavitelja plina Gazproma in da si ni prisvajala plina, ki je bil namenjen Evropi.

Besni Rusi in spravljivi Ukrajinci

Danes je ruska spletna stran Russia Today že poročala o morebitnem hitrem koncu plinskega spora. Ukrajinska premierka Julija Timošenko je v telefonskem pogovoru s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom povedala, da je Ukrajina pripravljena preučiti ruske pritožbe na dopolnila, ki so jih dodali v sporazum.

Zaradi sprememb v ukrajinskem delu sporazuma so bili Rusi odločeni, da ne bodo popustili. "Upam, da je ukrajinski strani jasno, da sporazum v takšni obliki, čeprav podpisan, ne more biti veljaven," je ukrajinske postopke komentiral Medvedjev in dodal, da Rusija do prejema prave različice pogodbe ne bo dobavljala plina.

Iskanje alternativ

Madžarska je danes prekinila interventno dobavo zemeljskega plina Srbiji in BiH, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili iz madžarskega distributerja plina FGSZ. Dobava plina bo stekla, ko bodo dobili potrditev o ponovni vzpostavitvi dobave z Dunaja, je poudaril direktor FGSZ Janos Zsuga. Na pomoč Srbiji in BiH je Madžarska priskočila prejšnji teden.

Ponovni zagon jedrskega reaktorja v Jaslovskih Bohunicah na zahodu Slovaške bi bila jasna kršitev pravnega reda EU, je danes v Bruslju dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije Ferran Tarradellas. Če bi Slovaki res vnovič odprli Bohunice, bi bilo to kršenje njihove pristopne pogodbe in komisija bi morala preučiti posledice, je pojasnil.

Slovaška vlada je napovedala vnovičen zagon starega reaktorja sovjetske vrste, ki ga je v skladu s pristopno pogodbo z EU za vstop v EU leta 2004 morala zapreti konec minulega leta, če dobava ruskega plina ne bo vzpostavljena danes. Reaktor bi lahko zagnali v treh do štirih dneh, je danes v Bratislavi slovaškim medijem povedal premier Robert Fico.

Kako naj se Slovenija zavaruje?

Zemljevid plinovodov v Evropi
Zemljevid plinovodov v Evropi FOTO: Tomaž Ungar

Slovenija si mora po mnenju ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika pri nafti in zemeljskem plinu zagotoviti čim več neodvisnih virov. "Priključitev na Južni tok bi še vedno pomenila odvisnost od Rusije, bi pa povsem odpravila odvisnost od ukrajinsko-ruskega spora," je za časnik Finance dejal Lahovnik.

Po navedbah Dnevnika so na ministrstvu za gospodarstvo v petek potrdili, da bodo vladi predlagali spremembe izhodišč v pogajanjih z Rusijo o sodelovanju pri gradnji plinovoda Južni tok. Ministrstvo naj bi bilo po neuradnih informacijah, na katere se sklicuje časnik, po novem naklonjeno sklenitvi ohlapnejšega in zgolj nezavezujočega meddržavnega sporazuma z Rusi. To bi lahko močno upočasnilo ali celo ustavilo projekt plinovoda, ki bi Sloveniji omogočil dostop do ruskega plina mimo Ukrajine, na kar naj bi premierja Boruta Pahorja še ta teden ob obisku opozoril prvi mož Gazproma Aleksej Miller.

Kot je za Finance dejal Lahovnik, je resna alternativa tudi plinovod Nabucco, ki je projekt EU in bi zagotavljal zemeljski plin iz Kaspijskega bazena. Lahovnik se sicer zavzema za pospešitev gradnje drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem, šestega bloka termoelektrarne Šoštanj in energetskih objektov na Savi. "Plinski terminali s primerno, za okolje sprejemljivo tehnologijo, so bili zame vedno resna alternativa tudi za Slovenijo, a brez soglasja lokalnega prebivalstva ni mogoča umestitev energetskih objektov v prostor," je dejal minister.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nena777
14. 01. 2009 10.27
krenn88 se sicer strinjam,čeprav so sedaj poslali v Ukrajino na več točk opazovalce, ki pravijo, da so Rusi plin poslali zgolj čez en plinovod (pa še tam baje pod zelo nizkim pritiskom) čez ostale pa ni prišla niti ena mulekula plina. Ali Gazprom mučka ali v Ukrajini ameriški kolegi zapirajo pipice ali pa je nekaj čist tretjega v igri... kdo bi jih vedel.
zogby
13. 01. 2009 18.00
skids Bolj objektivno,sine! Drgač maš pa povsod grehe,pedofile,morilce,korupcijo,... vendar se v nekaterih državah o tem spregovori,medtem ko se v "drugih" to prikrije,ker ni medijske svobode! In zaradi morebitnih težav se vse to raje "zataška" in se miži naprej!
symy1
13. 01. 2009 06.32
joj dovol imam teh vprašajev v naslovih...usest se v patrio pa gremo sami po plin =)
kekci
13. 01. 2009 04.55
NC IM NEB DV EVROPA PA AMERIKA SAM KRADEJO NI CUDN DA SO FINANCNO BOGATI ZDEJ KAJ PA TREBA PLAČAT DOLG JE PA RUSIJA KRIVA ZMER SO DRUGI KRIVI AL SRBIJA AL IRAK AL RUSIJA AL NEKDO V AFRIKI SAM EVROPA PA AMERIKA SO DRZAVE POLNE PEDOFILOV IN SEVEDA BREZ GREHA
gordo
12. 01. 2009 23.38
sama baaaaaaaandaaaaaaa
Myhajlo Todurov
12. 01. 2009 23.27
Nena777: "Rusija potrebuje okoli 30 ur za dobavo, za tranzit čez Ukrajino pa je potrebnih dodatnih 36 ur, kar pomeni vsaj tri dni, ..." zraven tega pa so mel na takem mrazu prazne cevi, ki za šalo počijo (neki, kar se kar pogosto dogaja v zimskih časih v Rusiji in drugih severnih državah), tako da je treba pregledat vse cevi zaradi morebitnih razpok in šele nato lahko spustijo plin. Sam pa ni 2x za rečt da bodo Ukrajinci ta teden spet kakšno bolano nardil, saj se obnašajo, kot da neki poskušajo prekrit z zavlačevanjem .. hehe .. bomo mogl vrtove zažigat, da se bomo grel ... haha
djimi
12. 01. 2009 21.50
A TAKO TUD RUSIJA NE VERJAME VEČ KOMUNAJZARJEM ŠE PLINA JIM NOČJO VEČ DAT
zogby
12. 01. 2009 20.12
mslavko Maš prav o morebitnem deljenju Ukrajine,mogoče pa ravno to želijo,da se ukrajinski Rusi odcepijo od preostalega dela Ukrajine ter se pripojijo k Rusiji(tako kot neuradno J.Osetija in Abhazija). Nato bo pa Ukrajina(kar bo ostalo od nje) vstopila v EU??? Kdo ve kaj se plete po glavah politikov?
12345s
12. 01. 2009 19.31
Močn me asocira na spor med Slovenijo in Hrvaško.
12309
12. 01. 2009 19.19
Moz Julije Timosenko je postal miljarder s prodajo ruskega plina. Ciganicro, kradl bodo vedno, z izgradnjo juznega toka vsaj izsiljevat ne bodo mogl vec.
Nena777
12. 01. 2009 15.32
Se mi je sprva zdelo da so zgolj Ukrajinci črne ovce....no danes so podpisali drugi sporazum, ki je tudi za Ruse nesporen. Torej bi Gazprom kot je bilo dogovorjeno moral nemudoma odpreti pipico; pa temu ni tako. Izjavili so, da še ni znano kdaj bo ruski plin prišel spet v Evropo. Zakaj pa zdaj to?? Something stinks here and its for sure not gas! To je spor med Ukrajino in Rusijo in čemu vpletati celo Evropo? Malce sebično in neodgovorno oškodovati podjetja, ki so zaradi zaprtja utrpela že visoke izgube in da zaprtje javnih ustanov v Srbiji sploh ne omenjamo. and again...its not gas what stinks here!
igor.zemljic1@telemach.net
12. 01. 2009 14.09
Kjer se prepirata dva,tretji lahko zmrzne!-pa, če je kaj kriv al pa ne. To je navadna gostilniška logika,ki vlada na vzhodu in tako je že od pra-Slovanov naprej,zato biti odvisen od velikega brata pomeni veliko negotovost in to smo si že izkusili večkrat tako mi,kot tudi drugi zato v bodoče POZOR !!
falco1
12. 01. 2009 13.48
Me prav zanima kaj si srbi zdej mislijo o svojih BRAČA RUSI, k so jim pipco zaprl.Pa jih zebe k svina
Maximusgladiato
12. 01. 2009 12.36
V živo: Lačni študenti pred parlamentom Študenti nameravajo danes kositi v državnem zboru, kjer je cena kosil občutno cenejša kot marsikateri bon, vendar pa nekaterim ne dovolijo vstopa Ob nenadnem drastičnem povišanju cen študentskih bonov, so se študentje odločili danes kositi v Državnem zboru, kjer je cena kosil občutno cenejša kot marsikateri bon. Danes so se zbrali pred parlamentom in tako "predstavnike ljudstva" opozorili na slabšanje položaja študentov, ki morajo za prehrano odšteti več kot bolje plačani kolegi iz poslanskih klopi. Kmalu se je zbralo že približno 60 ljudi, med njimi tudi kar nekaj novinarjev in fotografov, poslanci pa so študentom prinesli čaj. V sprejemni pisarni pa so našima novinarjema povedali, da za zdaj ne smejo vstopiti v parlament in da naj prideta ob 14. uri.
Plinska kriza se bo stopnjevala vse dokler bo EU potihoma hujskala Ukraino .Nekateri politiki v EU se vedejo kot da bi kockali v kasinoju . Mogoče bi imeli več sreče na ruski ruleti. Ajde nemci čas pe da vzamete stvar vsvoje roke kar se tiče EU politike .
kritika@email.si
12. 01. 2009 11.39
Tile Ukrajinci so pritlehneži. Pri njih je korupcija do najvišjih nivojev sestavni del življenja. Kako tudi ne bi bila, če je njeno delovanje regulirala ZDA.
izbruh@gmail.com
12. 01. 2009 11.09
A ni ena taka normalna poslovna logika, da bi Rusi še naprej pošiljali plin svojijm partnerjem v Evropi in se z Ukrajinci prepirali po sodiščih?! In mi bomo investirali v drugi plinovod iz te iste Rusije?! Tam bodo pa s kom drugim v sporu. In potem? EU bi morala Rusom jasno dat vedet, da se lahko energijo dobi tudi od kod drugod in da ne morejo kar v nedogled izsiljevat. Predvsem obnovljive, okoljsko manj sporne oblike, še bolj pa zmanjševanje prekomerne porabe. Ampak pri plinu je toliko in toliko parazitov, ki vlečejo profit od tega in zato jim politiki ne smejo stopit na prste. Ista scena kot Američani (predvsem Bushevci) in nafta.
fmarty@email.si
12. 01. 2009 10.59
sej sm vedla da je bil ta vik in krik okol plina brez veze.....na koncu je volk sit in koza cela
brez_faksa
12. 01. 2009 10.40
Češka pogajanja. Je Švejk modroval in jedel knedličke. Vse kar je dobro pri Čehih so babe in pivo. Ostalo pa česka roba. P.S.: Pa še babe ne bi domov vzel.
mslavko
12. 01. 2009 10.13
Ukrajina je dokazala da še zdaleč ni resna država, ker se obnaša kot majhen otrok in si lahko svojo oranžno revolucijo in demokratično oblast nekam vtaknejo. So na nivoju Gruzije, Azerbedjana,... Pol Evrope je njihov talec, ker nočejo plačati Rusom za plin in kradejo plin namenjen drugim državam. Ukrajina tako kot je pred časom Gruzija provocira Ruse in iščejo skrajno mejo njene potrpežljivosti. Če bodo začeli Ruse provocirati bolj pogosto in še na kakšen drugi način jih lahko hitro doleti usoda Gruzije in se Vzhodni del Ukrajine priključi Rusiji, kar so že večletne težnje tam živečih prebivalcev