Gospodarstvo

Sindikati: Uber se nenehno izogiba odgovornosti do zaposlenih in potrošnikov

Ljubljana, 23. 09. 2016 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

"S tem bomo v Sloveniji pospešili razvoj novih dejavnosti, Uber pa bo lahko hitreje širil svoje delovanje," slovenska vlada pojasnjuje razloge za podpis pisma o nameri med Uberjem in Ministrstvom za javno upravo. Sindikati so zgroženi. V podjetju Uber pa pravijo, da njihova tehnologija v že več kot 500 mestih po vsem svetu ustvarja nove in fleksibilne delovne priložnosti.

Uber
Uber FOTO: Reuters

Podpredsednik Vlade RS in minister za javno upravo Boris Koprivnikar in izvršna direktorica za komunikacije v podjetju Uber Betsy Mansiello sta podpisala skupno pismo o nameri med podjetjem Uber in Ministrstvom za javno upravo Republike Slovenije.

Današnji podpis skupnega pisma o nameri je podlaga za sklenitev memoranduma o soglasju med Vlado Republike Slovenije in podjetjem Uber do konca leta 2016.Z memorandumom bo vzpostavljeno partnerstvo, namenjeno spodbujanju razvoja sodelovalnega in digitalnega gospodarstva v Sloveniji, še posebej na področju urbane mobilnosti, in bo pripomoglo k oblikovanju najnaprednejšega okolja za razvoj poslovnih modelov sodelovalnega gospodarstva v Evropi. ministrstvo za javno upravo

S podpisom pisma o nameri podjetje Uber in Ministrstvo za javno upravo RS vzpostavljata dialog, katerega cilj je izkoristiti socialni, okoljski in gospodarski potencial rastočega sodelovalnega in digitalnega gospodarstva. Njuna prizadevanja izhajajo iz skupne vizije Slovenije kot zelene referenčne države v digitalni Evropi.

Kot je ob podpisu dejal minister Koprivnikar, "se velik izziv in priložnost, ki ga pred sodobne družbe postavlja digitalna preobrazba, odraža v pojavu in hitrem vzponu t. i. sodelovalnih platform. V okviru pozicioniranja Slovenije kot Zelene referenčne države v digitalni Evropi želimo tudi za delovanje teh platform zagotoviti urejeno in pošteno okolje za njihovo delovanje in razvoj. Uber s svojo dejavnostjo prinaša korenite spremembe v urbano mobilnost, pozitivno pa vpliva tudi na zaposlitvene možnosti in splošen gospodarski razvoj ter boljšo kakovost življenja. Prenos platform, ki so nastale v ameriškem gospodarskem okolju, v Evropo postavlja poseben izziv, ki ga lahko rešijo v tesnem sodelovanju samo odgovorna proaktivna vlada in partner, ki razume drugačne koncepte delovanja evropskega poslovnega ekosistema." Kot je še dodal, se je Uber izkazal kot odgovoren in zavzet partner, s katerim želimo okrepiti razvojno sodelovanje, da bi skupaj prišli do učinkovitih modelov, primernih za evropsko okolje. S tem bomo v Sloveniji pospešili razvoj novih dejavnosti, Uber pa bo lahko hitreje širil svoje delovanje.

Uber
Uber FOTO:

Ministrstvo: glavni zmagovalec so potrošniki

Kot pravijo na ministrstvu, podjetje Uber spreminja koncept urbane mobilnosti v več kot 500 mestih po svetu, med drugim tudi v 21 državah članicah EU. Uberjeve storitve bogatijo obstoječe ekosisteme urbane mobilnosti z novo možnostjo prevoza, ki je varna, zanesljiva in cenovno dostopna. Glavni zmagovalci izbire možnosti prevoza in s tem večje konkurence so potrošniki, ki pridobijo s krajšimi čakalnimi časi in kakovostnejšo storitvijo.

Uberjeve storitve učinkovito dopolnjujejo sistem javnega potniškega prevoza in zmanjšujejo potrebo po zasebnem lastništvu avtomobilov, kar je ključno za razvoj zelenih in pametnih mest prihodnosti, trdijo na ministrstvu. Dostopnejši, zanesljivejši in udobnejši prevozi, ki jih prinaša Uberjeva platforma, so posebno dobrodošli v hitro rastočih turističnih destinacijah, kakršna je Ljubljana, Zelena prestolnica Evrope 2016, pravijo. 

Sindikati pretreseni: Nikar ne sodelujte, Uber se izogiba odgovornosti do zaposlenih in potrošnikov!

Takoj po današnji informaciji o sodelovanju ministrstva za javno upravo s podjetjem Uber, so se oglasili predstavniki delavcev. Pravijo, da so nad ravnanjem vlade v tem primeru zgroženi. Ministru Koprivnikarju glasno svetujejo, da naj takoj odstopijo od kakršnegakoli sodelovanja s podjetjem Uber. Kot pravijo, so storitve Uberja prepovedane širom sveta zaradi prakse, ki se izogiba odgovornosti do svojih zaposlenih in potrošnikov.

"Ob tem je skrajno absurdno, da uporabljate uradno sporočilo za javnost ministrstva za javno upravo kot oglaševalsko tablo za podjetje, ki je na globalnem nivoju znano, da se z vsemi možnimi sredstvi upira svoji odgovornosti do svojih delavcev in potrošnikov. Ali si tako zamišljate "sodelovalno gospodarstvo" - kot sodelovanje s podjetji, ki se izogibajo svojih obveznosti?" Dodajajo, da Uber v ZDA bije številne bitke na sodiščih, ker poriva svoje delavce v status "neodvisnih pogodbenih sodelavcev". Onkraj luže se tako soočajo s 173 tožbami, pravijo. 

Ministru našteli številne sodne primere

Storitve so med drugim prepovedane v Bruslju, preiskava teče na Danskem, francoske oblasti so lani junija aretirale menedžerrja Uberja zaradi "zavajajoče komercialne prakse", sodišče v Parizu je Uber oglobilo v višini 800.000 evrov zaradi nezakonitega delovanja, v Frankfurtu so uveljavili nacionalno prepoved uporabe Uberjevih storitev, saj da vozniki nimajo ustreznih licenc, na Nizozemskem so prepovedali storitev UberPop, enako v Italiji, v Španiji pa so celo odredili ustavitev vseh aktivnosti Uberja, so zapisali v javnem pozivu ministru. 

Poziv so na ministra naslovili Sindikat Mladi Plus, Svobodni sindikat Slovenije, Gibanje za dostojno delo in socialno družbo in Društvo Svetovalnica za migrante.

Uber: Naša tehnologija ustvarja nove in fleksibilne delovne priložnosti

Podjetje Uber pa je v odzivu izpostavilo, da njihova tehnologija v že več kot 500 mestih po vsem svetu ustvarja nove in fleksibilne delovne priložnosti za vse tiste, ki jih najbolj potrebujejo. Mladi, brezposelni, upokojenci, starši, delno zaposleni - vsi ti lahko z Uberjevo pomočjo postanejo mikro podjetniki že s tem, da vozijo lastna vozila, ko jim to najbolj ustreza, poudarjajo v sporočilu za javnost.

Ob tem so spomnili, da je v evropski agendi za sodelovalno gospodarstvo Evropska komisija izpostavila, da je sodelovalno gospodarstvo pomemben in hitro rastoči del evropskega gospodarstva. Da prinaša nove priložnosti za delo, fleksibilnejše delovno okolje, boljšo uporabo obstoječih sredstev in večjo izbiro za potrošnike.

"V Franciji je bila, na primer, četrtina Uberjevih voznikov partnerjev brezposelnih, preden so začeli voziti za Uber, pri čemer jih je bilo pol prej brez službe več kot eno leto. Raziskava na Hrvaškem je pokazala, da bi 90 odstotkov voznikov partnerjev priporočilo delo prek Uberjeve platforme tudi drugim. Kar 89 odstotkov bi jih moralo zmanjšati življenjske stroške, vzeti kredit ali poiskati dodatno zaposlitev, če ne bi vozili prek Uberjeve platforme," so še poudarili.

Izpostavili so še, da je Uber zavezan sodelovanju s slovensko vlado, saj želi prispevati k temu, da Slovenija čim bolje izkoristi priložnosti, ki jih ponuja digitalno in sodelovalno gospodarstvo. Prepričani so, da bodo skupni napori koristili predvsem slovenskim potrošnikom, ki morajo biti vedno na prvem mestu.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (266)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PLUTARH
23. 10. 2016 21.01
Minister je podpisal pismo o nameri z navadno Uber piarovko (!?!) sodeč po Linkedin.
genius2013
25. 09. 2016 12.41
+3
končno bo monopol jugo-taxi-mafije le še zgodovina.. leta nategovanja strank se bodo obrnila proti taxistom, ki mimo grede v večini ne premorejo niti 5 slovenskih besed..
Bororo
24. 09. 2016 16.50
+13
kakor koli že, taxisti bodisi na Brniku, Lj - avtobusni postaji in tudi sicer, ko opazijo da imajo v avtu "tapravo" /tujci predvsem .. /stranko, nimajo milosti - udri po siromaku / z Brnika do Ljubljane 60-70 eurov, z Lj avtobusna do .....42 - 55 eurov kar je vse 2 do 3 x več kot je normalna in prava cena , informacija sigurno iz prve roke !!!!
Kocjancic Tjasa
24. 09. 2016 16.23
+9
Ce bi Slovenci bli kj pametni ne bi blo sploh treba da Uber prevzamemo ampak bi razvili svojo platformo, ki bi bolje se prilegala v nase okolje in bi odgovarjala vsem..ne razumem zakaj razni ministri prevzemajo novosti le od tujih korpiracij zakaj inovativnih pristopov ne podprejo v lastni drzavi? Sploh pa kapitalisti premalo gledajo na socialne vidike medtem ko socialisti bi pa radi vse kar je novo zatrli, tako da včasih tudi zatirajo napredek.. Jaz sem za novo in boljšo uporabniško izkušnjo, ker sm mnenja da je mobilnost še vedno slaba v Sloveniji in tudi mi ni všeč, da so taxi prevozi tako dragi, kjer vemo da gre večina denarja dispečerjem, lastnikom.. Prekarec si taxija ne more privoščit oz si ga redko.. prevozi org. ne podpirajo vseh časovnih razponov, tudi nočnega.. nimamo dobre mobilnosti. Zakaj je 70% možnih uporabnikov taxi prevozov izvzetih? Brezposelni, mladi študentje, prekariat..ker pač si to težje privoščijo. Nisem pa ravno za to da se vpelje v Slo. Uber, ker vemo, kam nas lahko vodi. Kar je nova uporabniska izkusnja pa se ne pomeni, da je vedno tudi slabo Kmalu bo tega se vec..napovedujejo celo algoritme, ki bojo prevzeli delo novinarjev, kjer bodo algoritmi pisali novice (seveda gre le za informacijski del, ne za raziskovalno novinarstvo, a tudi tu bo polovica ljudi izgubilo delo)..zalostno bo le to da bojo drzave sledile in prevzemale modele le od norih Usa korporacij medtem, ko bi lahko ustvarjale lastna nova, napredna delovna mesta in boljse uporabniske izkusnje. Btw uporabnik je in bo v 21stoletju car in bo vedno postavljen na prvo mesto vsi stari modeli se bojo rusili pa ce si se tako zatiskamo oci. Problem tle niti ni Uber, ampak spet slovenska politika, ki vpeljuje tuje koncepte neoliberalizma v našo državo, namesto da bi spodbujala inovativnost na svoji zemlji. Seveda bo tuja korporacija najbrž slaba za nas, na žalost. Najbrz bomo mogli pa razmisljat kako sami izboljsat svoje okolje, kot pa da vedno vse prevzemamo od megakapitalsticnih ZDA, kajneda? Jamranje ne pomaga, lahko pa razvijamo nove modele MI ne ONI.
Uporabnik565636
27. 09. 2016 14.27
Pri takšnih novicah se vedno vprašam: ali so jih nat.egnili ali pa so jim plačali. Al so lopovi al pa butasti, druge ni. V vsakem primeru pa smo naje.bali.
Draža
24. 09. 2016 14.33
+12
Uber mora priti,saj naši taxisti oderuško kradejo po najvišji tarifi,sploh tujce,kje je inšpekcija ?
Bororo
24. 09. 2016 16.51
-3
točno tako - 2 do 3x jim ubrišejo z lahkoto !!!!
Eitipatapa
24. 09. 2016 13.52
+21
Sem nevtralen. Kdo pa garantira, da se za Uber voznike ne bodo najbolj potegovali neotesani in neasimilirani državljani Slovenije? Uber je verjetno zelo fajn v državah kjer velja primerna stopnja civilizacije, mentalitete, etike in morale. Saj tam tudi nimajo težav s taksisti. Pri nas pa ni problem samo s taksisti ampak izključno z mentaliteto ljudi.
kemuri
25. 09. 2016 17.39
+1
Uber je verjetno zelo fajn v državah kjer velja primerna stopnja civilizacije, mentalitete, etike in morale....hahahahaha..uber je prisoten tudi na Hrvaškem :))))
tony_abcde@yahoo.com
24. 09. 2016 13.38
+10
Fleksibilno delo omogoča vzpostavitev legalnega sužnjelastništva...kar je voda na mlin korpofašizmu.
ONniON
24. 09. 2016 13.21
+9
fleksibilno delo ne znižuje revščine ne prinaša stabilnosti
ONniON
24. 09. 2016 13.18
+7
ne maram uberja uporabljam klasični taksi, nimam pametnega telefona in nimam aplikacij pa mir !
mallonge
24. 09. 2016 11.57
+4
Pri nas je že itak minister vsak, ki ima pet minut časa in pozna šifro "etičen"
dartford
24. 09. 2016 10.20
-5
najprej bi bilo treba ukint sindikate. bravo Uber !
vrtojb
24. 09. 2016 09.29
+0
bravo RS, odlicna poteza, splih ce so sindikati proti
proofreader
24. 09. 2016 08.46
+13
Voznik Uberja te ne more voziti po daljši poti v zanemarjenem avtu. Zato se bodo pri nas nekateri storitvi upirali. Nategovanja je konec.
ho?emVšolo
24. 09. 2016 08.26
+13
od železniške postaje Ljubljana do univerzitetnega kliničnega centra tujec plača 25 evrov.... Uber je več kot dobrodošel!
eFranjo
24. 09. 2016 10.54
+7
kilometer stane 1,20€. kam se je pa pelu za 25 eurov?
pedritsegonita
24. 09. 2016 16.51
+2
pedritsegonita
24. 09. 2016 18.04
+2
mirko666
23. 09. 2016 22.46
+6
To je za interpelacijo. Pa kakšen kten moraš biti, da kot vladni uslužbenec promoviraš uber. Oni živijo od raznih dovolilnic in licenc. Sami sebi streljajo v koleno. Ne morem verjeti prebranemu.
Darth Sidious
23. 09. 2016 21.48
+16
Raje dam 3/4 manj za Uber kot pa za Taksi ki me oguli za 20 eur od kluba fabrka do zelezniske. Pa se pogovor z voznikom je bolj spontan. Taxi sluzbe so najvecji oderuhi
KardinaIFrancRodeVKristusu2
23. 09. 2016 21.58
+21
Z Uber voznikom se vsaj lahko pogovarjaš..... Taksisti pa še Slovensko ne znajo.....
proofreader
24. 09. 2016 08.48
+2
Tudi ti imaš izgleda težave z velikimi začetnicami.
mkmorfius
23. 09. 2016 21.41
+18
Bil v Londonu ta vikend in sem uporabljal Uber... Zakon stvar glede na to kako je tam drag Taxi... V naprej sem si naročil avto, prišel je ob uri in me dostavil tja kamor sem želel... Zakon stvar, varjamem pa da se bojo taxisti bunili ker jim je to direktna konkurenca....
pedritsegonita
24. 09. 2016 16.52
+3
cene naj spustijo pa začnejo delat. to leti na taxiste iz balkana, ki po cele dneve po riti praskajo pri železniški v LJ.
txoxnxy
23. 09. 2016 21.21
+15
Uh to pa je prava stvar kako se rešit tiste zoperne slovenske davčne blagajne !
keved
23. 09. 2016 21.20
-5
Uber bo naredil samo še dodatno sranje na trgu. Samo zdraharji tečnarjio po tem uberju, v resnici bo pa samo še eno eno ravnovesje na našem mini trgu porušeno. Bravo.
CestniKolesar370Wattov
23. 09. 2016 21.25
+14
Kakšno ravnovesje? Potrošnik bo zmagal, ostali pa ali v korak s časom, ali pa adijo.
mkmorfius
23. 09. 2016 21.42
+3
GlavniModerator
23. 09. 2016 20.54
+7
taxiji so itak umazano predragi, uber je zdrava konkurenca in se odpira delovna mesta. Noben kartel ne mora do zivega ubru, ki ima bazo v ameriki. Albanci se jim ne morejo priblizat haha, edino kar jim preostane je, da kupujejo cenene medije in prodjajajo svoje smesne zgodbice in nabijajo negativno propagando proti ubru
KardinaIFrancRodeVKristusu2
23. 09. 2016 20.55
+2