Gospodarstvo

Tušmobil toži Telekom za 86 milijonov evrov

Ljubljana, 05. 12. 2011 15.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Telekom Slovenije je prejel tožbo družbe Tušmobil, ki zahteva plačilo odškodnine v višini 86 milijonov evrov. Oškodovala naj bi jo zloraba prevladujočega položaja s strani nekdanjega Mobitela v primeru naročniškega paketa Itak Džabest.

Je Mobitel s paketi Itak Džabest kršil monopolno zakonodajo?
Je Mobitel s paketi Itak Džabest kršil monopolno zakonodajo? FOTO: Blaž Garbajs

Največji slovenski telekomunikacijski operater Telekom Slovenije je prejel tožbo družbe Tušmobil, ki zahteva plačilo odškodnine v višini 86 milijonov evrov. Škoda naj bi mu nastala zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja s strani nekdanjega Mobitela v primeru naročniškega paketa Itak Džabest.

Telekomova hčerinska družba Mobitel, ki se je letos pripojila k matični družbi, naj bi zlorabo prevladujočega položaja z omenjenim paketom izvajala na maloprodajnem in veleprodajnem trgu nudenja telekomunikacijskih storitev.

Zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja v primeru Džabesta se je Mobitela oziroma Telekoma s tožbo lotil tudi drugi največji slovenski mobilni operater Simobil. Ta naj bi bila težka okrog 250 milijonov evrov.

Telekom Slovenije ob tem v današnjem sporočilu za javnost, objavljenem na spletnih straneh Ljubljanske borze, poudarja, da posluje v skladu z veljavno zakonodajo in dobrimi poslovnimi običaji ter da je to veljalo tudi za njegovo odvisno družbo Mobitel.

Zato so v Telekomu, ki je v večinski državni lasti, prepričani, da bodo med postopkom dokazali, da je tožbeni zahtevek v celoti neutemeljen.

Tretji največji slovenski mobilni operater je sicer tožbo vložil že konec januarja, a naj bi naknadno zaprosil za oprostitev sodnih stroškov, ki naj bi znašali okoli 300.000 evrov, zaradi česar je Telekom na tožbo čakal toliko časa, piše časnik Finance.
Tušmobil se je zaradi Mobitelovega naročniškega paketa Džabest že v začetku leta 2009 pritožil na urad za varstvo konkurence, ki je tudi uvedel postopek. Odločba urada v tem primeru naj bi bila nared do konca leta.

 

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LJUBLJANA.
05. 12. 2011 22.01
+2
vse je blo džabe.
vusek
05. 12. 2011 20.16
+2
Tožba proti Mobitelu s strani Tušmobila je upravičena. Mobitel je kar nekaj časa s pomočjo države prevladoval na trgu telekomunikacij in zaradi tega dejstva, je bil Tušmobil oškodovan. In prav je da se to povrne.
Raztezje
05. 12. 2011 17.07
+1
Odkar na Uradu varuha konkurence ni več Soršaka, zdaj skrbijo predvsem, da se kapital nemoteno premika oziroma bodo v tem primeru reprogramilirali kar sam čas. Ne razumete, ne?
PuppetMaster09
05. 12. 2011 16.44
+6
no ugotavljam da smo po višinah zahtevanih odškodnin daleč prehiteli ZDA
kimg
05. 12. 2011 15.49
+1
Mobitel je odgovoren in je imel v tistem času neupravičeno monopol in je lahko delal kar je hotel, ker je imel za sabo ves čas podporo s strani državi. Tako da je Tušmobil lahko jemal samo drobtinice, pa čeprav so se od samega začetka zelo trudili in imeli zelo dobre ponudbe in cene. Prišel je čas za vračilo dolga za nastalo situacijo. Vloga Mobitela se je sicer spremenila, ampak potrebno bo zadevo poravnati. In prav je tako!