Gospodarstvo

Je Apek kršil statut?

Ljubljana, 15. 04. 2008 11.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Mira Matković
Komentarji
26

Tušmobil je frekvence UMTS dobil zastonj. Mobilni operaterji opozarjajo, da Apek obvestila o podelitvi frekvence ni objavil na spletu.

Že včeraj smo poročali, da je država operaterju mobilne telefonije Tušmobilu podelila dovoljenje za upravljanje frekvence UMTS. Novica ne bi bila tako odmevna, če ne bi Tušmobil, ki je v lasti najbogatejšega Slovenca Mirka Tuša, frekvence dobil kar zastonj. In to ni prvič. Tušmobil je že leta 2006 brezplačno dobil frekvence GSM 1800 propadlega operaterja Vega. Istega leta jih je, prav tako brezplačno, zamenjal za frekvence GSM 900, so povedali na Simobilu. Pregled, kako so doslej plačevali slovenski operaterji za frekvence, si lahko ogledate v spodaj pripetem dokumentu.

Tušmobil
Tušmobil FOTO:

Neverjetna sreča, menijo eni, velika nesramnost, drugi. Mobilni operater Mobitel je leta 2001 za frekvence moral plačati kar 100 milijonov evrov, Simobil in T-2 pa leta 2006 vsak po 6,5 milijona evrov.

Tušmobil naj bi frekvenco dobil brezplačno, saj se zanjo ni zanimal nihče drug, pravijo na Agenciji za pošto in telekomunikacije (Apek). Za omenjeno frekvenco naj bi plačeval letno nadomestilo. Pravijo pa, da če bi se za frekvenco zanimal še kdo, bi morali objaviti javni razpis.

Simobil: Zadevo bomo podrobno preučili

24. decembra 2007 je Apek v Uradnem listu objavil obvestilo o podelitvi frekvence, je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik Simobila Jure Bohinc. Obvestila pa niso objavili tudi na spletni strani, kar je bila praksa do sedaj, nadaljuje Bohinc.

"Drugi zaintresirani niso niti vedeli, da se frekvenca podeljuje. Zato smo od regulatorja (Apek, op. p.) zahtevali informacije o podelitvi frekvenc Tušmobilu. Glede na poročilo se bomo odločili o nadaljnih korakih,“ je povedal Bohinc.

"Verjamemo, da bi država s tako pomembno javno dobrino, kot so frekvence UMTS, lahko ravnala bolj gospodarno. Če bi bil postopek izpeljan na bolj odmeven način, na primer preko mednarodnega javnega razpisa, bi država lahko pridobila pomembna sredstva za svoj proračun. Na Si.mobilu smo se za UMTS frekvence potegovali na javnem razpisu in v državno blagajno prispevali 6,5 milijona evrov. Tovrstna brezplačna podelitev brez javnega razpisa pa ni običajna praksa v državah EU in za podoben primer še nismo slišali. V družbi Si.mobil bomo o nadaljnjih korakih odločali, potem ko bomo od pristojnih institucij prejeli vse potrebne informacije," je v sporočilu za javnost zapisal Bohinc.

Mobitel: Objave na spletni strani nismo zasledili

"APEK praviloma javne objave v zvezi s postopki posvetovanja z zainteresirano javnostjo in pridobljena mnenja objavlja na svoji spletni strani, k čemer ga zavezuje tudi določilo v njegovem Statutu. Objave na spletni strani APEK v konkretnem primeru nismo zasledili. V družbi Mobitel se ne strinjamo s takšno (ne)transparentnostjo postopka in neenakimi pogoji dodelitve redke in omejene javne dobrine, kot je preostali frekvenčni pas za opravljanje storitev UMTS," je v izjavi za javnost zapisal tiskovni predstavnik Mobitela Simon Šketa.

Apek: Obvestilo je bilo objavljeno tudi na spletni strani

Konkretne zadeve ne moremo komentirati. Poudarjamo pa, da je potrebno ravnati transparentno. Igor Šoltes, predsednik Računskega sodišča RS

"Obvestilo o podelitvi frekvence je bilo objavljeno tako v Uradnem listu kot tudi na naši spletni strani. Če mobilni operaterji obvestila niso videli, ni naša težava. Držali smo se zakonov. In zakon veleva, da če ni drugih interesentov za frekvenco, ni potrebno objaviti javnega razpisa," je za 24ur.com povedala tiskovna predstavnica Apeka Dragana Lukič. Na naše vprašanje, kako da ostali mobilni operaterji niso videli njihovega obvestila na spletni strani, nam je Lukičeva odgovorila: "Očitno so si ogledali našo spletno stran včeraj, ko je bila zaradi tehničnih težav nepopolna. Obvestilo je bilo objavljeno 21. decembra."

Za nazaj objavili poziv?

Po podrobnem pregledu Apekove spletne strani smo prišli do zanimivih dejstev. Tukaj si lahko ogledate Apekovo spletno stran, kjer je danes tudi vidno obvestilo o podelitvi frekvence. Kliknite leto 2007. Tukaj pa si oglejte še stanje spletne strani dne 9. aprila. Kliknite leto 2007. Obvestilo o podelitvi frekvenc ni objavljeno.

Tušmobil odgovarja

Zaupamo v pravno državo Slovenijo, pravijo v Tušmobilu.
Zaupamo v pravno državo Slovenijo, pravijo v Tušmobilu. FOTO: POP TV

"Pri Tušmobilu dnevno spremljamo vse slovenske in evropske relevantne vire, ki so potrebni za naše poslovanje. Tako smo za poziv izvedeli iz Uradnega lista št. 118/07, kjer je APEK decembra leta 2007 objavila javni poziv za pridobitev mnenj zainteresirane javnosti glede dodelitve radijske frekvence za opravljanje mobilnih javnih radijskih storitev UMTS/IMT-2000 za preostali frekvenčni pas. Na ta poziv smo se odzvali sredi januarja, konec januarja letos pa smo na APEK poslali svojo vlogo," so zapisali v sporočilu za javnost.

V nadaljevanju so predstavniki Tušmobila zapisali, da frekvenc niso dobili zastonj. "S tem nihče ni oškodoval države, najmanj pa mi, saj smo frekvenco dobili s pogoji, ki jih določa Zakon o elektronskih komunikacijah. Očitno se je zakonodajalec, s tem ko je odpravil vstopne ovire, odločil, da bo dal večji poudarek zagotavljanju konkurence. Prejšnji Zakon o elektronskih komunikacijah je določal, da mora biti v vsakem primeru izveden javni razpis, in to je posledično pomenilo, da se je prav v vsakem primeru plačal enoten znesek za pridobitev frekvence. Danes veljavni 38. člen tega istega zakona pa po novem določa dodelitev frekvence brez javnega razpisa, če je na trgu samo en interesent in ne presega razpoložljivosti. Zakon tako ne predvideva enkratnega zneska za uporabo omejene naravne dobrine, v skladu z njim pa bomo plačevali pristojbino za uporabo frekvenc," odgovarjajo na očitke.

"Zaupamo v pravno državo Slovenijo. Zato smo prepričani, da deluje v skladu z zakoni, ki jih je sprejela sama. Mi smo imeli možnost za pridobitev frekvence po zakonsko predpisanih pogojih, ki so bili za nas, kot ponudnika mobilnih storitev, nadvse ugodni,'' so zaključili sporočilo za javnost.

Plačilo za uporabo frekvence

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dolyst
16. 04. 2008 11.14
TUŠ bi moral plačat. Pa če sam en milijon pač en. To bi bilo fer do ostalih operaterjev in ne navsezadnje, do nas državljanov, ker bi proračun dobil nekaj denarja. Kako bi se pa ta denar porabil pa je zopet vprašanje, a ne ;). MEGA ne bodi naiven. Mirko je trgovc. Nič ne bo zmanjšal. Tako kot je rekel 478271. Pa da ga dopolnim, preden je prišel Simobil in še potem kar nekaj časa, je imel Mobitel sekundno obračunavanje pogovorov, Simobil pa kvartalno (15 sekundno). In kaj se je zgodilo? Tudi Mobitel je preskočil na 15 sekundni, ker se Simobil ni nič zmigal. Tolk sam en primer o dobrobiti konkurence. rsp.123: Mobitel se je zapufal za tistih slabih 100 milijonov tolk, da ne bit preveč pameten. Takrat je proračun dobil ta denar, ker so ga nujno potreboval, država pa se ni hotela zadolžit.
neptun1980@email.si
16. 04. 2008 08.07
zakaj veze? Neka stvar pač sčasoma izgubi vrednost. sploh s prihajajočimi novimi tehnologijami. Tisti pa, ki hočejo biti prvi pri kaki stvari je pa logično da plačajo. Sploh, če mislijo to izkoriščati glede na to, da so edini.... in kako je že v Sloveniji z monopoli? Spomnite se Siola, kako je pogojeval pridobitev internetnega priključka z priključkom ISDN.
mc_burek@email.si
15. 04. 2008 22.21
90% vas ki tukaj piše nima pojma ker tud nimate pojma o teleokomunikacijah in zakonih, ter vse povezujete z politiko. osebno vem da tuš nima veze z politiko tako da nehajte ugibat brezglavo in trosit bedarije ker se vam res lahko samo smejim z takimi izjavami v stilu tuš= janša in podobno.....
McMxL
15. 04. 2008 21.25
@upam, da za ubogega frajerja sebe šteješ
toro69
15. 04. 2008 20.13
@ferrari.... ja in simobil bo poskrble, da država dobi kar ji gre... mogoče mu so mu spregledali, ker ima verjetno edini plačane vse dajatve, glede na to da je prvi med najbogatešimi (po prijavljenem) ?? ;)
wonn
15. 04. 2008 18.13
Mega očitno si zelo MLAD ko misliš ,da bojo s tem cene padle,že do zdaj smo imeli tri operaterje,štiri če še štejemo debitel in sedaj jih je pet saj je tukaj še Merkator in cene??Se strinjam ,da je mobitel predrag samo to ne pomeni da trije plačajo eden pa ne ?!?!!!
Julija Beltram 1
15. 04. 2008 17.53
Ker vas je kar nekaj butastih na forumu, pazljivo preberite sledeče. Država je neizmerno pogoltna.Državljanom-davkoplačevallcem, ki že tako plačujemo visoke davke, nam zaraćunava preko operaterjev tudi uporabo frekvence. Frekvenco ni naredila država, je od vedno tu. Zato je nima pravice prodajati. Bodimo veseli, da je TUŠ dobil zastonj frekvenco in mu je ne bo treba zaračunavati potrošnikom naprej.Bo znižal ceno in s tem prisilil tudi tiste mone, ki so frekvenco drago plačali, misleč kako bodo na bogi raji fajn zaslužili. Bravo APEK, vasj enkrat si naredil nekaj dobrega za državljane.
wonn
15. 04. 2008 17.44
Mekel se strinjam,ampak spet bi n...... najnižji sloj,tako kot vedno do zdaj,razen pri TITU,ki bi ti prišel pogledat od kod imaš to bogastvo,ne pa naši(beri)politiki,ki gledajo samo nase,čeprav smo jih mi volili in izvolili ,letos bo potrebno zelo,zelo premisliti koga bomo,čeprav,ko pridejo na oblast so vsi ENAKI,primer Janša,ko je bil v opoziciji je močno lajal sedaj pa samo molči in se skriva!!!!
Thomas.Pirovano@gmx.ch
15. 04. 2008 17.38
mekel
15. 04. 2008 17.13
brezdušna telesa, kam vodi ta svet? mislim da bomo potreboval eno diktaturo počasi da malo počisti te ki so se popolnoma razpasli. sramota
rsp.123@email.si
15. 04. 2008 17.10
Me zanima, kakšnih 100 miljonov je dal Mobitel? Svojih al proračunskih?? Tko da so upravičeno lahko tiho....
drzavljan35
15. 04. 2008 17.06
Naj bi bil en grafit v MB na enem zidu: "McDonalds Bush - Jansa Tus" :) svasta!
wonn
15. 04. 2008 17.01
Kaj pa sedaj Janša pravi o tajkunih,denar je sveta vladar,mislim ,da bi moral mobitel zahtevat denar nazaj saj je plačal 100 ostala dva 6,5 milionov,Tuš pa 000000000!!!!očitno država ne rabi denarja (od BOGATIH)zato pa bomo taki ,ki imamo manj plačevali več (davkov)!!!!!
ferrari
15. 04. 2008 17.00
toro se popolnoma strinjam s teboj ampak tukaj so oškodovani uporabniki tel.in ne državni proračun,mislim,da ne bi imel ne ti ne jaz nič proti če bi donila vsaj kakšem delček od te umazanega početja Tušmobila,ki je verjetno stisnil kaj komu v žep in da je dobil to kot bajagi brezpl<čno.Drugače se pa popolnoma strinjam s teboj,da ne bo pomote.
mishomclaren
15. 04. 2008 16.43
toro69
15. 04. 2008 16.40
simobil se je že tožil, da mobitel ovira konkurenco, ko je imel telefone zaklenjene za svoje omrežje, zdaj ko mobitel prodaja že dolgo odklenjene gsm-je jih ima simobil še vedno zaklenjene... toliko o simobilu
baltbaltazar@email.si
15. 04. 2008 16.02
Neverjetno kako mobilne operaterje skrbi državni proračun. Pod drugo pa zgleda da še niso osvojili tržne logike. Če bi bilo v njihovem interesu, bi se sami zavzemali za stvar. Ne vem kaj kaj zdaj jokajo. Lahko pa bi zahtevali, da kak nesposoben direktor odstopi.
Blazribic
15. 04. 2008 15.38
tole je sigurno kakšna povezava med tušem in apekom. verjetno tuš podkupuje uradnike na apeku. se ne bi nič čudil. tuš mobil + janša = banda ki krade državo
mc_burek@email.si
15. 04. 2008 15.36
mobitel je državna firma tako da je biv nakup koncesije samo pranje denarja iz enga žepa v drug žep, pa iste hlače seveda, zato sta simobil in t2 dalao 20x manj za koncesijo
kiwi5
15. 04. 2008 14.45
Saj ni pomembno kdo ga uporablja ampak da je zastojn :D