Gospodarstvo

Turistov vedno več, a z izjemo prestolnice (pre)spijo manjkrat

Ljubljana, 30. 06. 2014 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V primerjavi z lanskim letom je slovenske turistične kraje obiskalo dobre tri odstotke več turistov. Manj je domačih gostov, je pa zato toliko več tujih. Največ je še vedno Avstrijcev, Italijanov in Nemcev, sledijo pa jim Rusi in Britanci.

Vedno več tujcev "najde" našo deželo in tu preživi svoj dopust.
Vedno več tujcev "najde" našo deželo in tu preživi svoj dopust. FOTO: Thinkstock

Slovenijo je v prvih petih mesecih leta obiskalo za 3,2 odstotka več turistov kot v enakem obdobju lani, ki so ustvarili približno enako število nočitev kot v lanskih petih mesecih. Samo maja je bilo prihodov turistov v medletni primerjavi za tri odstotke več, nočitev pa za 2,9 odstotka manj.

Medtem ko je bilo v petmesečju domačih turistov manj, pa je število tujih gostov naraslo. V prvem petmesečju so domači turisti tako ustvarili za en odstotek manj prihodov in za 2,6 odstotka manj prenočitev, tuji turisti pa za 5,9 odstotka več prihodov ter za 1,3 odstotka več prenočitev kot lani v tem obdobju.

Samo za mesec maj je slika nekoliko drugačna. Število prihodov domačih turistov je naraslo za 4,1 odstotka, nočitev pa za 1,1 odstotka. Število prihodov tujih turistov se je medtem sicer zvišalo za 2,6 odstotke, število njihovih nočitev pa je upadlo za pet odstotkov. Tuji turisti so v petem letošnjem mesecu ustvarili 65 odstotkov turističnih prenočitev. Več kot polovico prenočitev tujih turistov so maja ustvarili avstrijski, italijanski, nemški, ruski in britanski turisti. Največ turistov je maja prenočevalo v zdraviliških občinah (31 odstotkov). Sledile so obmorske občine z 22 odstotki, gorske občine z 19 odstotki ter Ljubljana s 13 odstotki vseh nočitev.

Domači gostje so manjkrat prespali v slovenskih tustističnih kapacitetah, tuji pa večkrat.
Domači gostje so manjkrat prespali v slovenskih tustističnih kapacitetah, tuji pa večkrat. FOTO: Thinkstock

V medletni primerjavi je bilo manj nočitev v gorskih, obmorskih in zdraviliških občinah, več pa v Ljubljani. V gorskih občinah je upadlo za 11 odstotkov, v obmorskih za pet odstotkov in v zdraviliških za štiri odstotke. V Ljubljani jih je bilo medtem za dva odstotka več kot maja lani.

Maja je bilo največ nočitev turistov v hotelih (67 odstotkov). Sledili so kampi (11 odstotkov), apartmajska in počitniška naselja (pet odstotkov), zasebne sobe, apartmaji in hiše (trije odstotki). Več prenočitev turistov je bilo maja v medletni primerjavi v zasebnih sobah, apartmajih in hišah (za tri odstotke), manj pa v kampih (za 17 odstotkov), hotelih (za dva odstotka) in v apartmajskih in počitniških naseljih (prav tako za dva odstotka).

Kampi so (verjetno predvsem zaradi slabšega vremena) letos manj obiskani.
Kampi so (verjetno predvsem zaradi slabšega vremena) letos manj obiskani. FOTO: Thinkstock
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proletarec1
01. 07. 2014 11.56
KAM PA PONIKNE DENAR, OD TURIZMA?
arthur1982
01. 07. 2014 23.30
-1
Turistov vse več, logično, saj se jih vse več vozi na Hrvaško na morje in se manj kot v dveh urah prepeljejo skozi celo državo, razen tistih, ki morajo na WC. V Ljubljani imajo pa dve veliki znamenitosti ena je Janša in druga Janković, zato se v Ljubljani mogoče kdo kdaj tudi ustavi in se pozanima o znamenitostih.
peT99
30. 06. 2014 14.57
+9
glede na samo velikost države, podatek da je bilo več nočitev v prestolnici niti ni pretresljiv, logično je namreč, da nekdo, ki si želi videti gorenjsko,primorsko... bo prespal v prestolnici, glede na to da potrebuješ slabo uro,ali manj, da si na teh koncih je pač primerno izhodišče...
BANDA UŠIVA
30. 06. 2014 13.21
+11
In zakaj bi spal v hotelu v Bohinju, če se lahko nazaj v KR odpeljem po izletu.
nogutsnoglorry
30. 06. 2014 17.57
+1