Gospodarstvo

Turistični delavci čakajo na konec 'suše'

Ljubljana/Piran/Bled/Kranjska Gora, 06. 04. 2012 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Največji turistični obisk med velikonočnimi prazniki pričakujejo na Obali. Zaradi krize v Italiji je v slovenskih zdraviliščih nekoliko slabši obisk naših zahodnih sosedov, se pa vračajo turisti iz Nemčije.

Slovenska zdravilišča za velikonočne praznike pričakujejo dober obisk predvsem s tradicionalnih trgov Avstrije, Nemčije in Italije, opazen pa je padec pri italijanskih gostih. Direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztok Altbauer je o pričakovanjih za pomladno obdobje dejal: "Po nekaj bolj sušnih mesecih kot pričakovano upamo, da spomladanski dež ne bo pomagal samo hudo presušeni zemlji in kmetijstvu, temveč tudi brstenju na turističnem področju. Pričakovanja za april in maj so tako zelo velika!"

V občini Piran so pričakovali upad italijanskih gostov, a se to ni zgodilo.
V občini Piran so pričakovali upad italijanskih gostov, a se to ni zgodilo. FOTO: Mateja Klavs

Hotelske zmogljivosti v občini Piran bodo po podatkih Slovenske turistične organizacije (STO) med velikonočnimi prazniki zasedene od 90- do 95-odstotno. Pričakovali so upad italijanskih gostov zaradi gospodarske krize in strogih varčevalnih ukrepov italijanske vlade, vendar ostajajo prenočitve italijanskih turistov na lanskoletni ravni v tem času. Razveseljivo je, da se vračajo turisti iz Nemčije, tradicionalno pa so prisotni tudi turisti iz Avstrije. V občini Piran bo med prazniki veliko zanimivih dogodkov, med drugim sejem olja in prireditve ob 320. obletnici Tartinijevega rojstva, ki bodo privabili tudi enodnevne domače goste.

Tako v Ljubljani kot tudi v Kranjski Gori pričakujejo okoli 50-odstotno zasedenost kapacitet.

Po podatkih STO so nastanitvene zmogljivosti med velikonočnimi prazniki na Bledu dobro zasedene, nekateri hoteli pa so že polni. Med tujimi gosti tako kot tudi v preteklih letih prevladujejo Italijani in Nemci. Dobro zasedenost pričakujejo tudi v blejskem kampu (med 300 in 400 gosti), ki je svoja vrata odprl 1. aprila. Gozdne vile Save Bled, tako imenovane glamping hiše v blejskem kampu, so že v celoti zasedene. Ker letošnji velikonočni prazniki sovpadajo s praznikom Občine Bled (10. aprila), bodo obiskovalcem Bleda na voljo številni dogodki in prireditve.

Na Bledu pričakujejo največ Italijanov in Nemcev.
Na Bledu pričakujejo največ Italijanov in Nemcev. FOTO: Thinkstock
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

macek_garfield
09. 04. 2012 16.39
+1
bil na Hrvaškem, bilo čudovito
volek
08. 04. 2012 11.36
+1
"Pametni" Nemci mislijo, da je pri nas že poletje, sej smo ja na jugu. Za tisti denar, ki ga nemški pametnjakovičpusti v parih dneh v mrzlem Portorožu, gre neumni Nemec za en teden z letalom v Sharm na all inclusive.
Adolph
07. 04. 2012 18.33
+1
Kar cakajte, da boste shirali . . .. .. .
b77
07. 04. 2012 18.08
+1
bodo prinesli plakate za štrajk?
Draža
07. 04. 2012 08.59
+9
Še črnc iz Somalije,ki preplava sredozemsko morje in prečka Slovenijo,gre raje na sever kot pa,da bi tukaj ostal.
alterego
06. 04. 2012 23.12
+0
Kitajcev za veliko noč še ne bo, pridejo šele poleti...