Gospodarstvo

FOTO: Turist iz Walesa postal 38-milijonti obiskovalec Postojnske jame, počastili so tudi oba 'osmoljenca'

Postojna, 09. 11. 2017 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski turistični biser Postojnsko jamo je obiskal 38-milijonti obiskovalec. To je bil Tomos Terfel iz Walesa, ki je izlet v Slovenijo prejel kot darilo za rojstni dan. V Postojnski jami so ga posebej počastili, kot tudi oba "osmoljenca", ki sta v jamo prispela tik pred in za njim.

Slovenski turistični biser Postojnsko jamo je danes dopoldne obiskal 38-milijonti obiskovalec. To je Tomos Terfel iz Walesa, ki mu je dopust v Sloveniji za rojstni dan podarilo njegovo dekle, danes pa si je ogledal Postojnsko jamo in Predjamski grad. Nagrado mu je izročil prvi mož Postojnske jame Marjan Batagelj.

Nagrajenec je prejel bon za vikend oddih na Cerknem, sam pa se lahko odloči za sprostitveni oddih v termah hotela Cerkno, za smučanje ali za oboje. V Postojnski jami ob tem niso pozabili na Terfelovo dekle, ki je "zakrivila" potovanje v Slovenijo, saj nagrada velja tudi za njo, so sporočili iz Postojnske jame.

Znamenitosti, ki sodijo v Park Postojnske jame, tudi letos beležijo rekorden obisk.

Za Terfela, ki je ob omenjeni nagradi prejel tudi stekleno človeško ribico, je današnji dan drugi dan njegovega obiska v Sloveniji. Nagrajencu se po navedbah Postojnske jame sanjalo ni, da bo že drugi dan dopusta v Sloveniji tako popoln in nepozaben. Ob tem je navdušeno priznal, da ne more verjeti, da se to dogaja, veseli pa se tudi "izgovora" za ponovni obisk Slovenije, ko se bo morda končno naučil smučati.

Postojnska jama je sicer tradicionalno obdarila tudi srečna osmoljenca - obiskovalca, ki sta jamo obiskala tik pred in po 38-milijontem obiskovalcu. Oba sta prejela človeški ribici iz idrijske čipke in monografijo Postojnske jame. Tako 38-milijonti kot oba osmoljenca so se slovesno vpisali v zlato knjigo obiskovalcev, kamor se že 200 let vpisujejo najimenitnejši obiskovalci Postojnske jame.

Znamenitosti, ki sodijo v Park Postojnske jame (Postojnska jama, Vivarij, Expo in Predjamski grad), tudi letos beležijo rekorden obisk. Potem ko so na današnji dan lani ravno preskočili milijon v skupnem številu obiskovalcev, so jih letos do srede našteli že skoraj 1,14 milijona, kar predstavlja približno 14-odstotno rast.

"Predvidevamo, da bomo do konca leta v vseh znamenitostih Parka Postojnske jame našteli preko 1,2 milijona obiskov, kar je več kot primerljivo z leti pred osamosvojitvijo, ki so bila po številu obiskovalcev najuspešnejša," so še dejali v Postojnski jami, ki bo prihodnje leto obeležila 200-letnico odkritja najlepših delov jame.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
11. 11. 2017 08.36
-2
Nagrado pa ste plačali tisti, ki plačujete za to Postojnsko jamo po 20 ojrov vstopnine. Čisto izkoriščanje Slovekov s strani tega Batahelja!
Bofur
09. 11. 2017 21.32
+12
A temu gospodu je dejansko ime Tomos, kot je ime tovarni motorjev iz Sežane :)) Dobro gre za velško obliko imena Tomaž. Ampak vseeno zanimivo. Ljubitelj Slovenije iz Walesa. Bravo. Valižani in Slovenci imamo po mojem veliko skupnega pa se tega niti ne zavedamo. Obe naciji je doletela zgodovinska smola v stiku z veliko bolj agresivnimi in genocidnimi germanskimi osvajalci, nas so tlačili, Franki, Bavarci, Valižane Anglo-Sasi, a smo nekako pod krutim tujim jarmom ohranili svoj jezik, identiteto, kulturo, samobitnost, Slovencem pa je zgodovinska sreča na koncu namenila še samostojno državo. Naroda kmetov, rudarjev, delavcev. Z močnim socialnim čutom. Pa še njihov nacionalni simbol je (rdeči) zmaj, simbol našega glavnega mesta pa (zeleni) zmaj. Hčere in sinovi zmaja. Pa ogromno krajinskih, ledinskih, geografskih imen v Sloveniji izhaja iz celinske keltščine, ki je zelo podobna originalni otoški keltščini, torej britanščini, velščini.
Ramzess
09. 11. 2017 19.54
-7
"V Postojnski jami so ga posebej počastili, kot tudi oba "osmoljenca", ki sta v jamo prispela tik pred in za njim." Ste se morda zatipkali, govora je dveh, ne o štirih, eden pred njim drugi za njim. Sicer pa prvič slišim za 'osmoljence' v tem kontekstu.
SpetKrNeki
10. 11. 2017 08.16
+2
Če bi napisali samo "osmoljenca", je lahko to en (počastili so osmoljenca) ali pa dva (počastili so oba osmoljenca). Tako da...., pa saj poznaš tiso Prešernovo : Le čevlje sodi naj kopitar...
Infraping
09. 11. 2017 18.36
-46
O neobrazložljivih tepcih, ki hočejo iz popolnoma brezveznih zadev narediti zgodbo. Js sam, enkrat, sn bil v postojnski jami, pjan ko žvad, smiselno prisebn, in sn se celo noč - vete ka mislim, v njej. Pište še o tem primeru, pa kak ste k men domov prišu, vam dal za deci, pa vas s krikom nagnal tja, ko spadate s čim tak bednim.
Apostol1
09. 11. 2017 18.09
+14
Pripelje voznik iz tunela in evo ustavi ga policaj. Policaj prvi povzame besedo in pravi takole " Nič niste narobe naredili le miljonti voznik ste ki pripeljal skozi ta tunel in prejmete milijon evrov nagrade in bi vas prosil ,če poveste kaj boste s tem denarjem naredili" Ja izpit za avto bom naredil" se odreže voznik. " Nikar ga ne poslušajte saj vidite da je pijan kot krava" Pove žena ki je sedela zraven. " No saj sem vedel da z ukradenim avtom ne bomo daleč prišli " Pove na zadnjem sedeže oče. Takrat pa nekaj zaropoče po pokrovu prtljažnika in zasliši se vprašanje " Ali smo že čez mejo.