Gospodarstvo

Turčija dovolila gradnjo Južnega toka

Moskva, 28. 12. 2011 14.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

S sporazumom ni več ovir za gradnjo Južnega toka po dnu Črnega morja. Podpredsednik Gazproma Aleksander Medvedjev ni izključil možnosti, da bi se plinovod končal v severni Italiji.

Sporazum so v Moskvi podpisali turški minister za energetiko Taner Yildiz in predstavniki ruskega plinskega giganta Gazprom. Ruski premier Vladimir Putin je dejal: "Turški vladi sem hvaležen, da bo Gazpromu dovolila gradnjo Južnega toka v njeni ekskluzivni gospodarski coni."

Turški in ruski predstavniki so v Moskvi podpisali sporazum, ki omogoča gradnjo plinovoda Južni tok skozi turške ozemeljske vode oziroma po dnu Črnega morja. Na fotografiji sta turški minister Taner Yildiz in prvi mož Gazproma Aleksej Miller po podpisu.
Turški in ruski predstavniki so v Moskvi podpisali sporazum, ki omogoča gradnjo plinovoda Južni tok skozi turške ozemeljske vode oziroma po dnu Črnega morja. Na fotografiji sta turški minister Taner Yildiz in prvi mož Gazproma Aleksej Miller po podpisu. FOTO: Reuters

Rusija je Turčiji v zameno za podporo pri projektu obljubila dolgoročno dobavo plina, in sicer do leta 2025. "Končni dogovor je – kot vedno v takšnih primerih – rezultat kompromisa, ki koristi obema stranema in je zanje sprejemljiv," je povedal.

Putin se je zahvalil tudi predstavnikom v Bruslju. "Vem, da Evropska komisija podpira različne projekte, vključno z Južnim tokom," je pojasnil in dodal, da bo izgradnja plinovoda zagotavljala stabilno dobavo plina na evropski trg. Projekt plinovoda Južni tok velja za konkurenco plinovodu Nabucco, ki ga podpira tudi Evropska unija.

Prvi mož Gazproma Aleksej Miller je znova zagotovil, da bo gradnja plinovoda Južni tok skoraj zagotovo končana po začrtanem urniku, torej decembra 2015, dobava plina v Evropo pa bo stekla konec leta 2015. Dokončna trasa, po kateri bo potekal plinovod Južni tok, sicer še ni popolnoma znana. Pri projektu sodeluje tudi Slovenija.

Podpredsednik Gazproma Aleksander Medvedjev ni izključil možnosti, da bi se lahko Južni tok končal v severni Italiji. "Tega ne izključujem. Pripravili smo obsežno študijo o izvedljivosti projekta. Izbrana trasa temelji le na ekonomski računici. Izbrano traso bomo predstavili po tem, ko bomo sprejeli dokončno odločitev o investiciji," je dejal. Opozoril je, da je študija o izvedljivosti eno, praktični pogoji za izvedbo, na primer konkretni stroški, pa drugo. "Do določene mere ohranjamo različne možnosti, smo fleksibilni," je dejal.

Rusija se želi z izgradnjo plinovoda Južni tok izogniti nezanesljivim tranzitnim državam, kot je Ukrajina, s katero se je Moskva v minulih letih zapletala v več plinskih sporov, kar je vplivalo na dobavo plina v več evropskih držav, tudi v Slovenijo. Medvedjev je danes zagotovil, da se Gazprom ne bo odpovedal projektu Južni tok, tudi če bi pridobil ukrajinsko plinsko omrežje. "Evropa potrebuje dodatnih 250 milijard kubičnih metrov plina. Če upoštevamo Severni tok, Južni tok, Nabucco in utekočinjen zemeljski plin, bo vseeno manjkalo 15 do 20 milijard," je pojasnil.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.