Gospodarstvo

Vlada bo v Črnomlju zvonila po toči

Črnomelj, 06. 04. 2011 09.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ker najmočnejši zaposlovalec v Beli krajini seli proizvodnjo na Slovaško, bo okoli 700 delavcev ostalo na cesti. Tuji investitorji zaradi visokih davkov na delo zapuščajo našo državo.

Sindikalist v Secopu Zdravko Bahor je pojasnil, da jih je vodstvo podjetja v ponedeljek obvestilo, da bo do konca leta odpustilo okoli 700 ljudi. Za zdaj bodo vse svoje aktivnosti usmerili v to, da delavcem izborijo čim bolj poštene odpravnine, glede na slabo gospodarsko situacijo v Beli krajini pa ne vidijo svetle prihodnosti.

V črnomaljskem Secopu naj bi po neuradnih podatkih, sporočenih na ponedeljkovem zboru delavcev, v naslednjih 12 mesecih odpustili 700 od približno 1000 zaposlenih. Napovedano odpuščanje bo prizadelo celotno Belo krajino, za katero Secop mogoče pomeni več, kot je Mura pomenila za Prekmurje, ocenjuje črnomaljska županja Mojca Čemas Stjepanovič. Napovedano odpuščanje bo namreč zelo prizadelo tamkajšnje družine, saj sta v veliko primerih v Secopu zaposlena oba zakonca.

Vodja novomeške območne službe zavoda za zaposlovanje Franc Smerdu je po srečanju z vodstvom podjetja dejal, da je uprava Secopa potrdila, da se okvirno število odpuščenih delavcev giblje okoli 700, a še ni dokončno določeno. Glede na tak obseg je stanje alarmantno, je ocenil, kot takega pa ga morajo obravnavati tudi skozi vidik nadaljnjega reševanja in zaposlitvenih možnosti. Teh pa v Beli krajini, ki je od nekdaj veljala za odmaknjeno območje, ni veliko, je dejal Smerdu.

Kot je za 24ur.com povedal Smerdujev namestnik Jože Giodani, Secop namerava do konca leta odpustiti 350 ljudi, preostalih 350 pa v prvem četrtletju prihodnjega leta. Konec marca je bilo na območju Urada za delo Črnomelj 1246 brezposelnih, kar je 14,3-odstotna brezposelnost in je bistveno nadpovprečna glede na stopnjo brezposelnosti v Sloveniji. Kot poudarja Giodani, so potrebe po novih delovnih mestih v regiji zelo majhne. Po odpustitvi 700 delavcev pa bi po ocenah zavoda za zaposlovanje stopnja brezposelnosti v tej regiji presegla celo 18 odstotkov.

V podjetju Secop je zaposlenih okoli 1000 ljudi. Zaradi selitve večjega dela proizvodnje v tovarno na Slovaškem bo brez dela ostalo okoli 700 zaposlenih.
V podjetju Secop je zaposlenih okoli 1000 ljudi. Zaradi selitve večjega dela proizvodnje v tovarno na Slovaškem bo brez dela ostalo okoli 700 zaposlenih. FOTO: Rudi Vlašič

Bela krajina je zelo zaprta regija, ki jo že dlje časa pestijo težave. Po besedah Giodanija se je kriza v Beli krajini začela kmalu po osamosvojitvi, ko so nekoč velika podjetja izgubila južni trg. Secop je trenutno največji zaposlovalec z okoli 1000 zaposlenimi, a sedaj tudi ta odhaja drugam. Zaenkrat na zavodu za zaposlovanje še ne izvajajo izrednih ukrepov. Novica o 700 odpuščenih je tudi njih presenetila. Kot poudarja Giodani, so že nekaj časa ocenjevali, da bi lahko bili v Secopu presežni delavci, a je šlo za ocene o nekaj sto zaposlenih. So pa vlado in pristojna ministrstva večkrat opozarjali na problem naraščajoče brezposelnosti in pomanjkanje novih delovnih mest, še posebej, ko je nastopila gospodarska kriza, ki je še poslabšala razmere v regiji.

Selitev Secopa je še en alarm več za slovensko gospodarstvo. Iz Slovenije odhajajo tako domača kot tuja podjetja. Za oboja smo neprivlačni, ker smo preveč obdavčeni. Zgubljamo konkurenčnost, ker poslujemo predrago, stroškovno pa smo neučinkoviti. Na tak način ne moremo dobiti novega in svežega kapitala iz tujine, saj smo popolnoma podhranjeni. Odziv Nove Slovenije na odpuščanja v Secopu

Na vlado se je obrnila tudi občina Črnomelj z dopisom, v katerem poziva k reševanju stanja in predvsem k iskanju strateškega partnerja.

Na ponedeljkovem sestanku območno razvojnega partnerstva Pokolpje so sprejeli program spodbujanja konkurenčnosti in ukrepov razvojne podpore, ki ga naj vlada čim prej sprejme, je opozorila Čemas Stjepanovičeva. Prav tako vlado poziva, naj omenjeno regijo čim prej obišče.

Premier poklical županjo, predstavniki vlade predvidoma v četrtek na obisk v Secop

Na naše vprašanje, kako bo vlada pomagala Belokrajncem, so iz urada predsednika vlade odgovorili, da je premier Pahor danes poklical županjo Črnomlja, s katero sta govorila o aktualnih težavah zaradi selitve podjetja Secop ter se dogovorila, da bosta v stikih v zvezi z omenjeno tematiko. Pahor je kontaktiral tudi kabinet ministrice za gospodarstvo in druga pristojna ministrstva ter jim naložil, naj zadevo proučijo.

Predstavniki ministrstva za gospodarstvo, ministrstva za delo ter vladne službe za lokalno samoupravo in regionalno politiko bodo predvidoma v četrtek obiskali črnomaljsko podjetje. Skupaj z vodstvom podjetja in predstavniki občine bodo proučili možnosti za ohranitev delovnih mest v Beli Krajini.

Ministrstvo za gospodarstvo je presenečeno nad napovedjo Secopa, da bo zmanjšal obseg poslovanja v Črnomlju, večji del proizvodnje pa preselil na Slovaško. Secop po podatkih ministrstva v zadnjih letih – tudi v času krize – ni koristil državne pomoči, čeprav je posloval z izgubo. Dokler ministrstvo ne pridobi podrobnejših informacij o razlogih za takšno razmišljanje, dodatnih informacij ne more posredovati.

Odpuščanje v Secopu pomeni socialno bombo za Belo krajino, kjer že dlje opozarjajo, da se vlada premalo aktivno vključuje v reševanje belokranjske regije.
Odpuščanje v Secopu pomeni socialno bombo za Belo krajino, kjer že dlje opozarjajo, da se vlada premalo aktivno vključuje v reševanje belokranjske regije. FOTO: Rudi Vlašič

Vlada naj bi v kratkem sicer obravnavala predlog programa spodbujanja konkurenčnosti in ukrepov razvojne podpore Pokolpju v obdobju 2011–2016, so še sporočili z ministrstva za gospodarstvo.

Alarmantno stanje v državi

Združenje menedžerjev opozarja, da se slovenska konkurenčnost slabša. Multinacionalke selijo svoje centre v države s cenejšo delovno silo in ugodnejšo davčno zakonodajo. Izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc je v oddaji 24UR OB ENIH dejala, da je primer podjetja Secop alarmanten. "Glede na to, da se v Sloveniji odzovemo šele takrat, ko se stvar že zgodi, je to skoraj večji alarm kot sama odpuščanja." Šmuceva dodaja: "Bojim se, da se zna v Beli krajini zgoditi to, kar se dogaja v Pomurju. Podjetja iščejo zaposlene v regiji, ki ima kvalificirano delovno silo, pa se ti zaradi nadomestil za brezposelnost ne želijo zaposliti."

Medtem tudi v stranki SLS opozarjajo, da je stanje na področju tujih investicij v Sloveniji že alarmantno in da bi moral predsednik Vlade takoj prižgati vse rdeče alarme v svojem kabinetu ter ukrepati takoj. "Treba se je potruditi poslovno okolje v Sloveniji urediti tako, da bodo obstoječi tuji kot tudi slovenski investitorji ter perspektivni podjetniki ostali v Sloveniji," poziva predsednik stranke Radovan Žerjav.

Secop proizvodnjo kompresorjev seli v obstoječo tovarno na Slovaškem, ker je tam ugodnejša davčna zakonodaja in cenejša delovna sila. V Secopu poudarjajo, da gre za optimizacijo poslovanja, ki je v teh kriznih časih nujna.

Dopis na Vlado RS v zvezi z zaprtjem SECOP v Črnomlju
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (185)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bdso1
08. 04. 2011 11.28
Kar je enostavno je preveč zahtevno za to vlado,torej nivo razumnosti te vlada je na nivoju človeka,ki je nekoč prebival v okolici Krapine!!??? Enostavno TA VLADA je pod nivojem razumnega človeka,kar dokazuje z svojimi nečloveškimi in nesprejemljivimi reformami!!??
Peter Kralj 1
07. 04. 2011 22.30
Veliko obljub in ...
volek
07. 04. 2011 09.39
A bo šel Pahor na blejski otok zvonit, da bi se mu uresničile vse želje vključno z dodatnim 4letnim mandatom. No ja pa tudi v Črnomlju je kar dober cerkveni turn.
dule100
07. 04. 2011 08.30
Dalekosežna modrost naše vlade prinaša uspehe !
haarpo
07. 04. 2011 07.39
zanimivo, da smo vedno preveč obdavčeni.... če bi bil davek 0%, delavci bi dobili 400eur z prevozom in malico bi bil seveda še vedno prevelik strošek..... Za kapitaliste je najboljše: brezplačna delovna sila, nič davkov in 100% subvencije za obratovanje
Nauders
07. 04. 2011 07.07
“Zakaj je KIA postavila tovarno avtomobilov na Slovaškem? Ker so zastonj dobili zemjo za tovarno in to tovarno za 10 let oprostili plačevanja davka. Rezultat: preko 3.000 ljudi ima zaposlitev, tako da se lahko dostojno preživlja in tudi PLAČUJE DAVKE. Butasti slovenski politiki, a vam mogoče to kaj pove? Ja, seveda, to "razumete" tako, da boste še malo dvignili davke, nakar bodo vsi tuji investitorji pobegnili iz države. Vi pa kmalu za njimi, z nakradenimi miljoni vred.” tako enostavno je to, ampak ne za našo vlado
Nauders
07. 04. 2011 07.04
če samo pomisliš, da smo imeli 25 '/. davek na dobiček in davek na izplačane bruto plače, te srat prime!!!! od takrat, se ljudje izogibajo plačevanja davkov, zato je pobiranje davkov še večji problem !!! ljudje so dobesedno naučili, da neradi plačujejo davke, zato jih država tudi manj pobere, saj se na polno dela na črno itd. kar se tiče pa dohodninske lestvice, brez besed !
Tonček Balonček
07. 04. 2011 00.05
A ni bilo naše geslo, da se mora politika brezpogojno umakniti iz gospodarsztva in tega prepustiti trgum, svobodni iniciativi in konkurenci ter jah vem še čemu ter da je treba preseči socialistične modele, kjer so se partijski funkcionarji vmešavali v podjetja (Franc Leskošek Luka recimo).
moris1991
06. 04. 2011 22.47
Ministrstvo za gospodarstvo je presenečeno .... Zakaj pa...??? Ali so gospodarstvu dali priložnost in ustvarili boljše pogoje za poslovanje...? Ali je bila njihova skrb le kako odvzeti podjetjem in državljanom preko davkov še tisto malo kapitala kar bi lahko odpiralo nova delovna mesta...Presenečeni bi lahko bili če bo še kdo ostal!!!
prehlad
06. 04. 2011 22.47
VLADA ŽE DVE LETI CINGLJA SAMO BREZ UČINKA.
prehlad
06. 04. 2011 22.39
TE KOMUNAJZARJE BOMO SNELE SAMO Z REVOLUCIJO. DRUGAČE NE BO ŠLO.
Mr.Big
06. 04. 2011 22.11
matic_1806.04.2011, 20:0424 bravo esto, tale komentar ga pa zmaga KAJ SE JE ZGODILO S SLOVENIJO V SAMO 2 LETIH !! brezposelni: prej 55.000, zdaj 130.000 dolg: prej 5,5 milijard, zdaj 12 milijard vinjeta: prej 55 €, zdaj 95 € bencin: prej 0,85, zdaj ko je nafta dvakrat cenejša pa 1,25 € ************************ žal je res tako, pa verjami da so zgornje številke še premale (kar se te vlade tiče), vsaj kar se tiče brezposelnosti tiče in dolga Slovenije
kartako76
06. 04. 2011 21.57
Zanimivo zakaj se nihče ne vpraša kdo je in kakšna je vloga finančnega holdinga, ki je lastnik Secoma? In zakaj so zemljišče in objekti v Črnomlju še vedno last Danfossa? In pa kako lahko v enem letu ustvari več milijonov dobička, naslednje pa pade v globoke izgube? Malce za razmislek
Nauders
06. 04. 2011 21.57
žalostno je, da se to ne dogaja zaradi krize ampak to je rezultat in dokončna enačba prihodnosti Slovenije, nekonkurenčnost, previsoki davki, če samo pomislimo, da smo pred leti imeli 25 '/. davek na dobiček, in davk na bruto plače
anzovc72
06. 04. 2011 21.48
Zdaj lahko pa čakamo, da pride še podobna novica iz Revoza, Leka, BSH Nazarje...nato pa še Gorenje, Bisol in vsi ostali. Ostale nam bodo le trgovine, ampak kdo bo v njih kupoval?
Jimi1
06. 04. 2011 21.29
Astronomski davki, astronomske prometne kazni, enormna brezposelnost...vse to je Slovenija. Ob Beli krajini in njenih lepotah me srce zaboli, kako je politika v zadnjih 20 letih uspela te kraje gospodarsko zavoziti.
BG007
06. 04. 2011 20.12
naša vlada je pa hitra,škoda da Obama ne obišče Črnomlja,bi bil Pahor prvi tam in se slikal
LiLi33
06. 04. 2011 20.07
Ja in potem bo prišel Pahorček in ostala delegacija v četrtek v Belo krajino z audijem, se malo nastavil kameram, bojo malo pomalicali, popili in odpeketali nazaj v Ljubljano. Še prej pa bo pristno izrazil sožalje ob taki izgubi Bele krajine in povedal, da se bojo z vsemi močmi potrudili in ponudili Beli krajini vse najboljše. Vmes si lahko še malo pogleda ceste kakšne vodijo v Belo krajino, pa bo morda spoznal zakaj je potrebna tretja razvojna os.. Mater, bi te ki vlečejo bajne plače za ventilatorstvo na delovnem mestu nekam zatrpala oz. tiste ki so jim dali tak posel, drugi se pa MUČIJO za minimalca in garajo 4 izmene, ponoči in sobote, nedelje, včasih tudi praznike. *
matic_18
06. 04. 2011 20.04
bravo esto, tale komentar ga pa zmaga KAJ SE JE ZGODILO S SLOVENIJO V SAMO 2 LETIH !! brezposelni: prej 55.000, zdaj 130.000 dolg: prej 5,5 milijard, zdaj 12 milijard vinjeta: prej 55 €, zdaj 95 € bencin: prej 0,85, zdaj ko je nafta dvakrat cenejša pa 1,25 €
mimilily
06. 04. 2011 20.03
ja bravo res so se kmali spomnili na Belo krajino....in kaj bodo zdej ugotovili?? da ne morjo absolutno nč nardit!!!!! ...kot da so do zdej sploh kaj nardili v tej smeri!!?!?!?!!!?!!?!?! gnide.....