Gospodarstvo

Tujcem je nočejo dati

Ljubljana, 14. 06. 2007 14.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

SNS nasprotuje prodaji državnega deleža v Splošni plovbi ladjarju Petru Döhleju, saj to ni v nacionalnem interesu.

SNS nasprotuje prodaji splošne plovbe tujcu.
SNS nasprotuje prodaji splošne plovbe tujcu. FOTO: POP TV

SNS nasprotuje prodaji 30-odstotnega državnega deleža Splošne plovbe nemškemu ladjarju Petru Döhleju, ki že ima petino delnic omenjene družbe. Takšna prodaja po mnenju poslanca SNS Srečka Prijatelja ni v skladu s slovenskim nacionalnim interesom, saj država prodaja družbo, v katero je leta 1994 na podlagi posebnega zakona vložila 75 milijonov dolarjev.

Država z odločitvijo, da delnice Slovenske odškodninske družbe (SOD) in Kapitalske družbe (KAD) proda na dražbi, po Prijateljevem mnenju daje prednost nemškemu ladjarju, ki si bo na ta način zagotovil večinski delež v družbi.

Kot je pojasnil poslanec SNS, sta KAD in SOD februarja na javnem razpisu ponudila svoj 30-odstotni delež v Splošni plovbi, za kar je bilo treba predložiti tudi bančno jamstvo v višini 40 milijonov evrov. Slednje so predložili tako Döhle kot tudi nekateri slovenski ponudniki, a je država ponudnike nato pozvala k zvišanju ponudb. Pozneje je država zahtevala, da ponudniki podajo jamstvo za celoten delež Soda in Kada, ki je sicer 54-odstotni lastnik Splošne plovbe. Nato pa se je država odločila za dražbo.

SNS je napovedala, da bo proti državi vložila tožbo pred mednarodnim sodiščem, če dražba bo in bo država prodala državni delež tujemu kupcu.

Poslanec SNS se ob tem sprašuje, čemu se je država potem, ko je trikrat spremenila razpisne pogoje, odločila za dražbo. "Če dražbe bo, bo ta delež kupil Döhle in to z denarjem Splošne plovbe, ki ga dobiva od provizij in najemnin ladij družbe," je dejal Prijatelj. "V SNS prodaji Splošne plovbe slovenskemu gospodarstvu ne bi nasprotovali," je še povedal poslanec in poudaril, da v primeru, da bo delež prodan tujcu, Splošna plovba ne bo več ustvarjala dodane vrednosti za slovensko gospodarstvo.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

goso
15. 06. 2007 15.17
Nacionalni interes ni pravi izraz. Če je nekaj državno, potem dobi dobiček država. Zakaj hudiča se naj država odpove dobičku. To je tisto butalstvo! Smo pa ja zato, da dobiček ostane državi, s tem lahko kje zmanjša davke. Ne pa da omogočamo dobičke drugim. Pa kdo je že to videl. A smo usmiljene sestre?
theykilledKenny
15. 06. 2007 10.41
Tujega nočemo - svojega ne damo!
Samo.Jst
15. 06. 2007 09.17
Tujec večinski lastnik... slabo...zelo zelo slabo!!
svastapickarodi
15. 06. 2007 01.04
daj yanker ne palamudi nekaj v tri dni.
yanker007@gmail.com
14. 06. 2007 17.55
Ma kaki nacionalni interes! SNS ga še nikoli ni branil, spet neka mutna posla.