Gospodarstvo

FOTO: Ministra v pismu proti prodaji Mercatorja

Ljubljana, 19. 12. 2011 10.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
P.J./B.G./STA/D.L.
Komentarji
193

Pred NLB so se zbrali nekateri dobavitelji, ki nasprotujejo prodaji Mercatorja. Bojijo se, da Agrokor ne bo podpiral slovenskega kmetijstva. Tudi finančno in kmetijsko ministrstvo vsako v svojem pismu opozarjata, da bi prodaja škodovala Sloveniji.

V Agrokorju kritike zavračajo. Poslali so podatke o poslovanju Konzuma, s katerimi dokazujejo, da dobavitelje plačujejo v rokih, kakršni veljajo tudi drugje po Evropi. Ponovili so tudi svoje zaveze, po katerih ne bodo spreminjali pogojev za dobavitelje. Dodali so, da plačuje Konzum svoje dobavitelje bolje kot Mercator Hrvaška.

Pred napovedano prodajo Mercatorja so se pred NLB zbrali nekateri dobavitelji, ki želijo opozoriti na po njihovem mnenju problematično prodajo Mercatorja Agrokorju. V pismu so zapisali, da ima Mercator najkrajše plačilne roke. Poleg tega pa naj bi bil edini trgovec v državi, ki ima politiko podpore domačemu blagu in s tem zagotavlja potrošnikom oskrbo z domačimi pridelki. Zato so od usode Mercatorja odvisna številna kmetijska gospodarstva in podjetja, še piše v pismu.

"Smo pred pogrebom, do katerega upamo, da ne bo prišlo," je pred predajo pisma vodstvu NLB dejal eden od pobudnikov shoda Tomaž Šinigoj. Alenka Štular s Kmetije Štular pa meni, da je vsakemu cilj pripeljati svoje ljudi, zato Mercator ne bo več kupoval od Slovencev, če ga bo kupil Agrokor. Kot je dejala, so slovenski dobavitelji tako majhni, da bi jih hrvaški hitro lahko povozili.

Kmet in predsednik uprave GIZ Slovenska zelenjava Ivan Bučar pa je dejal, da zastopajo interese sadjarjev in zelenjavarjev, ki imajo direktne pogodbe z Mercatorjem, in se bojijo, da jih bodo že naslednje leto prekinili, če bo prišlo do prodaje. Pravi, da so njihovi strahovi upravičeni, ker vedo, kakšni so potenciali Agrokorja in njihovih dobaviteljev. "Mi se z našo majhno pridelavo bojimo, ne le da ne bomo mogli konkurirati, pač pa da niti ne bomo mogli priti zraven kot dobavitelji Mercatorja,“ je še dejal Bučar.

V strukturi prehranskih izdelkov Mercatorja prevladujejo izdelki slovenskih pridelovalcev in živilske industrije. Podatki za letošnje leto nakazujejo pričakovano realizacijo slovenskih pridelkov in prehranskih izdelkov v višini 465 milijonov evrov, kar pomeni skoraj tretjino vsega prometa slovenskih pridelkov in prehraskih proizvodov.

Pismo je v imenu banke prevzel generalni sekretar NLB Samo Nučič, ki je povedal, da ga bo predal predsedniku uprave Božu Jašoviču ter da ima nadzorni svet na dnevnem redu torkove seje med drugim informacijo o aktivnostih v zvezi z Mercatorjem, v okviru katere se bo seznanil tudi s stališčem dobaviteljev.

Poleg tega so zbrani dobavitelji pismo predali tudi predsedniku Pozitivne Slovenije Zoranu Jankoviću. Dejal je, da ga veseli, da so mu po vseh teh letih priznali, da je takrat želel delati dobro za domače kmete in za domačo proizvodnjo. Dobaviteljem je tudi dejal, da bo predlagal, naj se v vrtcih, šolah in zdravstvenih ustanovah uporablja domače sadje in zelenjava.

Pogajalcem z Agrokorjem je uspelo izpogajati precej Mercatorjevih predlogov za zaščito interesov družbe, vendar je pogodbena kazen za kršitve zavez največ 20 milijonov evrov.

Križanič: Država naj Mercator opredeli kot strateško naložbo

V javnost je sicer pricurljala informacija, da naj bi prodajalci z Agrokorjem že ta teden podpisali prodajno pogodbo, predvidoma v sredo. V Mercatorju o tem ne vedo nič. Se je pa glede prodaje oglasila tudi država – Slovenija bo nasprotovala financiranju sovražnega prevzema Mercatorja s strani EBRD. Na finančnem ministrstvu pravijo, da je dolžnost države, da "brani in krepi svojo geostrateško pozicijo".

Križanič v pismu AUKN opozarja, da bi imel Agrokorjev prevzem Mercatorja velike negativne posledice na slovensko kmetijstvo, živilskopredelovalno industrijo, bančni trg, bruto domači proizvod (BDP) in trg dela ter posledično na javnofinančni primanjkljaj.

Prodaja Agrokorju bi bila po njihovih ocenah škodljiva za prodajo slovenskih pridelkov in prehrambenih izdelkov, posledice pa bi čutilo celotno slovensko gospodarstvo in javne finance. Minister Franc Križanič zato v pismu AUKN predlaga, naj stori vse za zaščito družbe in slovenske živilskopredelovalne industrije.

Navaja, da ima Mercator najvišji tržni delež v Sloveniji v trgovini s prehrambenimi proizvodi, saj ta znaša 43 odstotkov, 1521 prodajnih enot zaposluje 23.480 oseb, s čimer se uvršča med gospodarske družbe z največjim številom zaposlenih in razvejano poslovno mrežo. V strukturi prehrambenih proizvodov Mercatorja močno prevladujejo proizvodi slovenskih pridelovalcev in slovenske živilskoprehrambene industrije, piše minister in dodaja, da mora zato država naložbo v Mercatorju "opredeliti kot strateško naložbo".

Pismo finančnega ministrstva.

Židan: Prodaja kupcu brez denarja

Trgovski sistem, katerega lastnik je Agrokor, v preteklem obdobju ni bil prijazen do slovenske proizvodnje hrane, je opozoril tudi kmetijski minister Dejan Židan. Ob informacijah, da naj bi prodajalci Mercatorja že ta teden podpisali prodajno pogodbo, Židan znova poudarja, da je Mercator pomemben za slovensko proizvodnjo hrane. 

Opozoril je tudi, da Agrokor sploh nima denarja za nakup. "Sedaj se dogaja, da želi državna banka mimo volje lastnika narediti Sloveniji škodo. Vsak glas, ki na to opozarja, je glas k razumu. Kupec, ki želi kupiti Mercator, je brez denarja. To v praksi pomeni, da bi se lahko kateri koli slovenski državljan pojavil kot kupec," je dejal. Židan verjame, da bodo opozorila, ki jih mora po njegovem mnenju slišati tudi protikorupcijska komisija, zalegla in preprečila prodajo.

Pismo ministrstva za kmetijstvo.

AUKN je pismi posredovala NLB in NKBM. V dopisu je zapisala, da sta poslovodstvi bank pristojni in odgovorni za vodenje poslov, "le v primeru, če je potrebno in zavrnjeno soglasje nadzornega sveta, pa se lahko poslovodstvo odloči in prepusti odločitev o vprašanjih vodenja poslov skupščini". V tem primeru bi AUKN zagovarjala pripravo analize posledic prodaje in presoje strateškega pomena Mercatorja.

Transparenti pred veleposlaništvom v Zagrebu
Transparenti pred veleposlaništvom v Zagrebu FOTO: Facebook

Hrvaška civilna inciativa svari pred Todorićem

Skupina aktivistov, imenovana Građanska akcija in Društvena mreža građana, pa je pred slovenskim veleposlaništvom v Zagrebu organizirala akcijo, s katero so "prijateljske Slovence“ želeli opozoriti pred Agrokorjem.

V pismu, ki so ga objavili na Facebooku, so zapisali, da je Agrokor škodljiv in da naj mu ne pustimo, da tako kot Hrvate izkorišča še Slovence. Kot so zapisali, Agrokor dobiva subvencije za stvari, ki jih potem ne izpelje, temveč ta denar prelije v svoj žep. Aktivisti pa tudi upajo, da bo Slovenija znala preprečiti, da "fevdalec moderne dobe izsiljuje družbo z izgubo tisočih delovnih mest, če se družba poskusi zaščititi pred njegovim bogatenjem s tem, da ga skuša oddaljiti od državnega korita ali pa mu zmanjšati dotok denarja iz žepov državljanov“.

Na koncu so aktivisti napisali še opozorilo, da je "ta vampir še žejen krvi“ in da naj mu ne dopustimo, da to počne tudi v Sloveniji.

Todorić je sindikatom predlagal sestanek

Predsednik koncerna Agrokor Ivica Todorić je poslal pismo sindikatom, v katerem jih je danes povabil na sestanek. Na sestanku bi jih seznanil z resničnim stanjem o nakupu deleža v Mercatorju. Todorić je v pismu zapisal, da se v javnosti pojavljajo nekatere informacije, ki niso resnične in ne izhajajo iz uradnih dokumentov.

V pismu je Todorić navedel tudi nekaj zavez, ki se nanašajo na zaposlene in ki bi jih vključili v pogodbo. Med njimi so, da v obdobju treh let nihče v Mercatorju ne bo odpuščen iz poslovnih razlogov, da se bodo v obdobju treh let prihodki delavcev, vključno s plačami in drugimi ugodnostmi, povišali in da se bodo pogajali z reprezentativnim sindikatom o kolektivni pogodbi.

V Mercatorjevem sindikatu so dejali, da se danes ne morejo sestati, saj so vabilo prejeli šele danes zjutraj. Sicer pa srečanju ne nasprotujejo. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (193)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

STELA_
20. 12. 2011 07.58
+2
A zdej se bojo pa še tuji tajkuni napajal pri nas?!?!?!?!? Takoj odstavit spložaja vse ki podpirajo nakup ( vključno dr. Vahčič!!!!) al pa naj za vsakih 10.000€ kupnine zagotovijo oz ustanovijo 2 NOVI delovni mesti v industriji!
kameltrajbar
20. 12. 2011 07.25
+4
..ni problem agrokor...problem je da tipi nimajo nbenga denarja......nakup na 100% kredo..te reči smo že videli pri nas...totaln polom v poslovanju....
nebel
20. 12. 2011 07.21
+2
Tale nacionalni interes pa se res trudi za svoje denarnice. Na naš račun. Sem mislil da smo v tržnem gospodarstvu (to je seveda ironija, jasno da nismo in da nas hočejo še naprej guliti).
kameltrajbar
20. 12. 2011 07.27
+4
..dj dj...mercator prodati...ni blema..samo nekomu ki ima denar,ki ima zdrave finance.....
killer1971
20. 12. 2011 06.59
+5
redno kupujem pri slovenskih kmetih krompir in vam lahko povem,da tisto kar v mercatorju prodajajo tudi k od krompirja ni
STELA_
20. 12. 2011 07.59
cirenij
20. 12. 2011 06.59
Kaj je narobe, da sem pod komentar donde 4 X stisnil "komentiraj" , pa se moj komentar ne pojavi na blogu.
blanika
20. 12. 2011 06.39
+9
luckyss popolnoma se strinjam sa teboj, na žalost imaš prav, jaz podpiram slo. hrano in jo tud cenim. Zato NIKAR ne prodajat Merkatorja temu Agrocorju!!!!
luckyss
20. 12. 2011 06.02
+12
Vidim, da nekateri nimate pojma o kmetijstvu in o tem, kaj pomeni samooskrba. Dajmo le primer, da za en mesec zmanjka elektrike (kar je ob močnejši sončni nevihti zelo možno). To pomeni, da ne bo transporta in ne dobrin. Trgovine bodo prazne v nekaj dneh, nacionalne rezerve hrane so tudi skromne in se bodo delile po kapljicah. Tisti, ki nimajo doma zalog bodo lačni že po nekaj dneh, zavladala bo panika, vojska in policija ne bo mogla nadzorovati vseh tolp in lačnih posameznikov, ki bodo ropale po vaseh. Kmetom bodo oropali in uničili polja še preden bodo dala pridelek. Včasih so slovenske male kmetije preživele 60% ljudi, ki so jih obdelovali, pa še tiste v mestih so zalagali - danes tega ni več, ker je lažje kupiti v supermarketu poceni industrijsko hrano, kot pa prijeti za motiko ! Dragi moji foteljski pametnjakoviči - še lačni boste..in to kmalu...
Gaja Petrovic
20. 12. 2011 06.34
+5
nebel
20. 12. 2011 07.27
-2
Paničar. Saj v Sloveniji obstaja še kdo drug. Tako pa ste se zlizali z Mercatorjem in v njemu prodajajo samo nekateri, tisti ki se ne "kvalificirajo" pa ne. Tudi zato je propadlo toliko malih kmetij. Veliki so namenoma zrinili male in je prav, da vloga Mercatorja zgine in se odnosi uredijo na novo in drugače.
luckyss
20. 12. 2011 07.45
+2
Še premalo nas je "paničarjev"-sicer pa je treba čimbolj skrajšati in poenostaviti pot od njive do mize! Ne pa da kmet ne zasluži skoraj nič, trgovine pa se širijo in bogatijo na račun visokih marž! Mi pa vse skupaj plačujemo in se zastrupljamo s tistim, kar trgovci imenujejo hrana...
donde
20. 12. 2011 04.29
-11
Kmetje jokajo ker vejo da niso konkurencni... Ce ne morejo bit konkurencni naj grejo v fabrke kakor ostali proletarci in bojo vidl kao je ce je treba delat za 500 e na mesec !,
donde
20. 12. 2011 04.59
-4
Ce ni profita zakaj bi kmetovali , socializem in kolhozi so preteklost baje, sploh zdaj ko nimamo vec TOVARISA Janse !
orehek
20. 12. 2011 06.49
+6
Kdo pa bo potem skrbel za kulturno karajino, polja in travnike? Se naj vse skupaj zaraste in postanemo popolnoma odvisni od tujih dobaviteljev? Kaj pa bo ko bo kriza s hrano, bomo zato v naši državi opstali brez? Treba je razmišljati širše.
MUFC
20. 12. 2011 07.39
+2
ja ja, donde je pa očitno nek pametnjakovič, ki ne vid 20 centimetrov predse......
dtjukuku
20. 12. 2011 03.30
-1
sj nočm provocirat sam... vidm da ste vsi proti prodaji merkatorja, verjetn tut janševi podporniki, janša pa podpira razprodajo celega premoženja.... upam da se to ne bo zgodil že tko je velik dobrih firm šlo... :(
ljx
20. 12. 2011 01.26
+1
Nihče od vas ne pomisli eno,kaj pa če banke dobr vejo za vnaprej kaj nas čaka naslednje leto in jih enostavno ne zanima nek moralec,ampak smo bl v situaciji kjer moraš zgrabiti kolikor lahko in nesti ter teči kolikor te noge nosijo,ker bo samo še hujš? A b se mal tud to vprašal?
STELA_
20. 12. 2011 08.02
Skor bi se upala trdit da naše banke en drek vedo, če pa že, potem vedo kako bojo napolnile lastne žepe
ljx
20. 12. 2011 01.18
+1
Pa naj bo Hrvaški,tisti ki so za Janšo itak vse v Intersparu kupujejo!
kg1
20. 12. 2011 00.32
+4
Kje je logika, da ubiješ kuro, ki nese zlata jajca...ali jo prodaš...jao...res NE razumem tega...pa kaj če NLB potrebuje denar...dolgoročno ga bodo tako dobili...
STELA_
20. 12. 2011 08.03
+1
mimoidoci
20. 12. 2011 00.18
-1
Sicer pa je vse to maslo Janse in njegove bande, ki so si talali merkator toliko casa ter na tihem racunali deleze v Delu itd., da je sedaj kar je. Kar Jansi se zahvalite za stanje kot ga imamo!
Meter
20. 12. 2011 00.14
+3
Ni slabih firm, slabi so le ljudje, ki jih vodijo!
kojanezvac
20. 12. 2011 00.12
-4
Bedarija je, da dobavitelji so odvisni samo od enega kupca, končno trgovine ostane tu in še veno bo lahko prodal eni ali drugi trgovini. Tudi Slovenci bomo kupovali naše sadje ali zelenjavo če ne bo predraga. Jankovič je uničil veliko kmetov tudi z zaprtjem rudniške tržnice, pa nič se ni zgodilo. Očitno je zelo zainteresiran, da Merkator ostane v državni lasti in lahko z njim počne kar ga je volja. Kot investicija v Srbijo miljardo in pol za en ubogi market ?? Stožice so trikrat večje in samo 10% te investicije.
ljx
20. 12. 2011 00.02
+1
Zdej ste se vsi ustrašl za Mercator,kje ste pa takrat kadar te korporacije iz svojimi cenami uničujejo male podjetnike,ter spreminjajo videze naših mest s svojimi hipermarketi. Moje sporočilo Mercatorjebim dobaviteljem je,ne skrbite,mi bomo kupovali od vas in ne od Agrokorja! Tisti ki boste pa za par centov odšli "ta najboljšmu sosedu",se pa kar Hrvaško naučte.
Desktop.Messiah
19. 12. 2011 23.52
-3
Jašovič, zdrži! Če NLB z upravo na čelu popusti, bo to vrglo črn madež na kredibilnost slovenskega bančnega sektorja in sprožilo negodovanje v Bruslju, množici pa poslalo nedvoumno sporočilo, da lahko bankam diktira kaj smejo in česa ne.
Niko_K
19. 12. 2011 23.26
+12
Jaz kupim Mercator! Sicer nimam denarja, ampak Agrokor ga tudi nima. Zakaj ga raje prodati meni? Ker bo tudi z mojim denarjem dokapitalizirana NLB in ne Agrokorjevim.
mhm_mhm
19. 12. 2011 23.15
+12
Dobavitelji, hitro se organizirat, razširit vest pa udarit stavko pred NLBjem. Hkrat pozivat ljudi, naj isti dan protestno zamenjajo banko. Jaz vas z veseljem pridem podpret!
cirenij
20. 12. 2011 06.53
+1
stroj_nik
19. 12. 2011 23.14
+10
Sej tud Fructal-a ne smemo prodat pa ga bojo, zakaj se folk ne upre?! Čez par let bojo vso proizvodnjo odselil pa bomo mel k..... pol. Enako bo z Mercatorjem..
maajde
20. 12. 2011 06.11
+2