Gospodarstvo

Tudi Moody's je znižal bonitetno oceno Španije

London/Madrid, 19. 10. 2011 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bonitetna hiša Moody's je kot zadnja izmed treh vodilnih tovrstnih ustanov znižala bonitetno oceno na španski državni dolg. Znižanje za dve stopnji je posledica dolžniških težav območja evra, slabih gospodarskih napovedi in zahtevnih fiskalnih razmer.

Moody's je ohranil tudi negativne obete za oceno na španski državni dolg, kar pomeni, da je v prihodnosti možno novo znižanje. Moody's je bila sicer zadnja od treh vodilnih bonitetnih agencij, ki se je odločila za znižanje bonitetne ocene četrtega največjega gospodarstva evrskega območja (z Aa2 na A1). Pred tem sta to že storila Standard & Poor's in Fitch.

Z zastavami okrašen stanovanjski blok v Malagi - 1
Z zastavami okrašen stanovanjski blok v Malagi - 1 FOTO: Reuters

Moody's je za svojo odločitev navedel tri glavne skupine razlogov. Po eni strani gre po navedbah agencije za posledico počasnega in neučinkovitega reševanja dolžniških težav v območju evra ter upada zaupanja v politično in finančno stabilnost območja skupne valute.

Poleg tega je Moody's navedel visoko zadolženost španskih podjetij in finančno šibkost regionalnih bank, zaradi česar je finančni sistem močno izpostavljen morebitnim prihodnjim šokom.

Kot drugo skupino razlogov v Moody's navajajo znano diagnozo šibke gospodarske rasti in slabih obetov za v prihodnje. Gospodarska rast v prihodnjih letih naj tako v povprečju ne bi presegala 1,5 odstotka, vse to pa bo dodatno otežilo javnofinančni položaj države, ki se je v času finančne in gospodarske krize močno poslabšal.

Moody's tako meni, da bo Španija težko izpolnila cilje konsolidacije javnih financ, še posebej pa so v agenciji zaskrbljeni glede fiskalnega zdravja španskih regij.

Negativni obeti za oceno Španije ostajajo zaradi tveganj za poslabšanje razmer v luči morebitne zaostritve dolžniških težav območja evra, ko bi se kriza razširila na velika gospodarstva, kot sta italijansko in špansko. Moody's po novembrskih volitvah od prihodnje španske vlade – najverjetneje jo bo sestavila desnosredinska ljudska stranka – pričakuje trdno zavezo k nadaljnji stabilizaciji javnih financ.

Če se ta pričakovanja ne bodo uresničila, se bodo možnosti za znižanje ocene povečale. Če bo območje evra našlo celovito rešitev za dolžniške težave, Španija pa bo dosledno izvajala srednjeročni program varčevalnih ukrepov in gospodarskih reform, pa Moody's vidi možnost izboljšanja obetov v stabilne.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Adolph
20. 10. 2011 12.05
Tole obvestilo boste lahko citali vsaki mesec,do bankrota Slovenije. . . .. Janezi ,ne pozabite, da bo treba zaceti sparati. . . . To juho ste si sami zabrodli . .. . ..
Adolph
20. 10. 2011 12.04
Tole obvestilo boste lahko citali vsaki mesec,do bankrota Slovenije. . . ..
bobocat
19. 10. 2011 20.49
Bonitetne agencije bi bilo potrebno ukiniti
alterego
19. 10. 2011 20.35
orkapipa, spet bojo potrebne dodatne "strukturne reforme", da se bo nabral denar za dokapitalizacijo bank!
pika poka ježek
19. 10. 2011 13.43
Nižja je bonitetna ocena, več denarja dobijo banke. In kdo je kriv za krizo? Bonitetne hiše v ZDA zaradi lažnih prikazovanj najbolj tveganih kreditov za najmanj tvegane.