Gospodarstvo

Tudi 'drobiž' je denar

Ljubljana, 04. 01. 2007 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Trgovci so dolžni sprejemati do 50 kosov evrskih kovancev, opozarjajo na tržnem inšpektoratu.

S prevzemom evra je v denarnem obtoku mnogo več kovancev kot doslej, kovanci pa so tudi več vredni od tolarskih. Sprememba valute pa vsebinsko ne spreminja določila, po katerem bodo morali trgovci tudi v prihodnje, tako kot doslej, sprejeti vsako plačilo, ki bi ga kupec izvršil s kovanci, pri čemer je takšno plačilo omejeno do največ 50 kosov kovancev, pojasnjuje glavne tržne inšpektorice Andrejke Grlič.

Čeprav je z novim letom prenehal veljati zakon o denarni enoti, po katerem je bil pri posameznem plačilu prejemnik plačila dolžan sprejeti največ 50 kosov tolarskih kovancev, pa ta dolžnost z uvedbo evra ni prenehala.

V večini primerov imajo trgovci raje drobiž kot pa bankovce za 100 in 500 evrov.
V večini primerov imajo trgovci raje drobiž kot pa bankovce za 100 in 500 evrov. FOTO: Reuters

Pravno podlago za takšno določilo, ki velja za vsa razmerja med podjetji in potrošniki, namreč daje novembra lani sprejeti zakon o uvedbi evra, ki se v drugem členu sklicuje na uredbo Sveta EU z dne 3. maja 1998 o uvedbi evra, navaja tržna inšpektorica.

Evropska uredba določa, da se razen organa izdajatelja in tistih oseb, ki so izrecno imenovane na podlagi nacionalne zakonodaje države članice izdajateljice, od nobene stranke ne zahteva, da sprejme več kakor 50 kovancev pri enem plačilu. "Glede na navedeno in zaradi dejstva, da so uredbe Sveta EU v Sloveniji neposredno uporabne, torej velja enako pravilo tudi za sprejem evrskih kovancev," pojasnjuje Grličeva.

Trgovcem omenjeno določilo ne predstavlja bistvenih težav. Kot so pojasnili iz Mercatorja, se v svojih poslovalnicah tega določila držijo in plačilo v kovancih vedno sprejmejo. Vendar pa, kot pojasnjujejo, plačevanje s kovanci v teh dneh povzroča nekoliko daljše čakanje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.