Gospodarstvo

Tudi delavcem dobiček

Ljubljana, 13. 01. 2009 20.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Darja Tibaot Caringer
Komentarji
17

Šest podjetij se je zavezalo, da bodo del dobička nakazali tudi delavcem. Ne le zato, ker bodo imeli od tega finančne olajšave, ampak tudi, ker bi radi nagradili zaposlene in jih spodbudili.

Šest podjetij se je zavezalo, da bodo del dobička nakazali tudi delavcem. Ne le zato, ker bodo imeli od tega finančne olajšave, ampak tudi, ker bi radi nagradili zaposlene in jih spodbudili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

McBobo
14. 01. 2009 17.35
Marca, mislim, da ti še nikoli nisi delala, ali pa si direktorica neke kvazi firme s poštnim predalom, da takole pljuvaš čez vse delavce. Eni so lenuhi ja in take se firme hitro znebijo zadnje čase-tudi v moji firmi gredo taki zdaj ven in pa garači, samo zastonj ne bo nihče delal. Njihovo inovativnost in deloholiško žilico je treba pa ravno z deležem iz dobička prebuditi, pa bo dobička v končni fazi še več. Ljudje morajo začutiti-delež od dobička, da več in bolj kvalitetno ter več inovacij, več bo prodanega in s tem več denarja, kar pa bi s tem zakonom o dobičku tudi njim več padlo na bančne račune. Upam, da se bo s takimi in podobnimi zakoni končno že nehal ta fevdalni kapitaizem.
McBobo
14. 01. 2009 17.35
Marca; zdej mi pa povej Imena in priimke tistih, ki so svoje lajfe zastavili za svoje firme. Jih ni veliko. Jaz poznam Akrapoviča, sicer ne osebno in ne v detajle, da je firmo zgradil na lastnih žuljih. A pa daje svojim delavcem majhno plačno? Ne, daje jim nadpovprečno plačo, ker se zaveda, da samo zadovoljen delavec dela kvalitetno. Se je pa losal neke gospe, bilo pri Preverjeno al kje že, ki se pa zagovarja, da je pošteno in vestno delala. Ampak Akrapovič se s tem ni strinjal, ali pa je bilo kaj drugega vmes in jo je odpustil. Po drugi strani pa lahko začnem z Bavčarjem in njegovim Istrabenzom in Kolinsko, ki sta bile nekdaj močne firme, zdaj so pa ostali takorekoč samo še dolgovi. V Kolinski je razprodal vse zlato in diamante; Bebi hrano, Viki kremo, Čokolešnik, Cockto. Madonc*, pa ne moreš Cockte prodat. Za moj okus bi se lahko postavila ob bok Coca Coli. Vse ostalo je marketing. To so bili slovenski paradni izdelki in slovenski ponos iz te firme. Vprašaj amerikance, če bi prodali svojo Coca Colo.
.eu.
14. 01. 2009 16.28
Tako je delavcem dobiček večje plače. Državnim uslužbencem pa znižat najprej učiteljem k itak nič ne naučijo.
Tone Anžlovar
14. 01. 2009 16.06
Aja, še za tiste ki so spali 18 let - če kdo želi biti udeležen pri dobičku (kot tudi pri izgubi), lahko kadarkoli kupi delnice poljubnega podjetja, ki kotira na borzi. Če je obenem še zaposlen v takem podjetju, je zelo stimuliran pri svojem delu, saj se mu to neposredno pozna, če gre podjetju dobro in ima dobiček.
Tone Anžlovar
14. 01. 2009 16.03
Ta gesta prisiljene delitve dobička je bila pri nas v modi nedolgo tega - za tiste, ki imate spomin ribe. Še pred 2 desetletji se je vse solidarno in stimulativno delilo, le da je po 45 letih tega nadvse humanega in inovativnega eksperimenta zmanjkalo tako denarja za deliti, ker nobeden ni imel volje karkoli ustvarjati. Ampak vse je bilo v najlepšem redu, samoupravni socializem s prisilno delitvijo dobička je super stvar, samo par zadev bi morali bolje nadzirati in skorigirati ali nekaj takega (kronistom je žal ušlo iz spomina), pa bi se imeli odlično in imeli polne žepe denarja.
Janez Kocjan?i?
14. 01. 2009 13.12
KAJ BO KRKA,D.D LETOS DOBILA DOBIČEK?
?uknaveji
14. 01. 2009 11.48
To je prava organizacijska kultura. Gre za to, da se lahko taka gesta sčasoma upravi tud splača. Ne mormo si predstavljat, v kakšni meri lahko zadovoljna delovna sila, ki čuti pripadnost podjetju, poveča produktivnost. Če uprava nagradi zaposlene, zaposleni nagradijo upravo, dobimo pa nek pozitiven začaran krog, ki, pod določenimi pogoji, nezadržno povečuje uspešnost podjetja.
Libra77
14. 01. 2009 11.27
Tako je:Vsako podjetje javni ali privat sektor ima možnost da določen procent dobička daje državi ali pa delavcu( zraven božičnice). Čeprav vem, da to redko kdo dela, ker je ''veliko papirologije''.
Andrej Marc
14. 01. 2009 10.28
McBobo dej bodi tiho, zakaj bi mogli bit delavci udelezeni pri dobicku? en se drka ceu lajf da nardi podjetje, se trudi, vlozi not vsa trud in potem naj to deli z delavci? pejt spat dej Itak si pa to lahko privoscijo to samo vecje podjetje v stilu, mobitel, simobil itd. kjer niso odvisni od neke proizvodnje ampak jim dnar priteka na lepe oci
Tone Anžlovar
14. 01. 2009 10.14
Dobiček je last lastnika podjetja in nobenega drugega. Lahko ga razdeli delavcem, lahko ga zadrži zase, to je njegova suverena pravica. Zakon, ki bi to urejal drugače, bi bil protiustaven in bi kršil osnovne človekove pravice (pravica do zasebne lastnine).
nam3l3ss
14. 01. 2009 09.55
mislim da je zakon v osnivi zelo dober... ima pa veliko pomankljivosti... potrebna je resitev, ki bi omogocala pravicno razdeliti ta dobicek... mislim da vsakemu delavcu ki ima povprecno placo prislo prav dodatnih nekaj evrov....
MODRI TULIPAN
14. 01. 2009 09.38
sj to pa je res vsi lasniki podjetij "vsi so dobro rejeni:oziroma cisto okrogli"jaz sn pa suh!
smalek2
14. 01. 2009 08.47
Že kdaj bi se moral dobiček deliti tudi delavcem !!! Saj pa je vsem jasno, da se lastniki podjetij in menedžeri državnih podjetij ne bi tako redili, če ne bi bilo nas delavcev, ki delamo za sramotno majhne mezde. ŠE VEDNO TRDIM IN TAKO JE TUDI MISELNOST SZ DRŽAV EU, DA JE SAMO DOBRO PLAČAN DELAVEC TUDI DOBER DELAVEC !!! NAJ ŽE ENKRAT NAGRAJUJEJO DOBRE DELAVCE, SLABIM PA NAJ VZAMEJO, ČE SO RES SLABI !!! NE PA DA JE PONEKOD OBRATNO !!! DA SE NEMENIMO O TISTIH, KI SO DOBESEDNO POKRADLI PODJETJA IN POMETALI DELAVCE NA CESTO!!! UPAJMO SAMO, DA SE BO DELAVSKO LJUDSTVO VSTALO IN TE PODLEŽE NAGNALO !!!
LeQuack
14. 01. 2009 05.20
Ma bodo pa firme prikazale izgubo al pa minimalni dobiček. Kaj bodo pa pol razdelili ? V teoriji je že super ampak v praksi ne bo nikol deloval.
McBobo
14. 01. 2009 02.08
Tole bi morali uzakonit za vse firme, ki delujejo na ozemlju SLO. Ker samo dobro plačan delavec dobro, kvalitetno, inovativno in z veseljem dela. Se pravi, več bo prodanega, več bo dobička in več bo v končni fazi denarja za vsakega, ki je k temu dobičku prispeval in ne samo za direktorje in nadzorne. Tisti pa, ki hočejo firmo na silo na kant spravit, jo pač bojo-MIP. Če je to zasebna last, naj tako bo, če lastnik hoče na hitro denar potegnit in nič pustiti za svoje otroke, ki bi lahko naprej vodili firmo. Če pa je to državna lastnina, poiskat krivce, jih obsodit in jim pobrati premoženje v vrednosti pokradenega kazen vsi ostali stroški. Pa čeprav je lastnina 100x prenakazana na različne račune pa prepisana na ženo in otroke itd. Vse nazaj razlastit in pobrat. Če denarja ni, bando v čuzo. Samo tako bi se nehal ta kriminal belih ovratnikov.
MODRI TULIPAN
13. 01. 2009 23.07
jas pa drugi"""upam da bo kak dinar padu""!razen ce ga ne uzame davčna!
CerealGuy
13. 01. 2009 22.27
Naj bom prvi ki zaploska.