Gospodarstvo

Golobič je solastnik Ultre

Ljubljana, 02. 06. 2009 14.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Aktualni minister Gregor Golobič je še vedno povezan s podjetjem Ultra. Je eden od petih lastnikov podjetja, ki ima v lasti Ultro. Medtem pa predstavniki Ultre pravijo, da so najtransparentnejše podjetje.

Vodstvo podjetja Ultra je stopilo pred novinarje in znova ostro zanikalo namige, da naj bi zaradi povezave z Gregorjem Golobičem prišli do 21 milijonov evrov nezavarovanih kreditov. Kreditov je za slabih šest milijonov evrov in vsi so zavarovani, pravijo. Golobič je pet let sicer res delal v Ultri - toda ali je to greh, se sprašujejo.

Pri Golobiču pravijo, da je solastništvo ustrezno prijavil t.i. Kosovi komisiji.
Pri Golobiču pravijo, da je solastništvo ustrezno prijavil t.i. Kosovi komisiji. FOTO: Dare Čekeliš
Zanimivo pa je, da je Golobič z Ultro še vedno povezan: je namreč njen pomemben delničar. Pravzaprav solastnik pa je še vedno. Golobič je namreč eden izmed petih lastnikov nizozemske Ultre sum, ki je lastnica Ultre.

Razkritje, da je Golobič solastnik Ultre, je presenetljivo tudi zato, ker je še pred letom v reviji Manager povedal le, da je lastnik stanovanja v Ljubljani, zemljišča v Istri, da ima eno delnico Pivovarne Laško, avtomobil in jadrnico. Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je napovedal, da bi proti Golobiču, če deleža v Ultri ni prijavil komisiji, lahko vložili tudi ovadbo zaradi kaznivega dejanja overitve lažne vsebine.

Vendar kot so danes medtem že sporočili iz stranke Zares, je ''Golobič protikorupcijski komisiji ustrezno prijavil omenjeno solastnistvo''.

Ultra: Smo najbolj transparentna družba

"Smo najbolj transparentna družba v Sloveniji,"pravijo predstavniki Ultre, ki zanikajo obtožbe, da naj bi pri NLB prišli do več kot 21 milijonov evrov nezavarovanega kredita.

Ultra vsa namigovanja zanika in odgovarja, da so bili vsi krediti družb najeti izključno zaradi financiranja poslovanja in tudi ustrezno zavarovani.
Ultra vsa namigovanja zanika in odgovarja, da so bili vsi krediti družb najeti izključno zaradi financiranja poslovanja in tudi ustrezno zavarovani. FOTO: Blaž Garbajs
"Tu ni nobenih hobotnic in kalamarov,"so danes predstavniki Ultre odločno zavrnili obtožbe, da naj bi skupaj s podjetjem Hram Holding in drugimi preko matičnega podjetja, ki ima sedež na Nizozemskem, pri NLB prišli do več kot 21 milijonov evrov nezavarovanega kredita.

"NLB je matična banka družbe Ultra že 20 let,"pravi direktor družbe Gregor Breznik in dodaja, da ima družba Ultra pri omenjeni banki trenutno za okoli 3,9 celotna skupina Ultra pa približno 5,9 milijonov evrov kredita. Vsi krediti in vse ostale obveznosti so po njegovih besedah ustrezno zavarovane, zato ne vedo od kod informacije, da temu ni tako. "Vse je zavarovano tako z bianco menicami, s hipotekami in našimi nepremičninami, z osebnimi poroštvi vodstva ter z zastavo terjatev do naročnikov,"trdi direktor.

'Kramar je zgolj osebni prijatelj'

Večinski lastnik in poslovni strateg Ultre Miloš Urbanija je zavrnil očitke, da bi bil nekdanji predsednik NLB Marjan Kramar prijatelj podjetja. Kot pravi je sicer Kramar njegov osebni prijatelj, a v Ultri niso nikoli sodelovali z njim, saj so bili dolgoročna posojila pridobljena pred njegovim prihodom, kratkoročna pa po njegovim odhodom.

Družba se med drugim ukvarja tudi z mobilnimi transakcijami.
Družba se med drugim ukvarja tudi z mobilnimi transakcijami. FOTO: Blaž Garbajs

Vložili tožbe zoper RTV, Delo, Kanal A in Slovenske Novice

Zoper medijev, ki so poročali, da Ultra sodeluje z družbami za katere vodstvo še nikoli ni slišalo, so že vložili tožbo. "Sporno je povezovanje 21 pridobljenih milijonov z družbami, ki jih sploh ne poznamo,"je še pojasnil Urbanija. "Smo najbolj transparentna družba v Sloveniji,"so še prepričani v vodstvu.

V času aktualne vlade niti enega posla

Na očitke članov stranke SDS, da je z dodeljevanjem nezavarovanih kreditov in nekaterih drugih poslov povezan tudi aktualni minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Gregor Golobič, je večinski lastnik in poslovni strateg Ultre Miloš Urbanija odgovoril: "Gregor Golobič je bil tu zaposlen 5 let in bil je tudi eden izmed nosilcev naših patentov in ni mi žal, da sem ga vzel v službo. A od časa, ko je zapustil podjetje in vstopil v vlado, z njegovim delovanjem nismo pridobili nobenega posla." "Golobič se je pri nas ukvarjal predvsem s tujimi trgi in ne z lobiranjem," je še pojasnil Urbanija.

Nizozemska ni davčna oaza!

Na družbi tudi zanikajo očitke, da je sedež podjetja v Nizozemski, ker naj bi bila to davčna oaza. "Za sedež v Nizozemski smo se odločili zaradi možnosti širitve na mednarodne trge,"je pojasnil direktor družbe Gregor Breznik.

Gregor Golobič pravi, da gre pri vsem za frontalni napad stranke SDS.
Gregor Golobič pravi, da gre pri vsem za frontalni napad stranke SDS. FOTO: 24ur.com

Nov politični spopad?

Kot smo že poročali naj bi zagorsko podjetje Ultra skupaj še z nekaterimi drugimi podjetji (En plus in Hram Holding) dobilo več kot 21 milijonov evrov nezavarovanega kredita. Kredit naj bi podjetja dobila pri Novi Ljubljanski banki. Šet milijonov evrov naj bi dobilio podjetje En plus, Hram Hoding pet milijonov in štiri milijone Ultra. Od vseh 21 milijonov evrov naj bi bilo zavarovanih zgolj 800 tisoč evrov.

Namigovanja je Ultra nemudoma zanikala in odgovorila, da so bili vsi krediti družb najeti izključno zaradi financiranja poslovanja in tudi ustrezno zavarovani.

Iz vrst stranke SDS prihajajo očitki, da naj bi zaradi posredovanja ministra Gregorja Golobiča, ki je bil v podjetju Ultra zaposlen pet let, nekatera slovenska podjetja dobivala enormno visoke kredite brez vsakih zavarovanj. Prvak Zaresa odgovarja, da gre le za poskus politične diskvalifikacije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

delfin5
07. 06. 2009 17.43
kaj ste se spravili na golobiča?kdo pa bo odgovarjal npr.za dolgoletno gradnjo pediatrične klinike?kam je šel ves tisti denar?kaj zdaj janša svoje misli on v svoji stranki nima grešnikov mogoče še večje kot pahor.naj raje začnejo misliti tudi na delavce,ker od nas dobivajo plačo in naj se nehajo med seboj nategovati.
godhead
05. 06. 2009 08.28
glavno, da je ivan janša najpoštenejši človek v vesolju, brezmadežen domobran :)
Sagitta
04. 06. 2009 00.30
seveda je frontali napad. to je namrec edina stvar ki jo sds dobro dela!
Ljubljana07
03. 06. 2009 21.40
Tukaj sploh ni pomebno, kdo je levi ali desni. Vsi, ki tako navajate, nimate pojma-politiko usmerja kapital! Če mislite, da je to edini greh Golubiča (Ultra in lastnik Ultre g.Urbanija je samo pametno izkoristil politiko), se motite. Golubič je največji lobist Ultre in kjer Ultra nastopa in je politika vpletena, je Ultra zagotovo dobila posel. Primer: razpis za Enotno mestno kartico Ljubljane: Novinarji Financ so še pred objavo javnega razpisa spraševali gospoda Jankoviča, če ima Ultra prednost; seveda je to odločno zanikal. Razpis je bil zasnovan tako, da je 90% odločitve s strani MOL-a temeljila na ponudbeni ceni. Ultra - DOKAZANO - ni izpolnila tehničnih pogojev in zahtevanih certifikacij, poleg tega je bila za 1.200.000 EUR (!!!) dražja od drugega ponudnika, ki je izpolnjeval tudi tehnične pogoje in bančne certifikate za kartična plačila! Seveda je Ultra dobila posel! Čeprav še vedno ni izpolnila rokov za izvedbo projekta in VSEH predpisanih pogojev, se nihče ne vtika v to! Niti g.Jankovič in njegov prijatelj g.Golubič! Malo v razmislek vsem, posebej pa ustanovam in službam, ki so odgovorni za preprečevanje korupcije in varovanje občinskih in državnih sredstev!
194911
03. 06. 2009 20.12
prijavil protikorupcijski, pa davčni- saj pa je tudi sposoben in pameten politik- nihče ni popoln, pa poglejte katerega koli
Milan Koleznik
03. 06. 2009 13.40
Ni važno levi desni laže,pa še drugo zraven,koliko je takih,vsi dol z njimi,vsemi pa ni važno levi desni,koalicija pozicija,kaj smo volili,bogataše z vezami,pošteni slovenci pa poslušamo in gledamo našo mafijo.
Harigast
03. 06. 2009 12.56
Ostani djubre do kraja, a kraj je blizu
Prvo Borec
03. 06. 2009 11.27
Desničarji ste kot Vatikan !! Samo opravljate in svojih napak ne vidite in preko trupel hodite do svojega cilja !!
arce
03. 06. 2009 10.50
francisek03.06.2009, 07:54 Pol greha bo odpuščenega, če bo res tako.
Prvo Borec
03. 06. 2009 10.48
Desničarji ste prikazovali v svojih darilih, da ste dobili v darilo pašteto, ki jo ocenjujete na 15000 SIT. Kaj bi bil svet lep, če ne bi bilo desničarjev !!! Desnico sem zamenjal za levico, ker mi gre misel na desnico, na bruhanje !!
arce
03. 06. 2009 10.43
enkg02.06.2009, 22:45-11 Čudno, da ti ne spregledaš, kakšen lopov je Golobič. Kaj imaš od tega, da iščeš vsemogoča opravičila za barabije, ki jih počne? Ali se ti ne zdi, da so fraze kot "dokler mu ne dokažejo krivde, je nedolžen" že preveč oguljene?
arce
03. 06. 2009 10.38
Pred dnevi sem že napisal, da je med slovenskimi politiki glede pokvarjenosti daleč na prvem mestu Gregor Golobič. Z vsakim člankom o njem na TV se ta moja trditev samo potrjuje!!!
Prvo Borec
03. 06. 2009 10.34
Kaj ste pozabili na transparetno prodajo SIJ-a ?? Prodan za ceno letnega zaslužka !! Razlika v ceni 80 milijonov € !!! Ali sta se pozabili na Sigmo program NLB, desničarji, ki niste vredni, da hodite po slovenski zemlji !!
sebo-x
03. 06. 2009 10.11
godhead Golobič inpd so v politiki samo zato, da si polnejo lastne žepe, za ostale državljane pa jim ni mar.
godhead
03. 06. 2009 10.09
ja pa kaj zaj, če je solastnik... na vsako firmo se isto spravite, ovce janševe
b77
03. 06. 2009 09.24
vanili NI RES SO NAREDILI SLEDEČE: Podražili vinjete za Slovence! Zvišali trošarine na gorivo! Povišali bodo davke na vsa ostala goriva! Uvedli zopet plansko gospodarstvo! Zadolžili državo do amena. Izbolšali delo policijskega aparata in nadzora. Sesuli in prodali še zadnje stebre slov . gospodarstva. IN DOBRODOŠLI V KLUB.........
b77
03. 06. 2009 09.18
ima vse atribute uspešnega politika laže( ne pove pravih podatkov) krade ( kupuje stanovanja pod ceno kjer nimal pravice) spletkari v gospodarstvu nonšalantno zavaja ukorišča se z delom drugega (Drnovška) res genij za posrat -oranžno
vanili
03. 06. 2009 09.14
kaj pa patrije? sami so zaustavili preiskavo, skrivajo dokumente, ovirajo vse ostale, samo da se ne zve resnica, ker bi potem se zvedlo, da je trojček samo lagal in lagal in nabiral glasove. Vse skupaj je ena potegavščina. Ovce je pa še prepričeval o obljubah o nekih penzijah 1000eur in minimlani plači 1000eur, sedja pa pokajo o univerzalnem dohodku. Smešno do nebes. Sami pa ne znajo nič pametnega naredit. Do sedaj niso nič naredili, nobenega ukrepa izvršili, nič od nič, samo sesuvajo gospodarstvo, tiščijo svoje nesposobne ljudi na položaje firm, vse je dol, je.bat ga propadli bomo
JohnWayne
03. 06. 2009 08.47
sej ne da ga podpiram.. kdaj reče kšno pametno, kdaj pa zabluzi.. samo povejte mi nekaj.. a zdej, če boš pa bodoči poslanec npr. boš pa mogu vse svoje imetje s firmam vred prodat, zato da te ne bodo osumili korupcije al česarkoli že? Pa.. povedal je za revijo Manager.. in to je verodostojen podatek? Da te nekdo začne obtoževat glede na članek v reviji?
alterego
03. 06. 2009 08.34
briga me, sej ga nism volu