Gospodarstvo

Trichet: Svetovno gospodarstvo je na točki preobrata

Basel, 11. 05. 2009 17.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Svetovno gospodarstvo se nahaja okoli točke preobrata, pri čemer se v nekaterih primerih že kažejo znaki okrevanja, v drugih pa vidimo, da se krčenje gospodarske dejavnosti upočasnjuje, pravi predsednik ECB Trichet.

Predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet
Predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet FOTO: Reuters

"Ko gre za gospodarsko rast, se približujemo točki preobrata. Vidimo lahko upočasnjevanje padanja bruto domačega proizvoda. V nekaterih primerih je že moč opaziti okrevanje, v drugih se padanje nadaljuje, a v počasnejšem ritmu," je po srečanju na sedežu Mednarodne banke za poravnave v švicarskem Baslu dejal predsednik Evropske centralne banke (ECB) Jean-Claude Trichet, ki je govoril v imenu guvernerjev oziroma predsednikov centralnih bank G10.

Pri tem je predsednik ECB posvaril, da je treba ostati pozoren. "Moramo ostati pozorni. Smo v neznanih vodah, pa čeprav smo na točki preobrata ali celo dlje v nekaterih gospodarstvih," je povedal.

Obenem so vodilni možje najpomembnejših centralnih bank zatrdili, da morajo vlade najpomembnejših svetovnih gospodarstev sedaj pozornost posvetiti "izhodnim strategijam", s katerimi bodo skozi ukrepe fiskalne politike po koncu krize zagotovile povratek k "zdravi in vzdržni" rasti.

Trichet je pozitivno označil tudi razmere na svetovnih finančnih trgih. "Razmere na trgih so se od septembra 2008 precej popravile," je dejal, a dodal, da na finančnih trgih še vedno "potekajo popravki nekaterih neravnotežij". Septembra lani se je svetovna finančna kriza po propadu največje ameriške investicijske banke Lehman Brothers močno zaostrila.

Čeprav je predsednik ECB izpostavil nekaj vzpodbudnih novic iz bančnega sektorja, pa je opozoril, da še ni čas za popuščanje prizadevanja za stabilizacijo finančnega sektorja.

Skupino G10 sestavlja dejansko enajst držav. Poleg sedmih najrazvitejših svetovnih držav (ZDA, Japonska, Nemčija, Francija, Velika Britanija, Italija in Kanada) so v njej še Belgija, Nizozemska, Švedska in Švica.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

braindestroyer
13. 05. 2009 14.02