Gospodarstvo

Razrešili upravo SDH in imenovali novo z Markom Jazbecem na čelu. 'Gre za državni udar'

Ljubljana, 27. 10. 2015 07.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Nadzorni svet SDH je na izredni seji razrešil upravo holdinga. Na mesto novega direktorja so imenovali Marka Jazbeca iz uprave Hotelov Bernardin. Razrešenima članoma Mateju Pircu in Mateju Runjaku po zakonu pripada približno 60 tisoč evrov odpravnine. V SLS so preričani, da so interesne skupine iz ozadja sramotno izkoristile pozornost javnosti na naval migrantov.

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je sinoči na izredni seji odpoklical upravo SDH, ki sta jo vodila Matej Pirc in Matej Runjak, so zapisali na svoji spletni strani. Na čelo nove uprave so imenovali Marka Jazbeca iz Hotelov Bernardin, novi članici uprave pa sta še Anja Strojin Štampar iz uprave Kapitalske družbe in Nada Drobne Popovič, uslužbenko SDH.

Uprava je imenovana za mandatno obdobje štirih let. Jazbec in Drobne Popovičeva sta mandat nastopila danes, Strojin Štamparjeva pa ga bo nastopila 1. decembra, so popoldne sporočili prek spletnih strani ljubljanske borze.

Postopek imenovanja je vodila 5-članska komisija, ki je objavila mednarodni razpis. Na razpis se je pravočasno prijavilo 46 kandidatov oz. kandidatk, od katerih je 20 izpolnjevalo vse formalne razpisne pogoje. Na podlagi strokovnega mnenja zunanje svetovalne družbe, ki je ovrednotila kandidate, in po opravljenih razgovorih s posameznimi kandidati, je nominacijska komisija oblikovala predlog za imenovanje predsednika uprave in članov uprave ter ga posredovala nadzornikom, so sporočili iz SDH.

Pred imenovanjem uprave SDH so preverjali predvsem izkušnje posameznih kandidatov oz. kandidatk s področij korporativnega upravljanja, upravljanja ter prestrukturiranja kapitalskih naložb in njihove prodaje, pa tudi znanja tujih jezikov ter osebnih kompetenc, so dodali.

60.000 evrov odpravnine

Nadzorni svet SDH je mednarodni razpis objavil 10. septembra. Pirc in Runjak sta upravo SDH sestavljala od junija 2014, ko se je Slovenska odškodninska družba (SOD) dokončno preoblikovala v SDH, do imenovanja nove uprave pa je funkcijo vodenja družbe prevzela tedanja uprava SOD - njen predsednik Pirc in član Runjak.

Razrešenima članoma uprave Pircu in Runjaku po zakonu pripada tudi odpravnina šestih bruto plač, kar pomeni približno 60.000 evrov. Njun mandat bi sicer potekel šele leta 2018.

Kdo so novi člani uprave?

Jazbec na vrh SDH prihaja iz Hotelov Bernardin, od koder so sporočili, da bo nadzorni svet Hotelov Bernardin v kratkem imenoval novo upravo družbe. Jazbecu, trenutnemu predsedniku uprave Hotelov Bernardin, bo delovno razmerje sicer sporazumno prenehalo s 1. novembrom.

Diplomiral je na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, na vodstvenih mestih pa je deloval v Banki Slovenije, SKB in Drogi Kolinski. Bil je tudi član uprave Droge, Intereurope in NLB, je zapisano na spletni strani SDH.

V poslovni karieri je pridobil izkušnje iz upravljanja portfeljev vrednostnih papirjev, upravljanja tveganj, zakladništva, podjetniških financ in korporativnega bančništva, pa tudi na področju korporativnega upravljanja bank in podjetij.

Strojin Štamparjeva je magistrica pravnih znanosti in ima večletne izkušnje v pravosodju in gospodarstvu - na področju korporativnega upravljanja, prodajnih postopkov finančnih naložb in korporacijskih prevzemov ter upravljanja premoženja.

Bila je članica nadzornih svetov različnih družb, med drugim tudi predsednica nadzornega sveta Aerodroma Ljubljana. V sklopu Združenja nadzornikov Slovenije je sodelovala pri pripravi priporočil dobre prakse korporativnega upravljanja.

Drobne Popovičeva je magistrica znanosti za področje državnih in evropskih študij Fakultete za podiplomske državne in javne študije. V karieri je bila na različnih vodstvenih funkcijah v družbah RLS, Železniško gradbeno podjetje Ljubljana, Slovenskih železnicah. Nazadnje je bila na delovnem mestu vodje oddelka za upravljanje kapitalskih naložb na SDH.

Med drugim je aktivno sodelovala v preoblikovanju Slovenske odškodninske družbe. Sodelovala je tudi pri pripravi odloka o strategiji upravljanja kapitalskih naložb in pri oblikovanju meril za merjenje uspešnosti naložb na SDH.

SDH
SDH FOTO: POP TV
SLS: Gre za državni udar

V Slovenski ljudski stranki (SLS) so v izjavi za javnost zapisali, da je novo imenovanje uprave holdinga "državni udar" ter da gre za "popoln prevzem upravljanja državnega premoženja s strani interesnih skupin". Prav tako so prepričani, da zamenjava uprave kaže dokončen polom politike "neodvisnih strokovnjakov z mednarodnimi izkušnjami", ki jo vodi premier Miro Cerar.

Zapisali so, da so interesne skupine iz ozadja sramotno izkoristile pozornost javnosti na naval migrantov ter v popolnosti prevzele upravljanje več deset milijardnega državnega premoženja. "Po izgonu tujcev iz DUTB so nastavile svoje ljudi še v upravo DUTB," so  prepričani.

Poudarili so, da so v SLS že opozarjali, da sedanji način iskanja kandidatov za nadzorni svet SDH z javnim razpisom ne zagotavlja kandidatov s potrebnimi znanjem, sposobnostmi, povezavami in ugledom za tako odgovorno nalogo. Po njihovem mnenju bi bilo treba pri podjetjih v neposredni in posredni lasti države preiti iz iskanja kandidatov za člane nadzornega sveta z javnim razpisom k običajnem iskanju kandidatov s povabilom. "Imenovanje neizkušene uprave SDH potrjuje, da je bila naša skrb upravičena," so zapisali.

Prepričani so, da je bil pri imenovanju uprave SDH postopek mednarodnega razpisa in sodelovanje kadrovskega podjetja le fasada za imenovanje "svojih".

"Kako bodo predlagani člani uprave brez mednarodnih izkušenj upravljanja dvanajst milijardnega premoženja dvignili donosnost državnih podjetij na ciljno vrednost, določeno v Strategiji upravljanja kapitalskih  naložb države," se sprašujejo.

Zasebna podjetja delujejo na prostem trgu, zato morajo za ohranjanje konkurenčnosti iskati najboljše možne rešitve tudi pri zaposlovanju sodelavcev. Tak način iskanja nadzornikov in uprav je v tujini običajen.

Z ustreznimi kadri bi povečali donosnost naših državnih podjetij in s tem povečali prilive v proračun, znižali davke in prispevke podjetij in državljanov ter trajnostno zagotavljali obstoječa ter odpirali nova delovna mesta, so še dodali.

Marko Jazbec je novi direktor uprave SDH.
Marko Jazbec je novi direktor uprave SDH. FOTO: Blaž Garbajs

V opoziciji kritični do zamenjave

Poslanec SDS Andrej Šircelj je dejal, da so se menjave zgodile "hitro, na nek način učinkovito" in upa, da so premišljene. Glede tega, da nadzorni svet ni pojasnil razlogov za zamenjave, je Šircelj dejal, da je to, kaj bo pojasnjeval, avtonomna odločitev sveta. Obenem je Šircelj dodal še, da ljudi, ki so zasedli stolčke v upravi, ne pozna, razen iz medijev.

Predsednica NSi Ljudmila Novak pa je nasprotno prepričana, da bo moral nadzorni svet pojasniti svojo izbiro in povedati, ali res ni bilo nobenega primernega človeka. V tem primeru gre namreč po njenem mnenju za konflikt interesov, kar meče slabo luč tudi na vlado, je pojasnila Novakova in poudarila, da je glede na funkcije, ki jih je Jazbec opravljal prej, takšno imenovanje "enostavno škandalozno".

Po besedah poslanca ZL Mateja T. Vatovca pa ta menjava prihaja prepozno, saj da je bilo že v primerih Telekoma in Aerodroma jasno, da uprava ni delovala. "Preseneča pa način, na kakršnega se je ta menjava zgodila, se pravi brez kakršnega koli obveščanja javnosti, brez predstavitve kandidatov," je pojasnil. Po njegovem mnenju nova imena ne vzbujajo nikakršnega zaupanja, ampak jasno kažejo na to, da gre za neke kadrovske ekscese in neke osebne interese finančnega ministra Dušana Mramorja.

Kot je dodal, bi morala biti SDH družba, ki upravlja, ne pa razprodaja državno premoženje. Zato so v ZL tudi predlagali novelo zakona, s katero bi ob udeležbi predstavnika delavcev v tej upravi zasledovali cilj večje demokratizacije. Na vprašanje, ali je pri tem imenovanju politika popustila lobijem, je odgovoril, da je po njegovem mnenju "popustila ravno na tisti točki, ki je najmočnejša, in to je politika, ki jo skuša voditi minister za finance".

Tudi Alenka Bratušek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev ima občutek, da je Cerar "kljub temu, da je obljubljal, kako se bo temu uprl, podlegel lobijem in neformalnim centrom moči". Po njenih besedah bomo zdaj tudi skozi SDH reševali vodstvo Save.

Obenem je Bratuškova opozorila še, da nadzorni svet ni pojasnil razlogov za zamenjavo dosedanje uprave. Lastnik lahko sicer upravo po njenih besedah zamenja kadarkoli, bo pa to, kot je opozorila, povezano tudi z nekaj stroški. Ob tem je omenila 120.000 evrov odpravnin in dodala, da naj bi imel vsaj eden od dosedanjih dveh članov uprave poleg odpravnine zagotovljeno tudi drugo delovno mesto kot član uprave v eni od velikih slovenskih družb. "Tako da je na žalost tudi v tem primeru veliko več vprašanj kot odgovorov," je ocenila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rossis
01. 11. 2015 12.16
+2
Spet Mramor nastavlja svoje mafijce iz LDS v državne finančne holdinge, da bodo nadaljevali s krajo državnega premoženja na račun davkoplačevalcev. Kamor gre Mramor, tja gredo njegove higijeni. Zopet so v državnih bankah, zakladnici. Cerar pa kar miži, Upam, da bo Mramor šel čimpreje po stopinjah Mansona. Nič več ponavljanja lekcij. Naj Mramor svojo bando popelje v Dob ali Dobovo in naj pospravljajo smeti za begunci.
WhoLetTheDogsOut
30. 10. 2015 21.25
+2
Če v normalnih državah sodeluješ pri večmiljonskem oškodovanju banke in države s talanjem kreditov preko vez, te čaka neka odgovornost.Pri nas minus pokrijemo davkoplačevalci,krivci pa dobijo še bolj odgovorna delovna mesta.Pa naj razume kdor more.
luciluk
31. 10. 2015 19.46
+2
čedalje bolj se spreminjamo iz Slovenistana v Budalistan. Butale smo presegli že desetletje nazaj!!!!
BULDOH
30. 10. 2015 19.18
+1
Ob nastanku novega portala Nova 24 tv-se kure počasi levijo....
rossis
29. 10. 2015 04.44
+3
Finančni minister Mramor je zopet vstal kot Feniks. V državne holdlinge je že začel nameščati svoje mafijce. Predtem so Švedi odnesli iz naših holdingov nekaj tisoč evrov, sedaj pa bodo naši mafijci iz vrst LDS odnesli nekaj milijonov evrov. Dobro je Mramor nategnil Cerarja. Upam, da bo Cerar čimpreje sprevidel podle načrte Mramorja in ga čimpreje brcnil iz Finančnega ministrstva. Mramor menja le dlako, nrvi pa ne. Saj tako in tako izhaja iz mafijske družine LDS. Da se ne bo kradlo v državnih firmah, je treba takoj odstraniti MRAMORJA!!!!!!
luciluk
31. 10. 2015 19.47
+3
Cerar je nameščenec LDS-a. Cerar je vse tudi požegnal, zato se ne bo spremenilo, nič!
resslovenka
28. 10. 2015 20.57
+2
Ne vem sicer , ampak eni in isti ljudje vedno....enkrat tukaj, drugič tam. Na ključnih mestih. Kadrovske komisije, ki izberejo pa....ah, škoda besed.
luciluk
31. 10. 2015 19.47
puspan
28. 10. 2015 12.39
+7
Odkar so Švedi odšli, se spet krade na vseh koncih, da se kar kadi.
ARMEL
28. 10. 2015 11.59
+8
Kaj se u bistvo dogaja v naši mali deželi moraš biti saj kakšen doktor a to kaj so sedaj storili je norost od norosti a kaj tukaj počne Jazbec ki je že zavozil hotele in bil v Ljubljanski banki nadzornik in do kot je prišla banka do obveznega dokapitaliziranja to je bilo slabo vodenje slabo zavarovani krediti in je šlo vse k vragu pa ta jazbec ja nebi smel imeti nikakšno vplivno voctvo posebej tukaj ker je pred tem zavozil nekaj kreditov in pomagal pri zlomu banke to se pravi da moraš v naši deželi biti baraba kuroptivni in dobiš dobro plačano delovno mesto kod za nagrado za vse kaj si zavozil,bravo to ima vse pod nazoru CERAR ki verjetno še koj kaj proočuje in proočuje a do kdaj bo še preočeval ta zmazek Cerarjev..............................
U4
28. 10. 2015 09.05
+9
Cerar odstopi.
maxsel
28. 10. 2015 08.53
+0
Kaj pa MEDO na to pravi zadnje čase ne komentira več toliko ko ga levičarji biksajo a je že šel v brlog.
Goky
28. 10. 2015 07.31
-3
po 43 letih delovne dobe nič zapravil ni ukradel. dobil 2600€ odpravnine. Sigurno pa naredil več kot vsi ti umetniki skupaj.
RdecaZvezda
28. 10. 2015 07.02
+4
že zjutraj se mi obrača želodec,ko gledam te samovšečne pajace na enem mestu
U4
28. 10. 2015 07.02
+6
To pa so res risanke. Dokazane lopove na tako pomembna mesta. Dokaz, da je Mramor vmesan v vsa sranja, ki se dogajajo v Sloveniki in tukaj no naklucij. Ociscena podjetja vseh kreditov si bodo zopet razdelili po bistveno nizjih cenah. Beli ali rdeci,ljudje, na cesto bo treba, ker bo kmalu prepozno. Cerar kje imas ogledalo?
flum
28. 10. 2015 06.53
+7
tale jazbec ima ža pogled kriminalca
gerd
02. 11. 2015 08.29
gerd
02. 11. 2015 08.29
tinesi
28. 10. 2015 06.31
+2
Torej, kako naprej? Sledi DARS?
Danica Krajnc
27. 10. 2015 20.00
+5
Slovenska nadaljevanka, da o drugih ne govorim.,.......vse pa plačujemo državljani SLO , EU ,....
flum
27. 10. 2015 18.58
+5
V Slovenistanu ne bo zmanjkal barab !
proletarec1
27. 10. 2015 18.45
+13
ZRIHTALI SO JIM BAJNE ODPRAVNINE,ONI PA ŽE IMAJO V NAPREJ ZRIHTANE SLUŽBE ZA 10000NETO PLAČE, V DRŽANEM SEKTORJU.TAKO SO V NAŠI DRŽAVI LOPOVI ZAČELI KRASTI.SAMO REVOLUCIJA NAS REŠI!!!!!!!!!!!
EMINENT
27. 10. 2015 19.06
+3
puspan
30. 10. 2015 14.22
Proletarec, daj ti meni malo razloži, kako naj bi izgledala tale tvoja revolucija? Mogoče bom celo na tvojo stran pristopil, če imaš kaj pametnega v načrtu.
Absolutist 1
27. 10. 2015 17.42
+8
Ali vlada ve,da s Cerarjem na čelu vladajo izredne razmere v državi.Vsi vladni mediji kažejo žrtve tujih narodnosti iz področja kalifatov, obmolknejo pa ko vlada s Cerarjem na čelu ropa in krade preko likvidacij zato ustanovljenih organov,da zaščitijo ali rešujejo državno in privatno premoženje.
Absolutist 1
27. 10. 2015 17.32
+9
Ne samo državni udar ampak tudi kraja družbenega in privatnega premoženja delovnega ljudstva od 1945 dalje.
puspan
28. 10. 2015 12.43
A ti to misliš s strani Ljudskih sodišč?
dostojevski II
27. 10. 2015 16.36
-1
Tudi sam sem razočaran nad delovanjem Cerarjeve vlade. Pod vlado AB so se za zapahi znašli Tovšakova, Kordež, Janša, Krkovič.. To je bil čas, ko so bile dovoljene sanje, ko so ljudje upali, da bodo tajkuni, bankirji in njihovi politični botri končali v arestu, da bodo vrnili nagrabljeno.... Žal so bile to samo sanje. Pod Cerarjevo vlado so Dob že zapustili Kordež, Janša, Krkovič... Bavčar pa je tako bolan, da ni niti za v arest.