Gospodarstvo

Trumpove nevarne 'mokre sanje': s (carinskimi) bombončki razbiti Evropo

München/Ljubljana, 14. 03. 2018 08.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
101

Donald Trump s spodkopavanjem svetovne trgovine igra nevarno geopolitično igro, ki bi se lahko ob neprimernem odzivu slabo končala predvsem za Evropo, opozarja strokovnjak za ekonomijo in trgovino Gabriel Felbermayr.

Gabriel Felbermayr
Gabriel Felbermayr FOTO: 24ur.com

Odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da uvede dodatne carine na aluminij in jeklo, še naprej odmeva.

A bolj kot par odstotkov višje carine, bi nas morala skrbeti nevarna geopolitična igra, opozarja strokovnjak za ekonomijo in trgovino Gabriel Felbermayr. Raziskovalec najvplivnejšega nemškega inštituta za ekonomske raziskave Ifo iz Münchna, ki poučuje tudi na univerzi Ludwig Maximilians Universität v Münchnu, je v pogovoru za 24ur.com izpostavil, da je več kot očitno, da Trump trgovino izkorišča za ohranjanje politične moči ZDA, ki na svetovnem odru izgubljajo v boju s Kitajsko. In opozoril, da se EU nahaja na tankem ledu - če bomo padli v past Trumpove igre deljenja bonbončkov, bi lahko to usodno destabiliziralo EU.

Kakšne bodo po vašem mnenju posledice odločitve ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da zviša carine na aluminij in jeklo?

Kar se dogaja je globokih težav v naši družbi. Na marsikaterem področju nam je spodrsnilo. Pa naj gre za socialno državo, sisteme socialne varnosti Ampak to ni delo svetovnega trgovinskega reda, ampak se problem razvija znotraj držav samih.

Na prvi pogled se zdi, da Trumpova odločitev zadeva le majhen segment trgovine, torej aluminij in jeklo. Treba pa se je zavedati, da je to le vrh ledene gore. Prepričan sem, da se je Trump lotil napada na WTO in na princip multilateralne trgovine. Trenutne poteze ameriške administracije niso skladne s pravili WTO. S svojim početjem pa želijo vnesti razkol med različne članice WTO. Pričakujejo, da bodo države zdaj hodile v Washington, prosile, da se jih izvzame iz ukrepa. Ta biletarizacija svetovne trgovine pa bi bila bistvena posledica Trumpove poteze, ki bi uničila WTO in spodkopala temelje svetovne trgovine.     

Po drugi strani pa bi najbrž lahko rekli, da je WTO delno za svoj nezavidljiv položaj kriva sama, nenazadnje že dolgo izgublja moč.

Nedvomno. WTO že leta ne deluje, kot bi morala. Recimo, ko govorimo o carinah – pravila WTO s tega področja so bila dorečena 1994 in tako je že skoraj 25 let, odkar so se ZDA, Evropa, Japonska in druge, dogovorile o carinah, ki trenutno veljajo. Kot vemo, se je v četrt stoletja marsikaj spremenilo, na to pa WTO ni odgovorila, četudi so se organizaciji na primer pridružile Kitajska, Rusija, Vietnam, četudi smo zdaj sredi tehnološke revolucije, da v ospredje stopa IKT tehnologija, da se posel danes odvija v povsem drugačnem okolju ... To, kar gledamo zdaj, je tako delno tudi posledica nezmožnosti WTO, da bi se v tem času modernizirala. Vendar ne gre pozabiti, da so prav ZDA skupaj z drugimi članicami organizacije ogromno prispevale k neučinkovitosti WTO.

Kaj bodo zdaj storile države? Reformirale WTO ali šle v Washington in se skušale dvostransko pogoditi s Trumpom?

To je zagotovo nekaj, kar si Trump želi, je pa definitivno napačen pristop. Trump je, že tekom kampanje izražal svojo skepso do WTO. Dejal je, da organizaciji ne zaupa, da ne mara multilateralnih dogovorov, da si želi razprave o bilateralizaciji trgovine.

Zakaj si ZDA tega želijo seveda ni prav velika skrivnost. ZDA prispevajo okoli četrtino svetovnega BDP. Če je torej preostali svet združenj, se ZDA znajdejo v podrejenem položaju. Če pa ZDA uspe preiti na bilateralne dogovore, bodo v njih potegnile daljši konec, saj v dvostranskih dogovorih praviloma predstavljajo večjega in močnejšega partnerja.

Največja napaka bo storjena, če bomo skočili v zrak in zagovornike protekcionizma obtožili, da uničujejo svetovni trgovinski sistem. To seveda drži, ampak to se ni zgodilo po naključju, ampak za to obstajajo razlogi in če jih ne bomo odpravili, bodo populistični politiki zlorabili strah, občutek nelagodja in naraščajoča nasprotja med ljudmi. Potrebujemo novo družbeno pogodbo.

In Trumpov načrt je zdaj jasen. Z vsakim, ki bo prišel k njemu, se bo pogovarjal individualno. Tako bi lahko na primer prišli Nemci, ki vsako leto v ZDA izvozijo 800.000 avtomobilov. To je velik trg in če ta posel propade, bi se nemško gospodarstvo znašlo v velikih težavah. Trump, ki se zaveda velikosti in pomembnosti svoje države za trgovinske partnerje, zato računa, da jim bo lahko vsilil bilateralne pogoje. To pa bi drastično spremenilo podobo svetovne trgovine. Predvsem majhne države bi potisnilo v zelo nezavidljiv položaj, še posebej tiste, ki niso članice večjih carinskih območij kot je na primer EU. Znotraj svetovne trgovine bi se tudi dramatično spremenilo razmerje sil. 

Trump ponavlja, da so ZDA v multilateralnih trgovinskih dogovorih v podrejenem položaju. Do kakšne mere to drži?

Po svoje ima prav, saj so bila, kot sem že omenil, pravila svetovne trgovine spisana pred 25 leti in Američani so bili takrat pripravljeni sklepati kompromise. Med drugim so sprejeli visoke evropske carine na uvoz avtomobilov, Evropa ima na primer 10-odstotno dajatev na uvoz avtomobilov, evropski avtomobilski izvozniki pa v ZDA plačajo le 2,5-odstotka. Ko so Američani sprejeli ta sporazum, se širitev EU sploh še ni zgodila, Kitajska ni bila članica WTO in nihče ni pričakoval, da bo v 25 letih početverila svojo ekonomsko moč. Pravila so torej stara, trenutni svet pa se hitro dramatično spreminja.

Na intelektualni ravni vsi vedo, da mora biti EU enotna. V vojni mišic med ZDA in Kitajsko bi bile majhne države kot sta na primer Avstrija in Slovenija, uničene. To je več kot jasno. Na eni strani imamo strateško Kitajsko in na drugi agresivne ZDA. Ampak - kaj bodo naredile države, ko bo klical Trump in rekel, "vi ste moji veliki prijatelji", če sklenemo dvostranski dogovor, vam ponujam nižje carine in še kaj?

ZDA so seveda upravičeno nezadovoljne s tem, da še vedno velja tisto, s čimer so se strinjale pred 25 leti, saj jim to v današnjih razmerah povzroča več težav kot koristi. Ta neenakost v carinah je zagotovo ena takšnih ovir. In Trump ima do določene mere prav, ko se jezi, da se je Evropa obdala s carinami in drugimi trgovinskimi ovirami.

Ameriški predsednik sicer odločitev za višje carine utemeljuje na določilu o nacionalni varnosti, ki naj bi bila ogrožena.

Mislim, da se vsi ljudje, ki so razumni, celo znotraj Trumpove administracije strinjajo, da je sklicevanje na ta zakon navadna potegavščina, ki nima nobene realne osnove. Iz podatkov ne vidimo nobenega dramatičnega povečanja v uvozu aluminija ali jekla. Pravzaprav vidimo normalizacijo na tem področju, v primerjavi s predkriznim obdobjem. Še posebej uvoz iz potencialno problematičnih držav kot sta Kitajska in Rusija se ni povečal, ravno nasprotno, kar kaže na učinkovitost boja ZDA, da zajezijo uvoz preko omejevanja dumpinških cen.

Zato je to le poceni, neverjeten izgovor in mislim, da niti Trump ne verjame v to argumentacijo. Bolj verjetno je, da so vsebino 21. člena Splošnega  sporazuma o carinah in trgovini   (GATT, 1994) uporabili, ker je prikladna. Druge članice ga namreč želo težko izpodbijajo.

Izjeme za nacionalno varnost v mednarodnih dokumentih sicer niso nič novega, prav tako pa presojo o tem, ali je neka država varnostno ogrožena ali ne, pa je prepuščena samemu narodu, ki se odloči za aktivacijo tega člena in se jo običajno niti ne postavlja pod vprašaj. To pomeni, da se ne more oglasiti nek sodnik v Ženevi in reči, 'veste kaj, vaša nacionalna varnost pa že ni ogrožena'. Četudi gre torej za očitno zlorabo člena, je težko najti nek objektivni kriterij za ugovarjanje. In mislim, da je to namerno izigravanje še dodaten dokaz, da gre za direktni napad na WTO in njena pravila.

ZDA sicer še zdaleč niso edina država, ki se vrača k protekcionizmu. Precej te retorike smo poslušali ob brexitu, italijanskih volitvah ...

ZDA so seveda upravičeno nezadovoljne s tem, da še vedno velja tisto, s čimer so se strinjale pred 25 leti, saj jim to v današnjih razmerah povzroča več težav kot koristi. Prav tako posel in trgovina danes potekata v povsem drugih okoliščinah. To, kar gledamo zdaj, je tako delno tudi posledica nezmožnosti WTO, da bi se v tem času modernizirala. A k temu so svoj del prispevale tudi ZDA.

Mislim, da je to odraz tega, kako globoke so težave v naši družbi. Na marsikaterem področju nam je spodrsnilo. Pa naj gre za socialno državo, sisteme socialne varnosti, ki ljudem ne zagotavljajo stabilnosti, še posebej ko gre za delavce, ki jih je prizadela tudi globalna tehnološka revolucija.

Kar gledamo je pravzaprav reakcija na vse te težave in je neposredna voda na mlin populistov, ki so precej izboljšali svoje volilne rezultate – to gledamo v Veliki Britaniji, Nemčiji, Italiji ... to je nenazadnje v ZDA naplavilo Trumpa.

Mi dejansko potrebujemo novo družbeno pogodbo med poslovnim svetom, in industrijo, ki sta postala zelo globalizirana, na eni, ter lokalno skupnostjo in delavci, ki še naprej ostajajo v lokalnih okoljih, na drugi strani. In ta dogovor mora na novo opredeliti delitev bogastva in definirati pravičnejšo razdelitev. Ampak to ni problem svetovnega trgovinskega reda, ampak se problem razvija znotraj držav – znotraj Italije, znotraj Velike Britanije ali Nemčije.

Iskanje grešnega kozla v trgovini in vračanje k protekcionizmu je imelo v preteklosti že katastrofalne posledice, med drugim tudi vojne.

Prav zato je to, kar zdaj gledamo pravzaprav strašljivo! Mislim, da je edina rešitev, da se lotimo odpravljanja vzrokov, ki vodijo v protekcionizem, pri čemer gre, kot sem že rekel, bolj za socialna vprašanja, davčne ureditve, regionalno razvojno politiko ... Največja napaka bo storjena, če bomo skočili v zrak in zagovornike protekcionizma obtožili, da uničujejo svetovni trgovinski sistem. To seveda drži, ampak to se ni zgodilo po naključju, ampak za to obstajajo razlogi in če jih ne bomo odpravili, bodo populistični politiki zlorabili strah, občutek nelagodja in naraščajoča nasprotja med ljudmi. Situacija je nevarna in zagotovo se ne bo rešila tako, da bomo naivno pričakovali, da bo kar izpuhtela.     

Kakšna pa bo v tem primeru odziv Nemčije kot najmočnejšega evropskega gospodarstva?

Nemčija je glede vprašanja, kakšen bi bil pravilen odziv, precej razdeljena. Imamo tabor, ki pravi – WTO je ogrožena in jo moramo braniti, to bi bila tudi moja pozicija. Washington bi morali opozoriti, da ne bomo mirno gledali, kako nam požigajo hišo. To je seveda lahko drago, saj bi ZDA najbrž dvignile carine na uvoz avtomobilov, kar bi prizadelo nemško gospodarstvo. Zato je precej močan tudi drug tabor, ki pravi, da je treba biti previden, saj jeklo za nas ni pomembno, zakaj bi se torej prepirali s Trumpom glede nečesa, kar ni pomembno. To je tabor, ki bi najbrž podprl bilateralne pogovore z ZDA. Bojim se, da smo glede tega preveč neodločni.

Evropska unija se v zadnjih letih iz ene krize seli v drugo – od gospodarske, do migranstske, do politične ... Kako odporna je na pretrese kot je ta precej hud ameriški udarec svetovni trgovini?

ZDA prispevajo okoli četrtino svetovnega BDP. Če je torej preostali svet združen, se ZDA znajdejo v podrejenem položaju. Če pa ZDA uspe preiti na bilateralne dogovore, bodo v njih potegnile daljši konec, saj v dvostranskih dogovorih praviloma predstavljajo večjega in močnejšega partnerja.
EU ima cel kup težav, ena največjih je brexit, kjer osebno vidim precej podobnosti v primerjavi s situacijo s Trumpom. V obeh primerih gre za sistemsko pomembni državi, ki radikalno spreminjata svojo vlogo, ki sta jo na svetovnem odru zelo dolgo igrali. In to je izziv predvsem za EU. Ta sprememba na članice EU vpliva namreč zelo različno in moram reči, da sem presenečen, da je zaenkrat EU do Velike Britanije in njenega izstopa še tako enotnega stališča. Čeprav mislim, da gre bolj za fasado enotne zunanje komunikacije. Vsekakor je v obeh primerih – tako  Velike Britanije kot ZDA pričakovati, da bo prej ali slej kdo skušal skleniti svoj dogovor, mimo EU. Osnovno vprašanje torej je ali EU lahko ohrani enotnost. Majhne države na primer spremembe v carinah prizadenejo, štirikrat, petkrat bolj kot večje. V primeru Slovenije na primer 0,15 odstotka BDP, v primeru Italije le 0,04 odstotka.

Vseeno v primeru takšnih pretresov moramo biti enotni. Enostavno ni druge možnosti. Na intelektualni ravni to vsi vedo. V vojni mišic med ZDA in Kitajsko bi bile majhne države kot sta na primer Avstrija in Slovenija, uničene. To je več kot jasno. Na eni strani imamo strateško Kitajsko in na drugi agresivne ZDA.

Ampak, kje bo nastala težava in bodo racionalni argumenti težko prevladali? Težava bo v trenutku, ko bosta ZDA ali Kitajska kateri od članic ponudili nekaj, kar bo predobro, da bi ta zavrnila. In če se država ne bo uprla skušnjavi, bo to zarezalo prepad med članice EU. In mislim, da bosta obe sili igrali na to karto. Trump je na primer že večkrat dejal, da želi posebne dogovore z Nemčijo. Doslej je bil odgovor vedno "ne" z obrazložitvijo, da smo del carinske unije. A vprašanje je, ali bi bilo še vedno tako, če bi bila na primer resno ogrožena naša industrija. Prav tako naj bi

Prepričan sem, da se je Trump lotil napada na WTO in na princip multilateralne trgovine. Trump, ki se zaveda velikosti in pomembnosti svoje države za trgovinske partnerje, računa, da jim bo lahko vsilil bilateralne pogoje. To pa bi drastično spremenilo podobo svetovne trgovine. Predvsem majhne države pa bi potisnilo v zelo nezavidljiv položaj.

Trump razmišljal, da iz ukrepov izvzame Italijo in Veliko Britanijo. Prvi odgovor EU na uvedbo višjih carin je bil, da se bomo proti temu borili skupaj. A kmalu zatem je Italija že zaigrala na svojo vižo. Tukaj je torej glavna past – kaj bodo naredile države, ko bo klical Trump in rekel, "vi ste moji veliki prijatelji", če sklenemo dvostranski dogovor, vam ponujam nižje carine in še kaj?

Ste glede na svoje poznavanje svetovne ekonomske zgodovine in trenutne situacije optimist, da bo vendarle prevladal razum?

Bojim se, da se bodo razmere še precej poslabšale, preden bo spet bolje. Mislim, da bomo še naprej gledali zaton sodelovanja, ne samo, ko gre za trgovino. In šele ko bo cena tega nesodelovanja dovolj jasna, se bomo spet začeli pogajati o sodelovanju. To se je v zgodovini že dogajalo, tudi po drugi svetovni vojni in takrat je prišlo do novega dogovora. Upam, da bo zdaj podobno, da nam bo uspelo modernizirati WTO. Vendar mislim, da bodo politiki na to pripravljeni šele, ko bodo jasne žrtve svojeglavosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kaj te briga konj
14. 03. 2018 18.16
+1
Mislim, da tukaj lahko vstopi specialist za finance M. iz 24ur, ker je že zasmehoval Luka M.glede izjave o ahilovi peti glede izvoza pa je začela peta počasi gnit hmmm!
rossi66
14. 03. 2018 17.47
-6
Tole bo se zelo zanimivo. Leta 2014 se je OPEC na celu s KSA, spravil pokoriti amerisko nekonvencionalno naftno industrijo... Enostavno niso vec hoteli znizati kvot crpanja ki so zgodovinsko uravnavale cene na naftnem trgu. Ameriska naftna industrija se je kratkorocno sesula: ogromno stecajev, skoraj 400000 ljudi na cesti, cene nafte so strmoglavile s $110 na $38/sod... In OPEC je upal, da bo to konec US naftne industrije in shale oil. Sredi 2016 je OPEC ugotovil, da ga je hudo polomil. Ameriska industrija je med downturn-om razvijala nove tehnologije in se vrnila v zmagovalnem slogu: pred nekaj tedni, so ZDA prvic po 1974 spet nacrpali vec kot 10 milijonov sodckov na dan... Samo se Rusija in KSA nacrpa vec... Do konca 2018 se napoveduje, da bodo ZDA prevzele svetovni primat po nacrpani nafti, do leta 2025 naj bi postale neto izvoznice. Ko se enkrat Trump (in svet) zave velicine in pomembnosti tega dosezka, bo to "America First on steroids"! And there is no frigging way..., da bi se pri takem primatu ZDA v crpanju nafte trgovalo v cemer drugem kot Good ole' Greens!
Ciymbalta
14. 03. 2018 17.42
+6
Evropa je lezla Ameriki v rit, sedaj imajo Ameriko
rossi66
14. 03. 2018 18.34
-1
Kako je ze to... Amerika do Tokija..., eastbound of course...:-)
nikhrast
14. 03. 2018 15.39
+15
Falirana Trumpova ekonomska politika. Naiven folk vleče za nos, teh zastrelih delovnih mest ne bo nikoli več, premog ne bo nikoli čista energija, umazanih delovnih mest je vedno manj, roboti, digitalizacija... so naredili svoje. Jeklarne naredijo zdaj več v dveh urah kot so desetletja nazaj naredili v desetih urah. Smo pa v cajtu globalizacije, neoliberalizma..., vsi smo povezani. Pa saj ima BMW največjo tovarno na svetu v Južni Karolini, vseeno pa še uvažajo nemške avtomobile.
Viking666
14. 03. 2018 17.38
+3
Viking666
14. 03. 2018 17.39
+0
predvidevam, da si brezposelni z ogromno casa prebitega na medijih....
nikhrast
14. 03. 2018 18.34
-1
glej ovega
14. 03. 2018 14.56
+22
zadeva je preprosta..dupli davek vsekat na iphone..cocacolo..Mcdonalds pa so zmrznili ;)
rossi66
14. 03. 2018 18.32
-4
Se zdalec ni res da bi zmrznili zaradi tega. Ameriski poslovno trgovinski sistem je izredno prozen... Preusmerijo se, racionalizirajo supply chain itd. Naj... boste evropejci, ker bodo sle cene gor, vi se pa niste pripravljeni odpovedati ameriskim izdelkom... Kar poskusi dopovedati danasnji XYZ japi generaciji, da se odpove stausnemu simbolu kot je IPhone! Iz te moke poba, ne bo kruha.
paxvobiscum
14. 03. 2018 19.14
+6
rossi66
14. 03. 2018 19.43
-4
Dule Med
14. 03. 2018 14.31
+19
Vse je v najlepšem redu, KRIZE NI, LAKOTE NI, POHLEP PA JE IZDNEVA VEČJI !
Dule Med
14. 03. 2018 14.30
+6
Vse kar se dogaja si je človeštvo samo krivo, pohlep, nevoščljivost, itd......
Dule Med
14. 03. 2018 14.29
+12
Trunf je isto samo figura, kakor naši poslanci, strici v ozadju odločajo o usodi malega, bolanega, utrujenega človeka:
Dule Med
14. 03. 2018 14.28
+9
Vse kar se je dogajalo v zgodovini in sedanjosti je vedno sodelovala Evropa, coloten Svet vodijo eni in isti že nekaj tisoč let, če ne kje več kakor milijon let, vse je zrežirana igra najbogatejših Reptirov, Illuminatov, vedno je nasankala ovca in tudi sedaj bo.
paxvobiscum
14. 03. 2018 19.16
+4
Ja Dule, res je. Ta bogati reptili so zmeraj bili naša največja težava...
Pikabalonca
14. 03. 2018 13.27
+14
In koliko ima Evropa trošarin, prispevkov od litra bencina, pa carine na vzhodne Avtomobile im TRUMP prav bencin naj bo pri vas toliko kot pri nas..in nehajte poborati davek na dež, čiščenje snega in deževnico in poglejte se v OGLEDALO kaki ste..?? Vsakega bi odrli na MEH...
dostojevski II
14. 03. 2018 14.25
+12
Tudi Evropa bi imela liter bencina po 50 centov, če bi iz Iraka, Libije... dobivala nafto po enaki nabavni ceni kot ZDA.
Pikabalonca
14. 03. 2018 14.25
-2
Pikabalonca
14. 03. 2018 14.27
+7
Tudi mi bi lohka imeli tako ceno bencina če ne bi imeli kar v Nemčiji pet konzulatov v Italijo kar v TRSU, tako požrešne Kulture, 270 vladnih služb in 5x prenažrtega javnega sektorja..in 7 vrst medicinskih sester..
mackintosh
14. 03. 2018 17.04
+8
pika amerika jo v iraku krade tako ta je zelo zelo poceni. surovina to je surova nafta ne stane nič
rossi66
14. 03. 2018 18.40
-1
Evropa nikoli ne bo imela podobnih cen goriva... Ceprav sedi na dovolj velikih zalogah nekonvencionalnega plina in nafte, da bi lahko nadomestila lep del porabe s samooskrbo... Ampak EU je pac EU: ponosna stara dama, ki se hohstaplersko zmrduje nad tehnologijami hidravlicnega lomljenja... Ce je pa tako, ste si pa sami krivi. Pa se vozite se naprej zasoljeno... Ker ne se slepiti, elektrika na stirih kolesih se doooolgo ne bo mainstream...
rossi66
14. 03. 2018 18.41
+0
makintosh, tebi se sanja ne o naftnem biznisu, tako tehnicno kot geostratesko in geopoliticno. Zato raje nehaj s podobnimi komentarji...
Harigast
14. 03. 2018 19.29
+3
ti sploh ne veš kaj govoriš,večino iraške nafte predela Rosneft. ceno nafte pa lahko spremljaš na netu ali v tvojem primeru na stenčasu mladinskega aktiva.
rossi66
14. 03. 2018 19.45
+1
ad-hoc
14. 03. 2018 12.22
+1
zavezniki pa ne bi nikoli kaj takega naredili
gruber74
14. 03. 2018 13.27
+5
Slovenecsem
14. 03. 2018 12.15
+4
Kolikor ima Slovenija težke industrije se ji ne bo poznalo nič.
mufic
14. 03. 2018 12.10
+15
čim dalje od Amerike
puspan
14. 03. 2018 13.07
+20
Jaz bi prej rekel, čim dlje od Trumpove Amerike.
Kollerik
14. 03. 2018 15.30
+4
+++++ in spet imamo kvizlinge, ki se jim tako dopadejo ali rusi ali ameri. Narod pojima nima, kje in s kom jim je res lahko bolje.
speris
14. 03. 2018 16.28
+5
mufic glih kar komentiras na ameriskem portalu.. poglej si kdo je lastnik ce ne verjames.. lol
SLO-SURVIVAL
14. 03. 2018 12.06
+9
tudi kilari je imela mokre sanje
MeaCulpa
14. 03. 2018 11.54
+0
Mislim, da nekaj komentatorjev pozablja eno pomembno stvar ko kritizira Trumpa. In to je dejstvo,da za nas carine v USA niso dobre saj Večji davek na Nemške izvoze v ZDA pomeni manj delovnih mest v Nemčiji in posledično je to za nas,ki slonimo na povezavi z Nemčijo zelo slabo. Je pa res druga stvar,da je to dobro za Američane (vsaj če se pravilno odigra). Trump ni dolžan skrbeti za Evropo ali EU, on gleda in skrbi za Ameriški narod tako,da če se ga na to temo kritizira se ga lahko le iz naslova kaj to pomeni za nas za Američane je njegova politična in trgovinska igrica (zopet če prav speljana ) lahko le dobra.
Adminjef
14. 03. 2018 11.48
+14
Trump dela to, kar je obljubil in zato mu čestitam. Je pa to odlična priložnost, da se EU osamosvoji zunanjih vplivov. Nevem zakaj se ne omenja, da se jeklo in aluminij največ porabi za vojaško industrijo. In kam izvozijo največ vojaške opreme? V EU. Torej ne razumem, zakaj sploh moramo karkoli uvažati, ker EU ima svojo visoko tehnološko vojaško industrijo. V EU se živi največji standard na svetu in če želimo to ohraniti se moramo tako tudi obnašati. Treba je ustanoviti Evropsko vojsko, z opremo narejeno v EU. Zakaj bi nam neki Američani in pa Rusi diktirali, ko pa jih je skupaj toliko kot nas?
mufic
14. 03. 2018 12.10
+3
Adminjef
14. 03. 2018 17.28
+5
paxvobiscum
14. 03. 2018 19.20
+2
Evropsko vojsko? Se pravi xeroox.. jaz pa ti pa dva Romuna pa en Bolgar v blatnem jarku branimo interese Wolfganga Schaubla?
Maribor?an 1
14. 03. 2018 11.37
+11
To je isto kot Slovenija dela tujim investitorjem..... ISTO
dannyer
14. 03. 2018 11.33
-2
eu se razbija sama zaradi ne evropskih vrednot. eu ogroža države v tej politični organizaciji zato bo prej ali slej odklenkalo in bodo množično zapuščali .kar je prav.
Iluzionist
14. 03. 2018 13.31
+1
tvoje mnenje je škodljivo za prihodnost slovenije
AlternativeFacts
14. 03. 2018 11.18
+26
EU uvede carine na arašide, mandlje, Coca Colo in trsni sladkor pa bo te komedije konec v 5 minutah....
Die einemaister
14. 03. 2018 18.23
-1
Amerika odpokliče vsem državam EU zunanje kredite oziroma use zapadle obveznice in EU državave še posebej Nemci bodo občutili obdobje med obema vojnama, ko so za štruco kruha nosili miljone mark, JS bo pa na cesti štrajkal, si upaš???
Apostol1
14. 03. 2018 11.10
+31
Kaj pa so Američani po svetu sejali od II svetovne vojne naprej,samo razkol in prav nič drugega
sagesse
14. 03. 2018 11.21
-14
Američani so skupaj z Rusi premagali nacizem,ker hitler je z evropo opravil v parih mesecih.Današnja evropa je zaradi maršalovega plana taka kot je..... nimate pojma.....