Gospodarstvo

Trgovci veseli, banke malo manj

Ljubljana, 11. 03. 2015 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
9

"Seveda se strinjamo, da bo višina provizij omejena, saj se sicer cene od banke do banke precej razlikujejo," so v odzivu na napovedi omejitve provizij pri kartičnih transakcijah sporočili iz Merkurja. Tudi drugi trgovci so zadovoljni.

Višina medbančnih provizij za kartične transakcije, ki jih banke zaračunavajo trgovcem za obdelavo plačil kupcev, bo omejena po sprejetju zakonodaje v Evropskem parlamentu. Pravila mora potrditi še Evropski svet. Veljavnost je predvidena "fazno", in sicer se nekatere določbe uveljavljajo 20 dni po sprejetju, nekatere pa v šestih mesecev po uveljavitvi Uredbe.

V Merkurju so zadovoljni zaradi omejitve provizij, saj se cene od banke do banke trenutno precej razlikujejo. Že doslej so se individualno dogovarjali o višini provizij, "da bi kupcem ponudili najboljše razmerje med kakovostjo in ceno".

Trgovci bodo resda sprejemali manjši nabor kartic, vendar bodo z omejenimi provizijami nižji stroški tako za trgovce kot kupce, so prepričani v Evropskem parlamentu.
Trgovci bodo resda sprejemali manjši nabor kartic, vendar bodo z omejenimi provizijami nižji stroški tako za trgovce kot kupce, so prepričani v Evropskem parlamentu. FOTO: Thinkstock

V Mercatorju ocenjujejo, da je namen znižanja provizije pri plačevanju s karticami zelo dober. Bistveno nižji stroški poslovanja s plačilnimi karticami naj bi prispevali k večji uporabi in hitrejšemu nadaljnjemu razvoju kartičnega poslovanja, saj ima glede na poslovanje z gotovino veliko prednosti, so pojasnili. Plačevanje s kartico pa ni tako vabljivo za uporabnike in trgovce, če so visoki stroški provizij kartičnega poslovanja. Cenejše poslovanje s karticami in njegov razvoj bi vsekakor prinesel koristi kupcem, so prepričani.

V Lidlu Slovenija pozdravljajo omejitve, vendar je po njihovih ocenah prezgodaj za podajanje ocen in sklepov. Njihovo banko so že prosili za dodatna pojasnila glede sprememb.

V bankah so manj "zgovorni". V NLB se zavedajo, da bodo morali prilagoditi sisteme in pogodbena razmerja. Abanka so bo zahtevam prilagodila in upoštevala veljavno zakonodajo. Tudi iz Hypo Alpe Adria so sporočili le, da bodo spoštovali zakonodajo. Iz Združenja bank Slovenije so sporočili, da končno besedilo uredbe še ni na voljo, zato ga ne morejo komentirati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
12. 03. 2015 15.42
Pa ne vem kako nekateri potujete po svetu brez kreditne karte, saj še v hotel ne moreš brez kreditne karte. Pa pri visokih vsotih bankovcev si sumljiv, saj ti tudi banka ne da visoko vsoto casha, najprej preverijo, denar dobiš po nekaj dnevih. A Ameriki na carini pa vsepovsod letaki, če imaš več kot 10 tisoč dolajev, se moreš prijaviti. Pa nekateri trgovci nekatere bankovce sploh niso sprejeli, preverjajo jih pod UV, pa precej držav ima zdaj polimer bankovce.
antitrust08
12. 03. 2015 14.39
+2
Me zanima, če bodo trgovci zdaj za toliko spustili cene ?
Uporabnik113189
12. 03. 2015 10.02
+2
Množice ovc so najbolj primerne za striženje, to je jasno razvidno iz razvoja bančnih kartic in visokih provizij. Ne da banke služijo s provizijami, potrošniki jih celo dokapitaliziramo. Skratka, denar dobesedno mečemo v te vreče brez dna in nihče se sploh ne zamisli. V današnji stvarnosti je finančna industrija ena od največjih nevarnosti za svobodo človeka. Edini resen ukrep bi bil gotovinsko poslovanje, ki vsaj deloma zagotovi anonimnost.. Tega je banke najbolj strah, dobički finančne industrije bi se resno znižali. Slabost kartic je tudi da te zasleduje veliki brat in spremlja naše navade, gibanje, s pomočjo zbarnih podatkov pere možgane preko medijev in tako postavlja nevidno ogrado za ovce, ki veselo vodi v trgovine da so bogati še bolj bogati. Žal šolska izobrazba ne prispeva ničesar k osveščenosti ljudi. Ukrep je izboljšava vsaj za drobec, čeprav ga bodo banke in trgovci hitro kompenzirali z višjo ceno drugih storitev. Je pa bolje kot nič.
butalistan
11. 03. 2015 18.36
super , v Merkurji bo tako izguba manjša za 200 000 EUR!
nikhrast
11. 03. 2015 17.43
-4
Največ problema s trgovci ima Amex, že leta nazaj so se pritoževale restavracije. letos je pa supermarket veriga Costco ukinila poslovanje z Amex, sprejeli bodo MasterCard. Potrošnike pa to ne briga če vse odplačajo na koncu meseca, ča pa ne odplačaš so pa obresti astronomske. V Severni Ameriki sta ameriski congress in kanadski parlament to že debatirale, zdaj so neke omejitve. Brez kreditne karte pa ne moreš živeti, saj ne moreš najeti rent-car ali sobo v hotelu, cash je pa bolj za revne.
Ranunculus
11. 03. 2015 17.29
+3
Jaz po mojem kartico za nakup uporabim le kakih 5-krat letno... da ima banka manj zasluzka...
ecnarf
11. 03. 2015 16.14
+5
Sem pred dnevi plačal podaljšanje registracije za avto na AMZS pa je bila provizija za 150e dobre 3,5 e
andrea69
11. 03. 2015 15.11
+13
Na slabšem bomo potrošniki: 1. znižanje medbančnih provizij ne pomeni, da bodo trgovci znižali cene kot bi se pričakovalo 2. banke bodo izpad dohodka nadomestile v roku 6 mesecih z dvigom provizij za poslovanje z občani. Torej kaj bomo imeli od tega ? Nič. Več dobička samo za trgovce in banke.
beowulfsam
11. 03. 2015 15.45
+9
Bi se kar strinjal s to ugotovitvijo. Trgovci bodo pobrali razliko, banke bodo pa že nekako nadomestile izpad. Konec koncev vsako povišanje plača potrošnik (al pa zaposleni preko znižanja plač).