Gospodarstvo

Trg zahteva okolju prijazne avtomobile

Ljubljana/Bled, 29. 05. 2008 17.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Evropi kar 11 odstotkov emisij toplogrednih plinov prihaja iz vozil, zato je ekološki vidik vse pomembnejši pri razvoju avtomobilske industrije.

Direktor Gospodarsko interesnega združenja ACS, Slovenski avtomobilski grozd, Dušan Bušen, je predstavil ključne teme posveta z naslovom S sodelovanjem do ekološko učinkovitih produktov v avtomobilski industriji.

Posvet bo v četrtek, 29. maja 2008, ob 9. uri v Hotelu Golf Bled.

Ekološki vidik namreč postaja vse pomembnejši pri nadaljnjem razvoju avtomobilske industrije. V Evropi kar 11 odstotkov emisij toplogrednih plinov prihaja iz vozil, medtem ko je v svetovnem merilu ta delež 5-odstotni (Evropa je pri tem udeležena z 1,5 odstotka). Kljub temu da so se proizvajalci vozil zavezali, da bodo bistveno zmanjšali emisije okolju škodljivih plinov, okoljski analitiki ocenjujejo, da to ni dovolj. V prihodnje se tako pričakujejo še večji pritiski oziroma strožje zahteve glede emisij okolju škodljivih plinov. Posledično bodo te zahteve čutili tudi dobavitelji.

Po statističnih podatkih iz leta 2006 je osebni avtomobil imelo 81 odstotkov gospodinjstev.
Po statističnih podatkih iz leta 2006 je osebni avtomobil imelo 81 odstotkov gospodinjstev. FOTO: 24ur.com

Letošnji posvet ACS je tako namenjen prav tej tematiki, kako s skupnimi močmi, z integracijo znanja in kompetenc, zagotoviti nastanek novih, okolju bolj prijaznih produktov. Že nekaj časa je namreč jasno, da je največ potenciala v združevanju več dobaviteljev iz različnih področij v integrirano ponudbo sistemov oz. da se lahko le na tak način učinkovito soočimo z novimi izzivi, ki jih narekuje trg.

Pomen avtomobilske industrije v Sloveniji

Vozila, avtomobilske komponente ter orodja in stroji za avtomobilsko in avtomobilsko dobaviteljsko industrijo v slovenskem blagovnem izvozu skupaj 20,2-odstotni delež, v celotnem izvozu blaga in storitev pa 17,5-odstotnega. Ta industrija zaposluje okrog 24.000 delavcev, mnoge pa zaposluje posredno na razvojnih, logističnih in drugih storitvah.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.