Gospodarstvo

'To so ZDA. Vedno smo bili in vedno bomo AAA država'

Washington, 08. 08. 2011 18.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Barack Obama je v odzivu na znižanje bonitetne ocene ZDA dejal, da ZDA niso potrebovale neke bonitetne hiše, da jim pove, da imajo težave. ZDA vedo, da imajo težave, a hkrati vedo tudi, kako jih rešiti.

Obama med govorom v Beli hiši.
Obama med govorom v Beli hiši. FOTO: Reuters

Nekaj pred 20. uro po našem času je ameriški predsednik Barack Obama stopil pred televizijske kamere in se odzval na novico, ki je zaznamovala zadnje dni – znižanje bonitetne ocene ZDA.

Uvodoma je dejal, da trg še vedno verjame, da imajo ZDA oceno AAA, torej najboljšo možno oceno, pa čeprav jo je bonitetna hiša Standard & Poor's (S&P) znižala na AA+.

"A to še ne pomeni, da nimamo težav," je dejal Obama, ki je dodal, da za to ugotovitev niso potrebovali neke bonitetne hiše. Težav se ZDA po besedah Obame zavedajo, gre pa za težave, ki se jih da rešiti in da pristojni vedo, kaj morajo storiti, da jih rešijo.

Obama je dejal, da vedno obstajajo gospodarski dejavniki, "na katere ne moremo vplivati, lahko pa vplivamo na to, kako se odzovemo na te dejavnike".

Povedal je, da se bodo spremembe na trgu vedno dogajale. "A to so ZDA. Vedno smo bili in vedno bomo AAA država," je dejal Obama.

Na oceno vplival tudi spor med republikanci in demokrati

Direktor S&P David Beers je sicer danes za televizijsko hišo CNN poudaril, da v hiši nikakor nimajo pomislekov glede znižanja bonitetne ocene ZDA. Odločitev agencije temelji na številnih dejavnikih, tudi na škodi, ki jo je ugledu ZDA prizadejal spor med republikanci in demokrati v zvezi z zvišanjem meje javnega dolga.

Ob tem je Beers dejal, da gre le za manjše znižanje bonitetne ocene ZDA. "Ne gre za katastrofalno znižanje kreditne sposobnosti ZDA," je povedal in dodal, da si lahko ZDA ponovno prislužijo najvišjo oceno, če se bodo razmere v Washingtonu spremenile in bosta obe politični strani lažje dosegali dogovore.

Medtem je prva dama francoske podružnice bonitetne hiše S&P Carol Sirou dejala, da se bonitetnim agencijam pripisuje prevelik pomen. "Vloga, ki nam jo pripisujejo, je veliko večja, kot je v resnici," je menila v pogovoru za časnik Liberation. "Trg nas sili v igranje vloge, ki ni naša," je ocenila.

Bonitetne agencije so bile na udaru tudi v evropski dolžniški krizi

Ne le, da se odločitvi S&P pripisuje krivda za današnji potop borz, še bolj so bile tri največje bonitetne agencije – S&P, Moody's in Fitch – na udaru v evropski dolžniški krizi.

Evropski politiki so jih večkrat obtožili, da so njihova znižanja bonitetnih ocen nerazumna in neupravičena ter da z njimi poglabljajo dolžniško krizo. Evropa zato tudi resno razmišlja o ustanovitvi lastne bonitetne hiše, ki pa bi jo ustanovila evropska podjetja in ne države.

Preberite še: Kako so se borze odzvale na znižanje bonitetne ocene?

Dolar
Dolar FOTO: Reuters

Kaj bodo tokrat storile svetovne sile?

Skupina držav G7, v kateri so združene ZDA, Nemčija, Japonska, Velika Britanija, Francija, Kanada in Italija, je sicer po nočni telekonferenci sporočila, da bodo članice storile vse, kar je v njihovi moči, za podporo finančni stabilnosti in izrazile zavezanost odpravljanju napetosti zaradi izzivov javnofinančnih primanjkljajev, dolga in rasti.

Države so potrdile odločenost "sprejeti usklajene ukrepe, kjer bodo potrebni, za zagotovitev likvidnosti in za podporo delovanju finančnih trgov, finančni stabilnosti in gospodarski rasti," navaja sporočilo za javnost. "Ti ukrepi, skupaj s fiskalno disciplino, bodo omogočili dolgoročno fiskalno vzdržnost."

Podobno so zatrdile države članice širše skupine G20, ki združuje najpomembnejša razvita gospodarstva ter hitro rastoče ekonomije. Članice so se v izjavi zavezale k sprejetju potrebnih usklajenih ukrepov za podporo finančni stabilnosti in za spodbujanje gospodarske rasti. Izrazile so še pripravljenost za delovanje v smeri podpore "močne, vzdržne in uravnotežene rasti" znotraj okvira za rast G20.

Kitajci ostro o ZDA

Medtem kitajski državni mediji zelo ostro pišejo o ravnanju ZDA. ZDA "ignorirajo svojo odgovornost", je med drugim v uvodniku ocenil časnik People's Daily. "Če EU in razvite države, kot so ZDA, ne bodo prevzele odgovornosti, bodo resno ogrozile stabilen razvoj globalnega gospodarstva," piše časnik. Le če bodo zahodne države nehale ignorirati svojo odgovornost in bodo ostro spremenile svoje politike ter okrepile koordinacijo z državami v razvoju, bo globalno gospodarstvo lahko upalo na stabilno okrevanje, meni kitajski časnik.

Na dogajanje okoli ZDA se je danes ponovno odzvala tudi Japonska. Ta je pozdravila globalno ukrepanje za pomiritev trgov. "Kot članica skupine G7 pozdravljamo ukrepe ZDA in Evrope," je novinarjem dejal finančni minister Jošihiko Noda.

Japonska je danes znova izrazila zaupanje v ameriške obveznice. "Zaupanje v ameriške obveznice ni omajano," je dejal Noda. Obveznice ZDA po njegovih besedah ostajajo "atraktiven finančni proizvod". Japonska ima za Kitajsko v lasti največ ameriških obveznic.

KOMENTARJI (131)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tadej Skof
10. 08. 2011 09.13
napačno roko si dvignil!!!
batom@pinkponk.com
09. 08. 2011 17.52
že zdaj niste več, kaj te bluziš, en A je že šel po gobe. A se je najedu Pahorexa al kaj?
wsharky
09. 08. 2011 15.19
...ps. ne smemo prevec kritizirat ... CIA ... prevaja komentarje ... to bodo depese 'prijateljskega naroda' ...
wsharky
09. 08. 2011 15.18
... kdaj pa je v zgodovini 'lepo zagoreli' znal vladat ... cccc ...
Elias47
09. 08. 2011 13.18
Obmana spet išče izgovore za svojo nesposobnost. No; vsaj tako blesav ni, da bi svojo nesposobnost predstvaljal narodu kot uspešnost; tako kot to dela Pahor.
Elias47
09. 08. 2011 13.15
Tako je ja; posebej če so AAA kratice za Antikrist, Agresor in Aroganten!!!
ja_to_sem_js
09. 08. 2011 12.35
Bili ste...večno pa ne bote :) Ljudje znamo zgradit imperij,ne pa ga tudi ohraniti. To velja tudi za EU....mogoče še posebi za EU.
Civil
09. 08. 2011 12.27
Stara fora, že po veliki recesiji, pred drugo SV, so podpirali italijanske, nemške in španske nacional socialiste, proti koncu vojne so se vmešali in zmagali. Iz največje recesije, so se izvlekli kot največja gospodarska sila na svetu. Danes je enako, naša oblast spet leze v tazadnjo istim gospodarjem, iz podobnih razlogov, da ne zbrišejo hlapčevskega naroda, spet nas bodo izdali, reševali pa rusi, ZDA in Barbara.
Tomaž Škof
09. 08. 2011 12.16
pa na zdravje ljudi in poštenost!
Tomaž Škof
09. 08. 2011 12.16
SVET bo lepši če bomo šli vsi skupaj in pazili na EKOLOGIJO !
Tomaž Škof
09. 08. 2011 12.14
se laho kosata ZDAin EU ali EU in ZDA ne morata lahko samo skupaj DRŽITA,KAJ JE AZIJA poper oni bi se radi kosali z eu inzda! kaj je indija !s takimi lahko trgujemo ko nimajo tehnike!
Tomaž Škof
09. 08. 2011 11.04
zda in eu se stalndo prepirata samo to je en isti folk samo kultura je druga !
Tomaž Škof
09. 08. 2011 11.02
ZDA.EU.zgodovina se ponavlja azija ¨!!od napoleona zato pa je azija večja .
skodelica kave
09. 08. 2011 10.18
nikdar niti ne bi smeli biti AAA
yarrick
09. 08. 2011 10.00
polifem 09.08.2011, 09:04 hehe, to se pa strinjam.Poznamo take primere kajne? take ,ki so nas "teoretike zarot" in podobnih bedarij označevali za NEUMNE in NEVEDNE.Očitno je prišel čas, ko si bo moral vsak naliti čistega vina in priznati zmote ;). @rudra Ta vlak je ŽE ostal brez vlakovodij, le še potniki na njem trepetajoč od straha čakajo na dokončno iztirjenje. Bo pa problematično tole(poskrbeti da sveto stane še zanamce), kajti večina današnje populacije NI SPOSOBNA preživeti sebe, kaj šele da bi poskrbeli za prihodnje rodove...
rudra
09. 08. 2011 09.53
Ta svet se bo zelo težko uravnotežil v neko znosno sobivanje ljudi.Dejstvo je,da so vlakovodje zgubili kompas z realnostjo...Ne dojemajo,da ta vlak drvi s pospešeno hitrostjo v globok prepad iz katerega bodo le redki prišli živi ven,če se ne ustavijo takoj. Zamenjati bo potrebno vse življenjske temelje,če želimo sploh preživeti. Ljudje ne razumemo,da smo odgovorni za preživetje naslednjih rodov -že danes.Ravno tako se ne zavedamo,da smo odgovorni za celotno ostalo zemeljsko življenje.Jaz drugih bitij,ki bi to storila namesto nas- še ne poznam!!!!!
bondxyz
09. 08. 2011 09.29
Mislim, da je vsem jasno, da se ameriške sanje počasi razblinjajo...
pero-utero
09. 08. 2011 09.05
bi rekel AAA d.rek,ne pa AAAdržava,samo poglejte kje je največ klošarjev po ulicah pa vam bo vse jasno
povemvsem
09. 08. 2011 09.04
madonca kako so se nekateri spremenili (kar so že večkrat),do včerajšnji vneti zagovorniki ZDA so se kar čez noč prelevili v največje kritike.
yarrick
09. 08. 2011 09.01
rumburak 09.08.2011, 08:52 sej veš kak pravi pregovor? kdor visoko leta, nizko pade, hehe.zgleda da bo tudo to doletelo naduti ameriški politični sistem.Žalostno je le da bo zaradi tega nastradalo 300 mil plus prebivalcev amerike...