Gospodarstvo

'Sporazuma predstavljata čvrst okvir za sodelovanje'

Doha, 10. 01. 2010 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednika Türka na obisku v Katarju spremlja okrog 70 gospodarstvenikom. V državi, s katero so podpisali sporazum o gospodarskem sodelovanju, iščejo finančne injekcije in nove priložnosti.

Krize Slovenija ne jemlje kot uničevalno silo, temveč kot priložnost, je dejal Türk.
Krize Slovenija ne jemlje kot uničevalno silo, temveč kot priložnost, je dejal Türk. FOTO: Blaž Garbajs

Slovenija in Katar sta po pogovorih predsednika republike Danila Türka in uradne delegacije s katarskim emirjem Hamadom bin Kalifo al Tanijem in drugimi visokimi predstavniki zalivske države podpisala sporazuma o gospodarskem sodelovanju in izogibanju dvojnemu obdavčenju ter tako postavila temelje za nadaljnje gospodarsko sodelovanje.

Sporazum o gospodarskem sodelovanju, ta predvideva tudi ustanovitev posebne mešane komisije na visoki ravni, ki bo bdela nad njegovo uspešnostjo in ponudila priložnost za nadaljevalna srečanja, je v imenu Slovenije podpisal zunanji minister Samuel Žbogar, sporazum o izogibanju dvojnega obdavčevanja in preprečevanju davčnih utaj v zvezi z davki od dohodka pa finančni minister Franc Križanič.

Türk: Čvrst okvir za sodelovanje

Že pred tem sta se katarska delegacija pod vodstvom emirja in slovenska pod vodstvom predsednika republike sestali na dvostranskem srečanju, ločeno pa sta se na zasebnem srečanju pogovorila tudi Türk in emir. Nato je sledilo slavnostno kosilo, ki so se ga poleg obeh delegacij udeležili tudi nekateri slovenski gospodarstveniki in povabljenci iz diplomatskih in gospodarskih krogov v Katarju.

Predsednik Türk je po današnjih srečanjih izrazil zadovoljstvo z dosedanjim potekom obiska. Omenil je, da je trenutno čas priložnosti, ko v Katarju razmišljajo o novih partnerjih v Evropi, v Sloveniji pa obenem iščemo nove partnerje zunaj Evropske unije in drugih tradicionalnih zunanjetrgovinskih partneric. To je sicer prvi obisk slovenskega predsednika v Katarju.

Zagotovil je, da oba podpisana sporazuma predstavljata podlago in čvrst okvir za sodelovanje obeh držav, ki je nujno potreben, saj je treba razmišljati o dolgoročnih partnerstvih. "Želeli bi, da Katar s svojim kapitalom in potenciali vstopi na slovensko tržišče, za kaj takega pa je potrebna stalnost in stabilnost," je pojasnil Türk.

Türk je poudaril, da so bili pogovori z emirjem in katarskimi gospodarstveniki zelo dobri, katarski sogovorniki pa so bili dobro seznanjeni z razmerami v Sloveniji in njeno geostrateško lego kot možne vstopne točke v Evropsko unijo.

Po Türkovih besedah so katarski poslovneži pokazali tudi interes za nekatere slovenske izvozne proizvode, vključno z živilskim proizvodi in gradbenimi materiali, pri čemer ostaja odprto vprašanje količine in izbora.

Obenem se zdi Türku pomembno, da Katar obravnavamo tudi kot prostor za storitveno menjavo, kjer ima Slovenija po njegovem velike možnosti na področju zdravstvenih storitev in zdraviliškega turizma, ki jih je v tem delu sveta, npr. v Kuvajtu, kamor predsednik potuje v ponedeljek, že znala izkoristiti.

"Zdaj je potrebno pogledati, kaj se pojavlja kot potreba, kaj počnejo druge države, ki so na trgu že prisotne in kje lahko Slovenija najde svojo nišo," je povedal in zagotovil, da so pogovori obetavni.

Katar je obenem v okviru globalne naložbene strategije državnega naložbenega sklada Qatar Investment Authority zainteresiran tudi za vlaganje v slovenske banke in velike gospodarske ter infrastrukturne sisteme in take naložbe je po Türkovem prepričanju možno pod določenimi pogoji dobro in dolgoročno izkoristiti. Türk je zadovoljen, da je obisk v Katarju zelo dobro pripravljen in da je prav zaradi kakovostnih priprav narejeno dovolj za uspešno nadaljnje sodelovanje v obojestransko korist.

Upa da bo začetek dober

Že pred tem pa je Türk dejal, da je Slovenija v letih od razglasitve neodvisnosti dosegla velik gospodarski napredek, a svetovna finančna in gospodarska kriza, ki jo je občutno prizadela, je pokazala, da država potrebuje sveže ideje in nova partnerstva.

Slovenijo je opisal kot finančno središče za območje Zahodnega Balkana, ki pa išče nove oblike povezovanj in skupnih projektov za vlaganje v projekte doma in v regiji, s čimer bi si s pridobitvijo novih partnerstev na Bližnjem vzhodu in drugod v Aziji zagotovila finančno stabilnost. Gre za stabilna in dolgoročna partnerstva, je zagotovil.

Türk verjame, da gre šele za začetek procesa tkanja vezi s Katarjem in upa, da bo začetek dober. Želi si povratni obisk katarske delegacije, nato pa dolgoročno sodelovanje z jasnimi rezultati. Trenutni čas ob izhodu iz krize je po njegovem mnenju dober čas za to.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
11. 01. 2010 18.12
ZASTAVICE BODO ŠIVALI V KATARJU,,,,NOVA MURA
Buena Vita
11. 01. 2010 18.12
ZA TAKE V EVROPI NI PROSTORA---ZATO BEŽIJO,,PODGANE ZAPUŠČAJO LADJO KO SE POTAPLJA
Buena Vita
11. 01. 2010 18.11
TUREK IN PAHOR BOSTA IMELA V KATARJU KAMELJO FARMO,IN FARMO ZELENIH PSOV,,TO BO NOVO TRŽNO IN PRODUKTIVNO PODJETJE
HAWAIII69
11. 01. 2010 00.05
g.Turk tako fajn gospod in tako ''pošten'' vedno!....:-).... Samo ga pa žgečka ker ne more imeti svoje REZIDENCE pa LIMUZINE z zastavicami, pa kup ljudi ki bi mu mahala ob cestah!..... ..drugače pa res fajn fajn gospod!...:-).... p.s. lahko bi pravljice bral otrokom!...:-)...
bron
10. 01. 2010 23.18
ZURK JE VLEKEL CELO KOMPOZICIJO ZA SABO IN ODPRL VRATA BOGATAŠEM.
bron
10. 01. 2010 22.17
ON ŽE VE KJE MU PES TACO MOLI TAM SE JIM BO CEDILO MLEKO IN MED.
VolilecSI
10. 01. 2010 21.10
OBISK IN KOMENTAR V PRISPEVKU JE SAMO KRINKA - TUERK JE ŠEL PREVERJAT, KAM NAJ KOMUNISTIČNA UDBO MAFIJA SPOMLADI NA VARNO ODNESE NAGRABLJEN TRANZICIJSKI KAPITAL, DA BO VARNA PRED ROKO PRAVICE. POVSEM ENAKO SE VEDEJO VSI POLITIČNO VPLIVNI TRANZICIJSKI MULTIMILIJONARJI (V SLOVENIJI BOGASTVO PRED JAVNOSTJO PRECEJ DOBRO PRIKRIVAJO) IZ BIVŠE JUGE, DENIMO DŽUKANOVIČ (NA FOERBSOVI LESTVICI SE JE POVZPEL NA 21. MESTO) IZ ČG VEČKRAT POLETI V DUBAJ ALI KATAR SAJ TAM EX-KOMUNISTIČNA JUGO MAFIJA IŠČE SVOJE NOVO DOMOVANJE, NEKATERI TAM CELO ŽE INVESTIRAJO. ŽIVELA II. REPUBLIKA!
Deloo
10. 01. 2010 19.37
Rečite Vindišu naj plača delavce, ne pa se dela pametnega po Televiziji. Medtem ko ima on dovolj denarja za vse, svojim delavcem ni dal nič. Naj ve da ko je on sit, so drugi lačni zaardi njega.
Doncarleone
10. 01. 2010 19.36
Novi stiki novi pufi .
falco1
10. 01. 2010 19.12
A mi lahko kdo prosim razloži kaj dela Ladislav Lipič v katarju
coprnjak
10. 01. 2010 18.30
šolana nekulturna tropina
wertex
10. 01. 2010 18.11
raj nej bo tih
buderus
10. 01. 2010 18.01
Ja iz vesolja.......
d899
10. 01. 2010 17.23
Treba je najprej porihtat BANKE, da dajo kapital manjšim in inovativnim podjetjem, ne samo tajkunom. Očitno bi vodilni v Sloveniji najraje videli to, da s tujim kapitalom rizkiraš in da ti uspe, potem pa da plačuješ noro visoke davke in da si jim še hvaležen.. Najprej naj sami kaj storijo, če smo jim že podelili oblast in moč.
Klizma
10. 01. 2010 16.39
ma, mi je pršlo slabo, tud pisat ne morm...........
preblysk
10. 01. 2010 16.36
vsi indici kažejo,da tudi svet na kanalu Ain pop TV poročila sofinansira Janševa SDS iz sredstev beri provizije kot so bili finansirani brezplačniki.komentarje na tej strani pa obvladuje njegov nevzgojeni oz.napačno vzgojeni podmladek.
Buena Vita
10. 01. 2010 16.31
laufer
10. 01. 2010 15.58
Sveže ideje so na naših računalnikih, ki jih Micrisoft uspešno krade in prodaja na globalnem trgu skupaj s sodelavci! Za finančne storitve pa je Slovenija katastrofa!
prehlad
10. 01. 2010 15.54
PA TO JE POBRAL OD PREDHODNIKOV, DA SE SAMO HVALI OD TEGA SE NI ŠE NOBEDEN ZREDIL RAZEN KRAMP SE JE ODEBELIL.
Cofar
10. 01. 2010 15.50
problem vsake nove generacije je: prevelik pohlep. Če bi si delo razdelili tako, kot je treba, bi imeli vsi delo in tudi živeli bi lahko. ker pa živimo v času monopolizma... so pa stvari nekoliko drugačne!