Gospodarstvo

Tožbe zoper nekdanjo upravo Merkurja

Ljubljana, 03. 09. 2010 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.S./N.D./STA
Komentarji
40

Revidirano lanskoletno poročilo, ki ga je prejela nova uprava Merkurja, je podlaga za kazenske in odškodninske tožbe, je potrdil Knuplež. Kordež s ponedeljkom na izrednem dopustu.

Bojan Knuplež, ki vodi novo upravo Merkurja, je potrdil informacije, da so prejeli revidirano lansko letno poročilo s pridržkom, ki je podlaga za kazenske in odškodninske tožbe zoper nekdanjo upravo Merkurja na čelu z Binetom Kordežem, pišejo današnje Finance.

Kot je za 24ur.com povedal tiskovni predstavnik Merkurja Rok Istenič, so prejeli osnutke revizorskega mnenja, ki gre k letnemu poročilu, saj ga do zdaj, dokler niso prejeli tega mnenja, nadzorni svet ni mogel obravnavati. ''Srž vsega tega je ta, da je prejeto revizorsko mnenje za leto 2009 s pridržkom, in v skladu s tem, mora uprava zoper povzročitelje tega stanja – razloga, da ima poročilo zadržke – ukrepati v skladu z ZGD, zakonom o gospodarskih družbah,'' je povedal.

Omenjeni postopki se zdaj začenjajo, kakšni so in proti katerim osebam, pa vodstvo za zdaj še ne želi razkrivati, tako da so vsa imena, ki se pojavljajo, zaenkrat še neuradna informacija.

Kordež na izrednem dopustu

Bine Kordež bo od ponedeljka naprej na izrednem dopustu.
Bine Kordež bo od ponedeljka naprej na izrednem dopustu. FOTO: POP TV

Bine Kordež, ki naj bi bil krivec za omenjeno oškodovanje Merkurja, je v odzivu na očitke dejal, da udeleženci v finančni sanaciji Merkurja točno vedo, da trenutne težave in problemi Merkurja izvirajo predvsem iz predčasnega poplačila bank na Merfinu. "V to so nas banke silile in iz tega tudi izhaja pretežni del izgube na Merkurju. Če bi banke ponovno posodile Merkurju samo polovico teh sredstev, bi Merkur lahko zopet posloval uspešno in z dobičkom, kot je pred tem, brez nekih večjih drastičnih ukrepov v poslovanju, odpuščanj, premestitev in krčenja obsega poslovanja," je prepričan Kordež.

Kordež bo sicer od ponedeljka na izrednem dopustu, kar je posledica prejema tega mnenja oziroma pridržkov. Rok Istenič je razložil, da je namreč eden od postopkov, ki so se začeli zaradi pridržanega mnenja, ta, da je bil Kordežu odrejen izredni dopust za nedoločen čas. ''Prvi korak je izredni dopust, potem pa se bo odločalo o nadaljnjih korakih, odvisno od postopkov, ki bodo zdaj sproženi,'' je še povedal Istenič.

Po poročanju Financ naj bi bile skupaj s Kordežem vložene tožbe še zoper nekdanja člana uprave Merkurja Gorana Čelesnika in Milana Jelovčana ter zoper direktorico Merfina Marto Bertoncelj, ki je bila hkrati tudi predsednica nadzornega sveta.

Knupleževo pismo zaposlenim

Bojan Knuplež
Bojan Knuplež FOTO: Big Bang

Je pa Knuplež o najnovejšem dogajanju v podjetju s pismom obvestil tudi zaposlene. V njem pojasnjuje, da revizorjevo mnenje s pridržki nalaga upravi preučitev in raziskavo nekaterih poslovnih dogodkov in transakcij v minulem letu. Zato je uprava v četrtek sklenila, da nemudoma začne raziskavo omenjenih spornih dogodkov ter da uvede pravne postopke zoper povzročitelje transakcij. Te so podjetju povzročile veliko škodo, ki jo bo izredno težko sanirati, meni Knuplež, ki je sprožil tudi odškodninske tožbe zoper člane prejšnje uprave in nekatere vodilne.

"V imenu nove uprave želim poudariti, da pri omenjenih postopkih ne gre za revanšizem ali lov na glave, temveč za postopke, ki se jim nobena legitimna uprava ne more izogniti. Če bi se uprava želela tem postopkom izogniti, bi morala odstopiti. V tem primeru bi banke takoj prekinile pogodbo o ureditvi medsebojnih upniških razmerij in Merkur bi doletel stečaj," je pojasnil Knuplež in zaposlene pozval, naj s svojo delovno vnemo in dejanji pripomorejo k temu, da bodo skupaj upnike in dobavitelje prepričali, da so vredni zaupanja in še ene priložnosti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

domacinka2
06. 09. 2010 20.09
Forum 21- Kučanov KLAN in komunajzarska banda lopovov. Kje ste zdaj tisti, ki ste lopova Kordeža zagovarjal, hvalil in po rokah nosil. Kučan se je zmanjšal še za 10 cm in še je takih iz Forma 21. Kje je zdaj novinar Bobovnik, ki ga je povzdigoval do neba???? Banda!!!!!!!!!!!!!!!!!
titovka
05. 09. 2010 20.07
hahahaha, saj tožbe so proti: šrotu, bavčarju...itn...in nikomur nič!!!
un.capitano
05. 09. 2010 10.34
vsi tisti ki so oziroma bodo ostali brez službe morajo tožit državo (pravna podlaga obstaja) !! v ameriki je to izvedljivo pri nas bi pa tud daleč odmeval....
antitrust08
05. 09. 2010 03.21
Škoda, ker nisem bil zraven korita !!
antonino
04. 09. 2010 21.36
on je pravi manager, kdo od vas,ki ga kritizirate, je sposoben česa takega - on ima za tri generacije, večina vas, ali pa kar nas pa nima za preživet čez mesec. MI GA NIMAMO KAJ OBSOJAT, ZATO JE PRAVNA DRŽAVA IN INŠTITUCIJE, ONE SVOJEGA NE NAREDIJO IN ON JE NA KONCU BOGATAŠ, MI PA REVEŽI. A SEDAJ ŠE VERJAMETE V PRAVNO DRŽAVO - MISLIM, DA SO V JESENI NEKE VOLITVE
antonino
04. 09. 2010 21.31
cokos04.09.2010, 09:105 KO SEM DOLŽAN BANKI VSEGA 50E,SO ME DAL SKORAJ NA IZVRŽBO!SO MI REKLI,DA RED MORA BITI IN DA ODGOVORNOST MORAM IMETI DO BANKE!NEKDO PA KI ZAFURA 100 MIL.EU,PA GA POGOSTIJO,DOBI KARTE ZA KONCERT SE SKUP SMEJIJO!JE TLE PRAVICA?BO TREBA 7.65 V ROKE VZET DOKLER BO ČAS,DA TA NESPOSOBNEŽ-I ODIDE!! kar naredi, ne se samo hvalit kot drugo - od tvojih 50€ ni imel nobeden koristi, od njegovih miljonov evrov pa precej - ne on sam, bodite sigurni, zato so tudi vedno skupaj - prijatelji po denarju in nikoli ne bo nobeden od njih obsojen, ker je ves vrh v tem
antonino
04. 09. 2010 21.27
oglasite se takrat, ko bo eden od teh barab obsojen, ne pa jim delat brezplačno reklamo
Tonček Balonček
04. 09. 2010 20.15
Med managerji leta zadnjih 15 let jih je tričetrt bankrotiralo ali pa so vse pokradli! Ta nagrada jer sinonim za kriminal! Ta Kordež je bil pa itak nekakšen guru ekonomije in podjetništva, saj je bil kot en esejist, ideolog, pedagog in predavatelj novih ekonomskih poti, takorekoč prerok slovenskega managementa! Upajmo, da bo dobil službo na Fakulteti za poslovne vede Katoliškega instituta v Ljubljani,m zametka Katoliške univerze! Morda bo pa bivša direktorica Vegrada njegova asistenka za področje lastninjenja in stečaje ter prisilne poravnave!
cokos
04. 09. 2010 13.26
tisti ki je postavil KORDEŽA mora tud odgovarjat!kdo pa bo vračal ta denar??nisem rekel da je KORDEŽ nesposobnež,ampak je sposoben tat,ki mu diktirajo iz ozadja,FORUM 21 in ostala sodrga!DRŽAVA JE ZGUBILA KOMPAS,KAZENSKO ODGOVARJAJO SAMO NAVADNI SMRTNIKI!TAKO KOT SO KORDEŽ ITD.ZAFURAJO PODJETJE,LJUDJE NA CESTO,KDO PA BO PLAČAL POLOŽNICE?DELA NI!KO NE PLAČAŠ POLOŽNICE ZA NEKAJ PAR 10 E.,DOBIŠ PA IZVRŠITELJE NA DOM,KOT DA SI TI NAJVEČJI KRIMINALEC!VELIKE POŽREŠNE RIBE PA NE ODGOVORAJAJO!TO JE NAROBE ZA VASKEGA BI MORALA BITI PALICA!V TEJ GNILI DRŽAVI JE NI!
NoExit
04. 09. 2010 12.50
Ta licemerni kordež si je celo drznil dati izjavo na tv,češ namesto.da se išče odgovorne za nastalo situacijo naj raje banke spet posodijo denar ,da se bi firma lahko pobrala !???? In to ti gre eden največjih lopovov v državi in najbolj odgovoren za nastalo škodo ,ki gre v milijone evrov izjavit javno !! Kot da ni dovolj ,da je državljane Slovenije pokradel , se pa iz nas še norčuje ??! Ampak ne za dolgo . Vse se plača ,vse se vrača !
volek
04. 09. 2010 09.43
cokos, Kordež je tat ne pa nesposobnež. Vidiš, zate je nesposobnež, za FORUM21 in Kučana pa pošten sposobnež.
cokos
04. 09. 2010 09.10
KO SEM DOLŽAN BANKI VSEGA 50E,SO ME DAL SKORAJ NA IZVRŽBO!SO MI REKLI,DA RED MORA BITI IN DA ODGOVORNOST MORAM IMETI DO BANKE!NEKDO PA KI ZAFURA 100 MIL.EU,PA GA POGOSTIJO,DOBI KARTE ZA KONCERT SE SKUP SMEJIJO!JE TLE PRAVICA?BO TREBA 7.65 V ROKE VZET DOKLER BO ČAS,DA TA NESPOSOBNEŽ-I ODIDE!!
dule100
04. 09. 2010 09.09
Reši jih samo če ponovno uvedemo delavsko samoupravljanje. Tam so se vsi ti rdeči buržuji prav dobro znašli. V nasprotnem pa jim tudi mali mož iz Prekmurja ne more pomagati !
volek
03. 09. 2010 20.35
Zek jest sem pa skoz mislu da jih je Janša ustvaru.
zek
03. 09. 2010 19.14
Spomnimo se kakšnih 10 let nazaj kako so nas prepričevali kako so ti ljudje cvet slovenskega gospodarstva ,ki se bori proti razprodaji slovenskega gospodarstva tujcem . Dobro se še spominjam zasedanja FORUMA 21 leta 2005 v katerem so sedeli prav ti ljudje in sporočali vladi JJ naj nerasprodaja slovenska podjetja tujcem ---- BOŠKO ŠROT -- član SD in član FORUMA 21 --- IGOR BAVČAR ---- član LDS ----- BINE KORDEŽ član SD in član FORUMA 21 ---- ZDENKO PAVČEK -- član LDS in član FORUMA 21 ---- BOHORIČ --- član SD in član FORUMA 21 --- HILDA TOVŠAK -- do leta 1996 članica SKD potem članica SLS ---- IVAN ZIDAR član SD in član FORUMA 21 -- med tajkuni nevidim članov SDS zato na naslednjih volitvah dobijo moj glas.
Peter Kralj 1
03. 09. 2010 18.44
Tisti, ki je zapravil Big Beng bo zdaj rešil merkur? B A N A N E ..................
titovka
03. 09. 2010 18.14
V TEJ UBOGI DRŽAVI SE SAMO TOŽI A DALJE OD TOŽBE SE NE PRIDE.
kuzlabreja
03. 09. 2010 16.38
a bo še Merkur pod Merkator?
kuzlabreja
03. 09. 2010 16.38
no pa še zemljaričeva firma, ki bo gradila kakšne hotelske in stanovanjske komplekse na zemljiščih okoli Izole, denar bodo pa verjeten dobili iz Evrospkih sredstev, priložnost (dela tatu). to je naša evropa, kanaliziranje denarja!
siFBI
03. 09. 2010 15.46
Bo Kordež med eden od 1000. viška v Merkurju? In taki lopovi predavajo na ekonomski fakulteti. le o čem jim predava. O poštenem delu ziher ne, ker ne ve kaj to je!!!!