Gospodarstvo

VIDEO: 'Trudimo se popraviti napake'

Tokio, 09. 02. 2010 08.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
B.S./STA/D.L.
Komentarji
24

Toyota je napovedala odpoklic več kot 400.000 hibridnih avtomobilov po vsem svetu, tudi najbolj priljubljenega hibrida prius. Prvič bodo odpoklicali vozila tudi na japonskem trgu.

Zaradi napak pri modelu prius je Toyota deležna ostrih kritik. Izkazalo se je namreč, da so napako odkrili že prejšnji mesec in jo pri proizvodnjinajnovejših priusov tudi odpravili, voznikov že kupljenih avtomobilov pa o tem niso obvestili.
Zaradi napak pri modelu prius je Toyota deležna ostrih kritik. Izkazalo se je namreč, da so napako odkrili že prejšnji mesec in jo pri proizvodnjinajnovejših priusov tudi odpravili, voznikov že kupljenih avtomobilov pa o tem niso obvestili. FOTO:
Skupno število v zadnjem času odpoklicanih toyot po vsem svetu je naraslo na 8,7 milijona, kar je več od lanske Toyotine celoletne prodaje vozil, ki je znašala 7,8 milijona.

Toyota je napovedala globalni odpoklic 436.000 hibridnih avtomobilov, vključno s priljubljenim modelom prius. Poleg tega je družba vložila dokumentacijo za odpoklic modela sai, ki je bil naprodaj na Japonskem, in lexusa HS250h.

Odpoklic je samo še ena od potez družbe, ki vse bolj izgublja ugled, saj je v zadnjih nekaj mesecih odpoklicala že več kot osem milijonov avtomobilov zaradi težav s pedalom za plin. Tokratni odpoklic je prvi na domačem japonskem trgu.

Odpoklic tokrat zajema 155.000 vozil v Severni Ameriki, 223.000 na Japonskem, 53.000 v Evropi in še 5000 drugje. Od tega bo odpoklicanih okrog 400.000 priusov.

Prejšnji odpoklici so zadevali 5800 v Sloveniji prodanih toyot, koliko jih zadeva tokratni, pa v slovenski podružnici Toyote še ne vedo. 

Prvi mož Toyote brani čast podjetja

Prius je bil najbolj prodajan avtomobil v letu 2009 in najbolj priljubljeni hibridni avtomobil na svetu.

Predsednik in izvršni direktor tega največjega avtomobilskega proizvajalca na svetu Akio Tojoda je tako v samo tednu dni že drugič sklical tiskovno konferenco. "Odločili smo se za odpoklic, saj nam je osnovna prioriteta varnost naših strank,“ je povedal tokrat.

Akio Tojoda
Akio Tojoda FOTO: Reuters

Že pred tem pa je v ameriškem časniku Washington Post zapisal, da je 'globoko razočaran', ker ni zadostil pričakovanjem ameriških kupcev po visoki kakovosti. "Kot predsednik Toyote prevzemam vso odgovornost. Zato si tudi osebno prizadevam za ponovno vzpostavitev zaupanja v nas in naše proizvode.“ Napovedal je tudi skorajšnji obisk ZDA, kjer se podjetje že sooča z vrsto tožb.

Težave z zapoznelim zaviranjem

Pri tokratnem odpoklicu gre za težave z zapoznelim zaviranjem. Tehnična napaka naj bi se pojavljala v kar 270.000 modelov priusov, naprodaj od maja lani naprej na ameriškem in japonskem trgu. Tojota trdi, da je napako v letos proizvedenih avtomobilih že odpravila, medtem pa so se vozniki v ZDA in na Japonskem kar dvestokrat pritožili nad začasno odpovedjo zavor pri vožnji po neutrjenem terenu. Pri družbi pravijo, da gre za napako programske opreme, ki se jo da rešiti z reprogramiranjem zavornega sistema.

'Nismo zanemarili varnosti'

Toyotin predsednik sicer zanika, da bi podjetje tekom globalne širitve, ko je prehitelo ameriško družbo General Motors na mestu največjega proizvajalca vozil na svetu, pozabilo na kakovost. Po njegovih besedah so sproti odpravljali ugotovljene napake ali pomanjkljivosti in bodo to počeli tudi v prihodnje.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sottozero
10. 02. 2010 09.25
Velik udarec TOYOTI...a ta je le PRIZNALA NAPAKE in jih začela odpravljati ! Verjamem pa, da se bo TOYOTA posledično pocenila (kar bi bilo lepo), ampak kar se tiče kvalitete bo še boljša, kot je bila kdarkoli !
cool29
09. 02. 2010 19.54
....chevrolet je pa najboljše razmerje med ceno in kvaliteto, ter dodatno opremo....
freeman
09. 02. 2010 18.59
Pa še nekaj nekateri opažam, da primerjate Toyoto z bmv in mercedez.Toyotini avtomobili srednjega cenovnega razreda se lahko primerjajo z avtomobili srednjega cenovnega razreda pri vw Renault ipd. Tako naj se jarisa primerja z renault clio opel corso itd. in ne z laguno ali bmv serije 3 ali 5 BMV in mercedes proizvajata modele samo višjega cenovnega razreda.Taka znamka je pri toyoti Lexus in pri vw audi. Tako, da je dostojna primerjava med znamkami po moje taka med bmv, audi, leksus in ne taka kot npr. med Toyoto Yaris in Renault Laguno. Dostojna primerjava je med Toyoto yaris in opel corso,R clio, Ford fiesta, skratka med podobnimi avtomobili.Primerjajte Renault Laguno s Toyoto Avensis, to je primerno, ne pa Yarisa z laguno.
Avtoved
09. 02. 2010 18.48
Za Japonsko avtomobilsko industrijo cas v zacetku prejsnjega stoletja ni bil hvalezen, ker so imeli za to povsem neprimerno druzbeno ureditev - socializem. Izkoristili so sele prihajajoco recesijo razvitega sveta in ker so startali iz nule, so se zadeve lotili dosti bolj zagnano. Lacni bo pac delal z dosti vecjo vnemo kot siti (in razvajeni), kajne? Dejstvo je da so japonci kradli tehnogijo evropi in ameriki pred 20-30 leti. Vse kar so kopirali so izboljšali in je delovalo bolje kot original. Zdaj tehnologijo krade amerika in evropa, ampak niso sposobni niti prekopirat kaj šele izboljšat. Pa ne govorim samo v avtomobilizmu Tisti ki ne veste zakaj gre, raje ne pišite neumnih komentarjev! Zakaj je pol že šlo pol moto tovarn v angliji in italiji v stečaj? Če Evropejci nebi kopirali elektronike iz japonske bi še dons šipe na vinto odpiral :)
freeman
09. 02. 2010 18.33
Janez Kersnik 09.02.2010, 10:51 1 hansola, najbolj smešno od vsega pa je, da že nekaj časa velja Nissan = Renault ;-) Janez, se podpišem pod tvojo izjavo, poleg tega, hansola, tudi mazda je v tretinski lasti američanov-Forda.Tudi suzuki mislim, da je še vedno pod okriljem GM.Takoda sta po moje edina japonska izdelovalca Toyota in Honda.Subaru in daihatsu, pa itak spadata pod toyoto že nekaj let. Kot drugo:Toyote, kot sem že neštetokrat omenil niso nobeni japonski yugoti ali kaj podobnega.So zelo kvalitetni avti.Edino kar je res pa je to, da se jim je sedaj zgodila masovna serijska napaka in to je to.Napake bodo sigurno odpravljene, toyota jih dela tako kot vsi drugi in nanje ni imuna.Toyota je in bo ostala priznana avtomobilska znamka, če je le japonskemu narodu to kaj pomembno. S strani medijev mi je pa vse manj jasno kaj želijo sebi in vsem nam.Je sicer res, da je prav, da nas o takih stvareho obvestite, vendar pa mi gredo ti vaši bombastični naslovi že malo na živce.Zadnje čase opažam, da kritizirate najbolj uveljavljene avtomobilske znamke.Začelo se je s GM in Fordom, nadaljuje se z Toyoto,kmalu bo na vrsti VW itd.Ali res mislite, da bi bilo to odlično, če propade vsa napredna avtomobilska industrija na čelu z ameriško, japonsko in nemško in bi nas potem preplavili kitajci s svojimi briliance-ji in indijci s Tata motors.Po moje bi bila to katastrofa.Gospodarske moči morajo namreč biti uravnotežene, ne pa da se v zadnjem času favorizira(in to veliko tudi skozi medije kakršen je vaš) samo hitrorastoče trge kitajske, indije itd.. Saj ne rečem, da je narobe, da se ti trgi razvijao in postajajo vse bolj konkurenčni ampak, da se jih pa tako favorizira z vseh strani tako gospodarskih,političnih in novinarskih pa je po mojem vse prej kot v redu.Ali se je kdo izmed vas novinarjev že kdaj vprašal kakšne varnostne standarde uporabljajo npr. kitajci pri proizvodnji svojih avtov (briliance in podobno)? Odgovor:niti približno tako strogih kot jih imajo japonci, nemci in američani. Pa brez zamere.
RICHard32
09. 02. 2010 16.39
Avtoved ... taki genialni pa tudi niso tile tvoji Japi. V preteklosti so vse tehnične izume kopirali v ZDA in Evropi. Izumitelji bolj ko ne prihajajo iz evrope in amerike. Kje so bili japi ko je Karl Benz pognal prvi avtomobil? Peš so vlačili lesene rikše za sabo. Pa tudi njihovi lovci Zeri, narejeni iz lesa in papirja, so goreli kot bakle. ZDA pa napade z supertrdnjavami B-29.
debelasadnakupa
09. 02. 2010 15.09
ni ga čez merđota!!
Avtoved
09. 02. 2010 13.27
@klampfan.Hibridi niso noben nateg..Tukaj ima Toyota in Honda 10 let in kup patentov prednosti pred ostalimi. Nekaterim očitno še ni jasno da so hibridi varčnejši samo kjer je veliko ustavljanja in speljevanja torej v mestu. Prav tako je za po mestu primernejši bencinski motor saj proizvede občutno manj NOx kot dizelski (res pa tudi nekoliko več CO). Zadnje čase se ves čas posluša samo o CO2 na ostale polutante pa se pozablja čeprav so lahko tudi bolj škodljivi... Glede kvalitete japoncev? Kvaliteta je padla tistim japoncem ki jih za evropski trg izdelujejo v Evropi - nekatere v Angliji druge v Franciji Suzukije npr. na Madžarskem. Tukaj je pač vmes evropska šlamparija. Boljši terenci prihajajo direktno iz Japonske in ti se ne morejo primerjati z evropsko šlamparijo. Nekaj je res da niso današnji japanerji kot so bili sploh Toyota vednar kje je problem? Vozilo izdelano v evropi mora imeti 51% delov evropskega porekla in prav ti evropski deli (Bosch Valejo) so vzroki za okvare japonskih vozil. Primer so R. lagune ki so imele problem z vžigalnimi tuljavami in dokler niso vgradili Denso (made in Japan) so imeli probleme. .Zakaj imamo evropejci problem z kvaliteto in previsokimi cenami.Zaradi japonske ki so 20let pred nami.Žalostno ker se tega nekateri ne zavedate.
Manndy
09. 02. 2010 13.25
To so rezultati poceni delovne sile in selitve proizvodnje če bi delali Toyote doma tega ne bi bilo.
nacho
09. 02. 2010 13.24
Zavore so tlele postranskega pomena,... pomojem je kar naftni lobi zopet uspel sesuti postopen poskus prehoda na druge vire. Drugače pa vsem tistim, ki se prerekate glede znamk: med avtomobili so razlike minimalne in ravno ta minimalizem jih dela posebne.
Avtoved
09. 02. 2010 13.21
@klampfan.Hibridi niso noben nateg..Tukaj ima Toyota in Honda 10 let in kup patentov prednosti pred ostalimi. Nekaterim očitno še ni jasno da so hibridi varčnejši samo kjer je veliko ustavljanja in speljevanja torej v mestu. Prav tako je za po mestu primernejši bencinski motor saj proizvede občutno manj NOx kot dizelski (res pa tudi nekoliko več CO). Zadnje čase se ves čas posluša samo o CO2 na ostale polutante pa se pozablja čeprav so lahko tudi bolj škodljivi... Glede kvalitete japoncev? Kvaliteta je padla tistim japoncem ki jih za evropski trg izdelujejo v Evropi - nekatere v Angliji druge v Franciji Suzukije npr. na Madžarskem. Tukaj je pač vmes evropska šlamparija. Boljši terenci prihajajo direktno iz Japonske in ti se ne morejo primerjati z evropsko šlamparijo. Nekaj je res da niso današnji japanerji kot so bili sploh Toyota vednar kje je problem? Vozilo izdelano v evropi mora imeti 51% delov evropskega porekla in prav ti evropski deli (Bosch Valejo) so vzroki za okvare japonskih vozil. Primer so R. lagune ki so imele problem z vžigalnimi tuljavami in dokler niso vgradili Denso (made in Japan) so imeli probleme. .Zakaj imamo evropejci problem z kvaliteto in previsokimi cenami.Zaradi japonske ki so 20let pred nami.Žalostno ker se tega nekateri ne zavedate.
Matej_87
09. 02. 2010 11.50
drugače pa Toyota dela super avtomobile...lepo tudi, da ne zatiskajo oči, ampak priznajo svoje napake ...
Matej_87
09. 02. 2010 11.48
Vse je isto, VW, Renault, Toyota...tako da v Sloveniji je najboljš met Renaulta, ker je "domača" znamka, kot je bila včasih Zastava, in ni problem dobit rezervnih delov...pa čist fajn je...
Janez Kersnik
09. 02. 2010 10.51
hansola, najbolj smešno od vsega pa je, da že nekaj časa velja Nissan = Renault ;-)
Klampfman
09. 02. 2010 10.49
Samo so si krivi, kaj pa hibride kupujejo... Hibridi so navaden eko-nateg. Najbolj pa zmagajo američani, ki v gromozanski oglati SUV poleg požrešnega V8 motorja namestijo majhen elektromotorček in takšen avto razglasijo za ekološki... Sodobni TDI motorji porabijo veliko manj goriva in povzročijo veliko manj izpustov.
hansola
09. 02. 2010 10.48
silverwolf, še enkrat da se razčisti, Toyota je pri japoncih kot pri nas Yugo, pravi japonski avti so Honda, Mazda in Nissan. 435215, da ne boš mislil, da je Toyota pa boljša od Reanult-a, oba sta ista vključno z ostalimi francozi in italjani.
realnost
09. 02. 2010 10.47
Pri vseh proizvajalcih avtomobil se pojavljajo napake, vedno več jih je tudi pri za nekatere tako opevanih, v resnici pa zelo dolgočasnih in že desetletje skoraj enakih golfih, je pa ogromna razlika v tem kaj se lahko zaradi neke napake zgodi in to je sedaj problem toyote, zaradi te napake lahko pride do nesreče tudi s smrtnim izidom in to je pomembnejše od vseh napak vseh proizvajalcev avtomobilov skupaj.
darkompot
09. 02. 2010 10.43
ne vem ka zaj toto toyoto tolko po "cajtngih" vlačijo. Take napake in vpoklici so pogosti pri vseh proizvajalcih. Ravno letos so bili vpoklicani naši novi Kangooji na servis. Poleg tega dragi novinarji je razlika med odpoklicem in vpoklicem. Kolker vem bodo tozote le vpoklicane na servis, kjer bo težava odpravljena.
benchek
09. 02. 2010 10.36
TUDI NAJBOLJŠIM SE ZGODI, TO JE ENA NAPAKA NA 100 LET, RENAULT, JIH IMA NA LETO PAR DESET NAPAK, PA TO NOBEDEN NE OBJAVI!
kavky90
09. 02. 2010 10.31
kulkrat še morem povedat!! KUPTE SI AVTO NE PA toyoto!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!