Gospodarstvo

Tovarna sladkorja Ormož v redno likvidacijo

Ormož, 17. 04. 2009 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delničarji Tovarne sladkorja Ormož so potrdili razdelitev šest milijonov evrov dobička, in sicer v znesku 9,77 evra bruto na delnico. Lastniki tovarne, ki je s proizvodnjo sladkorja prenehala že pred dvema letoma, so potrdili tudi redno likvidacijo družbe.

Zdaj že nekdanja slovenska proizvajalka sladkorja, ki je v večinski lasti nizozemskega živilskega koncerna Cosun (60 odstotkov) ter italijanske družbe SFIR (25), se je po evropski sladkorni reformi odločila za ukinitev proizvodnje sladkorja.
Zdaj že nekdanja slovenska proizvajalka sladkorja, ki je v večinski lasti nizozemskega živilskega koncerna Cosun (60 odstotkov) ter italijanske družbe SFIR (25), se je po evropski sladkorni reformi odločila za ukinitev proizvodnje sladkorja. FOTO:

Jurij Drogša, direktor zdaj že nekdanje edine slovenske proizvajalke sladkorja, ki se je po evropski sladkorni reformi odločila za ukinitev proizvodnje sladkorja, je pojasnil, da je podjetje dobrih šest milijonov evrov bilančnega dobička ustvarilo s prodajo premoženja. Med drugim so lani prodali več kot 40.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče s pakirnico sladkorja in dva pripadajoča silosa s skupno zmogljivostjo 45.000 ton sladkorja, kjer je nemško družinsko podjetje Pfeifer & Langen zaposlilo 17 izključno nekdanjih delavcev TSO.

Potem ko je skupščina upravi in nadzornemu svetu izglasovala razrešnico za poslovno leto 2008, so soglasno podprli tudi sklep o pričetku postopka redne likvidacije družbe. Likvidacijski postopek se bo začel s 1. majem, vodil ga bo sedanji direktor Dogša. Program prestrukturiranja bo po sedanjih načrtih zaključen najpozneje do 30. septembra 2010. Kot razlog za prenehanje družbe lastniki navajajo prenehanje proizvodnje sladkorja ter opustitev proizvodne kvote sladkorja v skladu z evropsko sladkorno reformo in načrtom prestrukturiranja TSO.

Premoženja je še precej

V podjetju je ostalo še precej premoženja, od zemljišč do poslovnih objektov. V zaključni fazi pa je tudi odstranjevanje strojne opreme. V zvezi s skoraj 200 zaposlenimi, ki so ob zaprtju tovarne ostali brez dela, je dejal, da jih je večina kmalu po odhodu iz podjetja dobila zaposlitev, a v glavnem za določen čas, zato se je nekaterim položaj z nastopom aktualne gospodarske krize znova poslabšal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

martens
20. 04. 2009 22.26
Katastrofa: Nizozemski kmetje kot večinski lastniki prodali strojno opremo Hrvatom, pokasirali denar od opuščenih kvot, prodali slovenska zemljišča, pridobili trg za prodajo sladkorja, delavci in kmetje pa ostali brez dela in dohodka. Izvirna napaka je storjena v prodaji tovarne sladkorja nizozemskim kmetom ! Kako je sicer mogoče, da bi se proizvodnja sladkorja splačala v Veliki Britaniji, Belgiji, Nizozemski - v Sloveniji pa ne ?
MILEVOLLIDISCO
18. 04. 2009 06.13
Pa smo spet tam!
titovka
17. 04. 2009 19.27
delničarji...samo na kakšen način so prišli do tega premoženja bi bilo lepo znati.
cev
17. 04. 2009 13.13
Sramota! Sedaj si bodo pa zaslužni za likvidacijo tovarne razdelili "precej premoženja" Res je nenavadno, da se nam ne splača proizvajati sladkorja?!