Gospodarstvo

Todorićev sin Ante nazaj na Hrvaškem, a na vprašanja preiskovalnega sodnika ni odgovarjal

Zagreb, 20. 10. 2017 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ante Todorić, starejši sin Ivice Todorića, se je vrnil na Hrvaško. V kratkem pogovoru s preiskovalci je zavrnil vse obtožbe in predstavil svojo obrambo. Še zmeraj pa ni znano, kje je Ivica Todorić. Preiskovalni sodnik je sicer odločil, da bodo, če se v treh dneh ne bo odzval, za njim razpisali mednarodno tiralico.

Ante Todorić, starejši sin Ivice Todorića in prav tako eden od osumljencev v zadevi Agrokor, se je vrnil na Hrvaško, je danes potrdil njegov odvetnik Rajko Čogurić

Takoj po prejemu uradnega poziva, okoli 11. ure, se je zglasil pri preiskovalnem sodniku. Se je pa pri tem izognil novinarjem.

Kot je povedal eden od njegovih odvetnikov Fran Olujić, je starejši Todorićev sin v kratkem pogovoru s preiskovalci zavrnil vse obtožbe. Kot je dodal, Todorić ni odgovarjal na vprašanja preiskovalnega sodnika, temveč je predstavil svojo obrambo, pa je poročal novičarski portal index.hr. Olujić je dodal še, da se bo Ante Todorić verjetno vrnil v London, kjer ima prijavljeno bivališče.

Hrvaški kriminalisti so prejšnji ponedeljek sprožili obsežno akcijo, v kateri so pridržali 12 izmed 15 osumljencev za gospodarski kriminal v Agrokorju.
Hrvaški kriminalisti so prejšnji ponedeljek sprožili obsežno akcijo, v kateri so pridržali 12 izmed 15 osumljencev za gospodarski kriminal v Agrokorju. FOTO: AP

Ante Todorić se je v spremstvu Olujića na Hrvaško vrnil ponoči. Pristal je na enem od bližnjim letališč, nato pa z avtomobilom prečkal državno mejo, poroča vecernji.hr.

Njegovi odvetniki so ob tem dejali, da se je domov vrnil "v sproščenem vzdušju", menda tudi zato, ker se bo lahko tudi on branil s prostosti, pa piše dnevnik.hr.

Po preiskovalnem sodniku se je Ante Todorić napotil v družinsko vilo, bolj znano kot Kulmerjevi dvori, kjer je novinarjem povedal, da je "izpolnil obljubo ter je prišel na Hrvaško". "Zanikal sem vse, česar me bremenijo. Preiskava poteka. Nimam komentarjev," je izjavil Todorić, ki ni želel odgovoriti na vprašanje, kje je njegov oče.

Medtem je zagrebško županijsko sodišče blokiralo lastništvo četrtine družinske nepremičnine, ki je v lasti Ivice Todorića, so poročali hrvaški mediji. Na sodišču navedb niso želeli potrditi, ker gre za dokumente z označbo tajnosti.

Glede na zemljiškoknjižni dokument, ki ga je danes objavil splrtni portal index.hr, je sodišče Ivici Todoriću prepovedalo prodajo ali obremenitev četrtine Kulmerjevih dvorov. Preostale tri četrtine družinske nepremičnine imajo v lasti Todorićeva hči in oba sinova. Index.hr dodaja, da so blokirali tudi Todorićevopremoženje v Kutini, Čazmi in Kloštar Ivaniću.

Ante Todorić je bil od začetka leta 2016 podpredsednik uprave Agrokorja, pred tem pa je deloval kot član uprave za maloprodajo.

Za starejšega od Todorićevih sinov se je v preteklih dneh sicer ugibalo, da je bil v času hišnih preiskav in zaslišanj drugih osumljencev v zadevi Agrokor skupaj z očetom in mlajšim bratom Ivanom v Londonu.

Hrvaški mediji so v preteklih dneh poročali, da je Todorićev mlajši sin Ivan pred kratkim prodal svojo luksuzno vilo v Dubrovniku, in sicer osebam, katerim je bil poročna priča. Poleg tega so na mladoletno vnukinjo Ivice Todorića, hčer njegove hčere Ive Balent, nedavno prepisali stanovanje v Zagrebu.

Za Ivico Todorića enomesečni preiskovalni zapor

Preiskovalni sodnik v Zagrebu je po zaslišanjih 14 oseb, osumljenih finančnih malverzacij v koncernu Agrokor, odločil, da se lahko branijo s prostosti. Je pa enomesečni preiskovalni zapor določil lastniku družbe Ivici Todoriću. Kje je, trenutno še ni znano, a če se v treh dneh ne bo odzval, bodo za njim razpisali mednarodno tiralico.

Odvetniki Ivice Todorića so medtem napovedali pritožbo na odločitev o priporu za svojega klienta, ki ga tožilstvo kot prvoosumljenega v primeru Agrokor bremeni odtujitve najmanj 130 milijonov evrov iz koncerna. Todorić trdi, da gre za politični pregon.

Vseh 15 osumljenih, ki so bili člani uprave Agrokorja ali vodilni ljudje bivše hrvaške podružnice revizorske hiše Baker Tilly, sumijo več kaznivih dejanj zlorab v poslovanju koncerna, kot so ponarejanje uradnih dokumentov in nezakonito vodenje poslovnih knjig.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
21. 10. 2017 19.33
kakšen fotr, takšen sin... kakšno drvo, takšen klin.... veliki in mali lopov...to je to...
Uporabnik443897
21. 10. 2017 12.02
Sodišče skoraj tako dobro kot naša sodišča. Je
IvanJa
20. 10. 2017 20.26
+1
Ampak tile hrvaški organi so pa "prva liga". Sanaderja so lovili po Avstriji takoj, temu pa sporočijo, da ima tri dni, da ponikne? In to preko medijev?!?
vicente
20. 10. 2017 22.52
.jest
20. 10. 2017 18.19
+5
V naši slopoveniji imamo polno takšnih celo v vladi.
nikhrast
20. 10. 2017 16.35
+2
Kaj pa banke in revizorji, zakaj so mu odobrili kredit???
arizonadream
20. 10. 2017 12.33
+0
Gujdek Ivica Lepoglava te očekuje
arizonadream
20. 10. 2017 12.32
+2
Če pa on ni kriv, pol pa, gdo je?
dipe
20. 10. 2017 12.00
+3
Predstava Hamleta v Mrduši donjoj.
Rigit84
20. 10. 2017 11.22
+0
on nic ne ve o vsem tem sigurn
SenecaLucius
20. 10. 2017 11.57
+6