Gospodarstvo

Todorićev mlajši sin zanikal krivdo, za očetom Ivico izdan evropski priporni nalog

Zagreb, 23. 10. 2017 13.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ivan Todorić, mlajši sin padlega šefa Agrokorja Ivice Todorića, je pred preiskovalnim sodnikom zavrnil obtožbe, da je odgovoren za zlorabo zaupanja v gospodarskem poslovanju, ponarejanje dokumentov in nepravilno vodenje poslovnih knjig. Državno tožilstvo v Zagrebu je medtem za 66-letnim Ivico izdalo evropski priporni nalog, na podlagi katerega ga hrvaško notranje ministrstvo že išče.

Preiskovalni sodnik je v ponedeljek na zagrebškem županijskem sodišču zaslišal tudi Ivana Todorića, mlajšega sina dolgoletnega predsednika uprave koncerna Agrokorja Ivice Todorića.

Odvetnica Ivana Todorića Jasna Novak je novinarjem pred zagrebškim županijskim sodiščem povedala, da tudi njenega klienta bremenijo enakih kaznivih dejanj kot ostale osumljence. Pred preiskovalnim sodnikom je zavrnil obtožbe, da je odgovoren za zlorabo zaupanja v gospodarskem poslovanju, ponarejanje dokumentov in nepravilno vodenje poslovnih knjig, je dejala.

Mlajši od sinov Todorić Kulmerovih dvorov - rezidence družine Todorić - po poročanju Nove TV zaenkrat še ni obiskal, kljub temu, da naj bi tam prebivala njegova mati.
Mlajši od sinov Todorić Kulmerovih dvorov - rezidence družine Todorić - po poročanju Nove TV zaenkrat še ni obiskal, kljub temu, da naj bi tam prebivala njegova mati. FOTO:

Povedala je tudi, da bo mlajši izmed dveh Todorićevih sinov verjetno kmalu zapustil Hrvaško, ker naj bi njegova soproga, ki se nahaja v Švici, rodila v naslednjih nekaj dneh. Povedala je, da je tudi Ivan Todorić prispel iz Švice ter da se bo odzval vsakem pozivu hrvaškega pravosodja in drugih državnih inštitucij.

Novakova ni želela odgovoriti na vprašanje, če ve, kje se nahaja Ivica Todorić, za katerim je Hrvaška konec prejšnjega tedna razpisala Interpolovo tiralico. Hrvaški mediji so ugibali, da je najbogatejši Hrvat v Londonu, v zadnjih nekaj dni so omenjali tudi Zürich.

Zunajrazpravni svet sodišča je zavrnil pritožbo tožilstva na odločitev o tem, da se 14 osumljencev za kriminal v Agrokorju brani s prostosti.
Zunajrazpravni svet sodišča je zavrnil pritožbo tožilstva na odločitev o tem, da se 14 osumljencev za kriminal v Agrokorju brani s prostosti. FOTO: AP

Prejšnji teden je svojo odgovornost pred preiskovalnim sodnikom zanikal tudi starejši sin lastnika koncerna Ante Todorić, ki je v Zagreb prispel iz Londona. Kot je za Novo TV potrdil njegov odvetnik Rajko Čogurić, pa je že odletel nazaj v London.

Medtem je tiskovni predstavnik zagrebškega županijskega sodišča Krešimir Devčić v ponedeljek potrdil, da je zunajrazpravni svet sodišča kot neutemeljeno zavrnil pritožbo tožilstva na odločitev o zavračanju zahteve za preiskovalnim priporom za 14 osumljenih bivših članov uprave koncerna in nekdanje zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly. Preiskovalni pripor so določili samo za Ivico Todorića.

Ivico Todorića že iščejo

V ponedeljek v večernih urah je županijsko državno tožilstvo v Zagrebu potrdilo, da so izdali tudi evropski priporni nalog za Ivico Todorića, ker je ta nedostopen hrvaškem pravosodju. Evropski priporni nalog je instrument pravosodnega sodelovanja v kazenskih postopkih med članicami EU.

S hrvaškega notranjega ministrstva so kmalu zatem sporočili, da na podlagi naloga za prijetje in predajo 66-letnega Todorića že iščejo.

Dolgoletni šef koncerna je na svojemu blogu v noči na nedeljo napovedal, da se bo vrnil na Hrvaško, ko bo nabral dokaze za svojo obrambo.

Tožilstvo med drugim bremeni trojico Todorićev, da so nezakonito porabili več kot 130 milijonov evrov iz blagajne Agrokorja.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Finfer
25. 10. 2017 09.42
Končalo se bo tako da bo cela družina dobila nagrado za najbolj podjetno firmo od hrvaške države in bo veselo naprej zapravljala naropan denar ki je skrit v davčnih oazah !!
Jožajoža
23. 10. 2017 16.17
+8
nič ne bo iz tega. primer baučar,janša,šrot,.........................v sloveniji vam je lahko za vzgled.