Gospodarstvo

Slovenija je pripravljena Mercator zaščititi tudi z zakonom

Zagreb/Ljubljana, 11. 04. 2017 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Medtem ko Ivica Todorić ni več na čelu Agrokorja, saj je vodenje prevzel izredni pooblaščenec hrvaške vlade, pa se je premier Cerar srečal s predstavniki Mercatorja in jim sporočil, da mora Mercator ostati zaščiten znotraj Agrokorja. Gospodarski minister Počivalšek pa je dejal, da bodo, če bo treba, poslovanje Mercatorja zaščitili z zakonom.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Vladni pogovori o 'najboljšem sosedu'
    01:57
    Iz SVETA: Vladni pogovori o 'najboljšem sosedu'
  • Iz 24UR: Stabilno poslovanje Mercatorja
    02:33
    Iz 24UR: Stabilno poslovanje Mercatorja

Izredni pooblaščenec hrvaške vlade za reševanje koncerna Agrokor Ante Ramljak je od danes v sodnem registru vpisan kot oseba, ki zastopa družbo. Na čelu družbe tako tudi uradno ni več lastnika Agrokorja Ivice Todorića. Zagreb je medtem že zapustil Antonio Alvarez III., ki so ga za direktorja za prestrukturiranje imenovale banke upnice.

Ramljak je še povedal, da intenzivno pripravljajo pogodbo z bankami upnicami Agrokorja, ki so pripravljene odobriti 150 milijonov evrov za tekoče poslovanje koncerna. Ocenil je, da bo denar zadostoval za najmanj mesec dni nemotenega poslovanja družbe, v tem času pa naj bi se skušali dogovoriti za novih 300 milijonov evrov posojil.

Zaenkrat ni dokazov, da bi Agrokor izčrpaval Mercator.
Zaenkrat ni dokazov, da bi Agrokor izčrpaval Mercator. FOTO: Kanal A

Novi prvi mož Agrokorja pričakuje, da bodo prvo pogodbo podpisali v naslednjih dveh dneh ter da bodo do petka nakazali plače vsem delavcem koncerna, tudi če posojila še ne bodo dobili. Pojasnil je, da iz Konzumovih trgovin vsak dan priteče med 25 in 30 milijonov kun (med 3,4 in štiri milijone evrov).

Na novinarsko vprašanje, koliko znašajo dolgovi Agrokorja, je odgovoril, da je zadnje uradno finančno poročilo iz septembra 2016 ter da tem številkam ne more zaupati. Potrdil je, da bodo najeli ugledno revizorsko hišo, ki bo pregledala poslovanje Agrokorja med letoma 2014 in 2016, potem pa bo lahko predlagal načrt za prestrukturiranje.

Povedal je, da bodo pozvali tudi vodilne svetovne svetovalne družbe, vključno z Alvarez & Marsal, naj se prijavijo na razpis za prestrukturiranje koncerna. Ni pa želel povedati, koliko denarja bodo lahko namenili svetovalcem.

Ivica Todorić je moral prepustiti vajeti Agrokorja.
Ivica Todorić je moral prepustiti vajeti Agrokorja. FOTO: Kanal A

Cerar: Dokazov o izčrpavanju Mercatorja za zdaj ni

Premier Miro Cerar se je danes sestal s predsednikom uprave Mercatorja Tomislavom Čizmićem in direktorjema Mercatorja v Srbiji in Črni gori. Zatrdili so mu, da družba posluje dobro. O domnevnem izčrpavanju Mercatorja po Cerarjevih besedah ni nobenih dokazov. Se je pa o tem pogovarjal s Čizmićem in direktorjema, ki bodo informacije preverili.

Čizmić in direktorja Mercatorja v Srbiji in Črni gori, Aleksandar Seratlić in Ivan Karadžić, so Cerarju zagotovili, da bodo preverili informacije o domnevnem izčrpavanju podjetja in bodo tudi takoj ukrepali, če bodo kaj ugotovili. Cerar pričakuje, da bo tudi nadzorni svet družbe zahteval vse potrebne informacije, da bodo ugotovili, ali se kaj takega pripravlja. Seja nadzornikov na to temo bo že v petek.

So pa Cerarju vsi trije zagotovili, da bodo naredili vse, da ostane Mercator stabilno podjetje, v korist potrošnikov, dobaviteljev in celotnega gospodarstva. Premier tudi pričakuje, da bo nova uprava Mercatorja ohranila stabilnost poslovanja, da bo dolgoročno zagotavljala nova delovna mesta, da se bo zadolženost podjetja zmanjšala in se bo preprečilo novo zadolževanje.

Ramljak: Ugibanja o izčrpavanju so pretirana

Navedbe o domnevnem izčrpavanju Mercatorja so "pretirana ugibanja", je v odzivu na slovenske izjave dejal izredni pooblaščenec hrvaške vlade za živilski koncern Agrokor Ante Ramljak. Povedal je, da bodo po petkovi seji nadzornikov Mercatorja objavili poročilo o finančnih odnosih med Mercatorjem in Agrokorjem.

Na navedbe Cerarja glede izčrpavanja Mercatorja je Ramljak dejal, da ga je predsednik uprave Mercatorja Tomislav Čizmić seznanil s položajem Mercatorja v okviru skupine Agrokor. Čizmić se je po Ramljakovih besedah pogovarjal tudi z največjimi bankami upnicami Mercatorja, s katerimi je razjasnil nekatera določila iz pogodbe o prevzemu slovenskega trgovca. "Banke so kazale popolno razumevanje in s tega vidika ne vidim nobenih težav," je izjavil Ramljak.

Podrobneje o prestrukturiranju Agrokorja in prihodnosti Mercatorja znotraj skupine ni želel govoriti, je pa poudaril, da je Mercator v Agrokorjevem sistemu izjemno pomembno podjetje, in ocenil, da zaenkrat ne kaže, da bi prišlo do dezinvestiranja Mercatorja.

Potrdil je, da bo v petek seja nadzornikov Mercatorja z eno samo točko dnevnega reda - odnosi Mercatorja in Agrokor grupe. Po seji bo uprava Mercatorja pripravila poročilo o medsebojnih finančnih odnosih, s katerim bodo "pravočasno obvestili javnost".

Premier Cerar poudaril, da mora Mercator ostati zaščiten znotraj Agrokorja

Premier od največjega trgovca v regiji tudi pričakuje, da bodo imeli potrošniki pestro in bogato ponudbo, ter še večjo povezanost s slovenskimi dobavitelji.

Opozoril je, da je Mercator največji delodajalec v Sloveniji, saj zaposluje preko 10.000 ljudi, v celotni verigi pa na podjetju sloni okoli 100.000 delovnih mest. Cerar je poudaril, da mora Mercator ostati zaščiten znotraj Agrokorja. "Ne smemo dovoliti, da bi Mercator propadel oz. da bi se stanje poslabšalo," je dejal v izjavi medijem.

Tako je napovedal, da bo s pristojnimi ministri tudi vnaprej budno spremljal razmere v Mercatorju, zlasti v Sloveniji, pa tudi v Srbiji in Črni gori, ter položaj Agrokorja, da se bo lahko vlada pravočasno odzvala ob morebitnih novih okoliščinah.

Sicer pa se je Cerar o Mercatorju pogovarjal tudi s srbskim premierjem in novoizvoljenim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Dejal je, da imata državi glede Mercatorja isti cilj, to je ohraniti stabilno podjetje.

Glede idej o ponovnem slovenskem odkupu Mercatorja pa je predsednik vlade dejal, da to še ni tema dogovorov. Sicer se zaveda, da bi si "mnogi Slovenci želeli, da bi bil Mercator spet naš", a da je v trenutnem položaju nemogoče oceniti, ali je to sploh mogoče zaradi ogromno dolgov in bank upnic. Tako bi bilo sedaj po njegovih besedah tudi nemogoče dati kakšno resno izjavo o spremembi lastništva.

Počivalšek: Če bo treba, bomo poslovanje Mercatorja zaščitili z zakonom

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je sporočil, da vlada budno spremlja situacijo z Agrokorjem in Mercatorjem. Sicer verjame, da bo Mercator tudi pod novim vodstvom posloval stabilno. "Imamo pa pripravljen tudi zakon, s katerim bomo, če bi bilo to potrebno, zaščitili poslovanje Mercatorja in delovna mesta v Sloveniji," je dejal. Več o vsebini zakona minister za gospodarski razvoj in tehnologijo danes v izjavi za medije ni razkril.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (253)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik565636
13. 04. 2017 13.40
+1
Prvič - pozivam vlado, da preneha s predvolilnimi potezami, ki niso realne, ker Mercator ni več slovenski, in naj se vanj prenehajo vmešavat. Nekdo je zahebal, da se ugotovit kdo. Naj se raje posvetijo preučevanju podjetij, ki so v državni lasti, ali jih bomo prodali ali ne, da se prepreči ponovno enak scenarij. Ostalo je šlo rakom žvižgat. Drugič - pozivam tožilstvo, naj začne s preiskavo kaznivih dejanj privatizacije, s katerimi so oškodovali državni proračun in posledično nepovratno znižali življenjski standard večine državljanov - tud skozi primer Mercator. Tretjič - pozivam vse novinarje v Sloveniji, da v duhu raziskovalnega novinarstva obojim začnejo postavljat neprijetna vprašanja, da počasi pridemo temu do dna.
vicente
12. 04. 2017 22.58
+3
od 150 obljubljenih so dobili 80 od 300 obljubljenih iz tujine bo rezultat 0,firma je mrtva oziroma pred bankrotom,hrvaški poverjenik mora odstranit papirje ki kažejo povezave z politiko in potem bo bankrot,rešujejo jo na podlagi starega skupno jugoslovanskega zakona,ki so ga prevedli v pravilno hrvaščino,niti bog ga ne reši Slovenski dobavitelji naj zarubijo kar je vrednega ker denarja iz Agokorja ne bo,Hrvaška zbira denar za most na Pelješac,Luknja ki jo je ustvaril todorič je vredna po ocenah min 10 mostov na pelješac,ko bo bankrotiral Agrokor bo bankrotirala Hrvaška,če jim evropa ne bo pomagala
Fifi 24
12. 04. 2017 20.44
+3
HALO spet bi s tujim denarjem torej slovenskih davkoplačevalcev oz ovčic dvigovali lasten reiting pred volitvami n financirali HRVATE
darlok
12. 04. 2017 19.59
+2
Ko mora država spisati zakon za ENO podjetje, se ve, da so zakoni v Q-rcu. No, saj pri nas je itak vse adhoc.
Frane Šajn
12. 04. 2017 16.03
+0
Ja kaj pa drugega kot papagaji po zgledu hrčakov!
Uporabnik113189
12. 04. 2017 09.34
+4
Menda je Mercator slovenski, pa čeprav je lastnik hrvaška. Ima potem kdo pametno razlago za neumno vprašanje. Poslovalnice po drugih državah so vse "preimenovali" v Konzum. Zakaj so lahko kar izbrisali Mercator? Bomo imeli še eno tožbo za izbrisan Mercator? Na kratko blagovna znamka je tam preprosto izginila, čeprav je nekaj govoric o zaščiti do 2020..Cerar bi pa še kar ščitil Mercator znotraj Agrokorja. Mislim da ima problem ugotoviti kaj sploh je še Mercator. Skratka zaščita je padla na celi črti..
ochi
12. 04. 2017 09.23
+7
Zdaj ko je privat podjetje bi reševali delovna mesta. Kaj ste pa prej počeli?
kaslc 1
11. 04. 2017 22.14
+0
joj kok je se zokijev v pozadini
Uporabnik113189
11. 04. 2017 22.01
+11
Če bi ob prodaji Mercatorja sloveci stopili skupaj složno in dva meseca ne bi prestopili praga njihove trgovine, bi bil problem že davno rešen. Firma bi propadla, dobavitelji bi prodajali preko drugih trgovcev,delovna mesta bi se prerazporedila k drugim trgovcem. Danes ne bi imeli težav s hrvati, ker bi ti že davno bankrotirali, še pomislili ne bi na teran in lipicance, glede meje bi pustili arbitražo, skratka vse samo da bi imeli zopet pokojnine in stabilen zdravstveni sistem. Ker pa so slovenci brez glave in hrbtenice se dogaja kar se. Pahor pa hodi vadit skupaj z njimi svojo vojsko, vsi skupaj pa nimajo za burek..
ochi
12. 04. 2017 09.24
-2
Čista fantazija. Sesul bi se proračun za socialne transferje dobavitelji bi šlo rakom žvižgat pa še kakšna banka zravn.
Uporabnik113189
12. 04. 2017 09.39
+1
Se ti ne zdi da je sedaj ta trgovina v bistvu posojilnica za "devize" v obliki Evra hrvatom? Kolikor potrebujejo za svojo državo, toliko "transferja" naredijo. Naša financ ministrica pa se udeležuje nekih pranj možganov na drugi strani Kolpe, da ne bi opazila očitnega..
soba666
11. 04. 2017 22.01
-2
Mercator ima premalo prometa, ni rentabilen, se govori na HRV, Špar se širi na Hrvaškem, prevzema trgovine od Bille, tudi meni je ljubši, oz. imam naštudirane trgovine, kje se kaj splača kupit
SFRJJNA
11. 04. 2017 21.58
+5
Naš sistem in politiki so - oprostite nori; Slovenija ima v pripravi zakon, da zašćiti Mercator, ALO, ALO,...Mercator ni naš in je v tuji lasti, naj propade, Slovenija pa naj pripravi zakon in vzpodbodu veleposlanike in ljudi na veleposlaništvih ter naše predstavnike v Bruslju, da bomo več prodali partnerjem v tujini...če bodo reševali Mercator potem se je Počivalšku in njemu bližnjim čisto odpeljalo !!
soba666
11. 04. 2017 22.18
saj Vučič isto govori, me zanima, če bosta kaj plonkala
Nikiiy
11. 04. 2017 21.56
+5
Poglejte kako se HRVATI v Sloveniji borijo za Hrvate..Kako so se borili za Hrvate v CIMOSU in za vsakega Hrvata po svetu..za Slovence jim je figo mar..
svasta...
11. 04. 2017 21.51
+8
o kakem zakonu to Pocivavsek bluzi? a je pozabu, da Mercator ni vec nas?!
modelx
11. 04. 2017 21.51
+2
a sine jezdeca konja ni slučajno pravnik? a ne ve, da zakoni za nazaj ne veljajo. torej, tako dolgo bodo razmišljali, da jih bodo nateg..., pol bodo pa šele zakone sprejemali...
oježeš
11. 04. 2017 21.49
+5
Kako bo Počivavšek razložil slovenski zakon o zaščiti Mercatorja, če je ta v hrvaški lasti? Hrvati pa kot vedno, bodo naredili po svoje, pa če se naši na glavo postavijo ali sprejmejo 100 zakonov o zaščiti Mercatorja. Ne vem, ali nas imajo res za take trapeže, da bomo vse verjeli? Prodati ga ne bi smeli in ne bi imeli problemov ne mi, ne Hrvatje. Zgodba gre v smeri Elana. Prodati, odkupit in preizkusiti vse neumnosti, ki nimajo z gospodarstvom in trgovino nič skupnega. Taki pač so naši odgovorni.
RedCell
11. 04. 2017 21.44
+2
Pa parlamentarno preiskavo o okoliscinah prodaje Mercatorja....Andrej Krasek, skratek, ki je bil direktor UVK naj bo prvi zaslisan...
rde?kar
11. 04. 2017 21.41
+0
Rajši v Hofer kot v Mečkator.
proofreader
11. 04. 2017 21.52
+0
ParaVomo
11. 04. 2017 22.10
-3
V Franciji je Leclerc trgovina za migrante, črnce in Arabce, pri nas pa za slovensko elito:)) če se ne motim je to LDS pripeljal k nam..
ParaVomo
11. 04. 2017 22.12
+0
Res huda trgovina,ki ni prodajala Maga ko je ta nekaj kritično pisal....
rde?kar
11. 04. 2017 21.40
-3
Kamor je šel teran naj gre še Meškator.
rde?kar
11. 04. 2017 21.38
+3
Mečkator je propadel. Ha ha ha
rde?kar
11. 04. 2017 21.36
+4
Pejte še kolone na mejo komentirat