Gospodarstvo

To so konkretni predlogi, s katerimi bi dvignili konkurenčnost gospodarstva

Ljubljana, 31. 03. 2014 17.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uvedba socialne kapice, investicijske olajšave in možnost odpuščanja nemotiviranih sodelavcev - to so nekateri konkretni predlogi Kluba slovenskih podjetnikov za dvig konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Po besedah podjetnikov so ukrepi uravnoteženi in socialno naravnani.

Gospodarska rast
Gospodarska rast FOTO: Thinkstock

55 podjetnikov, združenih v Klubu slovenskih podjetnikov, je danes sprejelo svoj predlog konkretnih ukrepov, s katerimi bi dvignili konkurenčnost gospodarstva.

Pravijo, da je Slovenija v zadnjem času sprejela vrsto ukrepov s ciljem zagnati gospodarsko rast. A tako reforma delovne zakonodaje kot drugi ukrepi dajejo skromnejše rezultate od pričakovanih in želenih, čeprav je bilo od leta 2010 do leta 2013 za razvoj gospodarstva namenjenih že 2,3 milijarde evrov, je na novinarski konferenci v imenu kluba izpostavil podjetnik Igor Akrapovič.

Akrapovič je poudaril, da se tudi v primeru sprejema predlaganih ukrepov razmere ne bodo čudežno obrnile na bolje in da bo pot okrevanja dolga in trnova. Bi pa bili ti ukrepi "minimalen prvi korak k normalizaciji našega poslovnega okolja".

Predlagajo ukrepe na štirih področjih

Podjetniki predlagajo ukrepe na štirih področjih - na področju osebnih prejemkov ter prispevkov za socialno varnost, na področju delovnih razmerij, na področju davkov ter štipendiranja.
Pri prvi točki podjetniki konkretno predlagajo možnost izplačila 13. in 14. plače brez plačila prispevkov v primeru plačila davka na izplačan dobiček ter uvedbo socialne kapice pri plači 3500 evrov bruto mesečno oziroma 42.000 evrov letno.

So tudi proti spreminjanju pogojev začasnega ukrepa uvedbe dodatnega dohodninskega razreda s 50-odstotno obdavčitvijo, na plačilnih listah pa bi radi dodatne podatke o znesku plačanih prispevkov za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje. Prav tako predlagajo javno objavo neplačnikov prispevkov.

Na drugem področju se zavzemajo za možnost hitre sprostitve delovnih mest, ki jih zasedajo nemotivirani delavci. Predlagajo uvedbo poenostavljenega postopka redne odpovedi pogodbe o zaposlitvi brez razloga v okviru vnaprej določene letne kvote. Delodajalec bi ob tem delavcu moral izplačati odpravnino in nadomestilo plače za čas odpovednega roka, odpuščeni delavci pa bi imeli pravico do nadomestila za primer brezposelnosti, vendar največ dvakrat v desetih letih.

Predlagajo možnost odpuščanja nemotiviranih sodelavcev.
Predlagajo možnost odpuščanja nemotiviranih sodelavcev. FOTO: Thinkstock

Pri davkih želijo podjetniki investicijske olajšave v obliki oprostitve plačila komunalnih prispevkov in nadomestila za stavbno zemljišče, možnost repatriacije dobička za tuje vlagatelje po nižji davčni stopnji za obdobje treh let ter začasno znižane stopnje za prispevke za zdravstveno in pokojninsko zavarovanje za novo zaposlene delavce. Prav tako predlagajo zamrznitev vseh dodatnih neposrednih ali posrednih davčnih bremen, najmanj do konca leta 2016.

Na področju štipendiranja pa podjetniki predlagajo nižje prispevke za podjetja, ki izplačujejo kadrovske štipendije, ter neodvisnost kadrovskih štipendij od socialne pomoči.
Kot je povedal Marjan Batagelj, bodo podjetniki svoje predloge poslali premierki Alenki Bratušek, vladi, ministrstvu za gospodarstvo ter vsem poslanskim skupinam z upanjem, da jih bo kdo iz tega širokega kroga politikov upošteval in povzel. Joc Pečečnik pa je napovedal, da bodo na svoje predloge opozarjali z vsemi razpoložljivimi sredstvi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (243)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
06. 04. 2014 19.13
+2
Prvo kar je treba, je zaplenit premoženje večini slovenskih "podjetnikov" in ga nacionalizirati. >> Večino od t.i. "najuspešnejših" - (to so tisti, ki imajo največ podjetniških pohval, pokalov, nagrad in diplom GZS in drugih takih "ustanov". Z redkimi izjemami) takoj aretirati in ustanoviti posebne sodne senate po vzoru vojaških sodišč, da jih čimprej spakirajo kamor sodijo. >> Potem je treba ne spremeniti, ampak povsem na novo napisati poslovno zakonodajo. Zaradi mene kapitalistično, ampak v sloveniji "Deželi goljufov", mora imeti boljševiške varovalke. Ker če ne bo podjetnikov strah, ne bo spet nič. >>>> Potem se lahko šele pogovarjamo o kakršnemkoli okrevanju. >>> Tole srranje o kakršnem fantazirajo na GZS in v združenju delodajalcev je lahko pa samo brezvezna matrarija, od katere ne bo haska (razen za že aktivne goljufe) in odlašanje državljanske vojne. >>> Aja! - V taki "državi" kot je Slovenija, je treba dosmrtno zaporno kazen za veleizdajo vključiti v Ustavo, ne pa da so jo še iz kazenskega zakonika praktično črtali. >>> Ve se kdo, kdaj in zakaj. To je bila ena prvih skrbi naših "osamosvojiteljev".
Uporabnik565636
02. 04. 2014 17.35
-1
Ne razumem edino lako uvedba socialne kapice vpliva na konkurencnost gospodarstva. Drugace bi se dalo par predlogov uporabit.
axion68
03. 04. 2014 11.03
-1
Kako? Vsak sposoben visje izobrazen delavec, podjetnik, inzenir, ....gre raje delat drugam, npr. malo cez mejo, kjer mu ob enakem bruto strosku delodajalca ostane veliko vec neto v denarnici. Izdelke z visjo dodano vrednostjo pa ne bomo proizvajali, razvijali,....z znanjem tistih, ki dobijo minimalca (pa jih nocem tukaj zaliti, potrebni so vsi) >> nas clotni (sindikalisticni) sistem pa je nastiman tako, da se govori le o njih.....
ONniON
02. 04. 2014 14.57
+3
po raziskavi Globalni Index Konkurenčnosti gospodarstva smo bili leta 1999/2000 na 35. mestu , Lani smo pristali na nizkem 62.mestu , res lep napredek Slovenije , navzdol
Uporabnik565636
02. 04. 2014 17.36
+2
Bi rekel, da gremo navzdol vsaj od sprejema zakonodaje v podporo tajkunskim prevzemom.
speris
01. 04. 2014 12.20
+1
Kaj pa podjetniki zacetniki? Odpres podjetje pa ze imas en kup stroskov! Ni cudno, da ljudje delajo na crno in sele kasneje odprejo s.p. ker enostavno drugace ne gre. Kako bi to resili?
artus
03. 09. 2014 16.20
Pripraviš poslovni načrt, če je o.k., ti banka da kredit. HAHAHAHAHAHAHAHAHAHHHAAHH.
Bojan-F
01. 04. 2014 11.54
Mogoče sem le prišel do pravih virov, ki bodo znali pojasniti ...
Bojan-F
01. 04. 2014 12.51
... zakaj je produktivnost (vrednost ustvarjenega v letu na zaposlenega) v Sloveniji 31.000 v Avstriji pa 75.000 EUR/zaposlenega.
Uporabnik565636
02. 04. 2014 17.38
+2
Zato, ker v avstriji si za dobro delo dodatno nagrajen, v sloveniji pa v najboljsem primeru dobia dodatno delo, v najslabsem pa z macolo po glavi, da ne strlis iz povprecja.
artus
03. 09. 2014 16.22
Hja, Slovenija naj bi bila socialna država, Avstrijo pa gnil kapitalizem gor drži. To ti je to.
Strelec74
01. 04. 2014 10.13
+1
haha, ja samo odpustke bi radi. ampak če se odpušča gospodarstvu potem se mora tudi delavcem oz. zaposlenim. Recimo predlagam odpravo NUSZ. Kdo drugi bi predlagal morda zmanjšanje Dohodninskih razredov, itd. To je vse lepo in prav, ampak...denarja za izvajanje storitev JU bo manj, to pomeni, da postanejo zadeve plačljive...šolstvo, zdravstvo, kultura,... Pač tudi to se lahko sprejme, ne morejo pa odpustki prinesti to, da bo še vedno vse brezplačno, a denarja v proračunu bo manj. Ni logike...
Prihaja
01. 04. 2014 10.28
+3
Dobro, potem pa naj bo vse plačljivo. Imamo najbolj obdavčeno državo, za zdravstvene storitve je treba iti samoplačniško če nočeš biti prekopan preden prideš na vrsto. Plače zmanjka polovico preden pride na račun, penzije se pa tanjšajo in umikajo. Državna uprava je ogromna, ampak ko kdo kaj rabi so pristojbine, čakanje, od vrat do vrat... Naj se lepo vse zaračunava, ampak naj tudi plače grejo neobdavčene naprej. Pa kaki ddv neki?
Uporabnik565636
02. 04. 2014 17.39
+1
Od zacetka krize smo bistveno vec zmetali v gospodarstvo kot v ju.
AlternativeFacts
01. 04. 2014 09.58
+1
Ta stvar ne pije vode, pa Akrapovič gor ali dol. Torej, država naj izobrazi ljudi, država naj štipendira vse s kadrovskimi štipendijami, neglede na socialni status, država na niža davke in država naj uvede socialno kapico..OK, sedaj naj pa ta brihtol pove, od kod naj država črpa denar....pol pa začnemo ploskat...Pa še to, z uvedbo socialne kapice tudi zarežemo v zdravstveno blagajno, pokojninsko blagajno. Samo tako za info...
Prihaja
01. 04. 2014 09.50
+10
Konkurenčnost je sama po sebi zgrešen pojem. V bistvu se vprašanje konkurenčnosti glasi: Kaj lahko storimo da bo vlagateljem ostalo več? V bistvu lahko delamo več za manj denarja. Manj denarja pa ni naša rešitev. Niti bolj zgaran narod. Rešitve so v manjši porabi, vračanju pokradenega in še enkrat manjši porabi. Ali bo bratuškova tista ki bo zarezala v javni sektor in ali bo tista ki bo pritisnila barabe v kot? Močno dvomim. Vse drugo ji gre po glavi.
ONniON
02. 04. 2014 14.58
+2
Uporabnik565636
02. 04. 2014 17.40
+2
Javni sektor je treba reorganizirat, ne pa unicit.
cifur
01. 04. 2014 09.49
+8
nemotivirani delavci ????? kaj pa motivacija nasih poslancev in politikov $ $ $ $ $ $ $ $ $ $ posebej zanimivo bi bilo narediti primerjavo med se tako nemotiviranim delavcem in poslanci v drzavnem zboru na sejah sedi bore malo poslancev pa so vseeno prebogato placani za svoje nedelo
Priap
01. 04. 2014 09.33
+7
Najbolj žalostno je to, da se morajo v gospodarstvu vsi, ki hočejo preživet, v čim višji možni meri izogibat plačilo davka!!Če bi jaz bil politik, bi se pošteno zamislil…
KOMET.68
01. 04. 2014 09.11
+15
Tako je treba, pritisnit na vlado. Razbremenili bi lahko odhodke tudi tako da bi ukinili vojsko, na račun tega pa okrepili policijo, kar bi bil vseeno manjši strošek. Imeli bi še možnost prodat orožje, ki ga sedaj vojska skladišči. Nisem policist, ampak vojske res ne rabimo. Ob osamosvojitvi smo imeli 40 tisoč javnih uslužbencev. Sedaj jih imam 160 tisoč ali več. Učinkovitost pa je veliko slapša, s tem da sedaj krčijo število medicinskega osebja, ne pa uradnikov, ki kvarijo učinkovitost javne uprave.
SleepyHollow
01. 04. 2014 09.38
+4
Pri tem ne pozabi da ko je bilo 40k usluzbencev so prakticno vse na roke delali, veliko zaposlenih je bilo tam ki si na tipkalni stroj prepisovali dokumente kar zdaj samo sprintas na tiskalniku. Racunalniki in internet so zvisali produktivnost da bi lahko imeli v nasi drzavi samo 20k javnih usluzbencev in imeli res prosti trg z majhnimi obrmenitvami podobno kot je singapur. Singapur je logisticni center za njegovo regijo bi lahko Slovenija bila logisticni center za centralno evropo
Uporabnik565636
02. 04. 2014 17.41
20.000 sicer ne, ampak bistveno manj, ce ne bi bili vsi postopki tako blazno zbirokratizirani.
hoalo
01. 04. 2014 09.10
+2
Jaz se pa z zgoraj napisanim ne bi v celoti strinjal, ni vse kriva država in dajtve ter delavec ubogi privatnik pa nič, mislim da je pa on enako ali pa še bolj kriv, gre se posla ki ga ne obvlada, nekam se zaletava, ne zna pa pridobit pravih dobrih poslov, tu je naš problem, direktorji, ne znajo pridobiti pravih poslov in pol ker jim nič ne ostane krivijo vse druge samo sebe ne.
Uporabnik565636
02. 04. 2014 17.42
Slovenci smo sposobni nardit mega produkt, ki ga ne znamo prodat.
hoalo
01. 04. 2014 08.57
+4
T gospodarstveniki bi bili najraje da bi v javnem sektorju delali volontersko, hrane in pijače mi tak ne rabimo, zrak pa imamo še zastonj zaenkrat a ne?
KOMET.68
01. 04. 2014 09.15
+7
Ti sigurno nisi zaposlen v zdravstvu, ampak si nekje skrit v neki pisarni, katere uslug nihče ne potrebuje.
SleepyHollow
01. 04. 2014 09.24
+11
Ne dovolj je samo da so placani primerno svoji produktivnosti in za enako delovno mesto kot je v realnem sektorju 20-30% zaradi vecje varnosti delovnega mesta. To je po moje vec kot dovolj pa 30% jih lahko gre na zavod ker nimajo kaj poceti tam. Vse kar si nastel povprecni Slovenec cuti ze 6 let na svoji kozi a zaposleni v javnem sektorju so pa svete krave in zivijo v drugem svetu da tega ne bi smeli obcutiti. Seveda so tudi v javnem sektorju ljudje ki res delajo in si zasluzijo se vecjo placo ampak kot sem povedal 30% ljudi v javnem sektorju jim jemljejo posteno zasluzen denar. Lepo bi bilo ce bi v parlamentu skupaj z davcnim blitzkriegom naredili tudi zacasno 50% znizanje svojih poslanskih plac, kot recejo za davke naj tudi za svojo placo gre samo za zacasni ukrep. Bomo videli takrat kako se bojo trudili izboljsati razmere v drzavi.
Uporabnik565636
02. 04. 2014 17.45
+1
In ker je politika zaposlila tistih 30% prisklednikov, ki zrak mesajo, je edino pravilno, da vseh ostalih 70% trpi zarad tega? Al kaksna je ta tvoja logika? Nazadnje, ko sem preveril so tudi ti ljudje, vecinoma zenske, ki v prostem casu skrbijo za svoje druzine in, ce niso na vodilnem delovnem mestu, praviloma mesecno prejmejo precej manj od kolegic v zasebnem sektorju.
hoalo
01. 04. 2014 08.56
+11
zakaj pa so delavci nemotivirani????, kdo bo pa to določil kdo je motiviran in kdo ne, po moje je pa treba menjat tistega ki ne zna motivirat, ne kar nekaj se pametne delat, kaj boš te motiviran za 530 eur osnove dajte no mir s takimi.
pridn skos
01. 04. 2014 09.38
+6
Točno tako. Prav nihče ne pozna misli drugega človeka, kaj je zanj motivacija, vse je le prazno besedičenje. Zame je motivacija, da se odstrani sedežna garnitura iz vlade z leopardinjo na čelu.
opazovalec_
01. 04. 2014 08.40
+15
Z višanjem davkov postaja Slovenija nekonkurenčna na Evropskem trgu! Z visokimi dajatvami, ki jih delodajalec plačuje za svoje delavce državi, postaja Slovenija nezanimiva in odvratna za tuje vlagatelje v Slovenska podjetja. Z nesankcionirano ali neprimerno sankcionirano plačilno nedisciplino uničuje Slovenija male podjetnike in podpira slamnata tajkunska podjetja (Jankovičev, Jančarja,. nekdanjega Zidarja in Hilde,...) Slaba zakonodaja in sodstvo še to tajkunizacijo podpira namesto, da bo jo sankcionirala in sporno pridobljeno premoženje nacionalizirala! IN NA KONCU JE TEORIJA DRŽAVE TAKA, DA SO KRIVI NAVADNI DELAVCI ZA SLABO GOSPODARSKO STANJE V DRŽAVI IN JIH JE POTREBNO ŠE BOLJ IZKORIŠČATI, OBREMENITI, JIM VZETI PRAZNIKE IN VSE PRAVICE, KI ŠE JIH NISO OKRNILI!
opazovalec_
01. 04. 2014 08.44
+6
Da ne pozabim omeniti, da vse skupaj pospešuje le brezposelnost in krizo v državi!
antiXfashizmXeuXgso
01. 04. 2014 08.50
+5
Dej mi razlož zakaj je npr. en nemški ali avstrijski delavec konkurenčen na evropskem trgu, pa stane svojega delodajalca 4000€ na mesec, en slovenski delavec, ki opravlja enako delo, pa ni konkurenčen kljub temu, da delodajalca stane pol manj?
opazovalec_
01. 04. 2014 09.17
+3
Tudi vsak nemški delavec ni s 4 tisočaki plače. Si menda mislil že malo boljše inženirje! Med zgoraj naštetim, je en od razlogov tudi ta, da ne gre ves dobiček uspešnega/nemškega podjetja v žepe posameznikov (direktorja in nekaj umetno/politično nastavljenih menagerjev) ali pa v žepe lastnikov (tajkunski delničarji, ki so podjetja prevzeli s papirjem in ne s kapitalom, država in banke), ki harajo le po dobičku in ne vlagajo v razvoj podjetja. Tudi ogromnih nagrad si kar tako ne izplačujejo vodilni kadri, če firma slabo stoji... Vsesplošno pa jim pomaga tudi "nemški imič-če je nemško je boljše in kvalitetnejše", na kar pa ne moreš vplivati :(
antiXfashizmXeuXgso
01. 04. 2014 09.28
+4
Nisem rekel s 4 tisočaki plače ampak toliko stane delodajalca. Ja, si pa pravilno ugotovil, kje je feler in sicer na strani delodajalca. Gre za to, da je nemški delodajalec enostavno manj požrešen in egocentričen kot slovenski.
SleepyHollow
01. 04. 2014 09.30
+2
V tem je razlika nemski delavec od 4000 dobi na svoj bancni racun dosti vec kot slovenski delavec in s tem je tudi primerna motivacija. Kaj ti pomeni da placas v Sloveniji zaposlenega z 4000 ko pa vec kot 2/3 leti v drzavni proracun. V nemciji zaposleni placa 15% do 52k prihodkov v Sloveniji pa pades na 42% pri 16k
antiXfashizmXeuXgso
01. 04. 2014 09.36
+4
Moonky že res, ampak vseeno me zanima kako je lahko nemški, bistveno dražji delavec, ki predstavlja bistveno višji strošek dela, konkurenčnejši na evropskem trgu, kot slovenski delavec, ki cenejši od nemškega kolega in predstavlja nižji strošek dela delodajalcu?
Kjegavidissss
01. 04. 2014 12.06
+0
Zato, ker dela v panogi, kjer ni konkurenčnosti. Ali delamo v Sloveniji orožje, avtomobile, tovornjake, vlake, letala, ladje? Kaj sploh delamo v Sloveniji za kar bi lahko rekli, da je popolnoma naš produkt in ne samo sestavni deli za tujino? In na teh področjih ni prav velike konkurence. Večino avto industrije imajo tako v rokah Nemci. Kdo jim bo konkuriral in zbijal ceno? Poleg tega je višja plača zato ker jo obdavčijo šele v drugem krogu. Pri nas pa že pri izplačilu poberejo veliko večino. Uvoz-izvoz se pokrivata torej tukaj ni plusa, ker veliko kupujemo iz tujine, ker je cenejše smo prej v minusu. Denar, ki pa kroži znotraj države pa uspešno pobira država in banke. Torej denarja ni in ga ne bo. Torej minimalna 789 strošek, delodajalca 916, neto izplačilo 560. In ker je minimalna ravno za golo preživetje porabiš cel znesek od katerega gre še 22% državi malenkost je po 9,5%, vidimo, da od 916€ porabljenega ostane zgolj 460€, ki gre v drugi krog obdavčitve in tako naprej. Z vsakim mesecem ostane 50% manj denarja in tako do bankrota.
JV SLOVENIJA
01. 04. 2014 08.36
+14
Nemotivirane delavce naredijo delodajalci z minimalno plačo, z mobingom, z neplačanim nadurnim delom in še in še. Po drugi strani pa ta nemotivirani delavec gleda kako živi njegov delodajalec.
jasnaaaa1
01. 04. 2014 08.31
+5
ja, malce prebiram tele vaše komentarje o teh delavcih. Se kar strinjam z njimi, po drugi starni se pa tudi z Akrapovičem. Pet let sem bila porotnica na delovnem sodišču. In verjemite mi, da je tako med delodajalci kot med delavci veliko barab. Nekaterim delavcem ni dovolj niti 1000 ali 2000 €lače za motivacijo. Preprosto nima delovnih navad in še vedno prepričan, da mu mora delodajalec izplačati tako vsoto zato, ker se je "primajal" v službo. Brado sem spustila do popka! In koliko je bilo še tega...............jao! Izkoriščanje bolniških!!!!
hoalo
01. 04. 2014 09.02
+5
ja saj so cvetke vsepovsod na obeh straneh, samo ukrepi se pa sprejemajo za vse, jaz še vedno mislim da je več poštenih in pridnih kot obratno, za to si delavec zasluži primerno plačilo, delodajalec pa primernega delavca. Za to ni pošteno da pa delamo delamo, plača pa ista ali pa še iz leta v leto nižja.
Uporabnik565636
02. 04. 2014 17.48
Pri nas pa je logika, da ce 10% ljudi izkorisca sistem, dajmo kar vse kaznovat.
jagermeister1
01. 04. 2014 08.29
+15
vidim , da ste eni spet pametni kako delavec ni motiviran s dobro plačo , ampak dejstvo je da so tudi podjetja ki tudi danes dobro plačujejo delavce , kljub krizi...........dejstvo je tudi , da so kljub dobri plači v teh podjetjih ( ki jih je res bolj malo, ampak so ) , nekateri delavci lenuhi............pred leti sem tudi jaz delal v takem podjetju , ki se je na žalost potem zaprlo zaradi bolezni lastnika in , ki ga danes ni več med nami............v izmeni nas je bilo 10 in 6 jih je imelo pogodbo za nedoločen čas , 4 pa smo bili pogodbeno..............dva izmed 6 delavcev na nedoločen čas sta bila lenuha in tudi če bi jim dal 5000 evrov plače tista dva nebi nikoli delala kot je treba ...........taki ljudje zbijajo moralo tudi pridnemu , saj si vsak misli , češ zakaj moram pa jaz če njemu ni treba.......... lenuh je lenuh in to bo tudi tudi ostal kljub dobri plači.............in o odpuščanju takih delavcev so gospodarstveniki govorili ! ! !
Uporabnik565636
02. 04. 2014 17.51
Ni placa vse, ampak eni ti niso pripravljeni dat niti tisto, kar ga ne bi nic stalo. Ko sem se delal v drzavni upravi, je bila moja produktivnost v povprecju 50% visja od ostalih na istem delovnem mestu. Sem si zelel samo svojo pisarno, pa odlicno oceno, dobil pa sem kup dodatnega dela in prst v rit. Pol pa naj se kdo rece, da se splaca.
227122
01. 04. 2014 08.26
+8
Upam, da so z nemotiviranim delom mišljeni tisti, ki hodijo le v službo in ne delat. Takih je bilo v prejšnjem sistemu 50%, pa tudi danes jih je še veliko, predvsem v javnih službah. Odpuščajo vsepovprek, dovolj pa bi bilo, da bi odpustili le tiste, ki taki so in država bi veliko prihranila, žal pa se tega bojijo dotakniti, kajti ti so zanesljivi volilci in zagovorniki sedanjega sistem vladanja, skupaj s sindikati. Dober in pravi podjetnik dobrega delavca ne bo odpustil, saj dobro ve, da mu le ta ustvarja prihodek in posledično dobiček. Kvazi podjetniki in tajkuni pa ne gledajo na rast podjetja, ampak na svojo korist, zato vidimo kaj se dogaja. V Sloveniji bi potrebovali več tisoč Akrapovičev, Boskarolijev in Pečečnikov, pa bi bili cvetoča država, kjer bi bili vsi zadovoljni. Žal pa jih sistem onemogoča, pristotna pa je tudi naša znana slovenska zavist. Bogatijo žal tisti, ki ne ustvarjajo, kot so bankirji, zavarovalnice in podobni, pravi podjetniki vlagajo v razvoj, se širijo in zaposlujejo. Treba pa bi bili poskrbeti, da bi krepko kaznovali tiste, ki delavce izkoriščajo in jih ne plačujejo.
Blaška
01. 04. 2014 08.21
+7
Najprej rabmo dobre delodajalce, potem naj ukinejo že ta dodatek za minulo delo, malico, potne stroške in dvignejo Bruto plačo na raven Avstrijske, potem zmanšat delež zaposlenega pri doplačilu za prispevke in jih vrnit delodajalcu, ne, da on plačuje veliko manj, kot drugje po Evropi, potem zmanjšat ostale bremenitve države do podjetij, da bodo ta lahko ustvarjala, se razvijala, ukinat vse brezvezne subvencije, kjer ni bilo nadzora za kaj se porabijo, država naj ustvari boljše pogoje pri pridobivanju različnih dovoljenj, ne, da podjetnika mine preden sploh začne iskati papirje, potem preuredit šolstvo, zapret cel kup brezveznih oddelkov, ki producirajo samo kader za luft mešat, uvest nazaj vajeništvo, ker tako se dobi dober, izučen kader, ki pa ga je treba seveda tudi lepo nagradit!