Gospodarstvo

To je menda najboljši recept za hitro rešitev krize in konec brezposelnosti. Bi ga podpisali?

London, 16. 07. 2012 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kriza traja tako dolgo, ker se je politika njenega reševanja lotila z napačnega konca, menijo ekonomist Paul Krugman in njegovi somišljeniki. Pripravili so Manifest za zdrav ekonomski razum, zdaj pa iščejo podpornike za njegovo uresničenje.

Paul Krugman je prepričan, da pozna rešitev krize.
Paul Krugman je prepričan, da pozna rešitev krize. FOTO: Reuters

"Morda se vam bo zdelo, da smo tisti, ki zahtevamo hitro rešitev gospodarske depresije, nori idealisti, ki se borijo proti osnovam ekonomije. A v resnici je ravno nasprotno. V zmoti so politiki, ki zavračajo hitro rešitev problema in ignorirajo zgodovinske lekcije," meni kolumnist New York Timesa in dobitnik Nobelove nagrade za ekonomijo Paul Kruger.

Kruger s somišljeniki, med katerimi je tudi ekonomist Joseph Stiglitz, opozarja, da gre svet v napačno smer, odgovorni pa naj bi bili voditelji ZDA in Evropske unije, ki svetovno ekonomijo potiskajo vse globlje v depresijo.

Krugman, Stiglitz in somišljeniki sicer ponujajo enostavno rešitev – zapravljanje. Da bi se kriza končala, morajo države nehati varčevati. Državna potrošnja in javna naročila bi namreč pognali gospodarstvo v času, ko državljani in korporacije ne morejo ali nočejo zapravljati.

Kljub številnim javnim nastopom in kolumnam v najbolj priznanih finančnih medijih na svetu, se ideja "idealistov" ni prijela. Zato sta se Krugman in Richard Layard, profesor na London School of Economics, odločila za drugačen pristop.

Spisala sta Manifest za zdrav ekonomski razum. Enostaven tekst, ki opisuje vzroke in potek krize ter svetuje, kaj bi bilo treba storiti v aktualni ekonomski situaciji. Manifest je objavljen na spletu, avtorji pa zanj iščejo podpisnike. Tako želijo širiti idejo in ustvariti pritisk javnosti na politike.

Manifest za zdrav ekonomski razum

Avtorji manifesta se v začetku dokumenta lotevajo predvsem vzrokov krize. Ne strinjajo se, da so zanjo krivi javni dolgovi držav, razen v primeru Grčije, ampak prst usmerjajo v nerealno velika bančna posojila zasebnemu sektorju in neodgovorno ravnanje bank. Pok posojilnega balona pa je nato vplival na velik izpad davčnih prilivov v državne blagajne. Veliki dolgovi držav torej niso vzrok, ampak posledica.

Ko je na obeh straneh Atlantika počil nepremičninski balon, je velik del zasebnega sektorja oklestil porabo, da bi odplačal in obvladal zapadle dolgove. To je bil racionalen odziv na krizno situacijo, podoben tistemu v 30. letih prejšnjega stoletja. A se je že takrat izkazal za napačnega, saj zapravljanje ene osebe pomeni prihodke druge. Varčevanje pa je prineslo ekonomsko depresijo, ki je še poslabšala javne dolgove.

Krugman in somišljeniki tako menijo, da bi bil pravilen odziv v času, ko zasebni sektor kolektivno varčuje, ohranitev ali povečanje javnega zapravljanja, ne pa varčevanje. Velika napaka, ki jo je po mnenju teh ekonomistov zagrešila politika, je torej, da namesto da bi igrala vlogo stabilizatorja, situacijo še poslabšuje.

Čeprav zagovarjajo obvladovanje zadolženosti državnih proračunov, menijo, da bi to moralo soditi v srednjeročni, ne v kratkoročni načrt vlad. Prva naloga politike bi namreč morala biti ustvarjanje novih delovnih mest in okrevanje gospodarstva. Če okrevanja ne bo, bo namreč splahnelo tudi upanje, da bi države sredi kaosa uspešno obvladale svoje javne finance.

Bi morale vlade z naročili projektov poskrbeti za zagon gospodarstva, dokler zasebni investitorji denar previdno držijo zase?
Bi morale vlade z naročili projektov poskrbeti za zagon gospodarstva, dokler zasebni investitorji denar previdno držijo zase? FOTO: Reuters

Ekonomisti se tudi ne strinjajo s trditvijo, da bodo le  obvladane javne finance povečale zaupanje mednarodnih finančnih trgov in oklestile stroške zadolževanja držav. Svojo tezo dokazujejo na primeru Japonske, kjer je dolg države že zdavnaj presegel 200 odstotkov letnega bruto domačega proizvoda, a kljub temu bonitetne agencije Japonski bonitetne ocene niso znižale. Cena zadolževanja tako narašča le v nekaterih evropskih državah. Po mnenju Krugmana in somišljenikov zato, ker Evropska centralna banka v kriznih situacijah ne želi delovati kot posojilodajalec. Drugod pa centralne banke vedno financirajo dolg, s tem pa trg obveznic ostane neprizadet.

V Manifestu izpostavljajo tudi študijo Mednarodnega denarnega sklada, kjer so na študiji 173 primerov ugotovili, da varčevalni ukrepi gospodarske rasti držav ne pospešujejo, pač pa jo zavirajo, kar se že kaže v padcu proizvodnje nekaterih evropskih držav, ki so sprejele ostre varčevalne ukrepe.

Z varčevanjem pa si države tudi zapirajo pot do tujih investitorjev, saj ti praviloma investirajo le v države, kjer menijo, da bodo imeli dovolj potrošnikov z dovolj debelo denarnico za svoje produkte ali storitve.

Krugman in podporniki kritizirajo tudi tezo, da krizo povzroča zgrešena gospodarska struktura v določenih državah. Če bi ta teorija držala, potem bi bili določeni deli gospodarstva v polnem razcvetu, a temu ni tako. V težavah so vsi sektorji. Težava je zato po njihovem v splošnem pomanjkanju povpraševanja in padcu kupne moči.

Opozarjajo, da je bila struktura gospodarstva na tapeti tudi, ko so v ZDA reševali krizo v 30. letih prejšnjega stoletja. A ko se je potrošnja po letu 1940 povečala, je se je proizvodnja na splošno povečala za okoli 20 odstotkov. Težava torej ni bila v proizvodnji napačnega, ampak v premajhnem povpraševanju.

Avtorji manifesta se zato sprašujejo, zakaj se politika ne uči iz napak v preteklosti, in dodajajo, da se bo brez korenite spremembe v reševalnem načrtu kriza nadaljevala v nedogled. Manifest je doslej zbral nekaj sto podpisnikov.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BNAM2707
18. 07. 2012 10.37
+1
To je ravno tako,ko če bi v lonec z kipečo vodo dolivali vodo,dokler se ne spomnimo kaj bomo sploh skuhali.
BNAM2707
18. 07. 2012 09.27
+4
Ne verjamem v to tezo.Menim,,da bi to pomenilo samo zavlačevanje tistega kar se mora zgoditi in nadaljevanje svetovne ekonomije po starih vzorcih,po katerih se kapital koncentrira v istih krogih. Z ekonomskimi pogledi iz prejšnjega stoletja se neda reševati ekonomske situacije v tem stoletju,ker se je svet poplnoma spremenil. Potreben je popolnoma nov pristop,ki bo kos današnjim problemom. Ena izmed možnoszi je da se namesto 8 ur dela štiri in zaposli nezaposlene,ki sedaj prejemajo denarna nadomestila za nič dela.Uvedba univerzalnega dohodka za vse iz naslova izkoriščanja nacionalnih naravnih dobrin iz katerih izhaja vsa svetovna produkcija .Po 4 urnem delu,pa naj bi si vsak sam nadgradil svoj standard z kakršnimkoli delom kot podjetnik in iz tega naslova tudi plačal davek.Jasno je,da tehnologija izpodriva fizićno delovno silo,zato je tudi trend v skrajševanju delovnega časa in uvedba večizmenskega dela po štiri ure,lahko šestizmenskega lahko pa tudi manj.Vse je odvisno od potreb produkcije v posameznih panogah. Ne more biti v današnjih ekonomskih razmerah bistvo odpuščanje ampak zaposlovanje za krajši delovni čas in zaposlitev tistih,ki prejemajo denarna sredstva iz državne blagajne za nič dela.
BNAM2707
18. 07. 2012 10.06
Robin Gunner
17. 07. 2012 16.18
-4
Da bi se kriza končala, morajo države nehati varčevati. Državna potrošnja in javna naročila bi namreč pognali gospodarstvo v času, ko državljani in korporacije ne morejo ali nočejo zapravljati. Bedarija da vecje ni! Ze prej so to pocel, delal avtoceste, neprofitabilne objekte stadione itd, metali denar skozi okno, in kam smo prisli? Do te tocke, kjer vse caka globalni financni kolaps. Najprej bo treba zajezit vse te finance luknje, in tega se ne da narediti z istim pocetjem! Prvic zmanjsanje porabe iz proracuna, drugic nizanje davkov za prebivalce in olajsave za podjetja, to je resitev, za vecjo potrosnjo, vec kapitala v drzavi iz tujine, vecjo gospodarsko rast in boljsi standard za posameznika.
maks44
17. 07. 2012 09.37
+0
Ta človek je totalka sfuzlal. Za zapravljanje je potrebno zadolževanje, države, podjetij, ljudi. Ko se zapufamo pa nismo več samostojni takrat delamo za druge ...
Majda Božnar
17. 07. 2012 14.58
+4
Z njim ni nič narobe. Denar morajo začeti na veliko zapravljati tisti, ki ga imajo na račun drugih državljanov - in zadeva bi počasti stekla!
Cofar
17. 07. 2012 15.44
+3
Majda sej kaj pa je drugega rekel maks44 :) nekaj emintentežev je odneslo milijarde v tujino! Ja prinesli ga bodo nazaj. Samo bodo ustanavljali taka podjetja kot so walmart iun podobno. Ja bodo zaposlitve. Samo bomo delali samo za hrano in mesečne stroške! Ne mislit da bo čedalje bolje!
comment123
18. 07. 2012 08.00
Denar je skoncentriran le pri peščici, ti naj zapravljajo do onemoglosti, naj pomagajo tistim, ki nimajo kaj zapravit, denar se boobračal, industrija se bo širila, delovna mesta bodo, tako, da to ni tako slaba ideja,le denar je narobe porazdeljen, zato bogataši začnite zapravljati na veliko in pomagajte tistim, ki nimajo in jim boste na malo daljši rok pomagali, da bodo tudi oni imeli. In krize ne bo več, vsaj materialne in finančne ne. Moralna pa bo še ostala....
nikhrast
17. 07. 2012 03.35
+4
Seveda, zapravljanje, samo od kje denar? Saj smo zapravljali leta nazaj kot pijani mornarji, zato pa kriza. Bankirji so me klicali naj se sposodim denar, pa kupim karkoli, nisem imel nobenega pufa, pa se jim to ni zdelo logično. Problem je ves ta pohlep in požrešnost; če smo kupovali cele bajte na puf, pa banki lagali kako sigurno službo imamo, potem ni čudno da je končno ta nepremičninski balon počil.
Cofar
17. 07. 2012 15.50
Jaz vidim problem malce širše. Ni problem v zadolženosti. Problem je, ker je bilo zadolženosti preveč. Jaz grem lahko sedajle na vse bnanke v SLO pa bom povsod dobil kreditno kartico z vsaj 500€ limita! Če je bank deset sem tako zapufan vsak mesec lahko za 5000€! Vzamem lahko še kredit zaa avto ki je takoj po nakupu itak pol manj vreden! Cene stanovanj bodo pa realno itak morale padt ker so že glede na naše plače zdavnaj predraga! Torej ko mi banka da kredit za vsaj 30% precenjeno stanovanje (kvaliteta gradenj je porazan v SLO!) jaz
roaddogg
17. 07. 2012 01.48
+1
Krugči je populist.. Pri meni je vso kredibilnost zgubil, ko je imel neke blodnje da bi države morale ustvariti iluzijo, da nas napadajo vesoljci. S tem bi v šoku strahu vsi , ki še imajo kaj prihrankov le-te zapravili in pognali ekonomijo.... Ja super, pognali bi jo (za določen čas) potem pa bi se spet ustavila.. In kaj bi bil rezultat? Še več revnih ljudi, ki so zapravili vse kar so lahko zapravili in imajo nič... Skratka, Krugčija ponavadi preletim na hitro ob jutranji kavi , da se malo nasmejim kakšno banano je danes olupil.. hehe
roaddogg
17. 07. 2012 01.44
Krugnam se spreneveda da so države ŽE zapravljale denarja, ki ga nimajo, zato so danes ZAPUFANE! Kaj mu ni jasno? PS: Če hočete spremeniti usodo ekonomije potem pritisnite na lastnike centralnih bank, ki denar ustvarjajo iz nič in ga posojajo za ceno obresti.. zato so krize neizbežne in nobeno zapravljanje ne bo odpravilo takih kriz, lahko jih zgolj malo prestavi na kasnejši čas..
Kajetan
16. 07. 2012 21.19
+2
Tile ekonomisti imajo samo moje eno vprašanje in to je KAJ STE DELALI PREJ DA TEGA NISTE SPOZNALI? In kaj so boljši od drugih NIČ, poudarjajo samo to da imajo ljudje preveč v svoji lasti in so zato nevodljivi in ekonomsko neodvisni. Prav tako poudarjajo to da je potrebno zasebno lastnino zmanjšati iz ljudi potegniti še zadnji kapital in jih narediti ekonomsko odvisne od korporacij ki jih vodijo oni sami ali pa par njihovih plačanih podpornikov. Temeljijo pa k dejstvi da je človek brez lastnine in ekonomsko odvisen od peščice ljudi ki z njim manpulira, s tem pa ga lahko tudi izvrže in obsodi na samomor in osamo če začne misliti z svojo glavo. Ta recept je posvojila Slovenija in ga vlepljuje na najbolj surov in nečloveški način. Nikjer ni uspehov samo lastnina se pretaka iz zasebnega kapitala v državnega peščica smetane pa živi v izobilju. Kako že gre tisti rek: Če vsi mislijo enako pomeni da samo eden izmed njih misli ostali pa so OVCE in to hočejo samo z drugim ovojem.
HooplaToopla
16. 07. 2012 19.08
+6
Tako. Za začetek naj socialke povišajo na jurja evrov. Da bomo sploh lahko zapravljali.
drugi_maj
16. 07. 2012 15.20
+2
Tale tip hoče v javni sektor uvesti socialistični planski sistem,ko bi za nič dela prejemali plače v zasebnem pa naj bi ostal kruti tržni sistem.Svoje rešitve naj razlaga kar Kitajcem ne pa evropejcem.
legnum
16. 07. 2012 14.08
+3
Pri nas država da 4500€ za samozaposlitev, če mi dajo 450.000€ bom razmislil če še enkrat odprem D.o.o. ali s.p do takrat ko mi bodo če bodo dali teh 450.000€ bom pa na socijalki pa mal fuša in rešval ekonomijo.
luckyss
16. 07. 2012 15.07
+10
Mislim, da so to evropska sredstva in sicer okrog 10 000€ po osebi...Naša država to prepolovi, potem pa še tisto preko davkov vzamejo nazaj. Ker ni plačilne discipline imaš vse možnosti, da propadeš, potem pa ti še država zaseže kakšen kos nepremičnine - torej čisti nateg, razen, če imaš že vse vpeljano, nikakor pa to ni za začetnike brez rezervnega kapitala ! Na to pa seveda nihče ne opozarja - zato previdno....
artifakt
16. 07. 2012 13.05
-2
in tukaj povzemate človeka, ki je označil trenutno svetovno gospodarsko krizo za manjši problem.... očitno se ne zaveda, da v Afriki dnevno umre od lahkote 25.000 otrok, zaradi vojn, ki so posledica imperializma pa je samo v zadnjih 10ih letih umrlo milijone ljudi.... ta človek bo ob koncu tega sistema prosil miloščine tistih ljudi, ki jih je ta kriza najbolj prizadela...
KnightTemplarSL
16. 07. 2012 19.41
+2
Najbolje bi bilo če bi se vse te človekoljubne organizacije kar umaknile iz Afrike. Meni tudi nebi pomagali če bi imel 9 otrok. Poleg tega pa tam samo čakajo na pomoč. Pri nas pa si mlada družina ne mora privoščiti niti enega otroke ker je predrago, naj pa pomaga otrokom v Afriki. Sramota.
imnesi
16. 07. 2012 11.44
+12
Idealen čas je, da se končno začne graditi 2. tir od Kopra, obnavljati ceste, zgraditi še kakšno os AC do koroške pa bele krajine... Lahko bi investirali v sončne in vetrne elektrarne, optiko v vsako vas, posodabljanje železnic... Vse to bi se multiplikativno poznalo na trošenju in povpraševanju... Pa saj je jasno, da je potreben kejnesijanski pristop! Na žalost je pa tako, da tudi če pri nas politike sreča pamet, Slovenija ne more iz krize, če so države s katerimi poslujemo oz. predvsem izvažamo, v krizi.
matic cad
16. 07. 2012 11.44
+14
To jesen in zimo se pazite, ko bodo trgi spoznali, da svetovna ekonomija drsi globje proti dnu čeprav se "varčuje" in takrat se pazite, ker prihaja vihar finančne depresije
Jeanus1
16. 07. 2012 11.28
+6
Pametna ideja, čeprav to nekateri vemo že dalj časa...
povrsniste24kur
16. 07. 2012 11.25
+2
1x napišete Paul Krugman, 1x pa Paul Kruger. kaj je torej prav sploh?
motorka57
16. 07. 2012 14.24
+2
Na sliki je Krugman,tist k' pa nima slike je pa Kruger !!!!!!!??????????
oldtimer
16. 07. 2012 11.15
+23
Saj to je čista logika. Problem nastane drugje. Kajti denar ni pravilno razporejen. kako naj zapravlja nekdo ki denarja nima. Denarja je dovolj, toliko kot prej, le tisti ki ga imajo ne zapravljajo dovolj in ga kopičijo. Če bi bil denar pravilno razporejen , bi ljudje trošili in zapravljali,nakar bi se denar obračal in krize ne bi bilo. Tako pa je skoraj ves denar pri posameznikih, ki pa ga ne dajo od sebe. Za to ni potrebno imeti nobelove nagrade, da to ugotoviš. Če bi vse tiste miljone ki so pri posameznikih razdelili med ljudi, ljudje bi kupovali denar bi se obračal in krize ne bi bilo več.
Krimsky
16. 07. 2012 11.03
+28
Bi bil kdo dovolj korajžen, da bi naše politike, ki propagirajo varčevanje – obtožil za veleizdajo domovine?
luckyss
16. 07. 2012 10.51
+14
Mnogi smo na teh straneh to ponavljali v nedogled.. Rešitev krize mnogim preprosto ne odgovarja, najlažje je ribariti v kalnem - mar ne, naši dragi politiki in tajkuni ?!!
KnightTemplarSL
16. 07. 2012 10.56
+10
To pa res, nekateri smo že celi čas govorili, da strogo varčevanje nas nebo popeljalo iz krize ampak nas bo samo še bolj popeljalo v večjo krizo. Ni treba biti neki vele ekonomist, da se pride do tega spoznanja, lahko samo pogledaš v zgodovino in primerjaš ukrepe tistega časa in današnje.
imnesi
16. 07. 2012 10.34
+11
To, kar je napisano, je čista resnica in jasna stvar vsem, ki se vsaj malo spoznajo na ekonomijo. Politiki pa po drugi strani delajo ravno nasprotno temu. Je pa res, da so politiki v nerodni situaciji, ko bi narodu težko obrazložili zakaj bo država investirala v nove ceste, železnice,... v višje plače uslužbencem,.... in podobno, ko pa večina ljudi živi slabše. Torej politiki nekako morajo varčevati zato, da dajejo nek vtis o tem, da tudi sami šparajo in da rešujejo krizo. Ker če bi reševali krizo tako kot je treba in tako kot pravi Krugman, bi izgledalo da se delajo norca iz ljudi.
KnightTemplarSL
16. 07. 2012 10.40
+10
Naši politiki, večina ima samo neke fdv in neke schnelkurz tečaje, to ne razumejo. In bi bilo prav, da se posluša takšne ljudi kot je Paul Krugman.