Gospodarstvo

Med nadzorniki v Mercatorju tudi Matej Lahovnik

Ljubljana, 30. 03. 2012 07.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
M.R./V.L./STA
Komentarji
183

Na odstop celotne uprave Mercatorja so se odzvali mali delničarji, ki potezo vodstva obžalujejo. Zaskrbljen je tudi minister Žerjav. Skupščina je razrešila dosedanje nadzornike in imenovala nove. Med njimi najdemo tudi Mateja Lahovnika.

Žiga Debeljak
Žiga Debeljak FOTO: 24ur.com

Včeraj popoldne je celotna uprava Mercatorja odstopila zaradi vzajemnega nezaupanja z večjimi lastniki. Predsednik uprave Žiga Debeljak je pojasnil, da je vzrok nezaupanja predvsem različen pogled na prodajo Mercatorja njegovemu največjemu konkurentu v regiji, hrvaškemu Agrokorju. Večji lastniki pa tudi s svojimi predlogi za skupščino ne zaupajo upravi Mercatorja in nadzornemu svetu, zato uprava v takšnem položaju ne more delovati. To je oslabilo zmožnost uprave po učinkovitem vodenju poslov in urejanju odnosov s poslovnimi partnerji in drugimi deležniki. V upravi so tako ocenili, da je takšen položaj v pogojih izjemno zahtevanih gospodarskih razmer tvegan za celotno skupino Mercator. Zato je tudi ponudila odstop, s katerim želi prispevati k čimprejšnji odpravi teh tveganj.

Uprava, v kateri so poleg Debeljaka še Melita Kolbezen, Vera Aljančič Falež, Stanka Čurović, Peter Zavrl in dva pomočnika, Aleš Resnik in Jože Sadar, bo v Mercatorju še do 30. septembra, če pa bodo lastniki želeli, pa lahko odidejo še prej, je dejal Debeljak.

Zapisali so tudi, da bodo do izteka mandata skrbno vodili družbo in zagotavljali stabilnost poslovanja, hkrati pa bodo omogočili učinkovit prenos vodenja na novo vodstvo.

Debeljak je po današnji skupščini Mercatorja dejal, da uprava družbe svoje odločitve o odstopu ni želela sprejemati v času, ko je tekel postopek prodaje večinskega paketa delnic Mercatorja. S strani uprave Mercatorja je po Debeljakovih besedah odstop odgovorna poteza, saj agonija zaradi lastniške nestabilnosti, v kateri je Mercator že zadnja tri leta, kulminirala pa je v zadnjem letu, ustvarja težke pogoje dela za vsako upravo.

Debeljak se je dotaknil tudi propadle postopka prodaje večinskega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Dejal je, da je že dve leti jasno, da trenutni lastniki delnice Mercatorja bodisi ne želijo imeti v lasti zaradi svojih finančnih težav bodisi ni takšne vrste investitorji, ki bi želeli imeti delnice v lasti. Po Debeljakovem prepričanju bo v prihodnje do lastniške konsolidacije Mercatorja zagotovo prišlo, obstoječa lastniška negotovost pa po njegovih besedah ni v korist podjetju.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Radovan Žerjav je zaskrbljen zaradi odstopa celotne uprave Mercatorja. Kot je dejal, bi zaradi tega lahko v naslednjih korakih prišlo do sovražnega prevzema največjega slovenskega trgovca s strani hrvaškega Agrokorja. To ne bi bilo dobro, je prepričan minister. "Agrokor ni strateški partner za Mercator," je poudaril.
Med nadzorniki tudi Matej Lahovnik

Odločitev o odstopu so sporočili dan pred napovedano skupščino, ki je potekala danes. Z današnjim dnem je tako skupščina razrešila dosedanje predstavnike kapitala v nadzornem svetu Mira Medveška, Jadranko Dakić, Roberta Šego, Stefana Vavtija in Kristjana Verbiča. Na predlog Pivovarne Laško so bili v nadzorni svet imenovani Matej Lahovnik, Marjeta Zevnik in Mirjam Hočevar, na predlog Unicredit banke Slovenije Boris Galić in Rok Rozman, na predlog NFD pa Zdenko Podlesnik.

Nadzorni svet bo poleg šestih predstavnikov kapitala štel še tri predstavnike zaposlenih. Skladno z danes sprejetimi spremembami statuta, ki jih je predlagalo Laško, bo nadzorni svet po novem devetčlanski, medtem ko je do zdaj štel 12 članov (šest predstavnikov kapitala in šest predstavnikov zaposlenih).

Medtem ko bi po predlogu uprave bilančni dobiček za lani v višini 28,8 milijona evrov uporabili na način, da za dividende namenijo 16,9 milijona evrov oz. 4,50 evra bruto na delnico, pa so družbe iz skupine Pivovarna Laško predlagale, da se izplača dividenda v višini šest evrov bruto na delnico. Delničarji so s 97 odstotki navzočih glasov nasprotni predlog Laščanov, skladno s katerim gre 22,6 milijona evrov za izplačilo dividend, preostanek pa ostane nerazporejen, tudi podprli.

Uprava in nadzorni svet sta za svoje delo v letu 2011 prejela razrešnico, pri čemer je za razrešnico nadzornikom glasovala skoraj večina navzočih delničarjev, za razrešnico upravi pa 68,6 odstotka navzočih.

Uprava Mercatorja tudi ni uspela s predlogom o spremembi statuta, po kateri bi uprava s soglasjem nadzornikov dobila pooblastilo za povečanje osnovnega kapitala z odobrenim kapitalom. Za izglasovanje takšnega sklepa bi bila potrebna tričetrtinska večina glasov, za pa je glasovalo le 9,3 odstotka delničarjev.

Skupščina je medtem podprla predlog Unicredit banke Slovenije o imenovanju posebnega revizorja, družbe Ernst&Young, za preveritev poslov Mercatorja, povezanih z namero za prevzem Pivovarne Laško. Debeljak je sicer delničarjem priznal, da je bil zaradi pobude Unicredita po reviziji prizadet.

"Doslej smo vedno dokazali, da se odgovorno lotevamo poslovnih odločitev. Pričakoval bi, da bi me vodstvo banke po objavi namere osebno poklicalo, če je ocenilo, da je zadeva problematična, in takrat bi lahko preučili vse argumente delničarja," je dejal Debeljak, ki pobudo razume kot obliko pritiska, da Mercator odločitve o prevzemu Laškega ne bi sprejel.

Delničarji so se seznanili tudi s poročilom uprave družbe o izvedenih aktivnostih v podporo postopku prodaje večinskega paketa družbe s strani konzorcija prodajalcev. Prodaja omenjenega paketa delnic Mercatorja je sicer padla v vodo, saj je Agrokor umaknil svojo ponudbo, ker se s prodajalci ni uspel dogovoriti ničesar.

Skupščina je razrešila dosedanje nadzornike in imenovala nove. Med njimi najdemo tudi Mateja Lahovnika.
Skupščina je razrešila dosedanje nadzornike in imenovala nove. Med njimi najdemo tudi Mateja Lahovnika. FOTO: Damjan Žibert

Mali delničarji: Banke prodajajo Mercator zaradi lastne nesposobnosti

Včeraj pozno zvečer so se odzvali tudi v društvu Malih delničarjev Slovenije (MDS), kjer so zapisali, da to potezo obžalujejo, hkrati pa tudi razumejo, saj se zavedajo, da je težko voditi podjetje, "ki se ga prodaja vsakih pet minut". Dodali so, da uprava z odstopom dokazuje, da je podjetje vodila profesionalno.

V MDS ugotavljajo, da potrebnega zaupanja med bankami, ki imajo deleže v Mercatorju, ni. Hkrati pa so zapisali, da so prav banke v preteklosti zaradi "dobrohotnih kreditov tajkunom pripeljale do razprodaje v Mercatorju kot tudi v Skupini Pivovarna Laško, ki je njihova ujetnica že več kot dve leti".

Banke so tudi pozvali, naj začnejo aktivno upravljati naložbe, ki so jih zaplenile, in jih ne "brezglavo in za vsako ceno razprodajati, saj bi lahko s tem naredili luknjo na področju prebivalstva, ki je odvisen od socialnih transferjev". Obenem so jih pozvali naj sprožijo postopke znotraj svojih vrst. 

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (183)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Aleksej Stiškovsky
02. 04. 2012 08.54
+1
NAMESTO PRODAJE- NAKUP MERCATORJA Po podatkih Zavoda za statistiko imamo prebivalci Slovenije, na dan 31.12 2010 v bankah naslednja sredstva v 1000 €: - vezane vloge, do enega leta 4.379.382 - vezane vloge, nad eno leto 4.109.995 - vpogledne vloge 6.003.166 Skupaj: 14.492.543 Banke imajo v svoji lasti tudi veliko delnic Mercatorja ( cca 30 % ), pivovarn Union in Laško dobrih 20 % ter Radenske 2.6 %. Banke in drugi delničarji, ki imajo v lasti 50 % delnic teh družb, so celo podpisali sporazum o skupni prodaji delnic Mercatorja. Za nakup je zelo zainteresiran Agrokor, škoda je le, da nima denarja za ta nakup! Zato predlagam, da se te delnice ponudijo v nakup fizičnim in pravnim osebam v Sloveniji, ki imajo interes za to. Interes pa imajo predvsem zaposleni delavci v Mecatorju ter delavci zaposleni pri kooperantih in dobaviteljih Mercatorja (predvsem kmetijske zadruge, živilsko predelovalna podjetja in druga podjetja, ki sodelujejo z družbo Mercator ), saj bodo s tem ohranila svoj obstoj in zagotovila nadaljni skupni razvoj. Morda je predlog malo utopičen, morda pa predstavlja prvi korak k spreminjanju sodobnega kapitalizma v novo kooperativno družbeno ureditev? Glede na prihranke, ki jih imamo prebivalci ( dobrih 14 milijad € - glej tabelo zgoraj ), bi z njimi lahko nastal zametek kooperacije Mondragon v Sloveniji! Kako to realizirati? Banke imajo približno 1.260.000 delnic Mercatorja, sedanja vrednost delnice pa je 140 €. Vrednost vseh delnic, v lasti bank, je približno 180 miljonov €. Delnice naj ponudijo v prodajo svojim varčevalcem po tržni ceni na dan nakupa. Pivovarni Union in Laško ter Radenska imajo skupaj približno 900.000 delnic Mercatorja. Po sedanji vrednosti delnice, je vrednost paketa približno 123 miljonov €. Delnice naj ponudijo svojim delavcem, delavcem Mercatorja, svojim dobaviteljem ter drugim prebivalcem Slovenije. Za te nakupe bi prebivalci Slovenije porabili samo dobrih 2 % svojih prihrankov v bankah! Rezultat teh transakcij: Banke in podjeta pridobijo svež kapital ( brez zadolževanja ), kupci delnic dobro in zanesljivo naložbo za svoje prihranke! Če smo za to, mora nova vlada ta predlog vključiti v svoj prioritetni program ukrepov za izhod iz krize. Pa še zadolževanja ne potrebujemo za izvedbo! Nasprotno: to je lahko naš prispevek k letošnjem predvidenem znižanju primanjkljaja za 800 miljonov €.
ljx
31. 03. 2012 23.34
+3
Najboljš je bit nadzornik v propadlih podjetjih,če gre kar koli narobe sam rečeš da so drugi pripeljali do tega,ti si se pa trudil,plača pa itak ostaja ista.
dostmam9
31. 03. 2012 12.09
+0
Končno se je v Mercatorju nekaj premaknilo. Jankovićeva uprava je Mercator zadolžila za preko 1 milijardo € in če sledimo zlobnim jezikom o 10% proviziji, potem vidimo, kakšen znesek se je izgubil. Debeljakova uprava pa je tudi posebna zgodba. Iz Mercatorja so naredili peskovnik za nedonošenčke ZLSD-LDS porekla, ki sicer imajo diplome in celo magisterije so naredili, a o trgovini in o realnem svetu ti nedonošenčki nimajo pojma. 7 let so se šli neke nore projekte, premetavali blago iz ene police na drugo plico, zmedli potrošnike, pri tem početju pa so še pretiravali s cenami. Med tem časom so Spar in oba nemška diskontarja izgradili v Sloveniji svoja velika logistična skladišča in svoje prodajne centre v vsakem kolikor toliko pomembnem mestu in sedaj kasirajo, promet v Mercatorjevih prodajalnah pa usiha. Nimam podatkov, da bi to lahko predstavil tudi s številkami, vendar, ko na svoji poti po Sloveniji zavijem v prodajalne Mercatorja in sosednje prodajalne Spara, Lidla ali Hoferja, mi je vse jasno. Če še bolj dobro odprem oči, vidim kar lepo število artiklov tik pred iztekom roka, ki jih sedaj v Mercatorju kar obilno ponujajo. Zdi se mi, da je v zadnjih 3 letih Mercator popolnoma izgubil vlogo trgovca s ponudbo, ki naj bi pomenila dodano vrednost. Kot slišim od ljudi na ulici, pa so v Mercatorju odlično organizirani in imajo direktorjev in direktorčkov, kolikor si jih lahko izmisliš v slabih sanjah in do tega nikdar nebi prišlo, če bi imel Mercator pravega lastnika, na pa političnih botrov, katerih navodila je uprava dosledno izvajala. Namesto, da bi trgovca, ki resnično predstavlja nacionalni interes, izpopolnjevali in naredili iz njega najbolj konkurenčnega trgovca, so na koncu dosegli ravno obratno, pa čeprav so prišli do Črnega Morja in v obljubljeno deželo orlov Albanijo. Takšen Mercator niti v sanjah ne more zaščititi slovenske živilsko-predelovalne industrije in slovanskega kmetijstva, to je le iluzija, ki se je nebi sramoval niti svetovno znani iluzionist David Cpoerfield.
HooplaToopla
04. 04. 2012 10.35
+1
To je očitno vsaj delno res. V našem novem hipersupermarketu Mercator, so optimisti postavili 12 blagajn. Večino časa pa deluje le ena. Okrog božiča so tri.
bingo 1
31. 03. 2012 08.25
+6
Bo vsaka firma propadla z nekakšnim skupščinama,upravama,nadzorni sveti in podobne reči katere ni možno plačati z vrednotama pridni delavcev kateri morajo za take garati dan in noč za malo plačo od katere ni možno živeti od prvega do prvega v mesecu ----ps----obstoj firme je mogoč z ta pravi menedžerji in z enim ta glavnim v podjetju in tukaj je ta prava rešitev za pridne delavce--ps-moje mišljenje z enostavnim razmislekom------bingo x Ljubljana--------
Tadej Skof
31. 03. 2012 05.53
+4
Tadej Skof
31. 03. 2012 05.53
+6
toti še bo mekator spravil cugrunt!
marinkofranc
31. 03. 2012 05.52
+5
Lahovnik bo Mercator poklonil Todoriću
M_teorija
31. 03. 2012 01.37
+0
Merkator!? Ja kdo ga pa še potrebuje po vseh teh ukrepih, ki jih je vlada najavila. Še tisti mali pajzelčki, ki so nekoč obstajali pred vsemi temi veletrgovinami bi bile prevelike za zadovoljevanje naših želja (ne potreb, ker potreb je tudi veliko , a so žal kot želje neuresnčljive). Lahovnik?! Morda se pa tokrat pokaže njegov značaj in prispevek v Teš-6, ko jo je ucvrl od odgovornosti in raje s prstom pokazal na GG-ja. Morda pa nekega dne narodu "svane", kakšno krivico smo naredili GG-ju. Ki je hotel preganjati lobiste v Elektro, Bančnem, Energetskem...podzemnem svetu?!
HooplaToopla
31. 03. 2012 00.41
+8
Lahovnik se je že pred volitvami slinil Janši. Je pa visoko na lestvicah priljubljenosti. Ker še ni toliko pokradel kot drugi. Ampak verjemite, da glede tega Lahovnik še ni rekel zadnje besede. Le bolj potrpežljiv in zvit je kot večina ostale bande. Ko bo šlo vse k vragu, ga bo morda Janša potegnil iz klobuka kot Jokerja. Za ministra za gospodarstvo. S tem bo za kak teden ali celo mesec umiril ljudstvo, ki si bo kot vedno delalo utvare, da sedaj pa bo mogoče. Obstaja pa velika možnost, da Lahovnika zanima le mesto premierja. In bo počakal, da se drugi najprej pogrizejo med seboj. Da ima za tak primer že pripravljene račune v tujini, pa sploh ne dvomim. Saj ni tepček, da bo ravno on edini izšel iz vsega brez profita.
MrBolfenk
31. 03. 2012 00.29
+6
Še eden, ki kasira za svoje zasluge.....
ljx
30. 03. 2012 23.56
+14
Ma Lahovnik ni nič! Še en pozer na katerega pada Slovenska javnost v nizu pozerjev in folirantov tipa Virant,Pahor,Erjavec,sami taki na mestu Slovenčki,a ne,en večji Jolbe od drugega.
ljx
30. 03. 2012 23.58
+8
Kaj je naredil Lahovnik v Zaresu takrat ko je bilo treba Golobiča ven vreči iz stranke? Ja pobral se je,torej ni naredil nič! To da se umakneš in pustiš zadevo da jo nosi voda ni nobeno dejanje!
hanoveranec
31. 03. 2012 11.30
-2
pozabil si na pozerja Jankovića....... pa to
Pippaa
30. 03. 2012 23.39
+13
Lahovnik je bil od zacetka oportunist, nikoli ni tega skrival.
HooplaToopla
30. 03. 2012 23.29
+11
Nadzorniki naj bi v večjih podjetjih nadzorovali, da so posli zakoniti in da ga uprava ne lomi preveč. Je že kdo kdaj slišal, da bi v Sloveniji kak (vsaj en?) nadzornik za kaj odgovarjal? Zatem ko je na stotine podjetij, ki so jih "nadzorovali" na nenavadno sumljive načine šlo k vragu? Mislim, plačani so ti ljudje običajno odlično.
aleš adami? 1
30. 03. 2012 23.00
+0
To se vidi da je bila uprava Zanič,še dobro da so vsi odstopili
aleš adami? 1
30. 03. 2012 22.59
-3
Pravilna odločitev da ste v nadzornike postavili dr.Matej Lahkovnik
RICHard32
30. 03. 2012 22.34
+8
saintjozef
30. 03. 2012 22.23
-1
Verbič? A to je bivši predstavnik malih delničarjev, ki se je okoristil z notranjimi informacijami in seveda kasiral? Dolgo je okol politikov letal......
grizli
30. 03. 2012 22.27
+0
Mali delničarji naj ga ovadijo i prijavijo, pa naj ustrezne institucije ugotovijo, kaj je v njihovem imenu počel.
WikiX
30. 03. 2012 23.32
+2
Šega predstavnik kapitala v nadzornem svetu, mar ni on navaden policaj?
ian00
30. 03. 2012 21.50
+8
Lahovnik--vsaj en pameten na ladji norcev.
Princ Teme
30. 03. 2012 20.36
+1
A se Žerjav norca dela iz nas da je zaskrbljen,pa vidi se da JJ vleče poteze po kapitalu,vse je treba uničiti ,zamenjati vsi morajo biti njegovi hlapci,se mu podrejati.
dm23
30. 03. 2012 21.00
+0
Nadzornike sta zamenjali Pivovarna Laško in Unicredit. Pivovarna je dala pobudo zaradi tega, ker kljub temu da ima v lasti skoraj 1/4 Mercatorja ni imela nobenega v nadzornem svetu, Unicredit pa zaradi tega, ker pripravlja pot za Agrokor. In Mercator se bo prej ali slej prodal, ker je PL prezadolžena in nujno rabi denar, s prodajo Mercatorja bi dolg znižal za polovico (iz 400mio na 200mio €). Državne banke pa itak nimajo glasovnih pravic. Tako da res ne vem, kako si ti s tem poslom povezal JJ.
JEZKE-BLOKIRAT
31. 03. 2012 02.10
+4
dm23 pa saj to ni nic cudnega pa vidis da tud ce nasa krava v stali prdne levicarji obtozijo Janso jaz sem se na te mozgansko difektne levicarje ze navadu
FAUSTOS1
30. 03. 2012 20.20
+9
z vsem spoštovanjem ampak tako moćno je skakal janši v rit da je dobil dobro plćano funkcijo