Gospodarstvo

Težav z dobavo japonskih avtomobilov ni

Tokio, 15. 03. 2011 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Naravna katastrofa na Japonskem vsaj za zdaj slovenskim prodajalcem avtomobilov japonskih blagovnih znamk večjih težav pri dobavi vozil in rezervnih delov ni povzročila.

Čeprav so japonske tovarne avtomobilov napovedale nekajdnevno začasno ustavitev proizvodnje, tudi ta na kratek rok ne more ogroziti dobave vozil v Slovenijo.

V družbi Toyota Slovenia pravijo, da težav ne bo.
V družbi Toyota Slovenia pravijo, da težav ne bo. FOTO: Reuters

Predstavnica za odnose z javnostmi v družbi Toyota Slovenia Jasna Baller je pojasnila, da bodo Toyotine tovarne na Japonskem do srede preventivno zaprte, vendar pa v treh tovarnah, ki jih ima Toyota na najbolj prizadetem območju, proizvajajo predvsem vozila, namenjena ameriškemu in japonskemu tržišču. Tridnevno zaprtje tovarn na dobavo vozil in sestavnih delov v Slovenijo ne bo imelo večjega vpliva, saj je 80 odstotkov vozil za evropski in slovenski trg proizvedenih v Evropi.

Po zadnjih podatkih so sicer vsi delavci Toyote in njihovi svojci na prizadetem območju na varnem. Največji problem je trenutno motena dobava električnega toka, prioriteta pa je zagotoviti varnost vseh zaposlenih in njihovih svojcev, je pojasnila Ballerjeva in dodala, da jih korporacija, ki je svojim zaposlenim zagotovila tudi humanitarno pomoč, stalno obvešča o situaciji. Glede drugih dobaviteljev pa še nimajo točnih podatkov.

Podobno velja za Mazdo, kjer bodo po najnovejših podatkih iz Japonske zaustavitev proizvodnje podaljšali do nedelje, četudi sta tovarni Mazde 1000 kilometrov južneje od središča potresa, zato potres in cunami žrtev med zaposlenimi nista zahtevala in nista poškodovala tovarne. Z začasno zaustavitvijo proizvodnje pa bo Mazda omogočila svojim dobaviteljem, ki so bližje središču naravne nesreče, da se osredotočijo na ogrožene in ponovno organizirajo delo.

Direktor podjetja Mazda Motor Slovenija Bogdan Žvanut je zagotovil, da začasna zaustavitev proizvodnje dobave avtomobilov in nadomestnih delov v Slovenijo ne bo ogrozila. Lahko pa se čez nekaj mesecev pojavijo težave, če se bo izkazalo, da vsi dobavitelji Mazde ne bodo mogli proizvajati potrebnih avtomobilskih delov ali pa če bi bile onemogočene kakšne logistične poti, je ocenil Žvanut.

Začasna zaustavitev proizvodnje ne bo vplivala na dobavo Mazdinih avtomobilov v Sloveniji.
Začasna zaustavitev proizvodnje ne bo vplivala na dobavo Mazdinih avtomobilov v Sloveniji. FOTO: Reuters

Tudi to, kakšne težave bi lahko katastrofa na Japonskem povzročila pri dobavi Hondinih vozil, zaenkrat še ni znano, trenutno pa vpliva v podjetju AC Mobil, ki je uvoznik za Slovenijo, ne čutijo, saj vozila večinoma naročajo pet mesecev vnaprej. Poleg tega ima Honda velik del proizvodnje za prodajo na evropske trge v Evropi in tudi v Sloveniji večina vozil pride iz tovarne v bližini Londona.

"Določene modele, ki jih prodajamo v manjših količinah, sicer jemljejo iz japonskih tovarn, vendar tudi pri teh zaenkrat neposrednega vpliva ne čutimo," je povedal vodja veleprodaje v podjetju David Rudolf. Pojasnil je, da so prejeli obvestilo, da je Honda na Japonskem do 1. aprila zaprla pet tovarn, po tem datumu pa se bo videlo, ali bodo lahko vse tovarne ponovno normalno začele delo.

Tudi v salonu avtomobilov Subaru v Ljubljani so povedali, da prav tako zaenkrat težav oziroma zamud pri dobavi avtomobilov nimajo, saj niso neposredni uvoznik avtomobilov iz Japonske, temveč uvažajo posredno iz Italije, pri čemer trenutno problemov še niso zaznali.

Težave na Japonskem bi lahko ogrozile globalno proizvodnjo

Tečaji delnic na vodilni azijski borzi v Tokiu so se danes močno znižali, vodilni indeks Nikkei pa je zdrsnil za več kot deset odstotkov. Singapurska banka DBS ocenjuje, da bosta petkov potres in cunami japonskemu gospodarstvu povzročila škodo v višini 100 milijard dolarjev, kar je enako približno dvema odstotkoma japonskega bruto domačega proizvoda.

Tečaji delnic so se močno znižali.
Tečaji delnic so se močno znižali. FOTO: Reuters

V svetovnem gospodarstvu se medtem kažejo prvi znaki težav zaradi razmer na Japonskem. Dežela vzhajajočega sonca proizvede približno 40 odstotkov elektronskih komponent za izdelke po vsem svetu. "Japonska ima ključno vlogo v globalni tehnološki verigi," ocenjuje Bavtoš Vajpaje iz podjetja CLSA.

Večji del pomnilnika NAND flash, ki je vgrajen v nov tablični računalnik ipad 2 ameriškega proizvajalca Apple, proizvede japonski proizvajalec elektronike Toshiba. "Že zdaj beremo poročila, ki napovedujejo pomanjkanje komponent, kar bi lahko vodilo do zamud ali zvišalo cene naših najljubših elektronskih igračk," so danes zapisali na spletni strani Engadget.

Iz Toshibe so sicer sporočili, da ostajata danes zaprta le še ena njihova tovarna in raziskovalno-razvojni center, ob tem pa so zagotovili, da proizvodnje pomnilnikov NAND niso ustavili. Ameriški proizvajalec letal Boeing medtem še ocenjuje vpliv petkove katastrofe na proizvodnjo letal.

Številna japonska pristanišča, letališča in tovarne so zaprti, tamkajšnja vlada pa ocenjuje, da bodo nastale težave močno vplivale na vrsto gospodarskih dejavnosti v državi.

Potres in cunami sta na Japonskem po zadnjih uradnih podatkih zahtevala prek 2400 žrtev, ocenjujejo pa, da bo skupno število žrtev preseglo 10.000, saj je cunami odplavil cela mesta in vasi. Razmere so se danes dodatno zapletle v nuklearki Fukušima 1, zaradi česar se mnogi bojijo jedrske katastrofe.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mariborcan12
16. 03. 2011 09.55
Večina kao japonskih avtov za slovenijo je narejena v Romuniji in Turčiji, tako da ne bo težav z dobavo.
Alexxsaso@yahoo.ca
16. 03. 2011 06.48
Tale clanek ne drzi najbolj, glede na to, da sem pravkar na mizo dobil uradno izjavo vodstva nasega koncerna o nasih tovarnah na Japonskem (imamo jih 8 po celi Japonski - avtomobilska industrija). V izjavi vodstva pise, da so vse ustavile proizvodnjo. Veliko sodelavcev ne more priti na delo ali pa so celo izgubili zivljenje. Pricakuje se, da se bo proizvodnja lahko zagnala do max. 40% zmoznosti sele v naslednjem tednu. A tudi to so zelo optimisticne napovedi. Podobno velja tudi za druge na Japonskem....
Chilly_Willy
15. 03. 2011 18.23
A bo kej cena padla k se bojo ponoč svetl ...
kure bedne
15. 03. 2011 17.58
Japonci so bili vedno trn v peti ameriški industriji avtomobilov. Zato so jim ZDA z pomočjo H.A.A.R.P-a poslali majhen cunami in potres. Tisti, ki ne verjamete, tudi prav, tisti ki ste malo razgledani pa boste šli na stran youtube Jessy Venture in kliknili na H.A.A.R.P 1-5. Seveda je znanje angleščine priporočljivo. RESNICA JE VEDNO TAM ZUNAJ.
znz89
15. 03. 2011 16.57
logično da ni težav z dobavo avtomobilov, saj jih večina pripeljejo po morju, ladje pa vozijo z japonske do nas skoraj mesec dni....
gumball
15. 03. 2011 16.39
eazy-e usedi se u tvojga Golfa II pa nas pusti pri miru z tvojim "okusom"
buderus
15. 03. 2011 16.14
Te pleharije, je tako preveč po evropskih skladiščih.
mad-max
15. 03. 2011 15.32
tut če ukineji japonske avte mi je vseen....tak niso po mojem okusu
guava
15. 03. 2011 14.37
saj jih ni z japonske ampak z madzarske poljske itd. ciganija .
Igor__Zmaj
15. 03. 2011 13.12
Japonska katastrofa je močna konkurenca našemu Pahorju.